#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2012 19:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαϊκή επανάσταση κατά της λιτότητας«Επανάσταση κατά της λιτότητας» διαπιστώνει στην Ευρώπη η βρετανική εφημερίδα Guardian. Με τις εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα να δείχνουν ξεκάθαρη απόρριψη των μέτρων λιτότητας από το εκλογικό σώμα, ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή κατεύθυνσης όχι μόνο στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση αλλά και από τα προπύργια της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, όπως οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

«Στην Ελλάδα, ο εκλογικός σεισμός της Κυριακής σχεδόν κατέστρεψε το πολιτικό κατεστημένο που κυριαρχούσε στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια» αναφέρει το δημοσίευμα. Κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, από την πλούσια Ολλανδία μέχρι και τη φτωχή Ρουμανία «γονατίζουν» από το βάρος των μέτρων λιτότητας που επιβάλει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.

Με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να απορρίπτει οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής συνθήκης και των απίθανων όρων της ελληνικής διάσωσης, «ο αγώνας για την ευρωπαϊκή οικονομία μετατρέπεται σε αγώνα για τη δημοκρατία» γράφει ο Guardian, συνεχίζοντας: «Οι Έλληνες και οι Γάλλοι ψήφισαν για να απορρίψουν κατηγορηματικά ένα πρόγραμμα που η γερμανίδα καγκελάριος λέει ότι πρέπει να "καταπιούν" όποιες και αν είναι οι συνέπειες». Δεν είναι λοιπόν δύσκολο, σύμφωνα με την εφημερίδα, να διαπιστώσει κανείς τον λόγο που το απορρίπτουν.

«Η μείωση σε δουλειές και μισθούς και η ταυτόχρονη αύξηση των φόρων, δεν μειώνει τον δανεισμό και το χρέος και σίγουρα δεν οδηγεί σε οικονομική ανάκαμψη. Βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει το χρέος, κλείνει δουλειές και χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο σε όλη την ευρωζώνη - σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα με καταστροφικά αποτελέσματα - αλλά και στη Βρετανία» συνεχίζει η εφημερίδα.

Ακόμη και γραφειοκράτες της οικονομίας, όπως η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν ότι «η δημοσιονομική λιτότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και τα αποτελέσματα είναι χειρότερα στην ύφεση».

Όπως επισημαίνει ο Guardian «αν και η προσοχή στράφηκε στο 7% του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ο μεγαλύτερος ωφελημένος από τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα είναι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που απέσπασε το 17% των ψήφων (...) 

Η πόλωση μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς περιγράφεται από μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης ως "άνοδος των άκρων". Δεν υπάρχει όμως τίποτε το "ακραίο" σε έναν σχηματισμό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής που από κάθε άποψη είναι "ακραίο" - και καλεί σε διαπραγμάτευση».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αν τελικά ο Φρανσουά Ολάντ, ο νέος γάλλος πρόεδρος, υιοθετήσει το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης ύφεσης στην ευρωζώνη, ο κίνδυνος αυτή η απόφαση να «εκπυρσοκροτήσει» θα είναι μεγάλος: μόνο ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό αντίβαρο. «Αν η Αριστερά δεν προσφέρει μία πραγματική εναλλακτική, άλλοι σίγουρα θα το κάνουν - με άσχημες συνέπειες» καταλήγει το δημοσίευμα.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=457038

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jimakos avatar
  Jimakos 10/05/2012 19:25:45

  Στη Γαλλία μπορεί να λένε οτι καταψήφισαν τη λιτότητα και αναζητούν ανάπτυξη, αλλά τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν οτι επι δέκα χρόνια υπάρχει αύξηση δαπανών και αύξηση του ελλειματος στη χώρα τους. Που την είδαν τη λιτότητα; Ο Ολάντ τώρα τι θα κάνει δηλαδή, θα τα αυξήσει κι άλλο στο όνομα της ανάπτυξης; Και που θα τα βρει;

  • franc avatar
   franc @ Jimakos 10/05/2012 21:10:36

   Aγαπητέ Jimakos,
   Η πεθερά μου είναι Γαλλίδα συνταξιούχος, μια ζωή Ρεπουμπλικανή και Σαρκοζική. Τη λιτότητα την είδε στο πετσί της με τρόπο που τηρουμένων των αναλογιών την είδε και η μάνα μου, που με τις περικοπές κατέληξε η σύνταξή της δεν επαρκεί για τα φάρμακά της . Η πεθερά μου ευτυχώς δεν στερείται προς το παρόν τα φάρμακά της διότι το Γαλλικό σύστημα υγείας παραμένει ευτυχώς το πιό σπάταλο στον κόσμο.Στερείται όμως πχ. τα δώρα στα εγγόνια της... Βλέπετε οι Γάλλοι, ενώ έχουν και ένα από τα πιό αποτελεσματικά κράτη στον κόσμο, προτιμούν να συντηρούν τη σπατάλη για την υγεία, παρά την σπατάλη γαι τις τράπεζες και τούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων...
   Ο Ολάντ τώρα έχει δύο επιλογές: Η θα αντιταχθεί στις επιταγές των υπερτραπεζιτών-Goldman Sachs εφαρμόζοντας όπως και οι ΗΠΑ Κευνσιανή πολιτική για την επίλυση της κρίσης, ή θα αποδειχτεί και αυτός συνεργάτης των τραπεζών, οπότε θα ρισκάρει να μην βγάλει καν την προεδρική του θητεία.

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 10/05/2012 22:16:38

  Η διαφωνία μου είναι στο ότι οι αποδοχές/συντάξεις μπορεί να είναι καθηλωμένες, αλλά οι δαπάνες γενικότερα αυξάνονται και μαζί και τα ελλείματα. Αυτό δεν είναι λιτότητα. Κι αν συμβαίνει αυτό σε περιόδο ονομαστικής λιτότητας, με οποιαδήποτε χαλάρωση τι θα συμβεί στις δαπάνες; Και πάντα το βασικό ερώτημα παραμένει, ανάπτυξη ή λιτότητα που θα βρεθούν τα λεφτά;

  • franc avatar
   franc @ Jimakos 11/05/2012 11:08:55

   Τα λεφτά,( ΕΥΡΩ), θα τυπωθούν στην Φρανκφούρτη στη ίδια αναλογία με αυτά
   (Δολλάρια)που τυπώθηκαν απ την FED.
   Ο Κέυνς, ο Κρούγκμαν, ο Στίγκλιτς και το 99% των Σοβαρών οικονομολόγων του κόσμου εχουν αποφανθεί διαχρονικά,οριστικά και αμετάκλητα οτι στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις απαντάμε με τύπωμα χρήματος . Μάλιστα ο Κρούγκμαν συνέστησε τα δολλάρια να τα βάλουν σε ελικόπτερο και να τα σκορπίζουν στις φτωχογειτονιές. Ο Κέυνς είχε πεί οτι σε περίοδο κρίσης το κράτος συστήνει κρατικές εταιρείες που ρίχνουν άσφαλτο και άλλες απο πίσω την ξηλώνουν για να την ξαναρίξουν.
   Οταν έχεις υφεση -5% και τυπώσεις χρήμα , μέχρι να ανέβει ο πληθωρισμός πάνω απο +5% θα έχει περάσει η κρίση σχεδόν χωρίς πληθωρισμο. Και μην ξεχνάμε οτι το Ευρώ είναι το Δεύτερο Παγκόσμιο Αποθετικό νόμισμα.
   Εν πάσει περιπτώσει, όταν σπάσεις κάποιο κόκκαλο κάνεις ό, τι σου πεί ο ειδικός, ο χειρούργος. Δεν αναζητάς άλλες λύσεις....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.