06/07/2010 17:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξετάσεις στο ...σκότος

Οι καθηγητές των σχολών ανθρωπιστικών σπουδών του πανεπιστημίου της Ρώμης "Λα Σαπιέντσα" αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας κατά των περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Ετσι, από τις 12 Ιουλίου, για τέσσερις ημέρες, οι καθηγητές θα εξετάζουν τους φοιτητές, σε νυχτερινά ωράρια, από τη δύση του ηλίου μέχρι λίγο πριν χαράξει.

"Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: το σκότος των εξετάσεων, είναι και εκείνο που καλύπτει την ιταλική ανώτατη εκπαίδευση", δηλώνει η καθηγήτρια Λάουρα Φαράντα.

Οι εξετάσεις θα οργανωθούν στους δρόμους της πανεπιστημιούπολης και μέσα στις αίθουσες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με μόνο φωτισμό, κάποια λιγοστά κεριά.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι διδάσκοντες θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα της υπουργού Παιδείας Μαρίας-Στέλλας Τζελμίνι, που μειώνουν τις χρηματοδοτήσεις των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών Ρομπέρτο Νικολάι, δήλωσε ότι "αν δεν αλλάξει κάτι και τα σχέδια της κυβέρνησης εγκριθούν ως έχουν, το πανεπιστήμιο ``Λα Σαπιέντσα``, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, πρόκειται να χάσει 1.400 καθηγητές, το ένα τρίτο του συνολικού δυναμικού του".

Ο πρόεδρος της φιλοσοφικής σχολής, Φράνκο Πιπέρνο, πρόσθεσε ότι "με τις συγκεκριμένες αλλαγές, το ιταλικό πανεπιστήμιο ωθείται, εκ των πραγμάτων, προς το μοντέλο των περιορισμένων εισαγωγών, με ανατροπή του συστήματος ανοικτής πρόσβασης και μάθησης".

Ωστόσο, ο πρύτανης του "Λα Σαπιέντσα", Λουίτζι Φράτι, υποστήριξε ότι "πρέπει να γίνει και μια σοβαρή αυτοκάθαρση".

"Το 30% των ερευνητών της σχολής της Νομικής και το 10% επί του συνόλου όλου του πανεπιστημίου, τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν παρήγαγε κανένα απολύτως έργο. Τα άτομα αυτά, πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά", πρόσθεσε ο Φράτι, ο οποίος χαρακτήρισε "γραφική κινητοποίηση, με δόση φολκλόρ", τις "νυχτερινές εξετάσεις".

Το 65% των ερευνητών, πάντως, των ανθρωπιστικών σχολών του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Ρώμης αλλά και της Ευρώπης, έχει αποφασίσει να μην αναλάβει διδακτικά καθήκοντα για την επόμενη χρονιά, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει, από τον Σεπτέμβριο, σε αναβολή πολλών μαθημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος 07/07/2010 00:13:34

    Πολύ ντελικάτη διαμαρτυρία. Μπορεί κανείς να την μπερδέψει με happening.
    Προτείνω να καλέσουν το ΠΑΜΕ να τους οργανώσει κάτι καλό!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.