#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/04/2011 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστρέφει η ιδιοκτησία στην Κούβα


Μεταρρυθμίσεις άνευ προηγούμενου για την σύγχρονη ιστορία της Κούβας ενέκρινε η ολομέλεια του 6ο συνεδρίου του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο περιορισμός στη θητεία των ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών και περίπου 300 οικονομικά μέτρα, που αποτελούν προτάσεις του Ραούλ Κάστρο, με στόχο τη διάσωση της οικονομίας αλλάζουν την εικόνα της σοσιαλιστικής χώρας της Καραϊβικής. Την ίδια στιγμή ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Κ.Κ..

Μεταξύ των 300 μέτρων περιλαμβάνονται η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα στην ιδιωτική οικονομία, η αυτονομία των κρατικών επιχειρήσεων, η μεταρρύθμιση του τομέα γεωργίας τροφίμων και το άνοιγμα στα ξένα κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε την κατάργηση 500.000 θέσεων στο Δημόσιο.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα επιτραπεί η πώληση και αγορά κατοικιών για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959, με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτραπεί η υπερσυγκέντρωση ιδιωτικής περιουσίας.

Την αποχώρησή του από το Κομουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ο Φιντέλ Κάστρο, με άρθρο του σε εφημερίδα.

Το συνέδριο επέλεξε νέο Πρώτο και Δεύτερο Γραμματέα, την Κεντρική Επιτροπή και το ισχυρό Πολιτικό Γραφείο, που θα ανακοινωθούν μετά την ολοκληρώσει της σημερινής συνεδρίασης που θα σημάνει τη λήξη του συνεδρίου.

Όπως τονίζεται στην απόφαση του συνεδρίου, που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Cubadebate.cu, "στον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου, ο σχεδιασμός θα έχει το προβάδισμα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς". Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ωστόσο ότι "μόνον ο σοσιαλισμός είναι ικανός να νικήσει τις δυσκολίες και να διαφυλάξεις τις κατακτήσεις της επανάστασης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 19/04/2011 14:20:45

  Τώρα πιά, είμαστε όντως η τελευταία "Σοβιετική οικονομία" στον κόσμο.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Θείος 19/04/2011 14:31:37

   Yπάρχει και η Βόρειος Κορέα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Orestios 19/04/2011 14:42:17

    Σωστό, αποφεύγω και να τους θυμάμαι, από τότε που "μετέθεσαν" τον ηττημένο προπονητή στα ορυχεία. Έχει και ραδιενέργεια στα ψάρια εκεί παρακάτω, εκτός από "Σοβιετικά" είναι και επικίνδυνα.

    • Orestios avatar
     Orestios @ Ο Θείος 19/04/2011 14:50:51

     Υπάρχει όμως το θαύμα της Κομουνιστικής Κίνας, που συναρπάζει τον Σόρος.
     Να μην ξεχάσω το κομουνιστικό Βιετνάμ.

 2. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 19/04/2011 16:04:37

  Θα μπορούσε να ήταν ένα σωστό πείραμα που θα ξεφεύγει από τις αγκυλώσεις του σταλινισμού (κρατικά κομμωτήρια;;) .... Αλλά δυστυχώς οι Κουβανοί παιζουν με σημαδεμένη τράπουλα και το Μαϊάμι έτοιμο να τους μετατρέψει ξανά σε οικο ανοχής, 50 χρόνια μετά.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 19/04/2011 16:26:07

  Κομμουνιστική η Κίνα και το Βιετνάμ; Χε χε!
  Καπιταλισμός τύπου Μάντσεστερ (Βικτωριανής εποχής παρακαλώ), με κομμουνιστικό-μονοκομματικό πολιτικό σύστημα: Νεότατο υβρίδιο, πιθανότατα μεταλλαγμένο. Φαντάσου τη Βασίλισσα Βικτωρία με το μουστάκι του Στάλιν.
  Ανώμαλα πράγματα, από αυτά που έφτιαχνε ο Δόκτωρ Καλιγκάρι.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Θείος 20/04/2011 00:51:18

   Κι όμως είναι το καμάρι του Σόρος.
   Τα χαρακτηριστικά του Σοσιαλισμού όμως παραμένουν.
   Υπερσυγκέντρωση πλούτου σε μια ελίτ, καμία ιδιωτική περιουσία (όλα ανήκουν στην κομουνιστική οικογένεια). καμία δημοκρατική διαδικασία, τεράστιος πληθυσμός πληβείων.

 4. BTS avatar
  BTS 19/04/2011 19:01:53

  Μαμώτοοο!
  Τόσα χρόνια επανάστασης να πάνε χαμένα μονομιάς,
  για να καταντήσει η χώρα μια μικρή νησιωτική Κίνα
  με κομμουνισμό καπιταλιστικού τύπου?

  Για αυτό παλέυανε τόσα χρόνια οι εργάτες, οι αγρότες και φοιτητές?
  Τί θα γίνει τώρα με το δίκιο του εργάτη?
  Θα του πίνουν το αίμα οι καπιτάλες με τα ξένα κεφάλαια?

  Τί να πεί κανείς...
  Όταν στα στερνά του ο άλλος αποφάσισε -άκουσον άκουσον-
  την ελεύθερη αγορά και πώληση κατοικιών?
  Δηλαδή θα επιτρέψουν την ιδιοκτησία? Πάει, χάλασε ο κόσμος...

  • ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
   ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ @ BTS 19/04/2011 21:07:27

   Ο κόσμος φίλε μου έχει χαλάσει εδώ και πολύ καιρό. Όταν ας πούμε, όπως γράφει κι ο ΝΤΑΝΤΟΝ πιο κάτω, όλοι οι σύνεδροι τού Κ.Κ. Κούβας τραγουδούν όρθιοι τον ΕΘΝΙΚΟ ύμνο της Κούβας (αλήθεια, εσείς τραγουδάτε τον εθνικό ύμνο στο κόμμα σας;). Ή όταν σε όλη την Κούβα δεσπόζουν γιγαντο-επιγραφές που γράφουν: Patria o muerte (πατρίδα ή θάνατος). Και την ίδια στιγμή, πριν λίγα χρόνια, η εθνικοφ(ρ)όνισσα υπουργός παιδείας σας πάλευε με νύχια και με δόντια να περάσει τσαμπουκά το βιβλίο τής Ρεπούση. Υπάρχουν βλέπεις πολλοί τρόποι με τούς οποίους χαλάει ο κόσμος...

   • BTS avatar
    BTS @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 20/04/2011 02:21:43

    Στο κόμμα μας [ιένα είν το κόμμα!]
    ακούγεται μοναχά ο εθνικός ύμνος της Σοβιετικής Ένωσης!
    [Ά, ξέχασα! Και της Βόρειας Κορέας...]

    • ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
     ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ @ BTS 20/04/2011 14:18:40

     Ότι κόμμα και να δηλώνεις (εκάστοτε), συνεχίζουν να ισχύουν αυτά που σού έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο...

     • BTS avatar
      BTS @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 20/04/2011 15:35:38

      Υπονοείς δηλαδή οτι είσαι αυτήκοος [και αυτόπτης]
      μάρτυρας ψαλλόντων τον ελληνικό εθνικό ύμνο
      στο σπίτι του Λαού στον Περισσό?
      Ντροπή σου! Ψεύδεσαι ασύστολα!
      Αυτό μας έλειπε!
      Να δώ ακόμη κάτι τέτοιο, και τί στον κόσμο!

      Εγώ εκτός της Σοβιετικής Ένωσης,
      μόνο αυτόν της διεθνούς έχω ακούσει...
      Αυτόν, που πάει κάπως έτσι.

      Εμπρός της Γής οι κολασμένοι,
      του Στάλιν σκλάβοι εμπρός εμπρός!

      .......

     • ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
      ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ @ BTS 20/04/2011 17:15:58

      Χαμπάρι δεν πήρες

 5. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 19/04/2011 19:46:36

  " ...Την αποχώρησή του από το Κομουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ο Φιντέλ Κάστρο, με άρθρο του σε εφημερίδα..."

  ΑΧ...¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ...¨ με τις κρυφές σου επιθυμίες και τον , ας τον πούμε, ¨δαίμονα του τυπογραφείο...¨

  ¨Αποκαταστάθηκε ο καπιταλισμός¨ ( η ¨δημοκρατία¨ 0 στην Κούβα !

  Ποιά είναι η αλήθεια ; Απλά ο Φιντέλ παραιτήθηκε από την συμμετοχή του στα όργανα του Κ.Κ. ( μέχρι τώρα είχε παραιτηθεί από την προεδρία του Κ.Κ. και παρέμενε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής ) και ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ - ΟΠΩΣ ¨ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ¨ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ¨ΕΙΔΗΣΗ¨ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ... που οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα ...

  Οι αποφάσεις του Συνεδρίου ενέκριναν την ενίσχυση της ¨ιδιωτικής πρωτοβουλίας...¨ αλλά τονίζουν ξεκάθαρα ότι ο Σοσιαλισμός παραμένει η μοναδική λύση για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων , ο σοσιαλσιτικός χαρακτήρας και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας παραμένουν ο βασικός πυλώνας της οικονομίας.

  Τώρα βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι έτσι ξεκίνησε και επί αειμνήστου Χρουτσώφ η οικονομία με τα ¨ιδιωτικοοικονομικά κίνητρα¨ και κατέληξε στον Pizza-Gorbatsov , τον ¨μεγαλύτερο μεταρυθμιστή του αιώνα μας¨ , ο οποίος με αφορμή την αναγκαία ¨αποσταλινοποίηση¨ προχώρησε σε μια νέα καρικατούρα ¨σταλινικού σοσιαλισμού - χωρίς Στάλιν¨που κατέληξε αναπόφευκτα στην παλινόρθωση του καπιταλισμού.

  Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα ...

  Ο Φιντέλ Κ. στην τελευταία καθημερινή επιστολή με τις σκέψεις του που δημοσιεύει η ιστοσελίδα http://www.cubadebate.cu παραιτήθηκε από μια νέα υποψηφιότητα για την συμμετοχή του στην Κεντρική Επιτροπή και εξηγεί τους λόγους , ψήφισε δε για την νέα Κ.Ε. από το σπίτι του ...

  Mi ausencia en el C.C ( επιστολή Φιντέλ )
  18 Abril 2011

  http://www.cubadebate.cu/reflexiones-fidel/2011/04/18/mi-ausencia-en-el-cc-fotos/
  **********************************
  Φωτογραφίες την ώρα που ψηφίζει απο την κατοικία του , οποίες όμως δείχνουν και την κατάσταση της υγείας του :
  *************************************

  http://www.cubadebate.cu/wp-content/uploads/2011/04/fidel-castro-vota-por-el-nuevo-comite-central-del-partido-foto-alex-castro-12-580x725.jpg

  http://www.cubadebate.cu/wp-content/uploads/2011/04/fidel-castro-vota-por-el-nuevo-comite-central-del-partido-foto-alex-castro-4-580x725.jpg

  http://www.cubadebate.cu/wp-content/uploads/2011/04/voto_01-580x464.jpg

  ΣΗΜΕΡΑ η Κουβανική Τηλεόραση παρουσίασε την μάλλον την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ( λόγω της εμφανούς καταβεβλημένης υγείας του ) ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΕ το 1961 με το ¨Κίνημα της 26ης Ιουλίου¨ που διεξήγαγε την Επανάσταση κατά του Μπατίστα που διατηρούσε την χώρα σαν αποικία των Η.Π.Α. και του παγκόσμιου κεφαλαίου του τζόγου ( βλέπε καλή ώρα την Ελλάδα , όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλει να γίνει η Ελλάδα ¨Β. Κορέα¨ παραδίδει την Ελλάδα , σύμφωνα με τις επιταγές του ¨Μνημονίου¨ , στην παγκόσμια μαφία του ηλεκτρονικού τζόγου και όχι μόνο ...) .
  *************************************************
  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ¨ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ¨ ΒΙΝΤΕΟ :
  **************************************************

  Οι σύνεδροι επευφημούν για πολλά λεπτά την τελευταία εμφάνιση του Φιντέλ ( σήμερα ) , του οποίου το πείραμα ( όλοι οι σοσιαλισμοί μέχρι τώρα πειράματα ήτανε ) αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους λαούς της Ν. Αμερικής και όχι μόνο. Ιδιαίτερα σήμερα που κρίση του επιθετικού επεκτατικού καπιταλισμού ( ιμπεριαλισμός ) μας θέτουν και πάλι προ του διλήμματος ¨Σοσιαλισμός η Βαρβαρότητα¨.

  Ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο σε αυτή την υποδοχή , το γράφω για τους ¨διεθνιστές αριστερούς¨ που τα έχουν βάλει με τις ¨πατρίδες¨, όλοι οι σύνεδροι τραγουδούν όρθιοι τον ΕΘΝΙΚΟ ύμνο της Κούβας και όχι το άσμα της ¨διεθνούς¨ , το οποίο δεν πιστεύω να το ¨απεχθάνονται¨ , αλλά θα πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση στους στόχους...
  ***************************************************
  Fidel Castro asiste a la clausura del Sexto Congreso del PCC
  ****************************************************
  http://www.youtube.com/watch?v=7PAVG8rWlZI&feature=player_embedded

 6. juliet avatar
  juliet 19/04/2011 21:15:32

  Φιντελ Καστρο:''Ξεκίνησα την επανάσταση με 82 άνδρες.Αν έπρεπε να το κάνω ξανά,θα το αποτολμούσα και με 10-15 πολεμιστές.Δεν έχει σημασία πόσο ''μικρός'' είσαι.Αρκεί να έχεις πίστη,όραμα και σχέδιο δράσης.''

 7. Orestios avatar
  Orestios 20/04/2011 00:53:10

  Η δύναμη της ατομικής ιδιοκτησίας.
  Δυστυχώς για όλα τα συστήματα που προσπαθούν να την εξαφανίσουν.
  Είναι καταδικασμένα να εξαφανιστούν.

 8. Red Jones avatar
  Red Jones 20/04/2011 03:17:51

  εεεεεεεεερχεται η συντέλεια του κόσμου !!!!!!

 9. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
  ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 20/04/2011 09:38:20

  60 XΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Η ΠΟΥΤΑΝΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ.

 10. Προύντονας avatar
  Προύντονας 21/04/2011 03:49:41

  'Ντάξ' Ρε μάστορες δεν είπαμε να μην υπάρχει ατομική ιδιοκτησία,
  αλλά να υπάρχουν και κάποια όρια.
  Δηλάδή πόσο λογικό είναι 200 άνθρωποι να έχουν μεγαλύτερη περουσία
  από 2 δισεκατομύρρια ανθρώπους?

  Θες ντε και καλά να επιβραβεύεις τα επιτεύγματα κάποιου - τα επιτεύγματα λέμε, όχι τη λαμογιά - με υλικά αγαθά σε βάρος των συνανθρώπων του?
  [Αν και οι άνθρωποι που επιτυγχάνουν μόνοι τους κάτι οσοδήποτε μικρό ή μεγάλο, συνήθως επιζητούν την αναγνώριση των κόπων τους από την κοινωνία (κοινώς τη δόξα) και όχι την επιβράβευση τους σε βάρος των συνανθρώπων τους (ουχί το χρήμα) .]
  Οκ. Φτιάξε ένα σύστημα που να επιτρέπει μια ανισοκατανομή από 1 μέχρι 100 π.χ. (δηλ ο πλουσιότερος να έχει το πολύ 100 φορές περισσότερα υλικά αγαθά από τον φτωχότερο). Και το πως θα γίνεται να τηρηθεί το όριο αυτό είναι το μόνο εύκολο, από σταδιακά αυξανόμενη φορολόγηση ( όπως ίσχυε πχ στις ΗΠΑ μέχρι τα 70s (90% ανώτερος φορολογικός συντελεστής) και προ της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας ) μέχρι υποχρεωτικές χορηγίες όπως Αρχαία Αθήνα.

  Α και που ΄σαι νεοπλουτε wanabe, αυτά τα 100 να τα βγάλεις μόνος σου και όχι να σου δώσει ο μπαμπάκας σου τα 98 :)

  Συνεπώς καταργείται η κληρονομιά.

  Κι εκεί να σε δω μαγκίτη νεοφιλελεύθερε, παλαιοφιλελεύθερε, καπιτάλα και γενικώς θασιωτή της αγοράς. Όταν θα ξεκινάν όλοι από ισότιμες βάσεις.

  Άπαξ και καταργηθεί η κληρονομιά, λύνονται όλα αυτομάτως, και η ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού κράτους (αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών λέγεται κανονικά αυτό), και το προβλήματα συσσώρευσης του κεφαλαίου (για αυτό ίσως να πρέπει να καταργήσουμε και την πατέντα που βρήκαν οι Άγγλοι, για να μην πληρώνουν όταν φαλίριζαν τα πλοία τους , "ανώνυμη εταιρία" την ονομάσαν)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.