#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2011 07:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνικά όπλα στη Λιβύη - Το διπλό παιχνίδι της ΑθήναςΤου Θανάση Αργυράκη, απεσταλμένου του "Ελεύθερου Τύπου"στη Λιβύη

Όπλα στους αντικανταφικούς έστειλε η Ελλάδα, όπως φαίνεται από έγγραφα, τα οποία βρέθηκαν στην έδρα της μυστικής υπηρεσίας του Καντάφι, στην Τρίπολη. Στα ίδια γραφεία βρέθηκαν, επίσης, εκθέσεις που έστελνε η μυστική υπηρεσία της Λιβύης, LESO, στην ελληνική ΕΥΠ, καθώς και ευχετήριες κάρτες -de visite- που έστειλαν στελέχη υπηρεσιών του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην ηγεσία της μυστικής υπηρεσίας της χώρας. Ως γνωστόν, επικεφαλής της επί σειρά πολλών ετών ήταν ο Μούσα Κούσα, ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία λίγο μετά την εξέγερση στην Ανατολική Λιβύη και την έναρξη του πολέμου στη χώρα. Προηγουμένως ο Καντάφι τον είχε χρίσει υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και είναι από τα ελάχιστα στα οποία είχαν πρόσβαση μέλη διεθνών οργανώσεων και δημοσιογράφοι που βρέθηκαν πρόσφατα στην Τρίπολη, αμέσως μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κύκλους των αντικαθεστωτικών, τα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας γίνονται φύλλο και φτερό και, κατά τους ίδιους, προκύπτουν εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία, κυρίως για τις σχέσεις Ελλάδας-Καντάφι στο παρελθόν. Θεωρούν, δε, ότι είναι εντυπωσιακά και έχουν να κάνουν με οικονομικά δούναι και λαβείν μεταξύ Τρίπολης και Αθήνας.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι η Ελλάδα στην περίοδο της λιβυκής κρίσης έπαιξε διπλό παιχνίδι. Από τη μια μεριά δεν τοποθετείτο ανοιχτά κατά του Καντάφι και, σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργούσε ως διαμεσολαβητής και μεταφορέας μηνυμάτων της Δύσης προς την Τρίπολη, και, από την άλλη, έστελνε όπλα στους αντικαθεστωτικούς. Η αναφορά για τη μεταφορά ενός τέτοιου φορτίου όπλων υπάρχει σε χειρόγραφη έκθεση, γραμμένη στα αγγλικά, που βρέθηκε στα γραφεία του Μούσα Κούσα. Περιλαμβάνεται, δε, στα δεκάδες ντοκουμέντα που «έπεσαν στα χέρια» του Peter Bouckaert, απεσταλμένου στη Λιβύη αυτές τις ημέρες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch. Ειδικότερα, στο έγγραφο αναφέρεται: «Στις 15 Μαρτίου 2011, ένα πλοίο με όπλα έφτασε στο λιμάνι του Τομπρούκ (σ.σ.: πόλη της Ανατολικής Λιβύης, όπου είχαν επικρατήσει από την πρώτη στιγμή της επανάστασης οι αντικανταφικοί). 
Η προέλευση αυτών των όπλων είναι η Ελλάδα». Στη συνέχεια, στην έκθεση καταγράφεται πλειάδα άλλων αποστολών όπλων με πλοία και αεροσκάφη προς τους εξεγερμένους. Στη συντριπτική πλειοψηφία, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα όπλα αυτά προέρχονται είτε από το Κατάρ είτε από άλλες χώρες, που μεταφέρονται, όμως, με μέσα τα οποία έχει μισθώσει το Κατάρ. Ως γνωστόν, το πάμπλουτο, λόγω των ενεργειακών πόρων, κρατίδιο του Περσικού Κόλπου συνέβαλε με κάθε τρόπο, και ιδιαίτερα με πλουσιοπάροχη χρηματική βοήθεια, στη στήριξη των επαναστατών της Ανατολικής Λιβύης και στην ανατροπή του Καντάφι.

Από την άλλη, παραμένει άγνωστο με ποίου την εντολή στην Αθήνα εστάλησαν ελληνικά όπλα στους εξεγερμένους της Βεγγάζης από τις πρώτες εβδομάδες της επανάστασης (17 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις στη Βεγγάζη και 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την έκθεση, εστάλησαν τα ελληνικά όπλα). Εξίσου άγνωστο είναι τι είδους όπλα εστάλησαν και εάν αυτό έγινε κατόπιν «προτροπής» προς την ελληνική κυβέρνηση από τις μεγάλες δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία), που ήταν η αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς των κανταφικών δυνάμεων. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μήνες εστάλησαν στις επαναστατημένες περιοχές της Λιβύης Ελληνες «ειδικοί», οι οποίοι εκπαίδευαν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στα οπλικά συστήματα και στις τεχνικές της μάχης. Αγνωστο, ωστόσο, είναι εάν εστάλησαν μυστικά από την ελληνική κυβέρνηση ή πρόκειται για ιδιώτες «μισθοφόρους», οι οποίοι προσελήφθησαν γι' αυτή τη δουλειά. Αυτές οι άγνωστες πτυχές της παρασκηνιακής πολιτικής της Ελλάδας έρχονται να προστεθούν στις φανερές κινήσεις που έκανε η Αθήνα υπέρ των εξεγερμένων. Μια τέτοια είναι η συμφωνία για μεταφορά σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας Λίβυων τραυματιών, προκειμένου να τύχουν ιατρικής παρακολούθησης. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο για τη μεταφορά όσο και για τη νοσηλεία, μεγάλα χρηματικά ποσά πλήρωσε στην Ελλάδα το Κατάρ. Παρότι ήταν γνωστή η μεταφορά τραυματιών στην Ελλάδα, είναι πολύ περίεργο ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν διαφημίστηκε και ότι άπαντες φρόντισαν να κρατήσουν σχεδόν μυστική την παραμονή εκατοντάδων τραυματιών, Λίβυων αντικαθεστωτικών στη χώρα μας, με το πρόσχημα των μέτρων ασφαλείας. Οπως και να ’χει, βέβαιο θεωρείται ότι οι στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο Κατάρ και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτές τις κινήσεις της Αθήνας υπέρ των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Δεξαμενόπλοια με καύσιμα στο καθεστώς

Ανεξαρτήτως όλων αυτών πάντως, η εικόνα της Ελλάδας στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς εξακολουθεί να είναι αρνητική. Οχι μόνον διότι γνωρίζουν τις στενές σχέσεις που διατηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Μουαμάρ Καντάφι στη δεκαετία του 1980, αλλά και επειδή δύο δεξαμενόπλοια με καύσιμα εστάλησαν στο καθεστώς της Τρίπολης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και τα δύο δεν έφτασαν στον προορισμό τους, αφού έπεσαν στα χέρια του ΝΑΤΟ και των αντικαθεστωτικών. 
Το ένα εξ αυτών μάλιστα, το «Anwar Afrikiya» (ιδιοκτησίας ενός γιου του Καντάφι), «πιάστηκε», σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και δόθηκε στους αντικαθεστωτικούς. Οι τελευταίοι πήραν τα καύσιμα και το «έδεσαν» για αρκετούς μήνες στο λιμάνι της Βεγγάζης. Οταν τα νέα για την αποστολή καυσίμων στον Καντάφι από ελληνικά διυλιστήρια έγιναν γνωστά στους εξεγερμένους, κυριάρχησε ένα έντονα ανθελληνικό κλίμα, που, σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει έως σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nickname@taleftaiparhoun.gap avatar
  nickname@taleftaiparhoun.gap 11/09/2011 09:02:30

  διπλωματία βαθέος ΠΑΣΟΚ . Οτι κάνει και με την οικονομία ! άρτσι , μπούρτσι και λουλά , η ανοησία στο μεγαλείο της , αλλά δυστυχώς όλες αυτές τις μ.....κιες τις χρεώνεται η χώρα και όχι ο ΓΑΠ!!!

 2. Αντρίκος avatar
  Αντρίκος 11/09/2011 11:20:13

  Όμορφα, τώρα θα γίνουμε και στόχοι Κανταφικών, δεν μας έφτανε και η Χαμάς.

  Περίεργο από την πλευρά ΠΑΣΟΚ να προδίδει έτσι τους παλίους του φίλους...

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Αντρίκος 11/09/2011 11:58:32

   Και των αντικανταφικών

 3. m.s avatar
  m.s 11/09/2011 14:10:08

  Η αναφορά για τη μεταφορά ενός τέτοιου φορτίου όπλων υπάρχει σε χειρόγραφη έκθεση...
  καμιά χειρόγραφη αναφορά δεν στέκεται.
  δημοσιογραφικές αηδίες, κοινώς ρουφιανιλίκια, παπατζηλίκια .
  σαν Μούσα Ρουφιανοκούσα σου φτιάχνω όσες χειρόγραφες εκθέσεις θες, που να εκθέτω από τον πάπα μέχρι τον Άγιον Όρος.
  Λίγη σοβαρότητα.

  • alvita avatar
   alvita @ m.s 11/09/2011 16:31:10

   Λιγη σοβαροτητα απο σενα m.s. δεν βλαπτει. Μεσα απο τα γραφεια της μυστικης υπηρεσιας της λιβυης, βγηκαν ηδη χιλιαδες εγγραφα. Ανοιξε τα στραβα σου να δεις ολες τις μεγαλες εφημεριδες του εξωτερικου που παρουσιαζουν εγγραφα για τη συνεργασια ΣΙΑ Κανταφι. Καποια απο αυτα ειναι χειρογραφες εκθεσεις πληροφοριοδοτων της υπηρεσιας. Ακριβως απο αυτα τα αρχεια προερχονται και αυτα για την Ελλαδα. Καλα δεν διαβασες το κειμενο παραπνω; Η διαβαζεις μονο ο,τι σε βολευει; Ολα αυτα τα εγγραφα ειναι στην κατοχη της Human Right Watch. Τα ιδια ελεγαν και για τα αρχεια της Σταζι. Οτι ειναι ρουφιανιες των πρακτορων. Ξερεις καμμια μυστικη υπηρεσια να γραφει σημειωματα εσωτερικης πληροφορησης για να παραπλανησει την ηγεσια της; Οι "πρασινες" παπαριες σου περι ρουφιανων και παπατζηδων, αλλου

   • alvita avatar
    alvita @ alvita 11/09/2011 16:34:40

    "Τέλος, μεταξύ των άλλων, στα αρχεία της λιβυκής μυστικής υπηρεσίας υπήρχαν τακτικά τοποθετημένες εκατοντάδες carte de visite στελεχών ξένων μυστικών υπηρεσιών, διπλωματών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων από δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ο.κ.), αφρικανικές, κεντροευρωπαϊκές και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κ.λπ.
    Ανάμεσα στις άλλες βρέθηκε και η κάρτα της κ. Μαρίας Κλεφτογιάννη. Σε αυτήν είναι γραμμένη η ιδιότητά της ως διευθύντριας του Επιτελικού Γραφείου Διοικητού. Δεν διευκρινίζει ποιας υπηρεσίας, αν και ως διεύθυνσή της γράφει τη λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4. Δηλαδή το κτίριο του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπου βρίσκεται η πολιτική του ηγεσία, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Στην κάρτα υπάρχει το χειρόγραφο: «Με τις ευχές μου»".

    Ουτε αυτο το διαβασες m.s.; Πηγαινε στο σαιτ του Ελευθερου Τυπου για να το δεις...Εκει κατω, απο οσο φαινεται, βρηκανε και ολες τις καρτες των πρακτορων που συνεργαζονταν με τον Κουσα. Και απο οσο βλεπω στην εντυπη εκδοση της εφημεριδας υπαρχουν και τα φωτογραφικα ντοκουμεντα. Μαθε να διαβαζεις

   • m.s avatar
    m.s @ alvita 11/09/2011 20:35:47

    Ε αφού είναι στην κατοχή της Human Right Watch. ησύχασα!!!!
    Μου έφυγε ένα βάρος....
    όπως και όταν αναφέρονται για Μακεδονική μειονότητα , ονομάζουν ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ τουρκική μειονότητα, όταν μας καταγγέλλουν για τους Αλβανούς μετανάστες (επειδή αντιστεκόμαστε όταν μας κλέβουν και μας σφάζουν.)
    Και προσωπικά θυμάμαι τη δήλωση του Κλίντον για τις μεθοδεύσεις της οργάνωσης που οδήγησε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
    Από αυτούς τους τύπους....ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω τίποτα .

 4. anonymous avatar
  anonymous 11/09/2011 18:16:46

  Η Λιβύη είναι μια ιδιόρρυθμη περίπτωση.
  Ο Καντάφι προϊστατο των φυλών της χώρας. Αν οι φυλές και οι φύλαρχοι δεν τον ήθελαν θα είχε πέσει προ πολλού. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι διαιρεμένη. Ακόμη κι αν πέσει ο Καντάφι, δηλ. αν τον βρουν και τον σκοτώσουν, η χώρα θα βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο εκτός αν τα ξαναβρούν με τις φυλές και τους φύλαρχους.
  Προσωπικά προβλέπω ότι θα διαρκέσει αρκετά η ανώμαλη περίοδος στη χώρα.

 5. Homo Problematicous avatar
  Homo Problematicous 12/09/2011 11:31:38

  ΘΡΙΑΜΒΟΣ !!!

  Ανετράπη παταγωδώς η θεωρία του "ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ".

  Αντιθέτως, ...........ΚΑΙ παράγουμε

  ........ΚΑΙ εξάγουμε !!! (δωρεάν εννοείται).

 6. λιτσα avatar
  λιτσα 12/09/2011 14:21:16

  συμφωνω μαζι σου m.s. οι κυριοι ειναι προφανες οτι οτι πλασαρει η αμερικη και τα δυτικα μμε διαβαζουν. Θα ερθει η στιγμη που θα παρακαλανε να ηταν ο κανταφισ παλι αρχηγος. Δεν τον αγιοποιω αλλα να μην αγιοποιουνται οι εξεγερμενοι- τρομοκρατες μια χουφτα προδοτες. Δυστυχως η Λιβυη θα ειναι ενα 2ο αφγανισταν. ετσι ηθελαν τα λαμογια και ετσι το εκαναν. ο τρομοκρατης της αλκαιντα σημερα βρισκεται στη λιβυη εχοντας μαλιστα αξιωμα με τισ ευλογιες των αμερικανων και των δυτικών. όσοι νομιζουν οτι η λιβυη θα παει μπροστα κανουν μεγαλο λαθος. κυριαρχουν πλεον οι φανατικοι ισλαμιστες - αλ καιντα και η λιβυη θα γινει ισλαμικο εμιρατο. σας το λεω εγω που εζησα λιβυη!!! να ξεχασουν οι γυναικες την ελευθερια που ειχαν και τα ποτα οι μαγκες. ο τυπος της αλ καιντα μαλιστα ζητησε να εφαρμοστει ο νομος της σαριας. αν αυτο γινει μονο με φερετζε θα κυκλοφορουν οπως γινεται σαουδικη αραβια. αυτή την δημοκρατια θελουν να επιβαλουν. Γιατι τα λαμογια δυτικοι και η αμερικη - τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν κπαρεμβαινουν συρια? παλαιστινη ?κυπρο΄" απλα οι διεθνεις νταβατζηδες δεν εχουν λογο να προστατεψουν τον αμαχο πληθυσμο" αφου δεν υπαρχει πετρελαιο και μασα. ευχομαι μια νικη του κανταφι και να δω τι θα κολοτουμπες θα κανουν παλι ολοι

 7. ελευθερια avatar
  ελευθερια 12/09/2011 14:22:07

  συμφωνω μαζι σου m.s. οι κυριοι ειναι προφανες οτι οτι πλασαρει η αμερικη και τα δυτικα μμε διαβαζουν. Θα ερθει η στιγμη που θα παρακαλανε να ηταν ο κανταφισ παλι αρχηγος. Δεν τον αγιοποιω αλλα να μην αγιοποιουνται οι εξεγερμενοι- τρομοκρατες μια χουφτα προδοτες. Δυστυχως η Λιβυη θα ειναι ενα 2ο αφγανισταν. ετσι ηθελαν τα λαμογια και ετσι το εκαναν. ο τρομοκρατης της αλκαιντα σημερα βρισκεται στη λιβυη εχοντας μαλιστα αξιωμα με τισ ευλογιες των αμερικανων και των δυτικών. όσοι νομιζουν οτι η λιβυη θα παει μπροστα κανουν μεγαλο λαθος. κυριαρχουν πλεον οι φανατικοι ισλαμιστες - αλ καιντα και η λιβυη θα γινει ισλαμικο εμιρατο. σας το λεω εγω που εζησα λιβυη!!! να ξεχασουν οι γυναικες την ελευθερια που ειχαν και τα ποτα οι μαγκες. ο τυπος της αλ καιντα μαλιστα ζητησε να εφαρμοστει ο νομος της σαριας. αν αυτο γινει μονο με φερετζε θα κυκλοφορουν οπως γινεται σαουδικη αραβια. αυτή την δημοκρατια θελουν να επιβαλουν. Γιατι τα λ..... δυτικοι και η αμερικη - τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν κπαρεμβαινουν συρια? παλαιστινη ?κυπρο΄" απλα οι διεθνεις νταβατζηδες δεν εχουν λογο να προστατεψουν τον αμαχο πληθυσμο" αφου δεν υπαρχει πετρελαιο και μασα. ευχομαι μια νικη του κανταφι και να δω τι θα κολοτουμπες θα κανουν παλι ολοι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.