#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/12/2011 08:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελεύθερες αγορές, ή κεντρικά σχεδιασμένες; Το παράδειγμα της ΚορέαςΟ μαρξιστής δικτάτορας της Β. Κορέας Kim Jong Il συνάντησε επιτέλους τον δημιουργό του. Μπορεί να μην λείψει σε κάποιους, αλλά πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν  να δουν τι επιφυλάσσει το μέλλον στη χώρα του.

Η Β. Κορέα είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ασίας. Ο λαός της υποφέρει από το αυταρχικό καθεστώς, που απαγορεύει την οποιαδήποτε ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Συγκρινόμενη με την εύπορη Ν. Κορέα, η δυστυχία της χώρας μοιάζει εντελώς άσκοπη.

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται για τι είναι αυτό που φέρνει την ευμάρεια, από τις απαρχές του χρόνου. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς το γιατί κάποιες κοινωνίες ευημερούν, και κάποιες άλλες όχι. Η μεταβατική αυτή περίοδος διαδοχής στη Β, Κορέα, μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε το  ποιοι παράγοντες διευκολύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Τι ρόλο παίζει η θρησκεία και η κουλτούρα; Για να υπάρξει πλούτος χρειάζεται πρόοδος. Χρειάζεται σκληρή εργασία, ανθηρό εμπόριο, ειλικρίνεια στις συμφωνίες. Επίσης χρειάζεται ένα ηθικό, και νομικό πλαίσιο που θα διέπει και θα σέβεται τους κανόνες του εμπορίου.

Για να αναπτυχθεί πλούτος, χρειάζεται κοινωνική συναίνεση. Στις κοινωνίες όπου οι πλούσιοι θεωρούνται «κλέφτες», η ευημερία φρενάρει. Μπορεί στην Αμερική ο υλικός πλούτος να θεωρείται πρόοδος, αλλά αυτό δεν ίσχυε παντού ιστορικά.

Αρκεί μήπως η γεωγραφία ενός τόπου; Τα ποτάμια, η εύφορη γη, ο ορυκτός πλούτος, κ.ά.; Μάλλον όχι. Παρά την αφθονία φυσικών πόρων, η Ρωσία δεν τα πήγε καλά με τον κομμουνισμό. Πολλές χώρες της Αφρικής και της Λ. Αμερικής διαθέτουν άφθονο φυσικό πλούτο, αλλά είναι πολύ πίσω από άλλες όπως η Ιαπωνία και η Ελβετία, που στερούνται φυσικών πόρων. Ακόμη και το εύκολο χρήμα που προέρχεται από το πετρέλαιο, μάλλον επιβραδύνει την ανάπτυξη στις χώρες του OPEC.

Παίζει μήπως ρόλο το κλίμα; Υπάρχει μια διχοτόμηση μεταξύ Βορρά και Νότου. Ειδικά στον νέο κόσμο, στην Ευρώπη , και στην Ασία. Ίσως οι λαοί που απείχαν γεωγραφικά από τον Ισημερινό, να χρειάστηκε να αναπτύξουν ημερολόγια και τεχνολογικές καινοτομίες, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Οι παγωμένοι χειμώνες απαιτούν καινοτομίες.

Υπάρχει βέβαια και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η Αμερική έχει κερδίσει από την θετική επιλογή. Ως χώρα μεταναστών, ο πληθυσμός της αποτελείται κυρίως από άτομα που ρίσκαραν την μετακίνηση για να ανελιχθούν οικονομικά. Από πρωτοπόρους και από οραματιστές.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι ο ρόλος των κυβερνήσεων στην καθοδήγηση των αγορών. Η διχοτομημένη Κορέα αποδεικνύει την διαφορά μεταξύ μιας κρατικά και κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, και της ελεύθερης αγοράς.

Σύμφωνα με το World Fact Book της CIA, η Ν. Κορέα έχει κατά κεφαλήν εισόδημα $30.000, και ΑΕΠ $.1.459 τρισεκατομμύρια.

Η Β. Κορέα, με τον μισό πληθυσμό, έχει αντίστοιχα $1.800, και $40 δισ.

Το προσδόκιμο όριο ζωής στη Ν. Κορέα είναι τα 79 έτη, και στη Β. Κορέα τα 69. Οι διαφορές στην υγεία είναι τόσες, που οι νεαροί Νοτιοκορεάτες  είναι κατά μέσο όρο 2-3 ίντσες ψηλότεροι από τους συνομήλικους τους στον Βορρά.

Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα, διαφορών μεταξύ ατόμων που ζουν σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς και αυτών που ζουν σε σοσιαλιστικά καθεστώτα. Οι Κουβανοί του Μαϊάμι ευημερούν, ενώ οι συγγενείς τους στην Αβάνα δυστυχούν. Πολλοί μετανάστες στην Αμερική ζουν πολύ καλύτερα από αυτούς που άφησαν πίσω στις πατρίδες τους.

Γιατί άραγε οι Κινέζοι που ζουν στο καπιταλιστικό Χονγκ Κονγκ, και στη Σιγκαπούρη, τα πάνε πολύ καλύτερα από τα ξαδέλφια τους στη κομμουνιστική Κίνα; Το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Χονγκ Κονγκ είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Κίνας.

Κάτι ανάλογο είδαμε και στις διαφορές μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας. Κανένα όμως παράδειγμα δεν είναι τόσο εύγλωττο όσο αυτό μεταξύ των δυο Κορεών. Ο βασικός παράγοντας αυτής της διαφοροποίησης είναι οι οικονομικές τους πολιτικές.

Οι Κορεάτες είναι γενετικά ολόιδιοι, και μοιράζονταν τις ίδιες πολιτισμικές αξίες, πριν η χώρα τους διχοτομηθεί. Συνεπώς, δεν παίζει ρόλο ούτε η γεωγραφία, ούτε το κλίμα, ούτε η μετανάστευση. Σίγουρα, ο Βορράς είναι πιο κρύος, αλλά ολόκληρη η γεωγραφική έκταση των δυο χωρών είναι περίπου όσο αυτή μιας πολιτείας των ΗΠΑ, συνεπώς το κλίμα είναι δευτερεύον.

Μεταπολεμικά, ο κορεατικός λαός ήταν εξαθλιωμένος στο σύνολό του. Επιβίωνε μετά βίας, με μικρές αγροτικές καλλιέργειες. Η άνθηση της Ν. Κορέας οφείλεται λοιπόν στην ελεύθερη αγορά.

Η χώρα συναλλάσσεται με ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι 8η διεθνώς στις εξαγωγές, και 11η στις εισαγωγές. Από την άλλη, η Β. Κορέα είναι συνειδητά απομονωμένη. Σε καμία περίπτωση η επιτυχία της πρώτης δεν βλάπτει την δεύτερη. Μάλιστα η Ν. Κορέα προσφέρει βοήθεια στο αντίπαλο κομμουνιστικό καθεστώς.

Το βασικό δίδαγμα είναι πως οι ελεύθερες αγορές συντελούν στην οικονομική πρόοδο, σε αντίθεση με τις σοσιαλιστικά ελεγχόμενες.

Στην περίπτωση της Β. Κορέας, ας ελπίσουμε πως ο γιος του «λατρευτού ηγέτη» θα δει το φως.
Forbes
http://www.forbes.com/sites/billflax/2011/12/27/north-koreas-plight-proves-the-power-of-markets/

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/12/2011 09:19:00

  Βέβαια να μη ξεχνάμε και το ότι π.χ. το 1917 η Ρωσία ήταν μια απέραντη οπισθοδρομική υπανάπτυκτη οικονομικά & σχεδόν φεουδαρχική χώρα, με εξαθλιωμένους στη πλειοψηφία τους κατοίκους, ενώ το 1950 είχε ήδη πυρηνικά όπλα, το 1961 είχε στείλει άνθρωπο στο διάστημα, κλπ.
  Με κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία.
  Αυτό βέβαια δεν σήμαινε οικονομική πρόοδο για τον πληθυσμό της, αλλά σημαίνει κάτι...

 2. A.M. avatar
  A.M. 30/12/2011 10:10:39

  «Το βασικό δίδαγμα είναι πως οι ελεύθερες αγορές συντελούν στην οικονομική πρόοδο, σε αντίθεση με τις σοσιαλιστικά ελεγχόμενες.»

  Το θέμα ΔΕΝ είναι αν προοδεύει οικονομικά μια χώρα.
  Το ζητούμενο είναι αν ΕΥΗΜΕΡΕΙ ο ΛΑΟΣ μιάς χώρας!
  Και πιο συγκεκριμένα ποιό είναι το ποσοστό του λαού που ευημερεί ή τουλάχιστον ζεί ΑΞΙΟΠΡΕΠΏΣ ως άνθρωπος στα δύο μοντέλα της οικονομίας που συγκρίνει παραπάνω ο αρθρογράφος.

  Το έμμεσο συμπέρασμα που προσπαθεί να μας περάσει διά της πλαγίας ο αρθρογράφος ότι σε μια προοδευμένη οικονομικά χώρα ευημερεί ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού ΔΕΝ αποδεικνύεται στην πράξη ως πραγματικό, είναι ένα παραμύθι.
  Γιατί μπορεί κάλλιστα μια χώρα να επιδεικνύει καταπληκτικούς οικονομικούς δείκτες, ακόμα και υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ΑΛΛΑ αυτός ο παραγόμενος πλούτος να βρίσκεται στα χέρια του 10% ή του 20% του πληθυσμού και οι υπόλοιποι να πένονται.
  Υπάρχουν άπειρα τέτοια παραδείγματα ειδικά στην Λατινική Αμερική και στην Ασία.

  Και ο τρόπος εξαγωγής του κατά κεφαλήν εισοδήματος ΔΕΝ σημαίνει απολύτως τίποτε για την πλειοψηφία του λαού.
  Μπορεί ένα 20% να έχει εισόδημα π.χ. 150.000 και το υπόλοιπο 80% 5.000 και να σου δίνει μέσο όρο 30.000 (Ν. Κορεά στο άρθρο) κατά κεφαλήν εισόδημα που δείχνει ΨΕΥΔΩΣ έναν λαό που ευημερεί ενώ στην ουσία το 80% του λαού πεινάει.

  Επίσης τα όσα γράφει περί του ότι ο ορυκτός πλούτος δεν αρκεί για να ευημερήσουν οι λαοί είναι μία μπούρδα.
  Όταν για παράδειγμα τον ορυκτό πλούτο των χωρών της Λατινικής Αμερικής τον αρπάζουν και τον εκμεταλλεύονται αμερικάνικες πολυεθνικές εταιρείς πως να ευημερήσει η χώρα και ο λαός;
  (Εδώ είχαν φτάσει οι πολυεθνικές να εκμεταλλεύονται ακόμα και το ΝΕΡΟ! σε κάποιες χώρες της Λ. Αμερικής με νόμους απαγόρευσης συλλογής ακόμα και του ..βρόχινου νερού! .. οσονούπω στις οθόνες σας!)

  Σε αντίθεση βέβαια με την Σαουδική Αραβία όπου το πετρέλαιο όχι απλώς αρκεί αλλά ΥΠΕΡαρκεί γι να ευημερεί ΚΑΙ η άρχουσα τάξη ΚΑΙ η χώρα ΚΑΙ ο λαός!
  Όταν βέβαια το κράτος για να επιτρέψει σε κάποιον μή Σαουδάραβα να ανοίξει επιχείρηση στην Σ. Αραβία τον υποχρεώνει να βάλει μέτοχο κατά 50% στην επιχείρισή του τουλάχιστον έναν Σαουδάραβα υπήκοο τότε ο μισός τουλάχιστον παραγόμενος πλούτος της "Χ" πολυεθνικής παραμένει στην χώρα και έτσι ευημερεί και ο λαός.

  Δικό μου συμπέρασμα είναι πως η οικονομία της ελεύθερης αγοράς λειτουργεί υπέρ των λίγων και των ισχυρών αδιαφορώντας εντελώς για την ευημερία του λαού που ακόμα και όταν η χώρα προοδεύει οικονομικά ο λαός δυστυχεί.

  Χρειάζεται οπωσδήποτε κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία μιας χώρας!
  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε υποχρεωτικά σε μοντέλα τύπου Β. Κορέας ή πρώην ΕΣΣΔ.
  Καθόλου μάλιστα!
  Μπορεί να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός που να επιτρέπει και να θέτει όρους και περιορισμούς στην αγορά χωρίς ταυτόχρονα να απαγορεύει και τον - υπό αυστηρούς όρους και έλεγχο και σε κάθε περίπτωση όχι σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων - πλουτισμό όσων έχουν ικανότητες επιχειρηματικές.

  Εν ολίγοις χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός που να επιτρέπει την ελευθερία των αγορών αλλά εν ταυτώ να τιμωρεί αμείλικτα ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΊΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΏΝ!

  Κάτι που δυστυχώς ΔΕΝ συμβαίνει τελευταία στην χώρα μας ενώ συνέβαινε για παράδειγμα επί Ι. Μεταξά ή και επί Γ. Παπαδοπούλου (όσο και αν μας ενοχλεί το ότι αυτοί ήταν δικτάτορες).

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ A.M. 30/12/2011 11:32:00

   Υπάρχει βέβαια και η παράγραφος για το προσδόκιμο όριο ζωής και το μέσο ύψος.

 3. Φ.Τρ. avatar
  Φ.Τρ. 30/12/2011 10:19:43

  Τα καθεστώτα για να επιβιώσουν χρειάζονται αυταρχισμό ο οποίος ξεκινά με τον εξ αφανισμό των αντιφρονούντων ως τις κωμικοτραγικές καταστάσεις πένθους και οδυρμού για το θάνατο του.... πολυαγαπημένου ηγέτη ! (...θυμάστε επίσης ότι οι αγώνες της εθνικής Β.Κορέας στο μουντιάλ, θα μεταδιδόντουσαν μόνο αν... κέρδιζε η ομάδα τους ! )
  Από την άλλη πλευρά, ο καπιταλισμός, εφαρμόζει συστήματα που δημιουργούν καταναλωτικές ανάγκες πραγματικά από το πουθενά. (αλλάζαμε κινητά τηλέφωνα επειδή η ...κάμερα του είχε μερικά Μεγαπίξελς παραπάνω ). Έτσι ο κόσμος δουλεύει για να καταναλώνει συνεχώς ζώντας σε μια ψευδαίσθηση εφορίας και καλής ζωής μονίμως όμως χρεωμένος ή αλυσοδεμένος με την εργασία του. (Νέο σπίτι, νέο αυτοκίνητο, νέο κινητό κ.λ.π) . Στην ουσία την πραγματική εφορία νιώθουν αυτοί που οι τραπεζικοί λογαριασμό γεμίζουν με εκατομμύρια . Για να επιβιώσει και να γιγαντωθεί ο καπιταλισμός, χρησιμοποιεί μεν ως μέσο την δουλεία, αλλά τουλάχιστον σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση της εφορίας και της καλύτερης ζωής. Ο κεντρικός σχεδιασμός της ψευδαίσθησης υπάρχει και στον καπιταλισμό και έρχεται από τις αγορές , τις λέσχες και τις επιτροπές . Η οικονομική πρόοδος, φέρνει ευημερία όμως η πρόοδος απαιτεί δουλεία στην εργασία που έχουμε να κάνουμε για να υπάρχουμε μέσα στο σύστημα (είτε ως εργάτες και μισθωτοί είτε ακόμα περισσότερο και ως επαγγελματίες που παίρνουν το ρίσκο της οικονομική τους αποτυχίας και της καταστροφής τους και όλοι μας συχνά από το άγχος πάμε σε ψυχολόγους, ξεσπάμε στην οικογένεια μας ή στο τέλος δυστυχώς αυτοκτονούμε).
  Η οικονομική ευημερία θα έρθει αν οριστεί ένα μέτρο στον καπιταλισμό και εξαφανιστούν τα παλιά καθεστώτα.
  Το σύστημα πρέπει να μπορεί να παρέχει την ευημερία με συνετή εργασία και μετά από μια δεκαετία εργασίας να μπορείς να έχεις : ένα ξεχρεωμένο σπίτι 80- 100 τ.μ. και ένα ξεχρεωμένο οικογενειακό αυτοκίνητο για να ζεις εσύ και η οικογένειά σου Τις ανάγκες σου σε ενέργεια, δίκτυα κοινής ωφέλειας και περίθαλψη πρέπει μέχρι ένα ποσοστό να τις καλύπτει το κράτος και για το πως θα γίνεται αυτό να αποφασίζεται δημοκρατικά. Αν θες πολύ παραπάνω από αυτά φυσικά μπορείς να τα αποκτήσεις (πισίνες σκάφη κότερα ελικόπτερα ) αλλά πρέπει να πληρώνεις φόρους και να δουλεύεις μέχρι τελικής πτώσης . Θα πρέπει επίσης να αναπτυχθεί η τεχνολογία και να δουλεύει για τον άνθρωπο . Το κράτος να μπορεί να παρέχει δωρεάν κάποια τεχνολογία στους πολίτες του.
  Η ευημερία λοιπόν, δεν είναι παράγωγο της οικονομίας του καπιταλισμού ούτε των οικονομιών του κεντρικού σχεδιασμού. Χρειάζεται άλλο σύστημα , καινούργιο , καθαρό και αποστειρωμένο . Διαφορετικό από όσα γνωρίζουμε και είναι η κατάλληλη εποχή για να το ανακαλύψουμε και να βρούμε τρόπο ώστε να το εφαρμόσουμε.

 4. Παυλος Βαφειάδης avatar
  Παυλος Βαφειάδης 30/12/2011 11:53:38

  Για όλους τους λάτρεις του κρατισμού, συστήνω το βιβλιο του Χάγιεκ, "ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" που εξέδωσε το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ"!

 5. kaiser de avatar
  kaiser de 30/12/2011 12:08:22

  Oi agores prepei na einei etnokratika sxediasmenes xoris aities polemou.
  Diladi
  A. Me antropologika xaraktiristika organomenes, me mikri metanasteush
  B. Na iparxi eklegmeni pagosmia kibernisi pou tirei ta etnika krath
  c. H triskia na min ine theokratia, alla metafisiki,agonia, ekseliksi
  d. periorismos ths apikiokratias meso polemon kai metanasteusis
  e. Na min iparxoun ideologies alla amesi dimokratia.
  f. Ta epiteugmata enos etnous anikoun sto etnos kai sthn pagkosmia koinothta etnon

  gia tous latreis th eleuterias kai ths aneksartisias proteino to biblio kosmoteoria ton etnon, Panagioti Ifestou,ekdoseis poiotita

 6. DNA avatar
  DNA 30/12/2011 13:35:27

  συμφωνω και επαυξανω σε οσα αναφερει ο Α.Μ .
  Οσο για τον kaiser de καλο θα ηταν σε ενα ιστολογιο οπως το Antinews να χρησιμοποιει ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ.
  Καλη Πρωτοχρονια σε ολους τους απανταχου ΕΛΛΗΝΕΣ .

  • A.M. avatar
   A.M. @ DNA 30/12/2011 15:13:43

   Χαίρομαι πραγματικά όταν διαφωνούν μαζί μου!
   Προβληματίζομαι ιδιαίτερα όταν συμφωνούν μαζί μου.
   Εξοργίζομαι και θέλω να αρχίσω τα &^*(*&*&$$ όταν με επαινουν!
   Αισθάνομαι σαν να με πυροβολούν εξ επαγής στο κρανίο!

   «Αποστραφήτωσαν παραυτίκα αισχυνόμενοι οι λέγοντές μου· εύγε εύγε.»
   Αισχυνόμενοι!

   «δόξαν παρὰ ἀνθρώπων οὐ λαμβάνω·» Ιωάννην 5:41
   Αρνούμαι κατηγορηματικά!

   « πῶς δύνασθε ὑμεῖς πιστεῦσαι, δόξαν παρὰ ἀλλήλων λαμβάνοντες,
   καὶ τὴν δόξαν τὴν παρὰ τοῦ μόνου Θεοῦ οὐ ζητεῖτε;» Ιωάννην 5:44

   Αλήθεια, πως τα καταφέρνετε;
   Ή μήπως απλώς νομίζετε.... ;;;

 7. JOHN avatar
  JOHN 30/12/2011 18:09:44

  Για να ευημερισει μια κοινωνια χρειαζεται ενα πλαφον πλουτου,κατα τετοιο τροπο ωστε να προστατευεται η διαφορετικοτητα καταπολεμοντας ταυτοχρονα και την απληστια.

 8. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 30/12/2011 18:36:08

  Υπάρχει μια φωτογραφία απο δορυφόρο τραβηγμένη τη νυχτα,και δείχνει όλη την Κορέα.Διαχωρίζει με μια γραμμή τα σύνορα και δείχνει τα φυσιολογικά φώτα των σπιτιών,των δρόμων στην Ν.Κορέα και στο βορρά το απόλυτο σκοτάδι.Οτι μορφή και να έχουν οι αγορές,κανείς δεν θέλει να ζει σε μια τέτοια χώρα όπου όποιος δεν κλάψει στην κηδεία θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι

  • Geros avatar
   Geros @ Ιωάννης33 30/12/2011 20:28:19

   http://www.capital.gr/stoupas/images/largeImages/a3c28a29-9d59-4505-b73a-d6b531d2ecb3.jpg

   Αυτή είναι η φωτογραφία , παραθέτω και το σχόλιο του Στούπα από το capital στην φωτογραφία αυτή.

   Ως συνήθως μια φωτογραφία αξίζει όσο χιλιάδες λέξεις... Γιατί λοιπόν η Βόρειος Κορέα είναι τόσο σκοτεινή ενώ η νότια όχι;

   Γιατί είναι ρομαντικές ψυχές και προτιμούν τα κεριά;
   Γιατί δεν έχουν Φωτόπουλο να καταλαμβάνει και να διεκδικεί κρατική ΔΕΗ;
   Γιατί τους τράβηξε τη πρίζα η Goldman Sacks;
   Για να μην βλέπουν τα χάλια τους;
   Γιατί συμπαρίστανται στην κρίση που πλήττει τα καπιταλιστικά καθεστώτα;
   Γιατί είναι ο κομμουνισμός ηλίθιε;


   Πηγή:www.capital.gr

 9. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 30/12/2011 19:20:31

  Oι αθρογραφος θελει να μας παρουσιασει τον αποτυχημενο ΚΑΖΙΝΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ του ευρω ως μονη λυση και εφερε παραδειγμα την βορεια κορεα , αλλα ντα αλλα κουτρουβαλα.

  Μεταξυ καζινοκαπιταλισμου ( ευρω) και σταλινικου καθεστωτος ( β κορεα) , διαλεγουμε τον ελεγχομενο καπιταλισμο στα προτυπα της νορβηγιας , υπαρχουν πολλες χρυσες τομες μεταξυ των δυο αυτων ακρων

  Θελουμε μια καπιταλιστικη οικονομια με εθνικο νομισμα που το κρατος θα εχει 100% ποσοστο ελεγχου στην διαχειρηση του ορυκτου του πλουτου ,οσο και των βασικων υποδομων των ( νερο , ρευμα , μεταφορες ,αυτοκινητοδρομοι , νοσοκομεια , κοινωνικο ασφαλιστικο συστημα)

  Το συστημα με τα εθνικα νομισματα δουλεψε με επιτυχια σε ολες τις ευρωπαικες χωρες μεχρι τα τελη του 90 , μετα οπου ανοιξαν οι αγορες με το χρηματιστηριο παραγωγων και το ευρω , εγινε ενα μεγαλο μπαχαλο ,αποδομηθηκαν οι οικονομιες τους και βυθιστηκαν στα ελλειματα
  Κερδισμενοι βγηκαν μονο οι τραπεζες που συγκεντρωσαν ολο τον παραγωμενο πλουτο των ευρωπαικων λαων


  Σημερα ολα τα ΞΕΝΑ λεφτα που δανειζομαστε πανε στις τραπεζες και οχι στην πραγματικη οικονομια, μεσα σε μια 6 ετια κοντευουν να τσεπωσουν 200 δις , ποσοστο που αναλογει πανω απο το 60% του συνολικου χρεους της χωρας
  Ενας προυπολογισμος οταν φτανει να εξυπηρετει κατα 70% της αναγκες των τοκογλυφων , το κρατος αυτο δεν εχει κανενα μελλον ( προυπολογισμος 2012 κοστος 120 δις - 88 δις σε πανωτοκια και παλια δανεια και 40 δις σε ρευστοτητα τραπεζων)

  Μια υγιης καπιταλιστικη οικονομια πρωτιστως εχει ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ που εξασφαλιζει την ρευστοτητα του τραπεζικου της συστηματος και τις αναγκες τις στο εσωτερικο , εφαρμοζει ολες αυτες τις οικονομικες πολιτικες που θα την ωφελησουν (νομισματικη υποτιμηση = ανταγωνιστικες εξαγωγες , επιβολη δασμων , ελεγχος κινησης κεφαλαιων)

  Οι μεγαλυτερες δαπανες του ελληνικου κρατους ειναι οι μισθοι - συνταξεις και η στηριξη του τραπεζικου συστηματος , αυτες ολες τις δαπανες θα τις αποφυγουμε αν κοψουμε εθνικο νομισμα

  Ποσες ειναι αραγε οι αναγκες των εισαγωγων που χρειαζομαστε ? ζητημα να φτανουν τα 20 δις ολες μαζι το χρονο , αν αξιοποιηθει και ο ορυκτος πλουτος θα μειωθουν ακομα περισσοτερο
  Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε ο βασικος εκβιασμος που στηριζει το ευρω , εναι η μη πληρωμη συνταξεων και μισθων , πραγμα που επιβεβαιωνει οτι το κοστος των εισαγωγων δεν ειναι μεγαλο

  Η επιβολη περιορισμων στην ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ( φορολογηση) ειναι απαραιτητη , με αυτο τον τροπο προστατευεται η εγχωρια οικονομια απο τους κερδοσκοπους που θα θελησουν, ειτε να παιξουν με το νομισμα της , ειτε να επαναπατρισουν το συναλλαγμα απο το εξωτερικο , οποτε θα αποτραπει οποιαδηποτε αγοραπωλησια ακινητης περιουσιας σε τσαμπα τιμες
  Επιπλεον θα αποτραπει και η η αιμοραγια καταθεσεων προς το εξωτερικο - φοροφυγαδες στο βγαλουν τα χρηματα τους σε ξενες τραπεζες γλυτωνωντας τον ελεγχο οπως γινεται σημερα ( πανω απο 500 δις σε καταθεσεις στο εξωτερικο)

  Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι γιατι ολοι θυμηθηκαν την φοροδιαφυγη , η ιδια η εε και το ευρω απελευθερωσε τις αγορες , ωστε το κεφαλαιο να διακινειται ελευθερα και αφορολογητο παντου , ειναι υποκρισια να κατηγορεις αυτους που χρησιμποιησαν το συστημα που εσυ εφτιαξες

  Αλλο μετρο ειναι η επιβολη δασμων , σημερα η ελληνικη αγορα εχει καταστει δεσμια 4-5 καρετλ που την ελεγχουν απολυτα ,με αποτελεσμα ολη η αγροτικη της παραγωγη να εχει αποδομηθει απο τις πολυεθνικες και τα χαλια προιοντα τους που σπρωχνουν στην αγορα

  Το ελληνικο λαδι κορονεικης ποιοτητας που ειναι το καλυτερο στο κοσμο , πουλιεται 2 ευρω το ΚΙΛΟ απο τους παραγωγους ,δεν εχουν καμμια οργανωση σε καναλια του εξωτερικου ( συσκευαστηρια ) , ουτε λεφτα να το διαθεσουν σε προδιαγραφες iso , διαφημιση , ραφια super market , οποτε το σκοτωνουν στην τοπικη παραγωγη
  Ουσιαστικα το κερδος τους ειναι ανυπαρχτο , διοτι τα μεροκαματα ειναι ακριβα , μεγαλυτερη ζημια εχουν παθει οι παραγωγοι κηπευτικων - εσπεριοειδων , η ντοματα φτανει να πουλιεται 25 λεπτα το κιλο και το δε πορτοκαλι 0,10

  Γενικα υπαρχει μια συγχηση στο κοσμο ειτε λογω αφελειας , ειτε βλακειας και πλυσης εγεκφαλου που εχει υποστει απο τα ΜΜΕ , στο να παρουσιαζουν τις εθνικες οικονομικες πολιικες, αριστεριστικες και κουμουνιστικες

  Ας μας απαντησουν ολοι αυτοι , τι σχεση εχει ο κουμουνισμος με την επιστροφη στη δραχμη , απο την ιδρυση του νεοτερου ελληνικου κρατους μεχρι το 2002 , 170 χρονια δραχμης , η δεξια ειχε το μεριδιο του λεοντος στην εξουσια και ο καπιταλισμος δουλεψε με τις οποιες δυσκολιες του
  Ο κουμουνισμος δεν κυβερνησε ουτε ενα μηνα , το ιδιο εγινε και στις υπολοιπες δημοκρατιες δυτικου τυπου

  Σωνει και καλα θελουν να πας πεισουν οτι μια δημοκρατια δυτικου τυπου , θα μετατραπει σε τριτοκοσμικη μπανανια τυπου β κορεας η κουβας , αν γυρισει στο εθνικο της νομισμα , που χαρις σε αυτο εφτασε εδω που ειναι

  Αυτο δεν εγινε ουτε την εποχη του μεταξα η σε εμφυλιους και παγκοσμιους πολεμους , σε καταστασεις που ουσιαστικα ειμασταν στην εποχη του χαλκου και θα γινει τωρα , που εχουμε ολες εκεινες τις συγχρονες υποδομες δυτικου κρατους καθως και την συγχρονη τεχνολογια στα χερια μας?

  Αστεια πραγματα

  • astrokritis avatar
   astrokritis @ Nikos Draxma 30/12/2011 20:37:52

   ++++ 10000 !! .. έτσι ακριβώς , Νίκο ! ... Μόνο που οι μεγαλύτερες δαπάνες του κράτους ''μας'' δεν είναι οι μισθοί κι οι συντάξεις , αλλά τα εξοπλιστικά προγράμματα ( συν τις απαραίτητες μίζες τους) , δήθεν για την άμυνα της Χώρας ''μας'' . ... Για λογάριασε τα κι αυτά κι ας έρθουν μετά να μας πουν για μνημόνια και για νέες δανειακές συνβάσεις ....

  • JOHN avatar
   JOHN @ Nikos Draxma 31/12/2011 10:38:46

   Νικο, Μονο μια ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ επιστροφη στη δραχμη θα μας βγαλει απο τα σημερινα αδιεξοδα,ωστε να μη παρουσιαστουν ελλειψεις σε ειδη πωτης αναγκης(καυσημα,φαρμακα κλπ).Επισης στροφη προς αλλες αγορες εκτος ΕΕ που θα μπορεσουν να καλυψουν τυχον ελλειψεις.Εποδυνη διαδικασια μεχρι να επιτευχθουν οι ισοροπιες που ισχυαν στην προτου ευρω εποχη.Με τις παρουσες συνθηκες πολυ λιγοτερο εποδυνη απο τη παραμονη μας στο ευρω σε ολα τα μετωπα.Οι μονοι χαμενοι αυτοι που θα στερηθουν τις φραουλες το Γενναρη η τα πανακριβα αυτοκινητα.Ποσοι ομως ειναι αυτοι,σιγουρα πολυ λιγοτεροι απο αυτους που ζουν κατω απο το οριο της φτωχιας και κατ απαιτηση της τροικας πολλαπλασιαζονται με γεωμετρικη προοδο για να ικανοποιηθουν οι απαιτησεις των τοκογλυφων δανιστων μας και γενικα της καζινοκαπιταλιστικης ελιτ που εξουσιαζει το χρηματοπιστοτικο κατεστημενο.

 10. jctergal avatar
  jctergal 30/12/2011 21:52:47

  Πολύ καλό μπράβο.

  Να υπενθυμίσω ότι η χώρα πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες (πολέμους) μέσα στη δραχμή χωρίς να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.

  Επίσης τις υπόλοιπες 2 φορές που χρεοκόπησε το Ελληνικό κράτος τα τελευταία 130 χρόνια, ήταν όταν είχε συμμετάσχει σε ... νομισματικές ενώσεις όλως τυχαίως

  Το 1898 με την Λατινική Νομισματική Ένωση
  Το 1930 με τον κανόνα της χρυσής Βρετανικής Λύρας

 11. SABI avatar
  SABI 30/12/2011 22:18:26

  Το άρθρο αποτελεί γκαιμπελική προπαγάνδα του χειρίστου είδους. Αποστομωτική είναι η απάντηση του Ατράκτορα αλλά και κυρίως του Α.Μ. με το τελικό του συμπέρασμα :
  "Μπορεί να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός που να επιτρέπει και να θέτει όρους και περιορισμούς στην αγορά χωρίς ταυτόχρονα να απαγορεύει και τον – υπό αυστηρούς όρους και έλεγχο και σε κάθε περίπτωση όχι σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων – πλουτισμό όσων έχουν ικανότητες επιχειρηματικές. "
  Το καλύτερο παράδειγμα που αποδεικνύει περίτρανα το συμπέρασμα αυτό, είναι ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ. Mάλιστα το παράδειγμα αυτό είναι και διαχρονικό και δια-συστημικό. με την ένοια ότι ίσχυε και επι σοσιαλισμού και επι νεοφιλελευθερισμού και συνεχίζει να ισχύει. Αν και όποτε το φτάσουμε, τότε θα μπορούμε να ψάξουμε για ακόμα καλύτερο. Μέχρι τότε, ας το πλησιάσουμε τουλάχιστο, όσο μπορούμε...Οσον αφορά την παρατήρηση του Ταραμά για το ανάστημα και το προσδοκώμενο ζωής ισχύει παντού, τόσο στο εσωτερικό των Σοσιαλιστικών, όσο και των Καπιταλιστικών νεοφιλελεύθερων χωρών, όπου οι πολυπληθείς ομάδες κατοίκων που ζούν άστεγοι κάτω απο το όριο της φτώχειας, εμφανίζουν αυτά τα σωματικά προβλήματα, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Πάρτε για παράδειγμα το προσδοκώμενο ζωής των Ελλήνων γύφτων. Είναι κάτω των 60 ετών. Μπορεί εμείς να πιστεύουμε οτι "υπάρχουν και ευτυχισμένοι τσιγγάνοι", αν όμως δείτε πώς θερίζει ο χάρος τα ξυπόλυτα παιδάκια τους θα διαπιστώσετε οτι η φτώχεια είναι το ίδιο απάνθρωπη στα καπιταλιστικά και στα σοσιαλιστικά καθεστώτα...

 12. σάκος με απίδια avatar
  σάκος με απίδια 31/12/2011 01:28:07

  Σε διλήμματα του στύλ "μέγκα ή αντένα" ή "ολυμπιακός - παναθηναικός" ή ξερω γω "κοκα κόλα vs πεπσι" μπαίνει λοιπόν και το "καπιταλισμός ή κομμουνισμός";;
  Ξέρετε, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, μην τρελλαινόμαστε. Ενα πάτημα του τηλεκοντρόλ είναι, απλά θέλει πολλά χέρια ταυτόχρονα.

 13. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 31/12/2011 06:06:16

  Περι εθνικου πλουτου συμφωνω με τους προλαλισαντες και να προσθεσω οτι εχουμε και το προσφατο παραδειγμα της κυπρου που καποιοι ξεχασαν ηδη , κανενας ιδιωτης δεν εχει την τεχνογνωσια και υποδομη να στησει κρατικες επιχειρησεις τυπου ΔΕΗ , ΟΤΕ ωστε να τροφοδοτησει ενα ολοκληρο κρατος , συνηθως τα παιρνει σε τιμη ευκαιριας απο κυβερνησεις που τα ξεπουλανε μπιρ παρα σε αυτον , σε καταστασεις στημενης χρεωκοπιας και παντα υπο το δακτυλο του ΔΝΤ η της παγκοσμιας τραπεζας

  Οσο και αν ακουγεται κουμουνιστικο για καποιους , το μελλον ενος κρατους ειναι πρωτιστως οι υποδομες του και η εκμεταλευση του ορυκτου του πλουτου - δημοσια ερευνητικα προγραματα και δευτεροντος η ιδιωτικη πρωτοβουλια

  Για φανταστειτε την ισχυροτερη οικονομια της γης ( ΗΠΑ) να ειχε παραχωρησει ολα τα πετρελαια της αλασκας , τεξας , καλιφορνια , φλωριντα καθως και ολες τις βασικες υποδομες της ( πυρηνικα εργοστασια , κοιτασματα , αγροτικη παραγωγη ,δημοσια ερευνα , nasa κλπ ) με αποικιοκρατικες συμβασεις τυπου λατινικης αμερικης σε ξενες πολυεθνικες
  Ακομα και οι λιμνες - ποταμια και ειδικα διαμορφωμενοι χωροι σε καποια πληρωνεις ενα συμβολικο ποσο (3 -4 δολλαρια) για να μπεις η να κανεις και μπανιο εκει , τα εσοδα πανε στην εκαστοτε πολιτεια που τα συντηρει με αυτα που βγαζει απο τους επισκεπετες , ουσιαστικα ειναι περιουσια της εκαστοτε πολιτειας

  Δεν υπαρχει ανεπτυγμενο κρατος στο κοσμο που να μην εχει υπο κρατικο ελεγχο τις βασικες του υποδομες του ειδικοτερα τον ορυκτο πλουτο , στο αντιποδα κρατη που εχουν παραχωρησει τα παντα τους ιδιωτες , ψωμολυσανε και ειναι σε καθεστως απολυτης φτωχειας
  Κλασσικο παραδειγμα χωρες της λατινικης αμερικης αν και εχει βελτιωθει η κατασταση στις περισσοτερες, αφου προχωρησαν σε εθνικοποιησεις και πηραν μεγαλο μερος του ορυκτου τους πλουτου πισω , εξαιρεση αποτελει η γουατεμαλα που εχει αμιγως νεοφιλελλευθερο καθεστως και βρισκεται σε κατασταση μονιμης ελεγχομενης χρεωκοπιας

 14. Geros avatar
  Geros 31/12/2011 12:05:20

  Ο λόγος που είμαστε στα ματια του κόσμου σαν κόμμα στο ίδιο καράβι με το ΠΑΣΟΚ και μας θεωρούν συνυπεύθυνους για την κατρακυλα της χώρας είναι εμφανής άμα διαβάσεις τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.
  Ο λόγος και τα επιχειρήματα των περισσοτερων σχολιαστών κινείται μεταξύ αριστερής πτέρυγας ΠΑΣΟΚ και Τσίπρα. Και τι δεν διάβασα ,να κόψουμε δραχμή για να ...αποφύγουμε λέει το μισθολογικό κόστος (καινοφανής θεωρία που βασίζεται στην λογική του παραλογου ότι το τυπωμένο χρήμα είναι δωρεάν , ένα είδος μάνα εξ ουρανού), έξτρα φορολόγηση στην κίνηση κεφαλαίων (να ένα μέτρο που σίγουρα θα πολλαπλασιάσει τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα), εθνικοποιήσεις και φυσικά κράτος , κράτος και περισσότερο κράτος.
  Κόσμος ποτισμένος από μισος για το κέρδος , την επιτυχία και τον πλούτο , οτιδήποτε περιορίζει την δυνατότητα κάποιου να κερδίσει και να απολαύσει την επιτυχία του θεωρείται αυτομάτως καλο για τους φτωχούς. Ένας σχολιαστής έφτασε δε στο σημείο να πει ότι οι μοναδικοί χαμένοι μιας επιστροφής στην δραχμή είναι αυτοί που θα χάσουν τις φράουλες τον Γενάρη και τα πανάκριβα αυτοκίνητα! Βρε παιδιά με 20% πτώση εισοδημάτων και γέμισε η Ελλάδα συσσίτια , όταν πάμε σε πτώση 70% τουλάχιστον ,αυτοί με τα ακριβά αυτοκίνητα θα την πληρώσουν?
  Το λάθος του κόμματος ήταν που για δεκαετίες έμενε βουβό απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό (προσδοκώντας σε ψήφους από τα αριστερά που ποτε δεν ήρθαν) και τώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης του που έχει γαλουχηθεί με τις αριστερές λαϊκίστικες φαντασιοπληξίες.
  Τέλος όσοι λένε ότι αφού καλά ήμασταν πριν με την δραχμή γιατί να μην είμαστε καλά όταν θα επιστρέψουμε δεν έχουν καταλάβει ότι άλλο να είσαι στον πέμπτο όροφο ανεβαίνοντας για τον δέκατο και άλλο όταν πας κατεβαίνοντας για το υπόγειο , ίδιος ο όροφος διαφορετικές κατευθύνσεις. Είναι μια εκ του πονηρού υπεραπλούστευση κατευθυνόμενη από την αριστερά που σκοπό έχει να μη δει ο κόσμος τον γκρεμό που έρχεται. Αυτοί που τα βγάζουν βλέπουν τον γκρεμό ως ευκαιρία για να έρθουν στα πράγματα , οι δραχμολάγνοι της ΝΔ τι λόγο έχουν να τα αναπαράγουν ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.