#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνική τραγωδία, πράξη ΙΙΜια κλασική ελληνική τραγωδία αποτελείται συνήθως από τρεις πράξεις. Η πρώτη ορίζει το σκηνικό. Στη δεύτερη κλιμακώνεται η πλοκή. Στη σημερινή Ελλάδα, η επιβολή εθελοντικών οικονομικών απωλειών για τους ιδιώτες δανειστές της χώρας, αντιπροσωπεύει το τέλος της αρχής. Η κλιμάκωση έπεται.

Εκ πρώτης όψεως, η εθελοντική αυτή συμφωνία με τους πιστωτές μοιάζει επιτυχής. Το μέγεθος του ελληνικού εξωτερικού χρέους μειώθηκε κατά περισσότερο από €100 δισ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρόσφεραν άλλα €130 δισ σε νέα δάνεια. Το αποτέλεσμα ήταν να αποφύγει η Ελλάδα μια γενικευμένη τραπεζική κατάρρευση, και να συνεχίσουν να πληρώνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της.

Παρά το ενθουσιώδες αποτέλεσμα, η πραγματικότητα παραμένει σκληρή. Ακόμη και μετά την τελευταία συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας παραμένει στο 120% του περσινού της ΑΕΠ. Με μια προβλεπόμενη πτώση του φέτος κατά 7%, και ένα συντηρούμενο έλλειμμα, το χρέος θα φτάσει στο 130% του ΑΕΠ, πριν τελικά σταθεροποιηθεί στο 120% το 2020.

Ακόμη όμως και αυτό το μειωμένο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Με έναν πληθυσμό που προβλέπεται να μειώνεται κατά 0.5% κάθε χρόνο, για τα επόμενα 30 χρόνια, ακόμη και αν το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξάνονταν με γερμανικούς ρυθμούς (1.55% ετησίως), το χρέος αυτό δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί.

Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί με πραγματικά επιτόκια της τάξης του 3% (σήμερα δανείζεται με 17%), η κυβέρνηση θα έπρεπε μα πετύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 2.6% επί του ΑΕΠ, για τα επόμενα 30 χρόνια, μόνο και μόνο για να διατηρεί σταθερό το βάρος του χρέους.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε ένα  πλαίσιο αναφοράς, τα τελευταία 25 χρόνια, η Ελλάδα είχε ένα μέσο πρωτογενές έλλειμμα 2% ετησίως. Για να μειωθεί η αντιστοιχία χρέους /ΑΕΠ στο 70%, η χώρα θα πρέπει να καταφέρει ένα μέσο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% για τα επόμενα 30 χρόνια, κάτι που μόνο περιστασιακά πέτυχε τέσσερις φορές τα τελευταία 25 χρόνια.

Αν λοιπόν η κατάσταση είναι τόσο δραματική, γιατί πανηγυρίζουν η ΕΕ και το ΔΝΤ; Επειδή πολύ απλά, ο πρωταρχικός στόχος αυτών των οργανισμών ήταν να μειωθεί ο κίνδυνος που θα προέκυπτε για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, από μια ελληνική χρεοκοπία. Δεν ήταν δηλαδή η Ελλάδα, η βασική τους προτεραιότητα.

Αν δούμε τις  αντιδράσεις των αγορών, η συμφωνία πέτυχε τον στόχο της. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της επέτρεψε σε πολλούς πιστωτές να αποφύγουν τις δυσμενείς συνέπειες του απρόσεκτου δανεισμού τους προς την Ελλάδα. Περίπου το μισό από το ελληνικό εξωτερικό χρέος, οφείλεται σε δάνεια ιδιωτών προς  τον κρατικό τομέα.

Οι δανειστές που η ΕΕ και το ΔΝΤ ήθελαν να βοηθήσουν ιδιαίτερα, ήταν οι τράπεζες, που πέτυχαν να μειώσουν την έκθεσή τους μόνο μερικώς. Την περίοδο μεταξύ Μαΐου 2010, και Σεπτεμβρίου 2011, το ελληνικό χρέος που βρίσκονταν στα χέρια των γαλλικών τραπεζών, μειώθηκε κατά 39% (€4.6 δισ). Αυτό των γερμανικών μειώθηκε κατά 31% (€2.9 δισ), και των ιταλικών κατά 30% (€530 εκατ). Εν μέρει,  αυτές οι μειώσεις οφείλονται στην μείωση της αγοραστικής αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων. Έτσι, κατά μέσο όρο, οι τράπεζες πούλησαν ελάχιστα.

Ποιο ήταν όμως το αντίτιμο των μειώσεων αυτών των απωλειών του ιδιωτικού τομέα; Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε το 2010, επιβάλλοντας το ίδιο κούρεμα στους ιδιώτες με αυτό που επιβλήθηκε πρόσφατα, θα είχε φέρει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο εύκολα διαχειρίσιμο 80%. Αυτό θα ήταν μια οδυνηρή διαδικασία, αλλά οι Έλληνες θα γλίτωναν από μια μείωση κατά 7% του ΑΕΠ, και μια ανεργία της τάξης του 22%, με αυτήν στους νέους να φτάνει στο 48%.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μια χρεοκοπία το 2010 θα επέτρεπε περισσότερες προσαρμογές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Αν η ελληνική οικονομία δεν ανακάμψει σύντομα, η χώρα θα χρειαστεί και νέα βοήθεια. Που θα την βρει; Το μεγάλο κομμάτι του υπάρχοντος χρέους της βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα, που παραδοσιακά δεν επιτρέπει κουρέματα. Το υπόλοιπο έχει επανεκδοθεί με όρους αγγλικού, και όχι ελληνικού, δίκαιου, με αποτέλεσμα να μην υπόκειται στον έλεγχο του ελληνικού κράτους και της νέας συλλογικής ρήτρας, που επιτρέπει μερικές χρεοκοπίες.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα εξάντλησε τις δυνατότητες της να μοιράζεται μέρος του βάρους με τον ιδιωτικό τομέα. Την επόμενη φορά, αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Η δεύτερη πράξη της εξελισσόμενης ελληνικής τραγωδίας θα δει απελπισμένους Έλληνες, να τα βάζουν με απογοητευμένους Ευρωπαίους. Και μόνο όταν θα φτάσουμε στην κλιμάκωση, θα γνωρίζουμε αν η προσπάθεια αναβολής του μοιραίου, άξιζε τον κόπο της υπονόμευσης του ευρωπαϊκού οράματος για την σημερινή γενιά.

project-syndicate.org

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 21/03/2012 12:18:50

  Αριστοτέλης Περί Ποιητικής:

  Ἐστὶν οὖν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας, μέγεθος ἐχούσης, ἡδυσμένῳ λόγῳ, χωρὶς ἑκάστῳ τῶν εἰδὼν ἐν τοῖς μορίοις, δρώντων καὶ οὐ δι’ ἀπαγγελίας, δι’ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν

  • romeo avatar
   romeo @ tak 21/03/2012 12:22:34

   Πες μας τώρα πού κρύβεται ο Σαμαράς σου, μέσα στον ορισμό...

   • tak avatar
    tak @ romeo 21/03/2012 12:25:42

    Εκεί που λέει "δι’ ἐλέου καὶ φόβου"... Και μιλάμε για πολύ φόβο βρε αδερφέ μου!

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/03/2012 12:23:03

  Τα στοιχεία που αναφέρει για το πρωτογενές έλλειμμα/πλεόνασμα δεν είναι σωστά.
  Η Ελλάδα, μεταξύ 1991 και 2οο3 είχε διαρκώς πρωτογενές πλεόνασμα, κατά μέσο όρο γύρω στο 4,5 - 5 % του ΑΕΠ, έφθασε μέχρι και 7,2 % το 1999 (πηγή IHS - Global Insight).
  Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εξαρτάται από 2 πράγματα κυρίως: Να παύσουν να είναι αστάθμητες και ανεξέλεγκτες οι δημόσιες δαπάνες (π.χ. ασφαλιστική συνεισφορά, νοσοκομεία, παράπλευρα κόστη) και να επανιδρυθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
  h**p://e-roosters.blogspot.com/2010/09/blog-post_27.html

 3. Δήμος avatar
  Δήμος 21/03/2012 12:44:35

  Τις εξοργιστικές δηλώσεις Πρωτοψάλτη στην Τουρκία τις είδατε; Είπε πως το ένα τρίτο ελληνικής γης είναι προς πώληση και κάλεσε τους Τούρκους να επενδύσουν.

  www . capital . gr/News.asp?id=1446260

 4. juliet avatar
  juliet 21/03/2012 12:51:06

  Μετά έρχεται η κάθαρση ,πολλές φορές βίαια αλλά να δεν έλθει δεν μπορεί να αποκατασταθεί η ισορροπία.Το ξέρουμε ότι ο φόβος ,η αγωνία που την ζούμε μέσα από την τραγωδία είναι μια τιμωρία για τα λάθη που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε αλλά την κάθαρση την περιμένουμε σαν λύτρωση.Είναι κανόνας ότι όταν ένας κύκλος κλείνει ανοίγει ένας νέος.
  Θα ήθελα να είναι η κάθαρση ο Σαμαράς .Να μπει μπροστά για την τιμωρία των αλλαζονικών διαφθορέων της Πατρίδας.

  • tak avatar
   tak @ juliet 21/03/2012 13:22:42

   Θα είναι καλή μου. Την επόμενη βδομάδα θα βγω επώνυμα και θα δεις τι κρύβεται κάτω από το tak. Και θα το κάνω, επειδή κάποιοι εκμεταλλεύονται το ότι μια φορά, κάποτε, τους έσφιξε το χέρι ο Σαμαράς! Αυτός καλότροπα κι ευγενικά κι αυτοί του έκλεψαν το ... ρολόι!

   • juliet avatar
    juliet @ tak 21/03/2012 13:30:18

    Χαχαχαχα,πολύ μου άρεσε του έκλεψαν το ρολόΐ.Πάντως προσωπικά δεν κλέβω ρολόγια ,και δεν θέλω κανένα χέρι να σφίξω αν δεν το αισθάνομαι .Είμαι από περήφανη ράτσα και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν πούλησα ποτέ κανέναν .Μου αρέσεις και σαν tak.

 5. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 21/03/2012 13:15:10

  Δηλαδή ἂν κατάλαβα καλά,ἂν χρεοκοπούσαμε πρίν δυό χρόνια θά εἲχαμε περισσότερες πιθανότητες νά σωθοῦμε; Καί ἡ μανία γιά τήν ὑπαγωγή στό ἀγγλικό δίκαιο; Τώρα διαπιστώνεται ὃτι ἦταν λάθος;
  Νά κάνω καί μιά ἀπαισιόδοξη πρόβλεψη σέ σχέση μέ τήν τελευταία παράγραφο τοῦ ἂρθρου;: Δέν θά μείνουμε πολλοί Ἒλληνες ἀπελπισμένοι γιά νά τά βάλουμε μέ τούς ἀπογοητευμένους Εὐρωπαίους,θά ἀλληλοφαγωθοῦμε ἂγρια μεταξύ μας καί δέν θά 'χουμε τό κουράγιο νά τά βάλουμε μ' αὐτούς...

 6. juliet avatar
  juliet 21/03/2012 13:55:09

  ''Η φύσις έθετε όρια εις τα πάθη των λοιπών ανθρώπων,πλην όχι και εις τα των Ελλήνων.Οι Ελληνες δεν υπόκειντο ούτε το πάλαι ,ούτε τα νυν εις τους νόμους της φύσεως''.
  Βενιαμιν Λέσβιος

  • tak avatar
   tak @ juliet 21/03/2012 14:04:29

   Πάθη! Εκ του μη όντος! Της φαντασίας και της εικονικής πραγματικότητας! juliet πιάνει για τα καλά η άνοιξη και οι ποιητές, ξέρεις τι πρέπει να κάνουν την Άνοιξη!

   • juliet avatar
    juliet @ tak 21/03/2012 14:15:47

    ..........................
    Χάθηκε ο κήπος τον κατάπιε η Ανοιξη με τα σκλήρα
    της δόντια σα μύγδαλο
    Και ορθός πάλι απόμεινα μ΄ένα καμένο χέρι εδώ
    στην άκρη που μ ' απώθησαν οι συμφορές να πολεμώ
    το Δεν και το Αδύνατον του κόσμου ετούτου.
    Ελύτης

    • tak avatar
     tak @ juliet 21/03/2012 14:24:00

     Μα τι μου μένει; Το άγγιγμά σου…
     Άντε και κάτι απ’ τ’ άρωμά σου…

 7. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 21/03/2012 14:31:18

  Η χρεοκοπία
  Της χρεοκοπίας
  Την χρεοκοπία
  Ω χρεοκοπία

  Οι χρεοκοπίες
  Των χρεοκοπιών
  Τις χρεοκοπίες
  Ω χρεοκοπίες

  Συντεταγμένη χρεοκοπία
  Ασύντακτη χρεοκοπία
  Μερική χρεοκοπία
  Ολική χρεοκοπία
  Εσωτερική χρεοκοπία
  Εξωτερική χρεοκοπία
  Τακτική χρεοκοπία
  Άτακτη χρεοκοπία

  • juliet avatar
   juliet @ Γιώργoς Αχαιός 21/03/2012 15:23:11

   Παραδέχεσαι ότι δεν θα έχουμε ποτέ πνευματική χρεοκοπία...είμαστε οι Ελληνες που θα πολεμήσουμε ακόμη και αν χρειαστεί να ξαναφτιάξουνε Δούρειο Ιππο για να πετύχουμε το στόχο μας .Δεν χρειάζονται πολλοί ,οι άλλοι θ΄ακολουθήσουν.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γιώργoς Αχαιός 21/03/2012 16:08:03

   Ὃταν χρεοκοπήσεις πρίν χρεοκοπήσεις,
   δέν θά χρεοκοπήσεις ὃταν χρεοκοπήσεις...

   • juliet avatar
    juliet @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 21/03/2012 16:34:15

    ΚΥΘΗΡΙΕ,
    αυτό δεν είναι ποίημα
    αυτό δεν είναι χρεοκοπία
    αυτό είναι σκέτη τραγωδία.

    • tak avatar
     tak @ juliet 21/03/2012 17:20:13

     Ότι μου πάρεις, πάρε τα και μη τα φέρνεις πίσω
     αθύρματα στον άνεμο και σκόνη όλα ας γίνουν...
     Μα την καρδιά μου μόνο εγώ, μπορώ να τη χαρίσω,
     τα μύρα, τ' αγριολούλουδα κι η αύρα θα την κρίνουν!

     • juliet avatar
      juliet @ tak 21/03/2012 17:44:49

      Βάλτε μου ένα κύπελο,
      να πιω τη νύχτα ....
      Να πιω την αλμύρα
      της θάλασσας ,
      να ξεδιψάσω .
      Να τρυγάω ψηλά
      τ' αστέρια
      να πιάνω το βελούδο
      του λουλουδιού
      Και να ρουφήξω την πορφύρα
      του χειλιού........
      Κάποιος με μάτιασε και αναβλήθηκε το ταξιδι αύριο....χιχιχι.Σαν να νομίζω ότι αρχίσαμε επίθεση και μάλιστα γερή .Καλή επιτυχία,φορτσάρουμε .....

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/03/2012 14:45:47

  Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας
  Μες απ' την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας
  Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας
  Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές.
  Ο χειμώνας μας ζέσταινε, σκεπάζοντας
  Τη γη με το χιόνι της λησμονιάς, θρέφοντας
  Λίγη ζωή μ' απόξερους βολβούς.
  Το καλοκαίρι μας ξάφνισε καθώς ήρθε πάνω απ’ το Σταρνμπέργκερζε
  Με μια μπόρα· σταματήσαμε στις κολόνες,
  Και προχωρήσαμε στη λιακάδα, ως το Χόφγκαρτεν,
  Κι ήπιαμε καφέ, και κουβεντιάσαμε καμιάν ώρα.
  Bin gar keine Russin, stamm’ aus Litauen, echt deutsch.
  (Τ.Σ. Έλιοτ, "Έρημη χώρα", μτφρ. Γ. Σεφέρης)

  • juliet avatar
   juliet @ Ο Θείος 21/03/2012 15:18:50

   Θείε, σε λατρεύω ...είσαι απίθανος.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ juliet 21/03/2012 20:06:28

    Ευχαριστώ, αλλά ο ευεργέτης μας είναι το Διαδίκτυο, κάνει τα πράγματα πιό εύκολα: Πού να σου λέω τώρα, σκέψου, να ψάχνω στη βιβλιοθήκη το βιβλίο του T.S.Ε. "Έρημη Χώρα" στη μετάφραση Σεφέρη, να το ξεφυλλίζω, να πληκτρολογώ (δεν είμαι και ταχύτατος...)
    Ενώ με copy/paste...

    • juliet avatar
     juliet @ Ο Θείος 21/03/2012 20:20:04

     Θείε,
     η καλή σου διάθεση και ευχαρίστηση είναι αρκετά .Ν΄είσαι πάντα καλά.Είπαμε να το ρίξουμε έξω .

 9. juliet avatar
  juliet 21/03/2012 14:51:34

  Πόθοι και σκιές ,κάποιου ονείρου είμαστε .
  Πόθοι τρελλοί ,αύρας σιγανής.
  Μοίρα τραγουδιού ,παθητικού βιολιού μια νότα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.