#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/11/2011 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα: Η πεταλούδα που θα προκαλέσει την παγκόσμια οικονομική κατάρρευσηΗ κρίση χρέους της ευρωζώνης χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Πρόκειται για την απόλυτη απόδειξη ότι η ευρωζώνη αποτελεί μια μεγαλειώδη αποτυχία. Και είναι φυσικό, αφού όταν υπάρχουν 17 χώρες, που η καθεμιά τραβάει τον δικό της δρόμο, θα υπάρχουν και  σοβαρά προβλήματα.

Η πρόσφατη κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του πως η ΕΕ κατάντησε εφιάλτης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ότι μπορούσαν για αντιμετωπίσουν την κρίση, και λίγες μέρες μετά ο Παπανδρέου αποφάσισε να προαναγγείλει δημοψήφισμα. Πρόκειται για μια κίνηση τόσο παράλογη, που δεν υπάρχουν λόγια για να την περιγράψουν.

Αλλά έτσι είναι η ΕΕ, ο καθένας θέλει να έχει και λόγο. Πάντα υπάρχει κάποιος που θα θέλει να προκαλέσει πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ αποτελεί έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη. Για αυτό και θα πρέπει να διαλυθεί. Πρόκειται για ένα αποτυχημένο πείραμα, και ήρθε πλέον η ώρα να το παραδεχτούμε όλοι.

Από την πλευρά τους, οι χρηματαγορές αντέδρασαν με τρόμο, στην είδηση του δημοψηφίσματος. Ο δείκτης Dow σημείωσε πτώση, και τα σπρεντς των ομολόγων των χωρών PIIGS εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Και όσο ανεβαίνουν, τόσο χειροτερεύει η κατάσταση για την Ευρώπη.

Προφανώς, ο Παπανδρέου θέλει τον ελληνικό λαό να επιλέξει ο ίδιος την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας, κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο τρομερό, αν αναλογιστούμε το μέγεθος των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που ήδη έχουν τυλίξει την χώρα.

Τι θα αποφασίσει άραγε ο ελληνικός λαός; Κανένας δεν γνωρίζει. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που δεν θα ήθελαν να φύγουν από το ευρώ, όπως υπάρχουν και πολλοί που λένε όχι στη λιτότητα.. Όπως και να έχει, και οι δυο εναλλακτικές λύσεις είναι εξίσου οδυνηρές. Πάντως, η ουσία είναι ότι η ΕΕ συγκλονίστηκε, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πυρ και μανία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Nicolas Sarkozy, που χαρακτήρισε την απόφαση για δημοψήφισμα «παράλογη και επικίνδυνη».

Μεταξύ άλλων θυμωμένων πολιτικών, ο Φιλανδός υπουργός Alexander Stubb επισήμανε πως αν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, τότε η χώρα τους θα φύγει αμέσως από την ευρωζώνη. Πράγματι, αν οι Έλληνες απορρίψουν την συμφωνία, αυτό θα σήμαινε μια πλήρη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτή τουλάχιστον είναι και η άποψη του Νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη.

Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το δημοψήφισμα θα γίνει. Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Το πιο πιθανό θα είναι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Όμως, στη τελική ανάλυση, το πρόβλημα δεν είναι η όποια ελληνική κυβέρνηση, αλλά η ελαττωματική δομή της ευρωζώνης. Ήταν από την αρχή εμφανές, ότι 17 χώρες με διαφορετικές πολιτικές η καθεμία, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συντονισμένα με ένα κοινό νόμισμα. Αυτό πλέον το γνωρίζουν και το παραδέχονται άπαντες.

Στελέχη της ελβετικής UBS μιλάνε για απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, χωρίς τις οποίες η ευρωζώνη καλύτερα να διαλύονταν. Ο πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy παραδέχτηκε πρόσφατα πως το ευρώ ουδέποτε είχε την απαραίτητη υποδομή προκειμένου να πετύχει στο σκοπό του. Ο πρώην καγκελάριος Gerhard Schroeder επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει μια νομισματική ένωση, χωρίς κοινή οικονομική, και δημοσιονομική πολιτική. Και όπως θρηνεί ο καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου Giacomo Vaciago «είναι ξεκάθαρο ότι το ευρώ απέτυχε…άσχετα αν δεν θεωρούνταν σωστό να το παραδεχτούμε. Προσποιούμασταν όλοι πως είμαστε Γερμανοί, αλλά αυτό ήταν μια απλή ψευδαίσθηση…».

Η Ελλάδα απειλεί την ΕΕ, και η ΕΕ απειλεί με τη σειρά της τις ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Η ΕΕ σήμερα έχει μια μεγαλύτερη οικονομία, αλλά και πληθυσμό, από ότι οι ΗΠΑ. Μάλιστα διαθέτει περισσότερες επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτές του Fortune 500, από ότι η Αμερική! Αν πέσει η ΕΕ, διαλύεται το σύμπαν. Και όλα ξεκινάνε από την μικρή Ελλάδα.

Αυτά που συμβαίνουν εκεί είναι μόνον η αρχή. Υπάρχουν και άλλες χώρες μέλη που κινδυνεύουν άμεσα. Το 2008, όλα ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ. Η επόμενη οικονομική κατάρρευση ξεκινά από την Ελλάδα.

 
The Economic Collapse
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/this-is-yet-another-glaring-example-of-why-the-eu-is-a-mind-blowing-failure

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 02/11/2011 17:35:51

  Συγνώμη αλλά ακόμα τις συνέπειες του 2008 πληρώνουμε, με τις ευρωπαικές τράπεζες που γεμίσαν με τοξικά παράγωγα. Αναγκάστηκαν οι κυβερνήσεις να τις στηρίξουν με χρήματα των φορολογούμενων και αυτό εμποδίζει τώρα την πολυπόθητη κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να μπορέσει να ασκηθεί επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για να φύγει η κρίση.

 2. parsifal avatar
  parsifal 02/11/2011 17:50:23

  Οι Ελληνες δεν σκέφθηκαν ποτέ εάν θέλουν η δεν θέλουν το Ευρώ και την Ευρωζώνη γενικώς.Τα "ηθελαν", οπως τα κακομαθημένα παιδιά θέλουν ενα παιχνίδι οπου πάντα κερδίζουν.
  Το Ευρώ με τα ζόρια που επιβάλλει πλέον λόγω παγκόσμιας αναδιατάξεως ισχύος και καταμερισμού εργασίας ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ, η μάλλον θέλουν τα οφέλη χωρίς τις υποχρεώσεις.
  Τρομάζουν απο την εξοδο, αλλά μόνον γιατί ξυπνούν μέσα τους μνήμες "εκτελωνισμού" των BMW και των Γερμανικών επίπλων κουζίνας η των Ιταλικών λεκανών αφοδευτηρίου, οχι για κάτι αλλο ! Ολοι αναφέρονται στο σκάνδαλο των 1000 δρχ. για εναν καφέ η των 341 δρχ. για ενα κουλούρι...
  Αρα ηλθε η ωρα ! Τα κακομαθημένα παιδιά να διαλέξουν : "Ευρωπαίοι" τσιγκούνηδες, οικονόμοι και σφιχτοκωλάριοι οπως οι υπόλοιποι η "αρχοντες" με πληθωριστικές δραχμές και ζωή ανάλογη των δεκαετιών 60 - 80 ?
  Με πολύ δουλειά, δύσκολη την πολυτέλεια και το περιττό, χωρίς Ρουμάνες σερβιτόρες και Αλβανούς να μαζεύουν τα πορτοκάλλια !
  Υπάρχει και τρίτος δρόμος : Ρίξτε τους "μειοδότες", επιβάλλετε κυβέρνηση με @ρχίδια, να τρίξει τα δόντια σε ΕΕ και ΔΝΤ, με την απειλή "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλλων", να διαπραγματευθεί πετρέλαια και αέρια, να χαράξει ΑΟΖ ...
  Αλλά αυτά θέλουν απο αυτά που εγραψα πιο πάνω, οχι "αγανακτισμένους" του κ@λου, "κόμματα" και θεσμολάγνους δημοκράτες.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ parsifal 02/11/2011 18:12:31

   Ετσι parsifal .. ..Ετσι ακριβώς!!

   Ποιός να το φανταζόταν ότι τελικά ό "τριτος δρόμος" πού ανέφερες, θα αποκτούσε τό πραγματικό του νόημα μετά απο τόσα χρόνια..
   Νέμεσις....χαχαχα!!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ parsifal 02/11/2011 18:14:25

   Για μία ακόμα φορά θα συμφωνήσω μαζί σου!
   Σε τελική ανάλυση, αυτό που είπε ο Σώυμπλε, δηλαδή ότι οι Ελληνες να αποφασίσουν τι θέλουν, ήταν ορθό.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ parsifal 02/11/2011 19:46:49

   Να με συγχωρεις, αλλά... ερωτηθήκαμε ΠΟΤΕ σε αυτη τη χωρα για το τι θελουμε και τι δεν θελουμε; Στην καλυτερη των περιπτωσεων περιοριστηκαν σε μια συστηματική παραπληροφόρηση για να δικαολογησουν προειλημμενες αποφασεις ώστε να τις καταπίνει το πόπολο αμάσητες. Στη χειρότερα έκαναν οτι γουσταρουν αδαιφορώντας και για την λαϊκη δυσαρεσκεια και για την κοινη λογική.

 3. ΔΗΜΟΣ avatar
  ΔΗΜΟΣ 02/11/2011 19:09:58

  Τι θα ελεγε -αν ζουσε σημερα- ο Νερωνας στον αρχοντα του χαους?
  Ρε μπαγασακο πως το καταφερες αυτο? Εγω μονο μια Ρωμη εκαψα και με θυμουνται ακομη. Εσενα που "εκαψες" την υδρογειο ποσα χρονια θα σε μνημονευουν? ΓΑΠ υποκλινομαι στο μεγαλειο σου

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 02/11/2011 20:12:26

  Οἱ Μοιραῖοι

  Μὲς στὴν ὑπόγεια τὴν ταβέρνα,
  μὲς σὲ καπνοὺς καὶ σὲ βρισιές,
  (ἀπάνου ἐστρίγγλιζε ἡ λατέρνα)
  ὅλη ἡ παρέα πίναμε ἐψές,
  ἐψές, σὰν ὅλα τὰ βραδάκια,
  νὰ πᾶνε κάτου τὰ φαρμάκια.

  Σφιγγόταν ὁ ἕνας πλάϊ στὸν ἄλλο
  καὶ κάπου ἐφτυοῦσε καταγῆς,
  ὤ! πόσο βάσανο μεγάλο
  τὸ βάσανο εἶναι τῆς ζωῆς!
  Ὅσο κι ὁ νοῦς ἂν τυραννιέται
  ἄσπρην ἡμέρα δὲ θυμιέται!

  (Ἥλιε καὶ θάλασσα γαλάζα
  καὶ βάθος τοῦ ἄσωτου οὐρανοῦ,
  ὤ! τῆς αὐγῆς κροκάτη γάζα
  γαρούφαλλα τοῦ δειλινοῦ,
  λάμπετε-σβήνετε μακριά μας,
  χωρὶς νὰ μπεῖτε στὴν καρδιά μας!)

  - Φταίει τὸ ζαβὸ τὸ ριζικό μας !
  - Φταίει ὁ θεὸς ποὺ μᾶς μισεῖ !
  - Φταίει τὸ κεφάλι τὸ κακό μας !
  - Φταίει πρώτ᾿ ἀπ᾿ ὅλα τὸ κρασί !
  «Ποιὸς φταίει; Ποιὸς φταίει;...» κανένα στόμα
  δὲν τὅβρε καὶ δὲν τὄπε ἀκόμα.

  Ἔτσι, στὴν σκοτεινὴ ταβέρνα
  πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,
  σὰν τὰ σκουλήκια κάθε φτέρνα
  ὅπου μᾶς εὕρει, μᾶς πατεῖ:

  Δειλοί, Μοιραῖοι κι Αβουλοι ἀντάμα!
  προσμένουμε, ἴσως, κάποιο θάμα!
  ~Κώστας Βάρναλης

  «Η ποίηση τοῦ Βάρναλη, δὲ μύριζε ποτὲ γάλα. Μύριζε ἀπὸ τὴν ἀρχὴ μπαροῦτι· κατέβηκε δηλαδὴ στὸ στίβο χωρὶς πάρα πολλὰ γυμνάσματα καὶ δοκιμὲς καὶ περιπλανήσεις στοὺς λειμῶνες τῶν ἀσφόδελων. Μ᾿ ἄλλα λόγια, χωρὶς αὐτὲς τὶς πεισιθάνατες κραυγὲς ποὺ ἔβγαζαν ὅλοι οἱ λυρικοί του καιροῦ του. Ὄχι. Η Ποίηση τοῦ Βάρναλη ἦταν ἀπὸ τὴν ἀρχὴ ἀρσενική, λάσια, μιὰ βολίδα ποὔπεσε μὲς στὰ στεκούμενα νερὰ τοῦ μελίπηχτου λυρισμοῦ».
  ~Μενέλαος Λουντέμης: Ποιητής, Λογοτέχνης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.