#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωεκλογές 2014: Φόβοι για την αύξηση των ψήφων διαμαρτυρίας


Η επιτυχία των ευρωφοβικών κομμάτων στα κράτη μέλη θα ανοίξει πιθανότατα τον δρόμο για ένα κύμα υποστήριξης στους ευρωσκεπτικιστές, στις ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Αγαπημένα τους θέματα, η μετανάστευση, η λιτότητα και η απόρριψη των Βρυξελλών, που κυριαρχούν ήδη στις εκστρατείες τους, γράφει ο Monde.
Η επιτυχία του κόμματος ενάντια στο ευρώ κόμμα της Γερμανίας, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία, η πίεση που ασκείται από τον ευρωφοβικό Νάιτζελ Φάρατζ στο βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα και η ήττα από τους υποστηρικτές της αντι - λιτότητας που υπέστη το κυβερνών κόμμα στις πορτογαλικές τοπικές εκλογές: όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα για τις Ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2014, στις οποίες η εχθρότητα προς την ορθοδοξία των Βρυξελλών θα έχει πιθανόν σημαντικές επιπτώσεις.
Εκτός από τις παραδοσιακές ψήφους διαμαρτυρίας ενάντια στη μετανάστευση και τις Βρυξέλλες,  οι οποίες τροφοδότησαν τον ευρωσκεπτικισμό σε προηγούμενες εκλογές, οι ομάδες ενάντια της Μέρκελ και της τρόικας, οι οποίες έχουν ενισχυθεί εν μέσω της κρίσης του ευρώ και της συνεχούς λιτότητας, αναμένεται να έχουν μια ισχυρή παρουσία. Διαφορετικές πολιτικές πτυχές συχνά διαπλέκονται σε αυτά τα μέτωπα «διαμαρτυρίας». Οι ευρωσκεπτικιστές ανησυχούν για την αυξανόμενη μετανάστευση, ενώ η λιτότητα έχει ενθαρρύνει την απόρριψη μιας Ευρώπης που κυβερνάται από τη φιλελεύθερη οικονομία.
Σε ένα πλαίσιο όπου τα κυβερνώντα κόμματα ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εθνικές ψήφους από ό,τι για τις χαμηλής προσέλευσης ευρωπαϊκές εκλογές, τα κόμματα διαμαρτυρίας υπολογίζουν στις εκλογές στις 22 και 25 Μαΐου του 2014, για να εδραιώσουν την επιρροή τους. Επιπλέον, η αύξηση της υποστήριξής τους θα έρθει σε μια στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει κερδίσει μεγαλύτερες εξουσίες, ιδίως όσον αφορά την επιλογή του για τον πρόεδρο της μελλοντικής Επιτροπής.
Η μάχη των Βρυξελλών
Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, έχει κάνει τις ευρωεκλογές προτεραιότητα στην προσπάθειά του να επιβάλει τις απόψεις του σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας  ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη επιβολής στις Βρυξέλλες. Επίσης, είναι ένας βασικός στόχος για τους Αληθινούς Φιλανδούς και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας (FN), όπως είναι και για τον Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα κόμματα ελπίζουν να είναι στο επίκεντρο μιας ψήφου διαμαρτυρίας, η οποία φαίνεται έντονα στις ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις. «Οι ευρωπαϊκές εκλογές παραδοσιακά ευνοούν τα παραδοσιακά κόμματα», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Dominique Reynié. «Χαρακτηρίζονται από την αναλογική εκπροσώπηση και ένα υψηλό ποσοστό αποχής, ιδίως από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους».

Τα συστατικά του κοκτέιλ διαμαρτυρίας είναι γνωστά: μετανάστευση, γραφειοκρατία και λιτότητα. Και μερικές φορές μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικά ασταθές μείγμα. Η διαμάχη στη Γαλλία κατά των Ρομά έχει δείξει ότι η μετανάστευση - στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ - θα καταλάβω σημαντική θέση στις προεκλογικές εκστρατείες. Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι η «ειδικότητα» της ακροδεξιάς σε χώρες τόσο μακρινές μεταξύ τους όπως η Δανία και η Ελλάδα, καθώς και στις Κάτω Χώρες, την Αυστρία και τη Γαλλία.

Το θέμα έχει υιοθετηθεί με ενθουσιασμό από τους ευρωσκεπτικιστές του UKIP και του νεοσύστατου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD). Για ένα τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού που ανησυχεί για την κρίση, η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων θεωρείται ως απειλή για την απασχόληση. Ρουμάνοι και Βούλγαροι εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν μια απειλή που ενσάρκωνε κάποτε ο τρομερός πολωνός υδραυλικός.
Το παιχνίδι των ευθυνών

Ο ευρωσκεπτικισμός δεν θα επωφεληθεί μόνο από τις επιθέσεις στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αλλά και από την κριτική της κακής διαχείρισης των οικονομικών δεινών της Ευρώπης. «Από την έναρξη της κρίσης του χρέους, οι χώρες του Νότου έχουν πειστεί ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι σφάλμα του Βερολίνου, ενώ οι χώρες του Βορρά πιστεύουν ότι πρέπει να βοηθήσουν το Νότο εξαιτίας των Βρυξελλών», εξηγεί ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Alain Lamassoure. Οι Αληθινοί Φιλανδοί φέρουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα ως δικαιολογία για τον ευρωσκεπτικισμό τους, όπως και το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς που έφτασε το 30 τοις εκατό στις δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα με αυτούς τους παραδοσιακούς αντιπάλους, η κρίση έχει ανοίξει το δρόμο για την εμφάνιση κομμάτων ενάντια στη Μέρκελ και την τρόικα που ευδοκιμούν τόσο στην αριστερά όσο και στην άκρα δεξιά στη Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκιστές Ανεξάρτητοι Έλληνες υπολογίζουν στην ευρεία απόρριψη των μέτρων που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να κερδίσουν έδαφος στο Στρασβούργο. Στην Ισπανία , το κίνημα των Αγανακτισμένων έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει λίστες για τις εκλογές του Μαΐου. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετωπίζει έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο», παραδέχεται η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά. «Τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα έχουν ενταθεί. Και αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει τα κόμματα να αναλάβουν  την ευθύνη για το ευρωπαϊκό μήνυμά τους».
Μέχρι σήμερα, τα ευρέως διαιρεμένα κινήματα των ευρωσκεπτικιστών και τα ακροδεξιά κόμματα είχαν ελάχιστη σημασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές που εκπροσωπούν το FN Γαλλίας δεν περιλαμβάνονται σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ τα άλλα κινήματα αποτελούν μέρος της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας  με επίκεντρο τον Φάρατζ και τα μέλη της Λίγκας του Βορρά. Το όνειρο του FN είναι να δημιουργήσει μια ομάδα με το αυστριακό FPÖ, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 20 τοις εκατό, στις γενικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.
«Θα υπάρξει το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των βουλευτών που θα ψηφίζουν ‘όχι’ σε όλα, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει το κοινοβούλιο να λειτουργεί. Η φιλία μεταξύ του EPP και των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι ακόμη πιο αναγκαία», επισημαίνει ο Lamassoure. Τα δύο κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θα διεξάγουν εκστρατείες που αντιτίθενται στην δεξιά και την αριστερά, ωστόσο η έναρξη της σοσιαλδημοκρατικής εκστρατείας συνέπεσε με την απόφαση του SPD να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση Μέρκελ.

http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/10/01/en-europe-la-peur-de-la-montee-des-votes-contestataires_3487719_3214.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 08/10/2013 07:42:33

  Παρά την προπαγάνδα των θιασωτών του ολοκληρωτισμού της "πολιτικής ορθότητας" που κατέχουν όλα τα "ορθοφρονούντα" ΜΜΕ και την εκτελεστική εξουσία και διαμορφώνουν αντίστοιχα και τη δικαστική εξουσία (βλ. "αντιρατσιστικοί νόμοι"), η φωνή των γηγενών Ευρωπαίων θα συνεχίσει να ακούγεται. Και αν αυτό μπορεί να γίνεται μέσα από "ευρωσκεπτικιστικά" ή "ακροδεξιά" κόμματα, που απλώς καλύπτουν τον χώρο της πραγματικής Δεξιάς που έχουν αφήσει ακάλυπτο τα μεταλλαγμένα "κεντροδεξιά" κόμματα, ας γίνεται και έτσι.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ ΒΙΣ 08/10/2013 13:09:37

   Δεν υπάρχουν γηγενείς ή μη Ευρωπαίοι. Αν δεν είσαι γηγενής τότε δεν είσαι Ευρωπαίος, είσαι αλλογενής. Στο λέω γιατί με αυτό που γράφεις αναγνωρίζεις την ύπαρξη Ευρωπαίων άλλης κατηγορίας, μιας άλλης από τη μοναδική που υπάρχει.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Tonia G. 09/10/2013 16:54:31

    Μόνο οι Βάσκοι είναι γηγενείς Ευρωπαίοι.
    Όλοι οι υπόλοιποι ήρθαμε από κάπου αλλού.

 2. ΩΡΙΩΝΑΣ avatar
  ΩΡΙΩΝΑΣ 08/10/2013 09:41:09

  Το κύριο ζητημα των Ευρωεκλογών όμως είναι οτι ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΡΧΗ της Ενωμένης Ευρώπης, ήτοι η αρχή της απόλυτης ισότητας μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών ανεξαρτήτως κράτους προέλευσης μετά το 1989, έχει καταρρεύσει όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά κυρίως οικονομικά. Ενας πολιτικός μηχανικός Ευρωπαικού Πολυτεχνείου με εμπειρία πχ. 5 ετών, αν προσληφθεί σε μια Ευρωπαική εταιρεία ως Γάλλος ή Γερμανός, θα έχει μισθό γύρω στις 5.000 Ευρώ. Ο ίδιος μηχανικός στην ίδια εταιρεία, αν έχει Ελληνική ή Πορτογαλική εθνικότητα θα παίρνει μισθό 1000 ευρώ περίπου. Το ίδιο συμβαίνει πλέον σε όλη την οικονομική κλίμακα και κυρίως στον δανεισμό των επιχειρήσεων και των αγοραπωλησιών επι πιστώσει όπου οι πατρίκιοι του Βορρά δανείζονται αμμέσως με 1-2% επιτόκιο ενώ οι πληβείοι του Νότου με 6-7%, και αναγκάζονται να προκαταβάλλουν τα ποσά των αγορών τους. Επίσης τα διαβατήρια των Νοτίων θεωρούνται πλέον τουλάχιστον ύποπτα στον Βορρά και εν γένει οι Νότιοι τεμπέληδες, φοροφυγάδες,αφερέγγυοι και ψεύτες.
  Αυτό είναι το ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ πρόβλημα της ΕΕ σήμερα και όχι το μεταναστευτικό όπως επιχειρούν να μας αποπροσανατολίσουν τεχνηέντως τα ΜΜΕ για να επωφελούνται απο την κουτάλα της εξουσίας οι επιτήδιοι.
  Ποιά Ευρωπαική Ενωση να προστατεύσης απο τους μετανάστες όταν αυτή όχι μόνο Ενωση δεν είναι αλλά αποικιοκρατική αυτοκρατορία των Υπερτραπεζών που έχουν στο χέρι τους πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ?
  Για να λύσουμε το μεταναστευτικό με έντιμο και ηθικό τρόπο, θα πρέπει πρώτα να ξαναγίνουμε Ενωση, όπως επι Ζακ Ντελόρ. Ολα τα άλλα είναι επικοινωνιακές πομφόλυγες με δόλιους στόχους ,που πολύ παραστατικά περιέγραψε ο Εμμανουήλ Ροίδης τον 19 ο αιώνα, των επικυριάρχων που "επιθυμούν να ζώσιν χωρίς να σκάπτωσιν"...
  Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού των αγανακτισμένων πολιτών για να μην στραφούν στον πραγματικό κίνδυνο για τους κατέχοντες που είναι ο αιώνιος αντίπαλός τους δηλαδή η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Αριστερά, ιδίως τώρα που διδάχτηκε απο τα λάθη της του "υπαρκτού σοσιαλισμού"...

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 08/10/2013 11:53:57

  Ουτε Αριστερα αγαπητε ουτε Δεξια. Ο κινδυνος προερχεται απο τα αιωνια ελαττωματα του ανθρωπου, το εγω του, την απληστια του, το πατημα του πανω στους αλλους για να περναει αυτος καλυτερα.....Απλα επρεπε να εχουν και ενα μανδυα ολα αυτα και η πολιτικη προσφερει πολλους μανδυες για να καταστησει αορατα τα μειονεκτηματα μας.
  Αν ειχαμε σαν λαος διδαχθει απο τα λαθη μας θα επρεπε να ειχαμε διορθωθει εδω και αιωνες.
  Το μοναδικο "κομμα" που δεν φοβηθηκε να πει την Αληθεια, που δε χαϊδεψε τον Φαρισαϊσμο μας και προτεινε ρηξικελευθες λυσεις ζωης, που εδωσε τελικα απαντηση σε ολα, ειναι αυτο του Χριστου......
  Αν ολοι αποφασιζαμε να ακολουθησουμε αυτο το "κομμα" και οσα πρεσβευει, τα προβληματα μας θα ευρισκαν αμεσως τη λυση τους. Κι αν αλλα κρατη εχουν μια δικαιολογια, εμεις με την Ορθοδοξη παραδοση μας θα πληρωσουμε βαρυ τιμημα, Δεν πρεπει να ξεχναμε το Γραφικο "ο πολλα γνωριζων πολλα δαρησεται".....

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ρηνα 08/10/2013 12:16:12

   1)"Αν ειχαμε σαν λαος διδαχθει απο τα λαθη μας θα επρεπε να ειχαμε διορθωθει εδω και αιωνες."

   Μήπως θα είχαμε αφανιστεί εδώ και αιώνες αν είχαμε διδαχθεί απο τα λάθη μας; Πάρα πολλοί λαοί εξαφανίστηκαν στο πέρασμα των χιλιετιών ενώ εμείς όχι. Ίσως τελικά κάτι κάνουμε σωστά.

   2)Καλό είναι το κόμμα του Χριστού αλλά κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή να τρώει την φάπα και να γυρνάει και το άλλο μάγουλο.

 4. Hawk avatar
  Hawk 08/10/2013 12:19:19

  Μάλλον το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις εκλογές του Μαίου δεν θα θυμίζει τίποτα από το σημερινό, καλά κάνουν και τα στρογγυλεύουν στο άρθρο αλλά το πιθανότερο είναι Γερμανοί & Γάλλοι να το φυσάνε και να μην κρυώνει, με τίποτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.