«Επιπλήξεις» από την ΕΕ σε Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία
28/11/2014 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Επιπλήξεις» από την ΕΕ σε Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων για τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, μετά από την προειδοποίηση ότι τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2015 κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας - δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης χώρας στο μπλοκ του ευρώ - πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τα ελλείμματα και να κάνουν τις οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές, αναφέρει η Επιτροπή σε μια έκθεση σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού 16 χωρών της ευρωζώνης. Η Επιτροπή έδωσε στις τρεις χώρες προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο. «Θα αποφασίσουμε στις αρχές Μαρτίου κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω βήματα» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Μέχρι τότε θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του κατά πόσο οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να το πράξουν».

Καθώς η ανάκαμψη της ευρωζώνης παραπαίει, οι πολιτικοί ερίζουν για το αν θα μειωθούν οι πιέσεις στις χώρες για να μειώσουν το χρέος και τα ελλείμματα τους ή θα τις αναγκάσουν να παραμείνουν αυστηρά προσκολλημένες στους κανόνες των δαπανών που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Άλλες τέσσερις χώρες - Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα – παρουσίασαν επίσης προϋπολογισμούς που φαίνεται να αποκλίνουν πολύ από τους στόχους, ανέφερε η Επιτροπή. Ενώ η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ διατύπωσε έντονα τις παρατηρήσεις της για αυτά τα έθνη, δεν έδωσε καμία προειδοποίηση για τον Μάρτιο.

Άμεση Δράση

Η Επιτροπή σκεφτόταν να λάβει άμεσα μέτρα κατά των χωρών που κινδυνεύουν να κάνουν τις σοβαρότερες παραβάσεις και αποφάσισε να μην το πράξει σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως είπε, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Επέμεινα στις συζητήσεις μου με τον Ολάντ και τον Ρέντσι, ότι θέλω να δω χρονοδιαγράμματα για αυτές τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Soir του Βελγίου. «Δεν μπορεί να είναι μόνο υποσχέσεις».

Η Γερμανία, ένθερμος υποστηρικτής της απάντησης στην κρίση χρέους με λιτότητα, δεν κατάφερε να αποφύγει την κριτική. Ενώ το σχέδιο προϋπολογισμού της «εγκρίθηκε», η Επιτροπή, η οποία διεξάγει έρευνα σχετικά με το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, δήλωσε ότι η χώρα έχει «σκοπό να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις».

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να περιορίσουν τα ελλείμματα στο 3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και να μειώσουν το χρέος τους σε τουλάχιστον 60 τοις εκατό του ΑΕΠ. Μπορούν να αντιμετωπίσουν τελικά πρόστιμα μέχρι και 0,5 τοις εκατό του ΑΕΠ, εάν δεν αναλάβουν αποτελεσματική δράση, αφού ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως το δυναμικό ανάπτυξης.

Η Γαλλία, το πρώτο έθνος

Από τις τρεις χώρες που ήρθαν στο προσκήνιο σήμερα, η Γαλλία είναι πιο κοντά στο να είναι η πρώτη χώρα που θα κληθεί να πληρώσει ενδεχόμενο πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι είναι ήδη σε μια διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας, λόγω του μεγάλου ελλείμματος. Η ΕΕ, η οποία πέρυσι χορήγησε η Γαλλία μια διετή παράταση έως το 2015 για την επίτευξη του στόχου 3 τοις εκατό, προβλέπει τώρα ότι το γαλλικό έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 4,5 τοις εκατό το επόμενο έτος. Το 2016, θα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα από όλα τα έθνη της ευρωζώνης, στο 4,7 τοις εκατό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ.

Η Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι, μετά τον συνυπολογισμό των επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για τον έλεγχο των δαπανών που η Γαλλία παρουσίασε στις 27 Οκτωβρίου, η προσαρμογή του διαρθρωτικού ισοζυγίου της αναμένεται να είναι 0,3 τοις εκατό του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 0,8 τοις εκατό για το οποίο πίεσε η ΕΕ.

Προοπτικές Ανάπτυξης

Η Επιτροπή είπε στην Ιταλία να προχωρήσει με «πολιτικές που προάγουν τις προοπτικές ανάπτυξης, διατηρώντας τις τρέχουσες πρωτογενείς δαπάνες υπό αυστηρό έλεγχο και αυξάνοντας παράλληλα τη συνολική αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών» προκειμένου να μειωθεί το χρέος, το οποίο εκτιμάται σε 132,2 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2014, και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά της Ελλάδας.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι το Βέλγιο έχει σημειώσει «κάποια πρόοδο» στην αντιμετώπιση του διαρθρωτικού ελλείμματος και προέτρεψε τη χώρα να αναλάβει περαιτέρω δράση. Τόνισε ότι ο έλεγχος του Μαρτίου θα λάβει υπόψη του την «αναμενόμενη προδιαγραφή» του προγράμματος διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Στις αρχές του μήνα, η Επιτροπή αποφάσισε να μην απορρίψει κανέναν προϋπολογισμό οριστικά, λέγοντας ότι κανένα από τα έθνη της ευρωζώνης δεν κινδυνεύει «σοβαρά από μη συμμόρφωση» με τους κανόνες δαπανών της ΕΕ. Η απόφαση να αναβληθεί μέχρι τον Μάρτιο κάθε κίνηση για κυρώσεις είναι μια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της ΕΕ για την εν λόγω δράση.

Η Επιτροπή δημοσίευσε τις επίσημες εκτιμήσεις της για τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015 για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες εξακολουθούν να υπόκεινται σε διαφορετικούς όρους εξαιτίας των διασώσεων.

Το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού από τις 16 χώρες της ευρωζώνης που αξιολογήθηκαν, με βάση τα σχέδια τους, μειώθηκε στο 2,2 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 από 2,6 τοις εκατό φέτος, ανέφερε. Σύμφωνα με την εκτίμηση της, ο συνολικός δείκτης χρέους θα παραμείνει αμετάβλητος το επόμενο έτος σε περίπου 93% του ΑΕΠ, με βάση τα σχέδια των δαπανών.

http://www.bloomberg.com/news/2014-11-28/eu-moves-closer-to-fines-for-france-italy-over-budgets.html

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη avatar
    Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη 29/11/2014 09:34:02

    Το ''διαίρει και ...βασίλευε'' της Μέρκελ πάντως όσον αφορά τη Γαλλία, εφαρμόζεται ήδη. Ο κ.Μοσκοβισί ...προτρέπει την Ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα απαιτούμενα από την Τρόϊκα μέτρα που είναι κατανοητό οτι υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντοχές μας, (αφού φυσικά έχει εξασφαλίσει πριν ο ίδιος πιο ήπια αντιμετώπιση για τη Γαλλία). Η απόλυτη υποκρισία και ο συμφεροντολογισμός στην απόθέωσή τους, έτσι για να μην έχουμε πια αυταπάτες.

  2. Καρράς Κώστας. avatar
    Καρράς Κώστας. 29/11/2014 09:48:33

    Eίναι προφανές οτι με τη Γερμανία μέσα η ΕΕ βαράει διάλυση. Αλήθεια ο Γιουνκέρ, αφου ομολόγησε οτι συνήργησε στην μεγάλη φοροδιαφυγή του Λουξεμβούργου και ομολόγησε επίσης οτι αυτό που έκανε δεν ήταν και ηθικό, δεν θα δικαστεί? Και δεν θα έπρεπε μέχρι τη δίκη, άν δεν είναι προφυλακισμένος, τουλάχιστο να έχει παραιτηθεί απο τα αξιώματά του? Διότι, πως θα δικαιούται μετά η Ελλάδα να κυνηγάει τους μικρομεσαίους ταβερνιάρηδες επειδή κάνουν ψιλοφοροδιαφυγή, όταν ο Πρόεδρος της κομισσιόν ομολογεί τεράστια φοροδιαφυγή και έχει το θράσος να μιλάει για πρόστιμα σε άλλες χώρες για μικροπαρεκκλίσεις στους οικονομικούς τους δείκτες? Μήπως στην ΕΕ απο τον πολύ νεοφιλελευθερισμό έχουν χτυπήσει μπιέλα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.