05/12/2009 18:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευαίσθητες οι σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ

Ο Τούρκος ηγέτης Erdogan, το κόμμα του οποίου έχει ισλαμικές ρίζες, επισκέπτεται προσεχώς την Αμερική, σε μια εποχή που οι όλο και πιο στενές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και του Ιράν, έχουν ανησυχήσει τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. Ο Erdogan θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Obama, και όπως αναμένεται, θα συζητηθεί τόσο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα όσο και το ενδεχόμενο να αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν

μέσα στα πλαίσια της ενίσχυσης των εκεί δυνάμεων, που επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Από αμερικανικής πλευράς, οι στενές σχέσεις της Άγκυρας με τη Τεχεράνη έχουν βοηθήσει στη μη απομόνωση του Ιράν, την ίδια στιγμή που η Αμερική προσπαθεί να πιέσει τους Ιρανούς προκειμένου να μην εξελιχθούν σε πυρηνική δύναμη.

Τον περασμένο μήνα, ο Erdogan επισκέφτηκε τη Τεχεράνη όπου και υπέγραψε εμπορικές και ενεργειακές  συμφωνίες,  ενώ φιλοξένησε και τον Ιρανό πρόεδρο Mahmoud Ahmadinejad, σε σύνοδο ισλαμικών χωρών που διεξήχθη στη Κωνσταντινούπολη.  Ο Τούρκος πολιτικός, στενοχώρησε τους συμμάχους της χώρας του, όταν χαρακτήρισε ως «αλαζονικά» τα μέτρα που επιβλήθηκαν εναντίον του Ιράν, ενώ κάλεσε αυτούς που αντιτίθενται στο πυρηνικό πρόγραμμα των Ιρανών, να παραιτηθούν πρώτα από το δικό τους αντίστοιχο πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος Obama, που επισκέφτηκε τη Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο, έχει πει πως η Άγκυρα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση της ιρανικής διαμάχης.

Άλλα παραδείγματα της «ανησυχητικής» συμπεριφοράς του Erdogan, αποτελούν οι «ξινές» σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, καθώς και η στήριξη που η Άγκυρα παρέχει στον υπόδικο πρόεδρο του Σουδάν, Omar Hassan al-Bashir. Όσον αφορά στο Αφγανιστάν, η Τουρκία παραμένει στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον βασίζει πολλά στη τουρκική βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστάσεων στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, και γενικά στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία αποτελεί σταυροδρόμι για τις μεταφορές των αμερικανικών στρατευμάτων και πολεμοφοδίων που προορίζονται για το Ιράκ, ενώ η αεροπορική βάση του Incirlik, παίζει κρίσιμο ρόλο στις μεταφορές αυτές. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Milliyet, «Οι Αμερικανοί δεν προτίθενται να δημιουργήσουν κύματα στις σχέσεις τους με τη Τουρκία, καθώς η χώρα μας τους είναι πολύ απαραίτητη…».  Η Ουάσιγκτον πάντως,  είναι σίγουρο πως επιζητεί περισσότερη τουρκική συμμετοχή στη προσπάθεια που κάνει στο Αφγανιστάν. Ήδη η Τουρκία έχει 1.750 στρατιώτες μέσα και γύρω από τη Καμπούλ, που δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις, και ή Άγκυρα ανθίσταται σθεναρά στις από καιρό πιέσεις των ΗΠΑ να αυξήσει τον αριθμό των μάχιμων στρατιωτών της.  Σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να αποστείλει επιπλέον στρατεύματα στο εμπόλεμο Αφγανιστάν, τότε σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal, ο Erdogan σκοπεύει να ζητήσει ως αντάλλαγμα, την αμερικανική βοήθεια και στήριξη, προκειμένου να επισπευσθούν οι συζητήσεις με τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους με σκοπό τον τερματισμό της χρόνιας διχοτόμησης της Κύπρου. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σημαντικό αγκάθι όσον αφορά στις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στις ΗΠΑ, θα συζητηθεί και το αρμενικό ζήτημα, που μέχρι πρόσφατα δηλητηρίαζε τις σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας. Οι δυο πλευρές υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία πριν μερικούς μήνες, τερματίζοντας έτσι δεκαετίες μίσους και αντιπαλότητας. Όμως οι τουρκικές πιέσεις προκειμένου να τερματιστεί η διένεξη της Αρμενίας με το μουσουλμανικό Azerbaijan για το θέμα του Nagorno-Karabakh, έχει παγώσει τις όποιες προόδους. Ο Obama έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία όταν αναφέρεται στα γεγονότα του 1915, και έχει δηλώσει υπέρμαχος της προσπάθειας επανασύναψης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι χριστιανοί δολοφονήθηκαν από τους Οθωμανούς στη διάρκεια του Α`Π.Π., αλλά αρνείται πως 1.5 εκατομμύρια Αρμένιοι εξοντώθηκαν μέσα στα πλαίσια τουρκικής γενοκτονίας εις βάρος τους.

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επώνυμος avatar
    Επώνυμος 05/12/2009 23:37:52

    Υπάρχει κάτι που οι Τούρκοι θέλουν να παραβλέπουν: Με την υπόθεση Εργκενεκόν, δόθηκε η ευκαιρία στις Η.Π.Α. να καθαρίσουν όλους τους αξιωματικούς του στρατού που θα έβλεπαν με πιο καλό μάτι μια άπεξάρτηση από τις Η.Π.Α. Στρατιωτικά σήμερα, η Τουρκία είναι πιο εξαρτημένη από τις Η.Π.Α. παρά ποτέ. Κι όμως, βλέπουμε πόσο σαν ανεξάρτητοι φέρονται οι Τούρκοι, παρά το ότι έχουν μεγάλη στρατιωτική εξάρτηση από τις Η.Π.Α., μεγαλύτερη από όσο έχουμε εμείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.