#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/06/2011 07:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επέμβαση στη Λιβύη: Μια τρύπα στο νερόΕκατό και κάτι μέρες πέρασαν από τότε που η Αμερική και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Σήμερα, μπορούμε να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Παρά το γεγονός ότι τα αδιέξοδα της επέμβασης δεν θα διαρκέσουν πολύ, και ο Καντάφι ή θα σκοτωθεί ή θα φύγει, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η αποστολή απέτυχε πλήρως, κυρίως επειδή ακόμη συνεχίζεται.

Πρώτον, η επέμβαση αποθράσυνε το Ιράν. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση Ομπάμα διακηρύσσει ότι θεωρεί απαράδεκτο το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα. Το ίδιο έλεγε και ο Μπους, αλλά και η ΕΕ. Συγχρόνως, η Αμερική έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν, αν αυτό προχωρήσει με τα πυρηνικά του σχέδια. Όπως έχει φανεί και από τις αποκαλύψεις της WikiLeaks, οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συμφωνούν με τον αφοπλισμό του Ιράν.

Παρά όμως αυτή τη γενική κατακραυγή εναντίον του, το Ιράν έχει σίγουρα αντιληφθεί πως ένα κράτος που παρατάει οικειοθελώς το πρόγραμμα απόκτησης όπλων μαζικής καταστροφής, όπως έκανε η Λιβύη του Καντάφι, αφήνει τον εαυτό του έκθετο στις ορέξεις της Δύσης. Αντιθέτως, η Βόρειος Κορέα συνεχίζει απτόητη.

Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι η συμμαχία της Δύσης δυσκολεύεται να κάνει καλά μια χώρα που έχει πολύ μικρότερη στρατιωτική ισχύ από αυτή του Ιράν. Όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, το ΝΑΤΟ είναι τόσο αδύναμο, που είναι σχεδόν «στρατιωτικά ασήμαντο». Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ που είναι ήδη μπλεγμένες σε τρία διαφορετικά πολεμικά μέτωπα στον μουσουλμανικό κόσμο, δείχνουν πως προτιμούν να κάνουν κάποιοι άλλοι τη βρώμικη δουλειά, και πως δεν έχουν καμία διάθεση για περαιτέρω περιπέτειες. Όπως είπε ο Gates, θα πρέπει να αποφεύγονται πλέον οι πόλεμοι επιλογής, και η Αμερική να πολεμά μόνο όταν απειλούνται τα ζωτικά της συμφέροντα.

Πολλοί αναλυτές της Δύσης, αρχίζουν να σημειώνουν ότι το Ιράν απέχει πολύ, και ότι εν πάση περιπτώσει δεν αποτελεί απειλή εναντίον της Δύσης. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η Τεχεράνη ενδυναμώνεται. Και αυτό το λαμβάνουν υπόψη τους και κάποιοι άλλοι τύραννοι στη Βόρεια Κορέα και στο Μιανμάρ.

Έχει γίνει πολλή συζήτηση για την αιτιολογία της επέμβασης στη Λιβύη, και για την ασυνέχειά της. Παράλληλα, η περίπτωση της Συρίας αποδεικνύει ότι χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Νατοϊκή αποστολή ξεκίνησε ως ανθρωπιστική, και κατέληξε να έχει ως σκοπό την αλλαγή του καθεστώτος.

Αν και ο Καντάφι σίγουρα θα απομακρυνθεί, δεν είναι σίγουρο πως θα προκύψει κάποια νέα κυβέρνηση η οποία θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανένας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι συγκρούσεις των φυλών, και τι ρόλο θα παίξει ο στρατός, μόλις φύγει ο Καντάφι. Τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει, όταν ήδη οι επαναστάτες έχουν συστήσει «ομάδες θανάτου»;

Γνωρίζουμε πως η Λιβύη έχει ελάχιστους θεσμούς φιλελεύθερης δημοκρατίας, μια ασθενή πολιτική κοινωνία, μια αδύναμη μεσαία τάξη, και καμία δημοκρατική παράδοση. Έτσι, σε 5-10 χρόνια, κοιτάζοντας πίσω, η επέμβαση δεν θα έχει να κάνει με την ανατροπή ενός τυράννου, αλλά με την αρχή του χάους και της αιματοχυσίας. Την αρχή μιας ψευτο-δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Δύσης θα προσπαθήσουν να καμουφλάρουν το όποιο νέο καθεστώς προκύψει, αλλά οι αντικειμενικοί παρατηρητές θα συνειδητοποιήσουν την ματαιότητα των μελλοντικών παρόμοιων παρεμβάσεων.

Ένας λόγος για τον οποίο η επέμβαση στη Λιβύη έμοιαζε με καλή ιδέα, είναι ότι η ανθρωπιστική αιτιολόγησή της ακούγεται καλά τόσο στους φιλελεύθερους, όσο και στους συντηρητικούς Αμερικανούς. Ας ελπίσουμε πως και οι δυο παρατάξεις πήραν το μάθημά τους. Ας ελπίσουμε πως κατάλαβαν, ότι είτε η Αμερική δρα από αλτρουισμό, είτε για να επιδείξει ωμή δύναμη, οι δυνατότητές της να κάνει κάτι καλό είναι περιορισμένες. Όσο λοιπόν συγκρατείται και δεν χώνει τη μύτη της παντού, τόσο πιο καλές υπηρεσίες προσφέρει.

S.A.-The National Interest

ΣΧΟΛΙΑ

 1. madprof avatar
  madprof 29/06/2011 09:59:05

  «Σαν άνθρωπος δεν μπορώ να ανεχθώ - συγχωρήσω την γενοκτονία των λαών του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της καταστροφής των χωρών τους. Ο "εισαγγελέας" του "διεθνούς δικαστηρίου" τι κάνει ??. Αναφέρθηκα μόνο στα πρόσφατα για ευνόητους λόγους!»
  Υστερόγραφό μου σε σχόλιο του άρθρου
  "Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Λιάνης–όλη η επιστολή"
  στο antinews στις 14-6-11.
  Πόσο δίκιο είχε ο Καντάφι όταν δήλωνε ότι "οι Νέοι στραυροφόροι το μόνο που θέλουν είναι να ιδιοποιηθούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λιβύης δηλαδή τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, την έρημο της Σαχάρας με το σχέδιο desertec, τα επενδεδυμένα Δις Ευρώα και δολάρια στις χώρες τους και τα πετρέλαια της αιματοκυλώντας και διχάζοντας τις φυλές-τριμπού της".
  Όλα αυτά με το περιτύλιγμα της "δημοκρατίας" και των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
  Στην ΧουντοΦασιστοΦρουδοΔημαγωΦεουδοΤατιανοΝεποτισμοΔικαιοΤσιτσιολινοΣοσιαΛηστοΚαπιταλιστροBerluKaraΓιωργοΑντωνο2Κώσταινα γιατί δεν επεμβαίνουν διπλωματικά για να διώξουν τα μιάσματα που πίνουν το αίμα και τον μόχθο του Ελληνικού λαού με το μπουρί ? Ξέχασα !, είναι οι κολλητοί τους, της παρέας του γ. γκαπ τους και των "ανήκωμεν εις την Δύσιν" που κάνουν την βρώμικη δουλειά για λογαριασμό τους τα παιδιά. Η επέμβαση στην χώρα μας γίνεται με οικονομικά "πολυβόλα" και "drones=μη επανδρωμένα αεροπλάνα". Τις επιχειρήσεις διευθύνει-κατευθύνει ο Ακατονόμαστος με το ασκέρι του, συνεπικουρούμενος εμμέσως ή αμέσως οπό όλη την ντόπια δοσίλογη Νομενκλατούρα και από ό, τι φαίνεται τα πράγματα οδεύουν κατ' ευχήν δηλαδή στην πλήρη εξαθλίωση των πολιτών της. Τα επενδεδυμένα κεφάλαια θα αυγατίσουν έστω και αν χρειαστεί να πεθάνουν από την πείνα εκτός των θυμάτων από τις συγκρούσεις μεταξύ τους. Οι παράπλευρες απώλειες άλλωστε πάντα θα υπάρχουν για να ευωδοθούν τα σχέδιά τους και οι στρατηγικές τους επιλογές. Τα κλεμένα Δις στις τράπεζές τους άρα πάλι δικά τους ανά πάσα ώρα και στιγμή όποτε και αν το αποφασίσουν να διώξουν το δανεισμένο από αυτούς μαύρο πολιτικό χρήμα που ιδιοποιήθηκαν οι ντόπιοι γκαουλάϊτερ. Ο πλούτος της χώρας εκποιημένος σε τιμές εξευτελιστικές επίσης υπό τον έλεγχό τους. Αποστολή εξετελέστει, φεύγει παρασημοφορημένος ο ανθύπατος και τον διαδέχεται ο ύπατος με τιμές και δάφνες απελευθερωτή και "Σωτήρα". Για άλλη μια φορά η υπερπαραγωγή με τίτλο "Ελλάς το Μεγαλείο Σου" αριθμός Γαπ, θα έχει happy end όπως πάντα επιθυμούν οι παραγωγοί του Hollywood και εκτελούν οι όπιοιοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κομπάρσοι είναι χωρίς δουλειά και διψούν για λίγη εφήμερη δόξα στην καθ' ημάς ανατολή. Τόσο όμορφα και αγγελικά φτιαγμένα όλα που ήδη τους παρακαλάμε να αρχίσει το επόμενο επεισόδιο με το νέο team εθελοντών-θεληματικών της χώρας μας και γεμάτοι αγωνία για το τι μας επιφυλάσσουν ήδη το αποθεώνουμε.
  Πόσο δίκιο είχε ο Ποιητής όταν έγραφε :

  Είν' οι προσπάθειές μας, των Συφοριασμένων
  ειν' οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων
  Κομμάτι κατορθώνουμε ..........
  παίρνουμ' επάνω μας κι αρχίζουμε
  νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες
  ............................................................
  Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία . Επάνω,
  στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος.
  ..............................................
  Πικρά για μας ο Πρίαμος κ' η Εκάβη κλαίνε

  Κ.Π. Καβάφης (πως λέμε για τους δικούς τους T. Elliot - E. Pound - W. Whitman, Καμία Απολύτως Σύγκριση μεγέθους ποιητικών αποσταγμάτων )

 2. manos avatar
  manos 29/06/2011 10:43:07

  Μια χαρά το πάνε το γράμμα στη Λιβύη. Το σχέδιο προχωράει όπως πρέπει και όπως έ χε ι αποφασισθεί.
  Καναρίνι σε ορυχείο το λένε.

 3. Αρουρης avatar
  Αρουρης 29/06/2011 12:41:49

  Ας σκεφτουμε και λιγακι σοβαρά.
  Πιστευε κανεις σοβαρός στρατιωτικός ή πολιτικός αναλυτής οτι η στρατιωτική παρεμβαση ετσι που γινεται στην Λιβύη θα ειχε σοβαρα αποτελεσματα ανατροπής του Κανταφι;
  Αυτό φανηκε απο την πρωτη στιγμη.
  Η ιστορια δείχνει ότι οι πεινασμενοι εξεγείρονται και οι χορτατοι όχι.
  Ποια η πρεμουρα της Γαλλιας και της Αμερικής και για ποιον δουλευουν,
  η ιστορία θα δειξει σύντομα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.