Ευρωπαϊκά πυρά κατά Μέρκελ για τους πρόσφυγες
07/09/2015 14:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαϊκά πυρά κατά Μέρκελ για τους πρόσφυγες

Μετά τους αρχικούς επαίνους, η γερμανίδα καγκελάριος δέχεται επικρίσεις για την ανοιχτή πολιτική του Βερολίνου στους πρόσφυγες. Η κριτική, αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλών τόνων, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την Άνγκελα Μέρκελ μόλις η αρχική συμπάθεια για την υποδοχή των μεταναστών υποχωρήσει και το Βερολίνο συνεχίσει την πολιτική προώθησής και διανομής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η απόφαση της καγκελαρίου την Παρασκευή το βράδυ να αφήσει χιλιάδες μετανάστες που διέρχονται από την Ουγγαρία να περάσουν στη χώρα «στέλνει ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Χοακίμ Χέρμαν. «Αυτό πρέπει να διορθωθεί». Οι ηγέτες της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, του κυβερνώντος κόμματος της Βαυαρίας και συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, επέκριναν ομόφωνα την απόφαση χαρακτηριζοντάς την λανθασμένη, δήλωσε Ανδρέας Σόιερ, γενικός γραμματέας του κόμματος. Πολιτικοί κατά της μετανάστευσης στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιτέθηκαν, επίσης, στην πολιτική Μέρκελ, λέγοντας ότι προσέλκυε ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στην ήπειρο. Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, περίπου 13.000 μετανάστες είχαν περάσει από την Ουγγαρία στην Αυστρία μέσα στις 36 ώρες που οι γερμανικές και αυστριακές αρχές υπέκυψαν στις πιέσεις για να επιτρέψουν την είσοδο στα πλήθη των αιτούντων άσυλο που εγκατέλειψαν την Ουγγαρία.

«Μία φιλόξενη κουλτούρα αποτελεί έκφραση αφελούς και απατηλής σκέψης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Alfa, ενός νεοϊδρυθέντος κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερμανία. «Αυτό που χρειαζόμαστε, αντίθετα, είναι ο ρεαλισμός και μια αίσθηση του μέτρου. Δεν πρέπει να παρέχουμε περισσότερα από τα βασικά στοιχεία στους αιτούντες άσυλο, όπως τροφή και καταφύγιο, διότι θα προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους». Στη Γαλλία, η ακροδεξιά ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, μιλώντας στην ετήσια συγκέντρωση του κόμματός της στη Μασσαλία την Κυριακή, δήλωσε: «Η Γερμανία έχει βαριά ευθύνη για υποκίνηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας παθητικής αποδοχής αυτής της κρίσης. Η Γερμανία πιθανώς σκέφτεται την μειωμένη δημογραφία της. Πιθανόν να ψάχνει να μειώσει και πάλι τους μισθούς και να προσλάβει δούλους μέσω της μαζικής μετανάστευσης».

Η Γερμανία, όπου η ομοσπονδιακή αστυνομία δήλωσε ότι αναμένει συνολικά 17.000 μετανάστες να φθάνουν από την Ουγγαρία το Σαββατοκύριακο, εργαζόταν για τη διανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα. Αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 7.000 μετανάστες έφτασαν στο Μόναχο το Σάββατο, ενώ ακολούθησαν άλλοι 6.000 άνθρωποι από το απόγευμα της Κυριακής. Είπε ότι αναμένονται επιπλέον 4.000 άτομα μέχρι το τέλος της ημέρας. Επιπλέον, ορισμένα τρένα που μεταφέρουν μετανάστες ανακατευθύνονται σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει την απόφαση να επιτρέψει την είσοδο των μεταναστών είναι μια μεμονωμένη κίνηση, αφού η ουγγρική κυβέρνηση εγκατέλειψε χιλιάδες μετανάστες, αφήνοντάς τους να πηγαίνουν με τα πόδια στα αυστριακά σύνορα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε το Σάββατο ότι οι κανόνες της ΕΕ για το άσυλο, που υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να καταχωρούνται και να καταφεύγουν στον πρώτο λιμάνι εισόδου τους στο μπλοκ, εξακολουθούν να εφαρμόζονται.

Αλλά ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τις γερμανικές πολιτικές για τη μετανάστευση και το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για τους μετανάστες, λέγοντας ότι ενθαρρύνει περισσότερους να έρθουν στη Δυτική Ευρώπη –μια άποψη που συμμερίζονται πολλές κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση ήταν «ένα γερμανικό πρόβλημα», είπε.

Η Ουγγαρία ήταν ιδιαίτερα επικριτική με την ανακοίνωση της Γερμανίας πριν από δύο εβδομάδες ότι, για πρακτικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, δεν θα απελάσει πλέον Σύριους που είχαν εισέλθει στην ΕΕ μέσω άλλης χώρας, όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Εάν αυτές οι απόψεις κερδίζουν έδαφος στη Δυτική Ευρώπη, όπου τα λαϊκά κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης πιέζουν τις κυβερνήσεις να δράσουν πιο σκληρά για τη μετανάστευση, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ώθηση του Βερολίνου για πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ, αφήνοντας τη Γερμανία μόνη να απορροφήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες φέτος, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πρόθεση να φύγουν.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών υποστήριζαν όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Αλλά τα σχόλια του CSU δείχνουν πως μια τόσο ανοιχτή πολιτική δεν μπορεί να αντέξει, καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει δρόμο στο πιο περίπλοκο έργο της παροχής μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής για τους μετανάστες.

Η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να γίνουν οι ποσοστώσεις στους μετανάστες πιο δίκαια στην Ένωση. Διπλωμάτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι το σχέδιο, στο οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετες πολλές κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα μπορούσε να αναδιανείμει τουλάχιστον 160.000 μετανάστες σε ολόκληρη την Ένωση, με τις μεγαλύτερες, πλουσιότερες χώρες να υποχρεούνται να δεχθούν περισσότερους.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μέρκελ ενθάρρυνε τους ανθρώπους να έρθουν στην ΕΕ και ότι ορισμένες από τις πρόσφατες σκηνές στην Ουγγαρία έδειχνα ότι η μετανάστευση γινόταν σαν μια «άτακτη φυγή». «Δεδομένου ότι η Ευρώπη και η Γερμανία ειδικότερα, έχουν πλέον δώσει τεράστια κίνητρα για να έρθουν οι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με οποιοδήποτε μέσο, λυπάμαι που λέω ότι η συγκλονιστική εικόνα που είδαμε αυτού του νεαρού αγοριού και οι θάνατοι σε αυτά τα φορτηγά πραγματικά θα γίνουν πιο πιθανοί», είπε, αναφερόμενος στα δύο περιστατικά που προβλήθηκαν ιδιαίτερα.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει τους πραγματικούς πρόσφυγες θα πρέπει να δημιουργήσει υπεράκτια κέντρα και να προωθεί τους ανθρώπους σωστά και όχι να τους προσκαλεί σε κάτι που έχει μετατραπεί τώρα σε μια φυγή προς τα εμπρός», είπε σε μια εκδήλωση. Ο Φάρατζ έχει προειδοποιήσει ότι οι κανόνες της ΕΕ για το άσυλο θα οδηγήσουν σε μαζική έξοδο βιβλικών διαστάσεων και σημείωσε ότι το ριζοσπαστικό Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει την μεταναστευτική κρίση για να κατακλύσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές.

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.