Ευρεία ρωσική επίθεση φοβούνται οι ηγέτες της Ουκρανίας
29/04/2015 11:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρεία ρωσική επίθεση φοβούνται οι ηγέτες της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Ουκρανίας φοβούνται ότι η Ρωσία ετοιμάζει μια ευρεία επίθεση στη χώρα τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη, κατά την επιστροφή του από την σύνοδο κορυφής στο Κίεβο, που συνέπεσε με ένα κύμα βίας στην ανατολική Ουκρανία. Σε μια συνέντευξη με μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από την ουκρανική πρωτεύουσα, ο Γιούνκερ είπε ότι συμβούλεψε τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο να αμβλύνει τις εντάσεις, αποφεύγοντας τις παρατηρήσεις σχετικά με μια πιθανή προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οι συμβουλές του, όπως παραδέχθηκε, δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής.

Ο Γιούνκερ είπε ότι δεν είχε καμία συγκεκριμένη πληροφορία που να υποστηρίζει τις ανησυχίες του Κιέβου και προειδοποίησε ενάντια στις «αυτοεκπληρούμενες προφητείες».

Κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει προειδοποιήσει για την αύξηση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κατάπαυση του πυρός της 12ης Φεβρουαρίου, που υπογράφηκε στην πόλη της Λευκορωσίας Μινσκ, υποτίθεται ότι θα έδινε ένα τέλος τις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο ΟΑΣΕ δήλωσε την Κυριακή ότι πραγματοποιήθηκε ο χειρότερος βομβαρδισμός εδώ και μήνες σε μια πόλη στα περίχωρα της Μαριούπολης που κρατείται από κυβερνητικές δυνάμεις. Στην έκθεσή του, ο οργανισμός ανέφερε σφοδρές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για συσσώρευση ρωσικών όπλων μέσα και γύρω από την ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι υποστηρίζει ενεργά ή εξοπλίζει τους αντάρτες.

Ο Γιούνκερ είπε ότι ο Ποροσένκο και οι ομόλογοί του είχαν εκφράσει πραγματικούς φόβους τη Δευτέρα σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ρωσίας. «Στις πιο ιδιωτικές συναντήσεις που είχαμε εξηγούσαν ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη Ρωσία -περισσότερο από ότι νόμιζα», είπε. «Κι αυτό επειδή θεωρούν ότι η Ρωσία ετοιμάζει μια ευρεία επίθεση κατά του ουκρανικού εδάφους».

Ο Γιούνκερ, ο οποίος έγινε ο επικεφαλής της Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου, πραγματοποίησε μακροσκελείς ιδιωτικές συνομιλίες με τον Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ τη Δευτέρα το βράδυ μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο Γιούνκερ είπε ότι οι φόβοι του σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας φαίνεται να τροφοδοτούν την επιμονή του Κιέβου για κάποιου είδους διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην ανατολική Ουκρανία. Μαζί με τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα στείλουν μια ομάδα στην Ουκρανία για να εξετάσει τις επιλογές για μια νέα αποστολή της ΕΕ. Πάντως, απέκλεισαν μια ειρηνευτική αποστολή της ΕΕ, λέγοντας ότι οποιαδήποτε πράξη πρέπει να είναι καθαρά πολιτική. Η συμφωνία του Μινσκ παρέδωσε στον ΟΑΣΕ τον πρωταρχικό ρόλο επίβλεψης.

Ο Γιούνκερ είπε ότι είχε, ωστόσο, συμβουλέψει τον Ποροσένκο να μην μιλήσει δημόσια για τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Όταν το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέρριψε έναν νόμο μη ευθυγράμμισης τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε για «αρνητικές επιπτώσεις», λέγοντας ότι μια προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ θα κάνει η Ουκρανία στρατιωτικό αντίπαλο. Ιδιωτικά, οι Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία δεν έχει βραχυπρόθεσμα προοπτική ένταξης. «Άκουσαν την άποψή μου, αλλά δεν τη συμμερίζονται» είπε ο Γιούνκερ για τους ομολόγους του.

Ενώ η Ουκρανία χρησιμοποίησε επίσης τη διάσκεψη κορυφής για να πιέσει για πρόοδο στις συνομιλίες με την ΕΕ όσον αφορά την είσοδο χωρίς βίζα στη χώρα και μια ενδεχόμενη πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ, ο Γιούνκερ και οι συνεργάτες του εστίασαν στην προώθηση της εγχώριας προσπάθειας μεταρρύθμισης του Κιέβου. Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ προσφέρει στην Ουκρανία μια βασική σύμβαση: «Θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε».

Η ΕΕ έχει προσφέρει την Ουκρανία περίπου 3,4 δις ευρώ στην στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών από τις αρχές του 2014, με περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα να έχουν ήδη εκταμιευθεί. Υποστηρίζει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει δάνεια και επιχορηγήσεις αξίας 11 δις ευρώ με το πέρασμα του χρόνου. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικρίνει ανοιχτά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και ανώτεροι διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει για τη φθορά στη σχέση τους, αν το Κίεβο δεν εφαρμόσει από την πλευρά του τη συμφωνία του Μινσκ. Αλλά ο Γιούνκερ είπε πως τα 28 μέλη της ΕΕ δεν «χάνουν την υπομονή τους» με το Κίεβο.

Ο Γιούνκερ εξήρε αυτό που αποκάλεσε «αυξανόμενη συνεργασία» μεταξύ του Ποροσένκο και του Γιάτσενιουκ, των οποίων η πολιτική αντιπαλότητα έχει κατά καιρούς απειλήσει να καθυστερήσει την εγχώρια ατζέντα της Ουκρανίας. Και οι δύο είναι «σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένοι» στις προσπάθειες για την απελευθέρωση της οικονομίας, την πάταξη της διαφθοράς και την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, είπε. «Αυτή η κυβέρνηση είναι στην εξουσία εδώ και τεσσεράμισι μήνες και έχουν γίνει πολλά. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Έχω την εντύπωση ότι κάνουν τα σωστά πράγματα», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Τους τελευταίους μήνες, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν οι κύριες ευρωπαϊκές φωνές στην κρίση στην Ουκρανία, ενώ στις Βρυξέλλες υπήρξαν αντίθετες απόψεις. Ο Τουσκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ακολουθεί μια σκληρή γραμμή με τη Ρωσία, ενώ η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι θεωρείται ευρέως ότι στηρίζει τον στενότερο διάλογο με τη Μόσχα.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου το 2013 μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, έχει πει στο παρελθόν ότι θα χρησιμοποιήσει τη σχέση που είχε οικοδομήσει με τα χρόνια με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων. Ο επικεφαλής της Επιτροπής είπε ότι πιστεύει πως εξακολουθεί να έχει μια καλή σχέση με τον Πούτιν, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το κατά πόσον εξακολουθούν να μιλούν. Είπε μόνο ότι δεν υπονομεύει τους ευρωπαίους συναδέλφους του.

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.