#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/12/2011 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επανάσταση απέναντι στην λογική των αγορών

Σύμφωνα με άρθρο του Ισπανού ιστορικού Miguel Angel Sanz Lorono, οι κάτοικοι της Ισλανδίας απέδειξαν ότι είναι δυνατή η απόδραση από τους νόμους του καπιταλισμού, και η ανάληψη του ελέγχου της μοίρας τους από τους ίδιους.Η Ισλανδία αποτελεί ένα είδος «νήσου της ουτοπίας», που λάμπει ως φάρος, είτε αυτό αρέσει στις αγορές, είτε όχι.

Βέβαια, η χώρα δεν είναι μια ουτοπία. Άλλωστε, δεν μπορούν να υπάρχουν βασίλεια ανεξαρτησίας μέσα στην αυτοκρατορία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Ως χώρα όμως, αποδεικνύει περίτρανα πως το κεφάλαιο δεν είναι παντοδύναμο, ούτε κατέχει την μοναδική αλήθεια, άσχετα αν επιδιώκει να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα.

Με την απόφασή της να φρενάρει τον τροχό της τραγωδίας, η Ισλανδία έθεσε ένα προηγούμενο που μπορεί  ενδεχομένως να γονατίσει τον ίδιο τον καπιταλισμό.

Προς το παρόν, το μικρό αυτό νησί, κάνει κάτι που θεωρούνταν απίθανο, χωρίς να βυθίζεται στο χάος, αν και από ότι φαίνεται βυθίζεται σε μια πληροφοριακή και ειδησεογραφική συσκότιση.

Πόσες πληροφορίες παίρνουμε σε σχέση με την Ισλανδία, και πόσες σε σχέση με την Ελλάδα;

Γιατί άραγε η πρώτη εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ τα οποία υποτίθεται πως θα έπρεπε να μας πληροφορούν για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο;

Μέχρι σήμερα, αποτελούσε εκ γενετής δικαίωμα όσων έχουν την εξουσία, να καθορίζουν τι είναι πραγματικό και τι όχι, τι μπορούμε να σκεφτόμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε, κλπ. Η κατανόηση του κόσμου μας υπάγεται στον βαρβαρισμό που καθορίζεται από τις ελίτ. Κάθε έκφανση του πολιτισμού μας, είναι στην ουσία μια περιγραφή βαρβαρότητας.

Οι ελίτ, με την βοήθεια των οικονομολόγων και των θεολόγων, ορίζουν το τι είναι αληθινό και το τι όχι. Αυτός ο ορισμός γίνεται με βάση την ισχύ και την βία. Την ανάγκη. Χρειάζονται θυσίες, μας λένε. Ή προσαρμόζεστε, ή καταστρέφεστε. Αυτό διδάσκει ο ύστερος καπιταλισμός, με μια διαστροφική λογική: Όλα όσα είναι αληθινά είναι και λογικά, και το αντίστροφο.

Τον Ιανουάριο του 2009, οι Ισλανδοί επαναστάτησαν απέναντι σε αυτή τη λογική. Οι ειρηνικές τους διαδηλώσεις ανέτρεψαν την συντηρητική κυβέρνηση του Geir Haarde, και η εξουσία πέρασε στα χέρια μιας αριστερίζουσας μειοψηφίας, η οποία προγραμμάτισε εκλογές για τον Απρίλιο του 2009. Η συμμαχία της σοσιαλδημοκρατικής πρωθυπουργού Jóhanna Sigurðardóttir με τους Πράσινους κέρδισε την πλειοψηφία.

Το φθινόπωρο του 2009, με λαϊκή πρωτοβουλία, άρχισε να συντάσσεται ένα νέο σύνταγμα, από λαϊκές συνελεύσεις. Το 2010, η κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία μιας εθνικής συνταγματικής επιτροπής, με μέλη που θα επιλέγονται βάσει κλήρωσης.

Δυο δημοψηφίσματα είχαν ως αποτέλεσμα την άρνηση της διάσωσης των τραπεζών, και την άρνηση της αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο πρώην πρωθυπουργός Geir Haarde δικάστηκε για τον ρόλο του στην κρίση.

Το να ξεχνάμε ότι ο κόσμος δεν είναι μια ελληνική τραγωδία, όπου ο τροχός της μοίρας ή του κεφαλαίου στρέφεται χωρίς βάση στην ανθρώπινη λογική, είναι σαν να αρνούμαστε την πραγματικότητα. Ο τροχός αυτός περιστρέφεται από ανθρώπινα όντα.

Όλα όσα φανταζόμαστε ως αληθινά, είναι τόσο αληθινά όσο μας καθορίζουν οι αγορές. Η Ισλανδία όμως,  μας επανέφερε την ανθρώπινη φαντασία, δείχνοντας μας πως οι πιθανότητες είναι τόσο αληθινές όσο η αναγκαιότητα του καπιταλισμού.

Αν ακούσουμε την Ισλανδία, θα δούμε πως όλα είναι μια παγίδα, που θέλει να μας κάνει να πιστεύουμε στην αναγκαιότητα. Όλοι όσοι εξαγγέλλουν θυσίες, μας λένε πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ίσως όμως θα έπρεπε να κοιτάξουν κατά τη μεριά της Ισλανδίας.

Η χώρα αυτή μας δείχνει πως υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα μας δείχνουν. Πως είναι δυνατόν να κυριαρχήσουμε, και εδώ έγκειται το νόημα της ελευθερίας, επί της αναγκαιότητας.

Βέβαια, η Ισλανδία δεν αποτελεί πρότυπο. Είναι απλά μια εναλλακτική πρόταση. Η θέληση των κατοίκων της να προχωρήσουν διαφορετικά, μας δείχνει ότι όντως υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις.

Στην Ισλανδία αποφάσισαν να ορίσουν το μέλλον τους κόντρα στις υπαγορεύσεις της αναγκαιότητας του καπιταλισμού.

Εμείς οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε να χορεύουμε στους ρυθμούς του κεφαλαίου;

Θα συνεχίσουμε να παραδίνουμε το μέλλον μας στις τράπεζες, στις πολυεθνικές, και στις κυβερνήσεις που διατείνονται ότι δήθεν κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν;

Η Ισλανδία μας θύμισε πως η φαντασία αποτελεί κι αυτή μέρος της ανθρώπινης λογικής.

Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να ορίζει το τι είναι αληθινό και ρεαλιστικό, υιοθετώντας εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι, δεν θα είμαστε απλά ονειροπόλοι, αλλά θα επιλέξουμε μια πραγματικότητα την οποία το κεφάλαιο θέλει να εξαφανίσει οριστικά.

Η ουτοπία εξαρτάται από τις αποφάσεις μας. Και μόνο έτσι, η ζωή μας θα είναι άξια για να την ζούμε.

 

Publico

http://blogs.publico.es/dominiopublico/4414/sobre-islas-y-utopias/

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 26/12/2011 15:36:20

  Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2502.aspx ), αρκεί να εκλέξει μία σωστή κυβερνηση και στη συνέχεια να την ελέγχει καθημερινά. Η φαντασία στην εξουσία είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Χρόνια Πολλά και καλά σε όλους.

 2. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 26/12/2011 16:42:50

  Η ισλανδια εχει το δικο της νομισμα και εβαλε το εθνικο συμφερον της πανω απο ολα
  Εδω στην μπανανια κανουμε τα εντελως αντιθετα , το παραδειγμα της ισλανδιας επιβαλλει να φυγουμε απο την ευρωζωνη οσο το δυνατον γρηγοροτερα και αναταξουμε την οικονομια μας βασει των δικων μας οικονομικων πολιτικων

  Η ισλανδια που εχει μικροτερη οικονομια απο την δικη μας μας , δεν επαθε απολυτως τιποτα με το που σταματησε να πληρωνει τα παρανομα δανεια ακομα και οι αγορες εξακολουθουν να την δανειζουν

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Nikos Draxma 26/12/2011 16:55:52

   Δεν γνωρίζεις τίποτα για το τι έγινε πριν την κρίση, αλλά και μετά την κρίση στην Ισλανδία.
   Επιδιώκει δε την ένταξη στην ευρωζώνη.

   • Νikos Draxma avatar
    Νikos Draxma @ Μανιάτης 26/12/2011 18:21:15

    Oι ξεπουλημενοι της πολιτικοι επιδιωκουν την ενταξη για να εξυπηρετησουν τους τοκογλυφους , αλλα ο λαος τους εδωσε 2 απανωτα χαστουκια με τα προηγουμενα δημοψηφισματα ( 2009 - 2010) , που δεν αναγνωριζουν τα χρεη των τραπεζων
    Βγηκαν παλι προσφατα καποιοι πολιτικοι και μιλανε ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ για ενταξη στην ευρωζωνη , πανε φιρι φιρι να φανε τα μουτρα τους

    http://www.pesalevri.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2198:2011-11-24-08-05-07&catid=93:politiki&Itemid=35

    http://edoketora.blogspot.com/2011/11/blog-post_4325.html

 3. ioannis33 avatar
  ioannis33 26/12/2011 21:57:05

  Δεν νομίζω πλέον οτι πρέπει να κοιτάμε να βρούμε παράδειγμα προς μίμηση στο εξωτερικό.Ας κοιταξουμε για μια φορά να βρούμε τη λύση μόνοι μας,και να γίνουμε εμείς το παράδειγμα για να γράφουν άλλοι άρθρα υπέρ του ελληνικού μοντέλου.Δεν με ενδιαφέρει τι κατάφεραν,ούτε το πώς.Και κάποτε έλεγαν κοιτάξτε το θαύμα,το πρότυπο τον κέλτικο τίγρη,την Ιρλανδία.Και τώρα βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εμάς.Να σηκωθούμε όρθιοι,να δούμε τον ήλιο και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας

 4. A.M. avatar
  A.M. 27/12/2011 22:00:15

  Για όσο θα συνεχίζουμε ως λαός να πιστεύουμε ότι την λύση στα πρόβληματά μας θα μας την δίνει πάντα κάποιος προικισμένος Ανώτερος Άρχων (ή όπως αλλοιώς θέλετε ονομάστε τον) τον οποίον εμείς προκαταβολικά θα τον ψηφίζουμε ελπίζοντας να μας βολέψει σε μια καλύτερη θεσούλα στο δημόσιο και μετεκλογικά θα τον γλείφουμε για να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις απέναντί μας και στην συνέχεια θα τον βρίζουμε επειδή δεν μας βόλεψε στο δημόσιο ή σε μια καλή τεμπέλικη και αραχτή «δουλειά» για να μας πληρώνουν οι άλλοι, τα κορόιδα δηλαδή, σιγά μην αλλάξει κάτι στην χώρα.
  Τα ίδια γίνονται από ιδρύσεως νεοελληνικού κράτους άχρι της σήμερον.
  Και εσαεί τα ίδια θα γίνονται επειδή εμείς ως λαός τα ίδια μυαλά κουβαλάμε.

  Αντί να πάρουμε τις ζωές μας και την ευθύνη της χώρας στα χέρια μας την παραχωρούμε έναντι υποσχέσεων προεκλογικών στους εκλεκτούς των κομματικών παρατάξεων όλων των πτερύγων της βουλής.

  Και εννοείται ότι καλά μας κάνουν και μας δουλεύουν!
  Και καλά μας κάνουν και μας μεταχειρίζονται σαν γίδια!
  Εμείς τους το επιτρέπουμε θεωρώντας εαυτούς κατώτερους απ' την «εκλεκτή» φυλή των πολιτικών και των διαπλεκόμενων.

  Σε εκπαίδευσαν να αισθάνεσαι μικρούλης και ανήμπορος μπροστά τους.
  Και το δέχτηκες παθητικά όταν ήσουν μικρός και δεν έκανες τίποτε για να το αλλάξεις όταν μεγάλωσες.
  Παραμένεις μια ζωή γκρινιάζοντας επειδή οι πολιτικοί δεν σου λύνουν τα προβλήματα χωρίς όμως να μπείς στον κόπο να τα λύσεις μόνος σου!
  Απλώς όταν ένας πολιτικός ή πολιτικό κόμμα σε απογοητεύσει ψηφίζεις άλλον πολιτικό ή κόμμα και δεν σου περνάει καν απ' το μυαλό να τους διώξεις όλους και να διεκδικήσεις επί ίσοις όροις το δικαίωμά σου να αποφασίζεις για την ζωή σου!

  Ποιός σου φταίει μετά;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ A.M. 27/12/2011 22:05:24

   Στο αφιερώνω:
   h__p://www.youtube.com/watch?v=njG7p6CSbCU

   • A.M. avatar
    A.M. @ Strange Attractor 27/12/2011 22:23:17

    thnks man!
    Μελαγχολώ όταν σκέφτομαι πότε τα άκουγα αυτά.
    Και περισσότερο μεγαγχολώ βλέποντας πόσο χειρότερος έγινε ο κόσμος από τότε.

 5. Geros avatar
  Geros 28/12/2011 11:51:21

  Σε ένα μικρό νησί κάπου στην λίμνη Τιτικάκα υπάρχουν 7 εστιατόρια (περισσότερο παράγκες με τραπέζια θα τα έλεγες) , το κάθε ένα από αυτά δουλεύει μια μέρα την εβδομάδα . Οι επισκέπτες που έρχονται κάθε μέρα από την ακτή δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε στο εστιατόριο που δουλεύει εκείνη την μέρα . Για να μην υπάρχει δε πίεση από τους επισκέπτες (θα μπορούσαν κάλλιστα να επισκέπτονται το νησί τις μέρες που δουλεύει το εστιατόριο που τους αρέσει περισσότερο) έχουν όλοι τα ίδια φαγητά και τις ίδιες τιμές. Το σύστημα λειτουργεί ! Οι κάτοικοι του Taquile νικησαν τον καπιταλισμό!
  Το θέμα είναι ότι όλες οι επιτυχίες της οικονομίας που βασίζεται στον σχεδιασμό και όχι στην απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς περιορίζονται σε νησάκια , νησίδες και γενικά σε συστήματα τόσο περιορισμένα που μπορούν να προβλεφθούν οι μεταβλητές του προβλήματος .
  Η λογική των αγορών ακολουθείται από εμάς τους υπολοιπους που ο αριθμός των μεταβλητών είναι μεγαλύτερος των δυνατοτήτων μας να σχεδιάζουμε .
  Κάθε προσπάθεια να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Taquile θα είχε τραγικά αποτελέσματα όπως μας αποδεικνύει περίτρανα η ιστορία.
  Η ελευθερια των αγορών επιβάλλεται από την αδυναμία μας να ελέγξουμε και να προβλέψουμε τα "θέλω" εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς να βουτήξουμε στην απολυταρχία. Είναι προϊόν αδυναμίας από την μια και ότι πιο λειτουργικό για τους πολλούς από την άλλη . Απόδειξη για αυτό είναι ότι όλοι που μπαίνουν στο site και κρίνουν (και καλά κάνουν) το καπιταλιστικό σύστημα το κάνουν με ένα laptop που το σύστημα παρήγαγε , σε ένα ελεύθερο internet που το σύστημα τους παρείχε και στον ελεύθερο χρόνο που η οικονομική ευμάρεια τους επέτρεψε να έχουν.
  Η Ισλανδία των 300 χιλιάδων ανθρώπων με την μεγαλύτερη κατανομή φυσικών πόρων κατ άτομο στον κόσμο μπορεί να κάνει ότι θέλει , δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως αυτό έχει την παραμικρότερη σχέση με την οικονομία στον πλανήτη.

 6. SABI avatar
  SABI 28/12/2011 22:13:44

  Aγαπητέ geros,
  Φάσκεις και αντιφάσκεις.
  Τό παράδειγμά σου στην λίμνη Τιτικάκα είναι επιτυχέστατο. Παρακάτω παραδέχεσαι οτι υπάρχουν νησίδες και νησάκια (όπως η Ισλανδία) όπου υπάρχουν επιτυχίες της οικονομίας που βασίζεται στον σχεδιασμό και όχι στην απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς . Εγώ θα πρόσθετα και κάποιες "χερσονησίδες" όπως πχ. Δανία. Η δική μου άποψη είναι οτι μια τέτοια χερσονησίδα+νησάκια είναι και η Ελλαδίτσα μας. Επομένως τώρα που βρέθηκε κι' αυτή στο "στόμα του θηρίου" όπως η Ισλανδία, Δικαιούται και οφείλει να ενταχθεί σε τέτοιου τύπου νησίδες . Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις πως αυτό έχει την μεγάλη σχέση με την οικονομία στον πλανήτη, σου υπενθυμίζω οτι δεν υπάρχει κανόνας χωρίς εξαίρεση και η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα.
  Μην ξεχνάμε ότι είμαστε το 2% της Ευρωπαικής και το 0,004% της παγκόσμιας οικονομίας. Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισλανδίας (που θα αναγκαστούμε, όταν οι Υπερτράπεζες δουν οτι στίβοντάς μας περαιτέρω δεν στάζει τίποτε πλέον) θα ανήκουμε και εμείς στις ελάχιστες νησίδες. (ευτυχίας)
  Το ξεκίνημα πρέπει να γίνει αντιγράφοντας ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ τό Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.