#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/01/2012 12:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επίθεση στο Ιράν προτείνουν αμερικανοί αναλυτέςΗ κυβέρνηση Ομπάμα κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους να επιβάλλουν εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Και αυτό είναι μια ευχάριστη είδηση.

Το ερώτημα όμως που παραμένει, είναι αν αυτός ο νέος γύρος κυρώσεων θα πείσει  τους Ιρανούς να σταματήσουν να κάνουν αυτά που κάνουν, παρά τις προηγούμενες κυρώσεις εναντίον τους. Θα σταματήσουν δηλαδή να επιδιώκουν την κατασκευή πυρηνικών όπλων; Ας το ελπίσουμε, αν και οι ελπίδες δεν αποτελούν πολιτική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να είμαστε καχύποπτοι.

Κατ αρχήν, το Ιράν θα συνεχίσει να πουλάει πετρέλαιο στην Κίνα, στην Ινδία, ακόμη και σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως είναι η Ιαπωνία, και η Ν. Κορέα.

Μπορεί να χάσει μερικά χρήματα, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει το θεοκρατικό κληρικό καθεστώς από το να συνεχίσει να επιδιώκει αυτό που θεωρεί ως θρησκευτική του υποχρέωση. Οι Μουλάδες γνωρίζουν πολύ καλά, πως η ισλαμική τους επανάσταση θα είναι πολύ πιο ασφαλής, και πως θα μπορεί να δρα χωρίς φόβο, αν διαθέτει πυρηνική ισχύ. Και η όλη η συμπεριφορά του Ιράν κατά το παρελθόν, αποδεικνύει πως δεν θα σταματήσει, αν δεν πετύχει αυτό που θέλει.

Αν η Αμερική θέλει να εμποδίσει τον πυρηνικό εξοπλισμό της Τεχεράνης, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία.

Σίγουρα, οι αεροπορικές επιθέσεις ενέχουν ρίσκα, αλλά ρίσκα που θα πρέπει να ζυγιστούν έναντι του ενδεχομένου ενός πυρηνικού Ιράν.

Στις σελίδες του τελευταίου Foreign Affairs, ο πρώην αξιωματούχος του πενταγώνου και νυν συνεργάτης του Council on Foreign Relations Matthew Kroening, υποστηρίζει την επίθεση κατά του Ιράν.

Στο άρθρο του, διαλύει κάθε αντίρρηση που έχει προβληθεί έως τώρα εναντίον μιας αμερικανικής επίθεσης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θα έπρεπε να επιτεθούμε στο Ιράν αύριο κιόλας. Αφού μπορεί να αποφέρουν αποτελέσματα και οι οικονομικές κυρώσεις, αν περιμένουμε. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε πολύ χρόνο στην διάθεση μας.

Όπως γράφει ο Kroening:

«Πολλά χρόνια διεθνών πιέσεων, απέτυχαν να σταματήσουν τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά. Ο ιός Stuxnet, που επιτέθηκε στα συστήματα ελέγχου των πυρηνικών εγκαταστάσεων του, απλά ανέβαλλε προσωρινά τις απόπειρες εμπλουτισμού ουρανίου. Η ανακοίνωση όμως της ΙΑΕΑ τον περασμένο Μάιο, αλλά και αυτή του Νοεμβρίου, αποκαλύπτουν πως οι Ιρανοί ξεπέρασαν τα προβλήματα που τους δημιουργήθηκαν. Άντεξαν στις κυρώσεις, και στα σαμποτάζ, καταφέρνοντας να επανασχεδιάσουν τους πυραύλους τους, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Το Institute for Science and International Security εκτιμά πως το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, έξι μήνες μετά από μια τέτοια απόφασή του. Τα ιρανικά σχέδια για την μεταφορά ευαίσθητων πυρηνικών επιχειρήσεων σε πιο ασφαλείς περιοχές τον επόμενο χρόνο, μειώνουν το «χρονικό παράθυρο» για μια αποτελεσματική στρατιωτική δράση…. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να χτυπήσουν ακαριαία αν δεν θέλουν το Ιράν να ενταχθεί στη λέσχη των πυρηνικών κρατών».

Πρόκειται για το δεύτερο ισχυρό, και ιδιαίτερα νηφάλιο άρθρο, που προτείνει τον βομβαρδισμό του Ιράν, και που δημοσιεύει το περιοδικό Foreign Affairs, που δεν θεωρείται πολεμοκάπηλο στις απόψεις του.

Το πρώτο δημοσιεύτηκε πέρσι, και τα δυο μαζί πείθουν για την αναγκαιότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν. Και δυστυχώς δεν έχω δει, εκτός κι αν το έχασα, μια εξίσου λεπτομερή ανάλυση από πλευράς αυτών που διαφωνούν με μια τέτοια επίθεση.

 

Του Max Boot
Commentary
http://www.commentarymagazine.com/2012/01/09/case-for-force-against-iran/#more-780034

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 11/01/2012 14:14:53

  Στὴν κοσμάρα τους οἱ Ἀμερικανοί. Δὲν βλέπουν ὅτι ἕνας τέτοιος πόλεμος ΔΕΝ θὰ εἶναι σὰν τοῦ Ἰρὰκ ἢ σὰν τὸ ἱλαρὸν-hilarious-Hillary "ἦλθα, εἶδα, πέθανε"; Ἕνας τέτοιος βομβαρδισμὸς θὰ εἶναι τὸ σάλπισμα γιὰ τὸν πόλεμο Ἀμερικανοἰσραηλινοδυτικῶν καὶ Μουσουλμάνων- καὶ αὐτὸ "φέρνει πολὺ" σὲ παγκόσμιο πόλεμο.

  Οἱ πολλὲς ἐλπίδες ποὺ γέννησε σὲ κάποιους ὁ Ὀμπάμα ἔχουν ἤδη ἰσοπεδωθεῖ, ἀλλὰ ἡ μέρα ποὺ θὰ κηρύξει πόλεμο θά'ναι ἡ πιὸ ξεφτιλισμένη του. Κρίμας.

  • Boson avatar
   Boson @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 11/01/2012 16:51:53

   Ενώ να υποθέσω...ένα πυρηνικό Ιράν μας συμφέρει?

   • εξυπνάκιας avatar
    εξυπνάκιας @ Boson 11/01/2012 18:44:11

    ναι φίλε..είμαστε εναντιων των αμερικάνων και της δύσης

 2. karaiskakis gewrgios avatar
  karaiskakis gewrgios 11/01/2012 18:42:17

  καιρός είναι να σταματήσουν να μας συμπεριφέρονται οι Αμερικάνοι σαν να τους ανήκουμε σαν να τους ανήκει όλος ο κόσμος.

 3. jz avatar
  jz 12/01/2012 20:58:44

  Όπως δεχθήκαμε μέχρι τώρα όλες τις πυρηνικές χώρες έτσι θα καλοδεχθούμε και το Ιράν, δηλ. θα κάνουμε διακρίσεις???????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.