10/01/2010 23:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαϊκό «υπερδίκτυο» ανανεώσιμων πηγών

The Guardian

Θα συνδέει τις ανεμογεννήτριες των θαλασσοδαρμένων βόρειων ακτών της Σκωτίας με τα τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα της Γερμανίας. Η δύναμη των κυμάτων που σκάνε στα παράλια του Βελγίου και της Ολλανδίας, θα ενωθεί με τα υδροηλεκτρικά φράγματα των φιορδ της Νορβηγίας: Με λίγα λόγια, το πρώτο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης ειδικά για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα γίνει πολιτική πραγματικότητα αυτόν το μήνα, καθώς εννέα χώρες της γηραιάς ηπείρου ολοκληρώνουν τα σχέδιά τους για συνένωση των σχετικών εγκαταστάσεων που διατηρούν γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα. Το δίκτυο, το οποίο θα αποτελείται από χιλιάδες χιλιόμετρα υψηλής απόδοσης καλωδίων θα στοιχίσει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ και φιλοδοξεί να απαντήσει σε μία από τις βασικές κριτικές που δέχονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ότι η ποσότητα ενέργειας που εκλύουν εξαρτάται από τον καιρό.

Μετά την κατασκευή του δικτύου, θα παρέχεται στην Ευρώπη ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όποτε φυσάει αέρας, λάμπει ο ήλιος ή έχει θαλασσοταραχή. Συνδεδεμένο με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Νορβηγίας, θα λειτουργήσει σαν γιγαντιαία μπαταρία ισχύος 30GW, η οποία θα παρέχει καθαρή ενέργεια, θα αποθηκεύει ρεύμα όταν η κατανάλωση είναι μικρή και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για το πανευρωπαϊκό υπερδίκτυο καθαρής ενέργειας που θα συνδέει ολόκληρη την Ευρώπη με τα απέραντα φωτοβολταϊκά που θα στηθούν στη Βόρεια Αφρική. Μέχρι το φθινόπωρο, τα κράτη που συμμετέχουν σε πρώτη φάση –Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο– θα έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο για την κατασκευή του υψηλής τάσης και συνεχούς ρεύματος δικτύου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να εκπληρώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την υπόσχεσή της, ότι μέχρι το 2020 το 20% της ενέργειας που παράγει θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Σημαντικό βήμα

«Ξέρουμε ότι η Βόρεια Θάλασσα έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας, τα οποία και εκμεταλλευόμαστε όπως μπορούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Λόρδος Χαντ. «Υπάρχουν όμως τομείς όπου η συνεργασία με άλλες χώρες θα αποβεί πολύ πιο συμφέρουσα. Η συμφωνία για το δίκτυο ανανεώσιμων πηγών επομένως έρχεται την κατάλληλη στιγμή».

Πάνω από 100 γιγαβάτ αιολικών πάρκων κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στις θάλασσες της Ευρώπης, περίπου 10% δηλαδή της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει η ήπειρος. Η αλματώδης ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας καθιστά αναγκαία την ανανέωση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως παρατηρεί ο Τζάστιν Γουίλκις, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιολικής Ενέργειας (EWEA). Μελέτη του EWEA που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο υποδεικνύει που θα πρέπει να στηθούν τα νέα αυτά δίκτυα και η συμφωνία των εννέα κρατών φαίνεται ένα καλό σημείο εκκίνησης. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι πολύ πιο αποκεντρωμένες και συνήθως οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα. Το δίκτυο στη βόρεια θάλασσα θα εξασφαλίσει ασφαλή και σταθερή ροή από ανανεώσιμες πηγές, εξισορροπώντας την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Νορβηγίας παράγουν όση ενέργεια παράγουν 30 μεγάλα εργοστάσια άνθρακα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τυχόν πλεόνασμα για να μεταφέρουν νερό στις πηγές τους, το οποίο θα απελευθερώνουν όταν το απαιτεί η αυξημένη ζήτηση. «Τα οφέλη του υπερδικτύου δεν περιορίζονται στη διασύνδεση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Η επιπλέον παραγωγή θα επιτρέπει στις χώρες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ να ανταλλάσσουν ενέργεια και επομένως θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», υπογραμμίζει ο Γουίλκις.

Προτάσεις για κατασκευή δικτύου στη Βόρεια Θάλασσα εξετάζονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια ομάδα εργασίας της Επιτροπής, της οποίας ηγείται ο Γκέογκ Βίλεμ Αντάμοβιτς, θα παρουσιάσει το σχέδιο της μέχρι το τέλος του 2010. Ο Αντάμοβιτς γνωρίζει ότι χωρίς επιπλέον υποδομές, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της. Σύμφωνα με τον Λόρδο Χαντ, τα σχέδια της ομάδας του Αντάμοβιτς θα λάβουν υπόψη τους το υπερδίκτυο των εννέα κρατών.

Το κόστος του δικτύου στη Βόρεια Θάλασσα δεν έχει ακόμη υπολογιστεί επακριβώς, αλλά το 2008 η Greenpeace το είχε –αρχικώς– εκτιμήσει στα 15 με 20 δισεκατομμύρια ευρώ για 6.000 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου καλωδίου. Η μελέτη του EWEA υπολόγισε ότι το κόστος για 100GW, μαζί με τους μετασχηματιστές που θα χρειαστούν ανεβαίνει στα 30 δισεκατομμύρια, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό. Οι τεχνικές, σχεδιαστικές, νομικές και περιβαλλοντολογικές λεπτομέρειες του έργου θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν εκπρόσωποι των εννέα αυτόν το μήνα.

«Το πρώτο ζητούμενο είναι να καταλήξουμε σε ένα κοινό όραμα», μας λέει ο Χαντ. «Πιθανότατα θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας το φθινόπωρο, σε επίπεδο υπουργών, στο οποίο θα περιγράφουμε τι θέλουμε να κάνουμε και πως σκοπεύουμε να το πετύχουμε».

Σπονδυλική στήλη

«Οσοι συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια, το κάνουν έχοντας επίγνωση των αναγκών του μέλλοντος», λέει ο Γουίλκις και προσθέτει: «Το δίκτυο της Βόρειας Θάλασσας θα είναι η σπονδυλική στήλη του μελλοντικού πανευρωπαϊκού υπερδικτύου ηλεκτρικής ενέργειας». Το μελλοντικό αυτό υπερδίκτυο, που έχει την υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Ζαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, θα συνδέει και τα δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Νότιας Ευρώπης. Αυτά θα αποτελούνται κυρίως από φωτοβολταϊκά και από ηλιακούς συλλέκτες που θα ζεσταίνουν νερό, ώστε να κινούνται τουρμπίνες με ατμό. Επίσης, θα περιλαμβάνει γεωθερμικά και αιολικά πάρκα. Οι επιστήμονες άλλωστε υπολογίζουν ότι το 0,3% της θερμότητας του φωτός της Σαχάρας και των ερήμων της Μέσης Ανατολής αρκεί για να τροφοδοτήσει με ενέργεια ολόκληρη την Ευρώπη. Στο δίκτυο, η ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω καλωδίων υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος. Πρόκειται για αγωγούς πιο ακριβούς από εκείνους του εναλλασσόμενου ρεύματος, αλλά με λιγότερες απώλειες όταν μεταφέρουν ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. somis avatar
  somis 11/01/2010 00:56:52

  Εδώ σε θέλω αρχαιοπτέρυγα ! Βγάλε τύπους, βρες βιβλία ..., πόσο αναποτελεσματικές είναι οι ΑΠΕ. Το Κεφάλαιο (γερμανοί, σκανδιναβοί, μπενελούξ, άγγλοι, γάλλοι κ.α) σήκωσε τα μανίκια ! Η αειφορία θα σε κυνηγά !
  Για τη Νότια Ευρώπη, βλέπουν λύση στα φωτοβολταϊκά (δεν το βλέπω και άσχημο, αν είναι να γλυτώσουμε τις ανεμογεννήτριες)

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ somis 11/01/2010 07:45:15

   εάν έχεις πολλά λεφτά και θες να επιδοτήσεις εαυτόν, αντέχεις (?)τέτοια πράγματα. Πολλά λέγονται. Το στοίχημα είναι αν η Ευρώπη είναι στην αρχή ή στο τέλος της ύφεσης. Όσον αφορά στην αειφορία... Η απόδοση των φωτοβολταϊκών πέφτει κάθε χρόνο, και οι ανεμογεννήτριες έχουν ζωή πόσο; 15 χρόνια; Και σου υπογράφω. Αυτά που περιγράφει η εφημερίδα θα κάνουν το ρεύμα να στοιχίζει 2 ή 3 φορές απο όσο το σημερινό. Έτσι ή αλλιώς επιστροφή στον μεσαίωνα.

   To Desertec που περιγράφεις, είναι του 2050...

   Θα σου βρώ μερικά άρθρα που θα συλλέγουν ήλιο στο διάστημα και θα το στέλνουν με μικροκύμματα στην Γη. Και ο Ιούλιος Βερν έχει γράψει αντίστοιχα. Και τα τρία έργα με τον Mad Max είναι καλή επιστημονική βάση.

   Φορολογούμενος και καταναλωτής είσαι. Εσύ πληρώνεις ούτως ή αλλιώς. Εσένα σε θέλουν για να μειώσουν τις καμπύλες κόσοτους στα προϊόντα τους. Η φωτοβολταϊκή ενέργεια είναι πανάκριβη. Δεν την αντέχεις, την θέλουν για να δικαιολογήσουν μονάδες αερίου. Λες και το αέριο δεν θα εκτιναχτεί μόλις και εάν ανκάμψει η οικονομία.

   Αν θες να μελλοντολογήσω, πρώτα θα έχουμε διεθνή "επεισόδια" και μετά θα γίνουν τα όμορφα..

   • nobody avatar
    nobody @ archaeopteryx 11/01/2010 08:04:17

    ασε τις καμπυλες κοστους στην ησυχια τους....οτι δεν καταλαβαινεις δεν ειναι κακο να ρωτας - το Deree ειναι κοντα και εχει πολυπροσωπο alumni

    οσον αφορα τα 'επεισοδια',σου προτεινω να ρωτησεις την γατα του Schrödinger

    υγ πηρες τα μπισκοτα σου; η μερα της κρισης πλησιαζει - τον φακο μην ξεχασεις

    Σαααααααααακη

    • yangoolas avatar
     yangoolas @ nobody 11/01/2010 09:13:50

     Κάτι έλεγα για κουκουλοφόρους...

     • nobody avatar
      nobody @ yangoolas 11/01/2010 10:03:59

      σε υπερβαινει

      ασχολησου με τα εν8ετα του Ε8νους

     • yangoolas avatar
      yangoolas @ nobody 11/01/2010 10:09:57

      δεν έχουν Ε8νος στο Γερμανικό πανεπιστήμιο που σφουγγαρίζω

     • yangoolas avatar
      yangoolas @ nobody 11/01/2010 10:10:51

      δίνουν και αποφάγια στους τσανακογλύφτες

 2. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 11/01/2010 10:11:49

  η χώρα μας θα μπορούσε να πειραματιστεί στην παραγωγή ενέργειας από παλιρροϊκό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου,

 3. papasimonaki avatar
  papasimonaki 11/01/2010 11:05:04

  Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη μειώνουν τα feed-in tariffs

  http://www.reuters.com/article/idUSTRE58R2AI20090928

  εμείς είμαστε οι μοναδικοί που επιμένουμε να τα ανεβάζουμε.

  Μάλλον οι Γερμανοί, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί θα έχουν λιγότερα χρήματα από εμάς, αλλιώς δεν εξηγείται γιατί δεν πληρώνουν τόσα για την πράσινη ανάπτυξη.

  • yangoolas avatar
   yangoolas @ papasimonaki 11/01/2010 11:07:20

   Οι Γερμανοί δεν έχουν Περ. και Μυτ. και Μπιρμπίλη με διαφανείς συμβούλους

  • enas avatar
   enas @ papasimonaki 11/01/2010 11:12:23

   Τα φωτοβολταικά είναι τίμια ιστορία, γιατί αφορούν όλη την κοινωνία, από μικρομεσαίους έως τον απλό πολίτη που μπόρεί να βαλει στην ταρατσα του.
   Τα αιολικά πάρκα έιναι η βρωμικη ΚΟΜΠΙΝΑ γιατί όχι μόνο αποκλείεται ο πολιτης-αφορούν ένα κύκλωμα ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ-ΡΑΕ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, αλλα καταπατούν μεγάλες εκτασεις ως ΔΑΣΙΚΕΣ και έχουν και μεγάλη επίπτωση στο τοπίο
   http://windwatch.gr/

   • papasimonaki avatar
    papasimonaki @ enas 11/01/2010 11:54:44

    Δεν είναι τίμια ιστορία τα Φ/Β. Είναι πανάκριβα (και στην Ελλάδα ακόμα ακριβότερα) και αν δεν υπαρχουν παντός είδους επιδοτήσεις, κανένας δεν θα τα έβαζε.

    Στην Ελλάδα τα Φ/Β απλά προωθήθηκαν σαν ενας τρόπος να "τάζουν" οι πολιτικοί λεφτά στους πάντες, από τους νοικοκυραίους στη την νταράτσα τους, μέχρι τους μικρομεσαίους στα χωράφια τους, μέχρι τους επενδυτές με τα μεγάλα Φ/Β πάρκα.

    Το θέμα είναι ότι όλες οι άλλες χώρες μειώνουν τις τιμές εμείς τις κρατάμε ψηλά και όλοι ελπίζουν ότι θα βγάλουν ένα σωρό λεφτά με τα Φ/Β. Εξαιρετική δουλειά στο να συντηρούν αυτό κάνουν οι πολιτικοί μας (μάλλον όλοι) και μια ομάδα εμπόρων.

    Για να βγούν τα λεφτά όμως για τους κάθε είδους "επενδυτές", κάποιος πρέπει να πληρώσει. Δεν έχετε, για παράδειγμα, διαβάσει για την ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ που μπορεί η κλωστοϋφαντουργία να πέθανε, αλλά το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό γιατί θα επενδύσει σε Φ/Β και ΑΠΕ γενικώς; Ποιος και πως θα πληρώσει για την 'ανάσταση' της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ και για να πληρωθούν όλοι που επενδύουν σε Φ/Β; Γιατί άραγε κανένας υπουργός δεν αποφασίζει την αύξηση του τέλους ΑΠΕ και μιλάνε για "πράσινο φόρο"; Γιατί στον υπόλοιπο κόσμο πέφτουν οι τιμές αγοράς απο ΑΠΕ και εμείς είμαστε οι μόνοι που και τις τιμές αυξάνουμε και δίνουμε και λεφτά από τον αναπτυξιακό; Είναι στραβός ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

 4. enas avatar
  enas 11/01/2010 11:23:42

  Δείτε στο λίνκ τι λέει η Deutsche Bank για ΥΠΕΚΑ-Τερνα Ενεργειακή στην 3η παραγραφο! Μόνο που δεν τους παντρευει!
  http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=162677&nt=108&lang=1

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.