#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/11/2011 09:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαϊκή Ένωση: μια "δημοκρατική αυτοκρατορία χωρίς έθνη"Η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη υπογραμμίζει την ματαιότητα ύπαρξης μιας νομισματικής ένωσης, από την οποία απουσιάζει η ενιαία δημοσιονομική πολιτική.

Παράλληλα, αποδεικνύει ότι παρά τα προβλήματα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να είναι προσηλωμένοι στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η κρίση του ευρώ ήρθε να δικαιώσει τις αντιρρήσεις όσων εξαρχής το πολεμούσαν. Παρόλα αυτά, η επιμονή των ηγετών να το διατηρήσουν, είναι ισχυρότερη από ποτέ. Έτσι, η κρίση χρέους που ζει η Ευρώπη, υπενθυμίζει στους πάντες ότι οι δυτικές δημοκρατικές κυβερνήσεις μπορούν να έχουν ή δημοσιονομική λιτότητα, ή δημοκρατική λογοδοσία, όχι όμως και τα δυο μαζί.

Το «κόλπο» με το δημοψήφισμα του Γ. Παπανδρέου έφερε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας στα όρια της κατάρρευσης. Μην έχοντας ενημερώσει κανέναν, ούτε καν τον υπουργό Οικονομικών του, ο Παπανδρέου ρίσκαρε την τύχη της κυβέρνησής του, της χώρας του, της ευρωζώνης, και των παγκόσμιων αγορών, με το δημοψήφισμα που προανήγγειλε, και το οποίο απέσυρε αμέσως μόλις  δέχτηκε πολιτική επίθεση από παντού.

Η πρόταση για δημοψήφισμα έφερε στο προσκήνιο το έλλειμμα της ΕΕ σε δημοκρατική νομιμοποίηση, άσχετα αν ο Παπανδρέου δεν είχε καμιά πρόθεση να το πραγματοποιήσει, αφού γνώριζε πολύ καλά πως ο ελληνικός λαός αποκλείεται να ενέκρινε τους όρους της δανειακής σύμβασης. Περιέργως, ο ελληνικός λαός επιθυμεί να παραμείνει στον «ζουρλομανδύα» του ενιαίου νομίσματος που όμως απαιτεί τις περικοπές δαπανών που οι περισσότεροι Έλληνες απορρίπτουν.

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, ο Παπανδρέου δέχθηκε να μπει στην άκρη, πληρώνοντας το τίμημα που του ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να συμφωνήσει με την σύμβαση. Μόλις αποσυρθεί ο Παπανδρέου, η Ελλάδα θα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού, που θα επιβάλλει τα μέτρα τα οποία σιχαίνεται ο ελληνικός λαός.

Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που θα κερδίσει τα περισσότερα στις επόμενες εκλογές, παρά το ότι στηρίζει τις διασώσεις που μέχρι τώρα απέρριπτε. Η λιτότητα είναι αυτή που κατέστρεψε την όποια δημοτικότητα είχε η κυβέρνηση Παπανδρέου, και η αντίδραση σε αυτήν είναι που ανέβασε την δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας. Άσχετα όμως με το ποιο κόμμα θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, η χώρα θα ζει υπό καθεστώς λιτότητας, και οι πολίτες της δεν θα έχουν κανέναν λόγο όσον αφορά στην δημοσιονομική πολιτική.

Οι ευρωσκεπτικιστές τονίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προχωρά κόντρα στη θέληση των λαών. Και πολλές φορές έχουν δίκιο. Στο θέμα όμως του ευρώ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ακόμη και ο ελληνικός λαός που αποξενώθηκε πλέον από την κυβέρνηση του Παπανδρέου, συνεχίζει να στηρίζει το ενιαίο νόμισμα. Σε αυτό το ζήτημα, ο λαός ταυτίζεται με την ηγεσία της ΕΕ. Έτσι, ακόμη και αν δεν το αντιλαμβάνονται οι πολίτες, εν τούτοις συνεργάζονται στο σαμποτάρισμα της αυτονομίας της κυβέρνησής τους!

Ο Γάλλος φιλόσοφος Pierre Manent έγραψε για τα προβλήματα της σύγχρονης δημοκρατικής αυτοδιάθεσης, περιγράφοντας το ευρωπαϊκό όραμα ως ένα είδος αυτοκρατορίας: «… η δημοκρατική αυτοκρατορία ξεχωρίζει μέσα από την ριζοσπαστικότητα με την οποία αποκόπτει την δημοκρατία από τον απλό πολίτη, και δημιουργεί ένα κράτος χωρίς όμως δήμο…».

Η απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας που είναι εγγενής παράγοντας της ενωμένης Ευρώπης, θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στην απώλεια της αυτοδιάθεσης των κρατών, και οι κρίσεις θα συνεχίσουν να κλυδωνίζουν την Ευρώπη στο μέλλον, εκτός και αν βρεθεί κάποια μορφή δημοκρατικής συναίνεσης.

 

Του Daniel Larisen

The Week

http://theweek.com/bullpen/column/221160/europes-catch-22#

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/11/2011 09:57:59

  1. Στηρίζουμε το ευρώ; Γιατί; Επειδή υπάρχει το παραμύθι ότι θα συνεχίσουμε την ευημερία, ή ότι θα έχουμε ευρώ. Η φτώχεια θα είναι ίδια είτε με το ευρώ είτε με μη ευρώ, απλά θα μας λένε τι να κάνουμε, και θα κάνουμε αυτό που συμφέρει ΑΥΤΟΥΣ με το ευρώ.

  2. Επί της ουσίας: Η "Ευρώπη" είναι βαθιά και δηλωμένα ΑΝΤΙδημοκρατική. Ποιός εξέλεξε τον Μπαρόζο; O Μπαρόζο είπε: Η Ευρώπη είναι αντίδοτο στην Δημοκρατία. Ποιός εξέλεξε τους άλλους αχυρανθρώπους της Κομισιόν που φτιάχνουν νόμους, που συμφέρουν ποιον; Ποιός εκλέγει τον δήθεν "υπηρεσιακό" πρθυπουργό της 6ης δόσης; Και για να γίνω κακός, ΠΟΙΟΝ ρώτησε ο Σαμαράς για να αποφασίσει να πει ΌΧΙ στην υπογραφή των φρονημάτων (μας άρεσε) και να πει ΝΑΙ σε όλα τα άλλα; Δεν έχει σημασία αν είναι θεός, ή αν είναι πατριώτης! Δεν ρώτησε. ΕΚΡΙΝΕ. Αυτό είναι 100% αντι-δημοκρατικό. Δεν ρώτησε καν την Κ.Ο του, να δούμε χέρια. ΕΚΡΙΝΕ. Και σίγουρα ΔΕΝ ρώτησε τους 800.000. ΕΚΡΙΝΕ. Σωστή ή λάθος η κρίση, ΕΚΡΙΝΕ για θέμα περίπου συνταγματικό.

  Αυτά τα αντι-δημοκρατικά αφαιρούν οποιαδήποτε νομιμοποίηση. Στις επόμενες εκλογές, εάν υπάρχξουν, θα ψηφίζουμε πάλι σαν πρόβατα με βάση "ποιό είναι το αγαπημένο μας χρώμα". Και μετά, πάλι μια από τα ίδια.

  ΥΠΕΡΒΑΣΗ! Ας σκεφτούνε μερικοί τι σημαίνει.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ archaeopteryx 09/11/2011 12:31:04

   Γιαυτό τον *εκλέγεις*, για να *κρίνει*.
   Σκέψου το κι εσύ αυτό.

   Αν νόμιζε κάποιος πως εκλέγοντας Σαμαρά, θα είχε αποτελέσματα Ντόρας, ένα παράδειγμα λέω τώρα, δεν φταίει η δημοκρατία, ή ότι δεν ρωτάσαι σε κάθε κίνηση..., άλλο θα φταίει: το δεν ήξερες, δεν ρώταγες.

   Άρα ακριβώς, αν ξέρεις μόνο χρώμα, έχασες...
   Όμως εγώ πχ δεν έχασα καθόλου. Ήξερα ποιον και γιατί ψήφισα. Και χωρίς να είμαι μέσα στο κεφάλι του ή να έχω τηλεπάθεια, ήξερα 99,99% τι στάση θα κρατήσει. Ή τελοσπάντων πως ξέρει καλά να πει το ως εδώ και μη παρέκει. Ενώ δεν είναι και Παπαρήγα και σόρρυ, έτσι μεγάλωσα και δεν μου αρέσει ο κεντρικός σχεδιασμός που λες κι εσύ.

   Και μέσα σε όλα που συμβαίνουν, που ούτε ο Άρειος Πάγος δεν βοηθά για τις συνταγματικότητες ή μη, τη στάση του Σαμαρά βρίσκεις αντιδημοκρατική... Που ζητά εκλογές από τον Ιούνιο και λυσσάνε όλοι να μη γίνουν μήπως και τις κερδίσει. ΟΚ.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ victoria (true) 09/11/2011 14:58:44

    αν οι "πολιτικοί", σήμερα, αισθάνονται ότι έχουν "νομιμοποίηση" χαίρομαι. Να δούμε ποιον θα ρωτήση η Μέρκελ για να αλλάξει τις συνθήκες της Ευρώπης για να επιδοτεί, η μη, την ύπαρξή μας

    Κατά τα λοιπά, the lady doth protest too much, methinks.

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ archaeopteryx 09/11/2011 15:55:51

     Δεν έχω την απόλυτη αλήθεια, είπα όμως ένα επιχείρημα. Όσο για τη Μέρκελ, δεν είδα κανέναν άλλο να της τα χώνει και αυτοπροσώπως, εκτός από έναν.
     Οπότε εγώ δέχομαι την επιφύλαξή σου και το φόβο που εκφράζεις, και λέω τη γνώμη μου για το ποιος μπορεί να την αποσοβήσει κατά τη δική μου γνώμη μου και γιατί.

     Τώρα γιατί εγώ αν εκφράζω την άποψή μου είναι ύποπτο, ενώ εσύ όχι;
     Το αρχικό σου σχόλιο ότι το χθεσινό όχι του Σαμαρά ήταν "αντι-δημοκρατικό", ήταν ένα συμπέρασμα τραβηγμένο από τα μαλλιά και προκαλεί. Και υποψιάζει πολύ περισσότερο. Και αν δεν ξέρεις ως τώρα, παραπάνω πιστοποιητικά φρονημάτων δεν δίνω ούτε εγώ... ;-)))

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ victoria (true) 09/11/2011 21:33:35

      ε... αφού υποψιάζει, πρέπει να είναι ύποπτο

 2. ktisias avatar
  ktisias 09/11/2011 10:11:35

  ………………..…… Περιέργως, ο ελληνικός λαός επιθυμεί να παραμείνει στον «ζουρλομανδύα» του ενιαίου νομίσματος που όμως απαιτεί τις περικοπές δαπανών που οι περισσότεροι Έλληνες απορρίπτουν………….Καθόλου περίεργο με τους αποτυχημένους που μας έφτασαν να χρωστάμε τα μαλλιοκεφαλά μας . Φαντασθείτε τώρα δραχμή και αποτυχημένοι να μας κυβερνούν !

 3. JOHN avatar
  JOHN 09/11/2011 10:48:07

  ...¨"Ζουρλομανδυα¨του ευρω ΑΛΛΑ οχι περικοπες και αυξησεις φορων.Η αντιφαση σε ολο της το μεγαλειο!Και αυτο ωφειλεται στη παραπληροφορηση που εχουν οι πολιτες του τι ειναι ευρω και κυριως τι υποχρεωσεις απορεουν απο την αποδοχη του κοινου νομισματος.Και σε τελικη αναλυση εαν αυτο το κουστουμι του κοινου νομισματος ειναι συμβατο στην Ελληνικη πραγματικοτητα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.