#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/11/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαίοι λαϊκιστές προ των πυλώνΕπενδυτές, αναλυτές, ακόμα και κάποιοι αξιωματούχοι, αρχίζουν να υπονοούν ότι η κρίση του ευρώ πέρασε. Οι επενδυτές όμως ξεχνούν το βασικό ρίσκο: την κατάρρευση της λαϊκής στήριξης στα μέτρα λιτότητας, που χρειάζεται για να ξεπεράσουν οι χώρες τα βαριά χρέη και για να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις αυτές τις πολιτικές, γράφει στο project-syndicate ο Barry Eichengreen, καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Berkeley και πρώην σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Τελείωσε η κρίση της Ευρώπης; Επενδυτές, αναλυτές, ακόμη και αξιωματούχοι αρχίζουν σιγά-σιγά να υπονοούν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Το ευρώ έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 10% έναντι του δολαρίου από τότε που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε στις 26 Ιουλίου να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να κρατήσει το κοινό νόμισμα.

Παράλληλα, το Euro VIX , ένα δημοφιλές μέτρο εκτίμησης της μεταβλητότητας του ευρώ, έχει μειωθεί σημαντικά. Το κόστος προστασίας αγορών ενάντια στις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ /δολαρίου υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν πέντε χρόνων. Το κόστος δανεισμού για τις ισπανικές και ιταλικές κυβερνήσεις έχει επίσης πέσει δραματικά.

Μία συνεπής αφήγηση ενισχύει αυτή την αλλαγή σε συνθήκες αγοράς. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς για να υποστηρίξουν την Ιταλία και την Ισπανία. Από τον Οκτώβριο, η ήπειρος έχει ένα επιχειρησιακό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αγορά νέων ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα «οριστικών χρηματικών  συναλλαγών» (OMT) για να αγοράσει τα ομόλογα που ήδη διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού από την 1η του Γενάρη του 2013 και να το ενεργοποιήσουν από το τέλος του επόμενου έτους.

Τα βήματα αυτά, όπως υποστηρίζουν, έχουν θέσει εκτός συζήτησης τόσο τα  θέματα εθνικής κυριαρχίας όσο και την ενδεχόμενη τραπεζική κρίση. Με το πλαφόν στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων του ΕΜΣ και της ΕΚΤ, οι χώρες θα έχουν όσο χρόνο χρειάζονται - και θα χρειαστεί αρκετός- για να μειωθεί η επιβάρυνση του χρέους τους σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Και, με μια ενιαία εποπτική αρχή στη θέση του, ο ΕΜΣ θα επιτρέπεται να εισφέρει κεφάλαια απευθείας σε προβληματικές τράπεζες. Η νέα ένωση τραπεζών μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί για να συμπεριλάβει ένα κοινό ταμείο ανάλυσης ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή διάλυση των αφερέγγυων ιδρυμάτων.

Να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν κάποια κενά σε αυτή την αφήγηση. Ο ΕΜΣ έχει περιορισμένη δύναμη πυρός, και, μαζί με την ΕΚΤ θέλει να αγοράσει μόνο τα ομόλογα των κυβερνήσεων που ζητούν, κάτι που οι υπερήφανοι ηγέτες είναι απρόθυμοι να κάνουν.

Η προθεσμία στο τέλος του 2013 για την εφαρμογή της ένωσης τραπεζών είναι πολύ μακριά. Ακόμη και αν υπάρχει συμφωνία σχετικά με την ανάγκη για ένα κοινό ταμείο ανάλυσης - η οποία δεν είναι σαφής - δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το πώς θα πληρώσουν για αυτό.

Παρόλα αυτά, οι αγορές το αντιμετωπίζουν σαν ένα παρήγορο παραμύθι - πόσο μάλλον τώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη. Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι κόβοντας την υποστήριξη της ΕΕ και αναγκάζοντας την ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή πιστώσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδας, θα ήταν σα να ζει  η Ευρώπη τη δική της Lehman Brothers. Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, και ποιος ξέρει ποιον άλλο.

Στο ανακοινωθέν της 18ης Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ευρωζώνης αναφέρουν ξεκάθαρα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να φτάσουν ως εκεί. Δεδομένης της ευρωπαϊκής ικανότητας στη δημιουργική λογιστική, κάποιος τρόπος θα βρεθεί για να κρατήσει την Ελλάδα στη μηχανική υποστήριξη.

Λοιπόν, έχει η κρίση πραγματικά τελειώσει; Εστιάζοντας στις ανακοινώσεις της συνόδου κορυφής και τις υποσχέσεις των οργάνων της ΕΕ για ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι επενδυτές χάνουν τον πραγματικό κίνδυνο: την κατάρρευση της λαϊκής στήριξης, ή τουλάχιστον τη δημόσια συναίνεση για τις πολιτικές λιτότητας που απαιτούνται για να γίνει βιώσιμο το βαρύ δημόσιο χρέος - και για να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις αυτές τις πολιτικές.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στη λιτότητα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Ένα άλλο είναι η αυξανόμενη λαϊκή υποστήριξη στα νεοναζιστικά κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή, που είναι προς το παρόν το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα.

Η άνοδος στην εξουσία μιας «απορριπτικής» ευρωπαϊκής κυβέρνησης - δηλαδή, μιας κυβέρνησης που απορρίπτει μονομερώς το πολιτικό status quo- θα κορυφώσει άμεσα την κρίση. Μια ελληνική κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες θα απέρριπτε τους όρους που έθεσε η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα αποκοβόταν αμέσως από την ΕΚΤ και θα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ.

Μια ισπανική κυβέρνηση που θα έκανε το ίδιο, θα έχανε κάθε προοπτική στήριξης του προγράμματος OMT από την ΕΚΤ. Ορισμένοι θα αντιτείνουν ότι οι τρομερές προειδοποιήσεις πολιτικής αντίδρασης είναι χρεωμένες. Μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν έχει ψηφίσει μια απορριπτική κυβέρνηση.

Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου οι συνθήκες είναι οι χειρότερες, η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να είναι μειοψηφία. Η απάντηση σε αυτές τις κριτικές είναι, δυστυχώς, «απλά περιμένουμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια από την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης στη Γερμανία μέχρι να φτάσουν οι Ναζί στην εξουσία.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατηγική ανάπτυξης για να βάλει αυτό το πολιτικό τζίνι πίσω στο μπουκάλι. Χρειάζεται πολιτικές που κρατούν την υπόσχεση για μείωση της ανεργίας και καλύτερες μέρες. Η συνεχιζόμενη απουσία αυτών των πολιτικών είναι η σοβαρότερη απειλή για το ευρώ. Εάν δεν αλλάξει αυτό, οι αγορές αργά ή γρήγορα θα ξυπνήσουν μέσα σε έναν –τρανταχτό πιθανόν- κίνδυνο».

Πυθία 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 12/11/2012 09:19:33

  "Επενδυτές, αναλυτές, ακόμα και κάποιοι αξιωματούχοι, αρχίζουν να υπονοούν ότι η κρίση του ευρώ πέρασε"

  Μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε την έκταση και το βάθος της κρίσης που ποτέ δεν ήταν περισσότερο απειλητική. Ένα καλό σημάδι για την υπέρβαση της κρίσης μπορεί να είνα μόνο οι ισχυροί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Απέχουμε απο αυτό έτη φωτός.

 2. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 12/11/2012 10:13:59

  Ποιο θα είναι το φινάλε αυτής της κρίσης; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [αθεϊστικό κράτος ]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [1921] και όπως την τελευταία φορά [2008]». (Δανιήλ 11:28, 29) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιτεθεί η Ρωσία. (Δανιήλ 11:30α) Ο Μωυσής έγραψε: «Και πλοια από πλευρά της Κιττίμ [το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ], και θα ταλαιπωρήσουν τον Ασσουρ [Ρωσία], και θα ταλαιπωρήσουν τον Εβερ [άλλους εχθρούς, όπως το Ιραν και η Κίνα]». (Αριθμοί 24:24α) Θα είναι ένα πυρηνικό πόλεμο. (Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Ματθαίος 24:7, 8).

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/11/2012 15:43:47

  Ένα εκπληκτικό άρθρο - "νοητικό παιχνίδι" του οικονομικού επιστήμονα Gustav Horn (διευθυντής του "Ινστιτούτου Μακροοικονομίας Hans-Böckler", στην διαδικτυακή "Zeit" του Αμβούργου.
  "Την ημέρα που η Γερμανία θα φύγει από την Ευρωζώνη":
  Υποθέτει κατ' αρχήν ότι η Βουλή παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει η Γερμανία απο το Ευρώ με πλειοψηφία 2/3 (καταψηφίζουν μόνον οι "Πράσινοι"). Επαναφέρουν με νόμο το γερμανικό μάρκο, με ισοτιμία 1 Ευρώ = 1 μάρκο.
  Σε χρόνo dt οι αγορές ανατιμούν το μάρκο. Η ισοτιμία αλλάζει σε 1 μάρκο = 1,5 ευρώ. 200 Γερμανοί οικονομολόγοι πανηγυρίζουν για την "ελευθερία που ανέκτησε η Γερμανία με το εθνικό νόμισμα".
  Η ΕΚΤ μετακομίζει από τη Φραγκφούρτη στο Παρίσι και αρχίζει να τυπώνει Ευρω και ν' αγοράζει απεριόριστα ομόλογα. Εξοφλεί όλα τα οφειλόμενα Ευρώ στην Γερμανία, αλλά αυτό είναι τώρα υποτιμημένο κατά το 1/3. Το Γερμανικό δημόσιο χρέος ανεβαίνει ανάλογα.
  Σε 2 - 3 εβδομάδες καταρρέουν οι πωλήσεις Γερμανικών αυτοκινήτων στην λοιπή Ευρώπη. Είναι πιά πανάκριβα.
  Σε 4 μήνες, τα Γερμανικά πλεονάσματα εξωτερικών συναλλαγών μειώνονται κατά 50 % και γρήγορα μηδενίζονται. Η λοιπή Ευρωπη μένει σταθερή, αλλά τα κρατικά χρέη αμοιβαιοποιούνται.
  Οι VW, ΒΜW και Daimler αρχίζουν να μεταφέρουν εργοστάσια σε άλλες Ευρωπαικές χώρες, "η εσωτερική αγορά είναι πολύ μικρή". Οι μετοχές τους ανατιμώνται.
  Σε 1 χρόνο η Γερμανία είναι σε βαθειά ύφεση με ανερχόμενη ανεργία. Τα αρχίζουν να κεφάλαια φεύγουν απο τη χώρα και η άνοδος του μάρκου επιτέλους σταματά.
  Σε 2 χρόνια, το υπόλοιπο της Ευρωζώνης θα έχει και πάλι ανάπτυξη της τάξης του 2 %, αλλά η Γερμανία στασιμότητα και πολύ ψηλή ανεργία. 200 Γερμανοί οικονομολόγοι καλούν με δραματικό τόνο "να ανεβάσει η Γερμανία την ανταγωνιστικότητά της". Ισχυρίζονται ότι "η Γερμανική αγορά εργασίας είναι ανελαστική, οι μισθοί πολύ ψηλοί, οι κοινωνικές παροχές πολύ σπάταλες, η Ελλάδα και η Ισπανία ανέρχονται, η Γερμανική οικονομία είναι ανάπηρη".
  Θυμίζει τίποτε;

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/11/2012 15:44:58

  "Την ημέρα που η Γερμανία θα φύγει απο το Ευρώ":
  h**p://www.zeit.de/wirtschaft/2012-11/deutschland-euro-austritt

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.