14/12/2010 18:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελεύθερος με εγγύηση ο Τζούλιαν Άσαντζ

Βρετανικό δικαστήριο άφησε ελεύθερο με εγγύηση τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Άσαντζ. Ο δικαστής τόνισε ότι ο Άσαντζ πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της εγγύησης, καθώς απειλείται με έκδοση στη Σουηδία, όπου εκκρεμεί σε βάρος του κατηγορία για βιασμό.

Ο 39χρονος Αυστραλός κρατείται σε φυλακή του Λονδίνου από την περασμένη εβδομάδα, μετά την παράδοσή του στην Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο Άσαντζ καταζητείται από τη Σουηδία μετά τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του από δύο γυναίκες, που τον κατήγγειλαν η μία για βιασμό και η άλλη για σεξουαλική παρενόχληση.

Οι δικηγόροι του ιδρυτή του Wikileaks δηλώνουν πως ο πελάτης τους αρνείται τις κατηγορίες και θα προσβάλλουν τις κινήσεις της Σουηδίας για έκδοση.

Εν τω μεταξύ, δύο στους τρεις Αμερικανούς είναι υπέρ της δικαστικής δίωξης του Τζούλιαν Άσαντ, ζεκτιμώντας ότι η διαρροή χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων «βλάπτει το κοινό συμφέρον», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Στη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας Washington Post, το 59% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Άσαντζ πρέπει να συλληφθεί και να κατηγορηθεί για τη διαρροή των εγγράφων. Μόνο το 29% πιστεύει ότι το θέμα δεν αφορά τη Δικαιοσύνη.

Αλλωστε το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αποκαλύψεις εσωτερικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας από τον WikiLeaks «βλάπτουν το κοινό συμφέρον», έναντι του 20% που έχει αντίθετη άποψη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Eνημέρωση

Έφεση ασκήθηκε κατά της απόφασης του βρετανικού δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την καταβολή εγγύησης.

Η δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής, Τζαμά Λίντφιλντ, ανακοίνωσε την απόφαση στο δικαστήριο, χωρίς να την αιτιολογήσει. Ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ, που νωρίτερα είχε αφήσει ελεύθερο υπό όρους τον Ασάνζ, δήλωσε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Σε ανακοίνωση της σουηδικής Εισαγγελίας, που δημοσιεύθηκε μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, η εισαγγελέας Μαριάν Νάι υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί προς το παρόν να δώσει πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης, διότι βρίσκεται στα χέρια των βρετανικών αρχών».

Ένας δικηγόρος του Ασάνζ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι αδύνατον να πει πότε ακριβώς θα αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης του, καθώς οι οπαδοί του προσπαθούν να μαζέψουν τις 200.000 λίρες που χρειάζονται για την εγγύηση.

«Υπάρχει πρόβλημα, διότι έχει οριστεί εγγύηση για την απελευθέρωσή του, ύψους 200.000 λιρών, που πρέπει να καταβληθούν στο δικαστήριο και πρόκειται για πάρα πολλά χρήματα. Είναι κρίμα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μια Mastercard ή μια Visa, για να μπορέσει να το κανονίσει» είπε με νόημα ο Μαρκ Στίβενς στους δημοσιογράφους.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα. Κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση και βιασμό δυο γυναικών εθελοντριών στη σουηδική Wikileaks, τον περασμένο Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.