#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/09/2013 06:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκλογές-θρίλερ την Κυριακή και στην ΑυστρίαΈνας μεγάλος συνασπισμός κυβερνά την Αυστρία για σχεδόν επτά χρόνια και κατά το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου. Ωστόσο, η αυξανόμενη υποστήριξη σε τυχάρπαστα και λαϊκίστικα κόμματα θα μπορούσε να διαταράξει αυτή την τάση μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, γράφει το Spiegel.

Το καταλληλότερο πρόσωπο για να ρωτήσεις αν ο Βέρνερ Φάιμαν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την Αυστρία είναι ο ίδιος ο Φάιμαν. Διαφορετικά, θα πρέπει να ακούσεις τι λένε γι’ αυτόν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει χαρακτηρίσει δημοσίως τον Φάιμαν «καγκελάριο του ψέματος» και ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε έντονα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Φάιμαν (SPÖ) ότι έχει ειδικότητα στο να «ξοδεύει χρήματα». Επιπλέον, ένας κρατικός αξιωματούχος σχολιάζει ένα πείραγμα που φέρεται να του έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ: «Όταν έρχεται στο γραφείο μου, συνήθως δεν έχει άποψη. Όταν φεύγει, συνήθως έχει τη δική μου άποψη».
Το κοινό ενδιαφέρον σε όλα αυτά τα υποτιμητικά σχόλια για τον Φάιμαν στην πορεία του προς τις βουλευτικές εκλογές της χώρας είναι ότι δεν εκφράζονται από την αντιπολίτευση, αλλά από πολιτικούς του κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), το οποίο συγκυβερνά με το SPÖ από το 2007. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει τον περισσότερο καιρό από το 1945. Για πολλούς Αυστριακούς, ο μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών είναι η σχεδόν φυσική εκδήλωση της αυστριακής μεταπολεμικής δημοκρατίας.
Αλλά, εν τω μεταξύ, ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί. Στη δεκαετία του 1970, τα δύο κύρια κόμματα ήταν ακόμα σε θέση να πιάσουν συνδυαστικά το 93 τοις εκατό των ψήφων, αλλά πλέον έχουν χάσει σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων τους. Αυτό ασκεί πίεση στα κόμματα, ώστε να διαχωρίσουν τις θέσεις τους και να κάνουν σαφές πού διαφέρουν - ειδικά τώρα, λίγο πριν τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το SPÖ, υπό την ηγεσία του καγκελάριου Φάιμαν, είναι το φαβορί, με 28 τοις εκατό των ψήφων. Αλλά η κατάσταση έχει ήδη μπερδευτεί. Τουλάχιστον έξι κόμματα ελπίζουν να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο και, κατά καιρούς, έχουν εμπλακεί σε έναν παράξενο ανταγωνισμό για να κερδίσουν ψηφοφόρους. Το ORF, το κρατικό κανάλι της Αυστρίας, έχει προβάλει 15 debates μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων, σε μια μορφή που μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως «επί πτωμάτων».

Ο νεοφώτιστος και ο «αυστριακός Ομπάμα»
Ένας από τους υποψηφίους είναι ο αυστριακός -καναδός δισεκατομμυριούχος και πολιτικός νεοφώτιστος Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος εμφανίζεται ημίγυμνος στην προεκλογικη του εκστρατεία και ενθαρρύνει τους οπαδούς του να αγγίξουν το σώμα του, όταν μόνο και μόνο για να αποδείξει πόσο γυμνασμένος είναι στα 81 του. Ο Στρόναχ ζητά επίσης την ποινή του θανάτου για τους πληρωμένους δολοφόνους και, παρ 'όλα αυτά, κατάφερε να φέρει γνωστούς συμμάχους στην ομάδα του, που κάνει για  πρώτη φορά μια πανεθνική εκστρατεία.
Ο Στρόναχ έχει δώσει σημαντική θέση στη Μόνικα Λίντνερ, την συντηρητική πρώην διευθύντρια του ORF. Η  Λίντνερ έχει μετανιώσει για την απόφασή της, αλλά δεν μπορεί πλέον να υποχωρήσει. Ένας άλλος υποψήφιος με την ομάδα του Στρόναχ είναι το πρώην μέλος του SPÖ και κορυφαίος ειδικός του ποινικού δικαίου Μαξιμίλιαν Εντελμπάχερ, ο οποίος μιλά για τον διεθνή αγώνα κατά της μαφίας στις προεκλογικές του ομιλίες, εντυπωσιάζοντας το κοινό του με μια δόση κοσμοπολιτισμού. Επίσης, αναπαράγει το μήνυμα του Στρόναχ για την απειλή που συνιστά το «οργανωμένο έγκλημα από το εξωτερικό».
Η ομάδα του Στρόναχ είναι ήδη μέρος της κυβέρνησης σε τρεις από τις εννέα επαρχίες της Αυστρίας. Ακόμη και ο καγκελάριος αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι αυτό που ο Εντελμπάχερ αποκαλεί «διαφορετική ομάδα ανθρώπων» - με άλλα λόγια μια ετερόκλητη συμμαχία πολιτικών με πολύ διαφορετικές απόψεις και ατζέντες - μπορεί να είναι τόσο επιτυχής. Σε μια σπάνια στιγμή αυτογνωσίας, ο Φάιμαν εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι «κάποιος σαν τον Στρόναχ μπορεί να απευθυνθεί σε ένα δυναμικό ποσοστό  διαμαρτυρίας 7 τοις εκατό», προσθέτοντας ότι: «Είναι μια κακή έκθεση για την κυβέρνησή μας».
Ο κομψός και συνεχώς χαμογελαστός καγκελάριος, ο οποίος κατεβαίνει ως ο υποψήφιος με «το σταθερό χέρι», είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Αυστριακούς που θέλουν την αρμονία. Ένα από τα συνθήματα του Φάιμαν είναι: «Θα πρέπει να είσαι σε θέση να περπατήσεις μέσα από ένα σμήνος από μέλισσες, χωρίς να τσιμπήσουν». Έχει την τάση να εξηγεί τους στόχους της πολιτικής του στο ταμπλόιντ Österreich, το οποίο τον ονόμασε «Ομπάμα της Αυστρίας» και τον απεικονίζει σταθερά υπό ένα θετικό πρίσμα στις 35 συνεντεύξεις που έδωσε μέσα σε 14 μήνες.
Ενώ οι νέοι αυτομολούν προς τους δεξιούς λαϊκιστές, το SPÖ απολαμβάνει ένα ισχυρότερο προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων άνω των 50 ετών. Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται σχεδόν λογικό ότι η νέα πλατφόρμα της εκστρατείας Φάιμαν φέρει την υπογραφή του 80χρονου πρώην υπουργού Εσωτερικών Karl Blecha. Αν και είχε καταδικαστεί για την απόκρυψη στοιχείων και την  παραποίηση εγγράφων το 1993 και καταδικάστηκε σε εννέα μήνες με αναστολή, ​​παραμένει προφανώς απαραίτητος και συνεχίζει να διδάσκει τους μαθητές στο σχολείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πώς να κάνουν προεκλογικές εκστρατείες στον 21ο αιώνα.
Ελιγμοί για εξουσία
Θα μπορούσε να ήταν μια δουλειά του Φρανκ Στάους. Όμως, κατά ειρωνεία της τύχης, το στέλεχος της διαφημιστικής εταιρίας με έδρα το Ντίσελντορφ, που συμβούλεψε με επιτυχία τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και άλλους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, έχει προσληφθεί από το ÖVP. Από τότε, συμβουλεύει τους συντηρητικούς της Αυστρίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος και αντικαγκελάριο Μίχαελ Σπιντελέγκερ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να εξασφαλίσουν μια εκλογική νίκη. Δεν είναι ακριβώς ένα εύκολο έργο.

Ευτυχώς, το SPÖ, το οποίο είναι ουσιαστικά «η μόνη αριστερή δύναμη που μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη», δεν εκμεταλλεύεται τον κατακερματισμό του κόμματος, λέει ο Στάους. Η Αυστρία, εξηγεί, εξακολουθεί να είναι μια «πολύ επιτυχημένη χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο». Αλλά, προσθέτει, χρειάζεται ένας πιο ενεργός καγκελάριος – δηλαδή ο  Σπιντελέγκερ- εάν τα πράγματα παραμείνουν έτσι.
Το ακούσια ασαφές σύνθημα «Καγκελάριος για αισιόδοξους» είναι τυπωμένο στα πανό που κρατούν οι υποστηρικτές του κόμματος, σε μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ÖVP στο συνεδριακό κέντρο της Βιέννης. Οι σύμβουλοι του Σπιντελέγκερ έχουν σιγουρευτεί ότι ο αυθόρμητος ενθουσιασμός θα αποτελεί τόσο μικρό μέρος της βραδιάς, όσο και κατά τη διάρκεια των απόλυτα σκηνοθετημένων εθνικών συνεδρίων των δύο μεγάλων κομμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το βασικό ερώτημα είναι αν ο Σπιντελέγκερ θα πρέπει να παίζει τον μικρό εταίρο του Φάιμαν για αρκετά ακόμη χρόνια. Ο Σπίντελεγκερ ίσα που παραδέχεται ότι ο καγκελάριος ψάχνει για άλλο συνεργάτη συνασπισμού και έχει ήδη στραφεί προς την ηγέτιδα του Πράσινου Κόμματος Εύα Γκλάβισνιγκ. Οι Πράσινοι είναι το μόνο καθιερωμένο κόμμα που βγήκε αλώβητο από τα αμέτρητα σκάνδαλα διαφθοράς των τελευταίων ετών. Ομολογουμένως, δεν έχουν συγχωρέσει τον Φάιμαν επειδή δεν εμφανίστηκε ενώπιον μιας Επιτροπής που ερευνά υποθέσεις διαφθοράς ή επειδή πατά συνεχώς το φρένο έκτακτης ανάγκης, μαζί με τους συντηρητικούς, όταν υπάρχουν εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια. Αλλά αν δεν είναι με το SPÖ , είναι σχεδόν αδιανόητο ότι οι Πράσινοι θα έχουν την ευκαιρία να είναι μέρος ενός συνασπισμού.

Οι Πράσινοι αναμένεται να συγκεντρώσουν το 15 τοις εκατό των ψήφων, χάρη στην, ή ίσως παρά την, επικεφαλής υποψήφιά τους. Η Γκλάβισνιγκ εμφανίστηκε σε μια αφίσα της εκστρατείας δίπλα σε ένα αρνί, μαζί με το σύνθημα: «Δεν είναι τόσο ανόητο όπως τα υπόλοιπα». Σε μια τηλεοπτική συζήτηση με τον καγκελάριο, η  Γκλάβισνιγκ δεν δίστασε να τονίσει τον πρωτοπόρο ρόλο των Πρασίνων στην καταπολέμηση της θνησιμότητας των μελισσών. Αλλά ποιος ξέρει; Ίσως αυτό τελικά να περάσει στους ψηφοφόρους, σε μια χώρα όπου ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής προήδρευσε σε ειδική συνεδρία ντυμένος με ένα είδος κοστούμι μέλισσας για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στα απειλούμενα από τα φυτοφάρμακα έντομα.
Ακροδεξιοί με προοπτικές

Ένα πράγμα είναι σαφές: Η εκστρατεία αυτή δεν αφορά τον πόλεμο στη Συρία ή την κρίση του ευρώ. Το γεγονός ότι οι «εκπρόσωποι των εξαγριωμένων μικροαστών» είναι πολύ πιθανό να κερδίσουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των ψήφων στη δεύτερη πλουσιότερη χώρα της ΕΕ, όπως το θέτει ένας εξίσου οργισμένος αρθρογράφος στην καθημερινή Der Standard, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Το νέο στοιχείο είναι ο αριθμός των λαϊκιστών που είναι υποψήφιοι σε μια χώρα που συνήθως είχε έναν μόνο εξέχοντα λαϊκιστική: τον Χανς Κρίστιαν Στράχε.

Ο Στράχε, ο ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), αναμένεται να κερδίσει έως και 20 τοις εκατό των ψήφων. Ο ίδιος και το κόμμα του βολεύτηκαν ακόμη και στην αυλή του παραδοσιακά αριστερού βιεννέζικου δημαρχείου, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σήμερα στην εξουσία. Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης ένα βράδυ, τον Σεπτέμβριο, τα στελέχη του SPÖ γύρω από τα γραφεία τους θα πρέπει να ένιωσαν τα αυτιά τους να παίρνουν φωτιά, καθώς οι υποστηρικτές του FPÖ κερνιόντουσαν δωρεάν μπύρα, λουκάνικα και προεκλογική ρητορική.
Αφού οι σοσιαλδημοκράτες λατρεύουν τόσο τους Τούρκους μετανάστες, οι πολιτικοί του FPÖ είπαν χαριτολογώντας , θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν τις παραγγελίες τους «στην Άγκυρα» στο μέλλον. Ζητώντας σκληρότερη πολιτική κατά των μεταναστών, διακήρυξαν ότι η «ελεύθερη πρόσβαση στους τζαμπατζήδες της πρόνοιας» πρέπει να σταματήσουν. Και χάρη στον Στράχε, πρόσθεσαν, η Αυστρία είναι έτοιμη να βιώσει το δικό της «μπλε θαύμα», αναφερόμενοι στο επίσημο χρώμα του κόμματος .
Καθώς η εκδήλωση πλησίαζε στο τέλος, ο Στράχε είπε στους υποστηρικτές του ότι «το SPÖ και το ÖVP θα αντιμετωπίσουν τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους» στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Και, πράγματι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι σωστό. Αλλά, πάλι , υπάρχουν τα καταπληκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν  πρόσφατα στην Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για την ευτυχία. Σύμφωνα με αυτά, στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού, η Αυστρία έχει ανέβει πέντε θέσεις, στην όγδοη θέση, μεταξύ των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο.

 

http://www.spiegel.de/international/europe/sunday-election-could-end-traditional-government-makeup-in-austria-a-924645.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 28/09/2013 10:03:45

  Η λάτβια, το λιχτεστάιν, ή ανδόρα πότε έχουν εκλογές;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γιώργος Αχαιός 28/09/2013 10:43:38

   Γιώργο η Αυστρία είναι χώρα με πληθυσμό όσο και η Ελλάδα, και οικονομικά πολύ ισχυρότερη σε μέγεθος, κυρίως όμως υγιής, παραγωγική και εξαγωγική, στον δευτερογενή και πρωτογενή τομέα. Για τον τουρισμό δεν το συζητάω. Πέρα απο τα λογής εξαιρετικά βιομηχανικά προιόντα που εξάγει, θα θυμίσω κάτι αστείο: Πολλές φορές χρειάστηκε να αγοράσω απο το s/m Αυστριακά κρεμμύδια και σκόρδα (το πολύ ορεινό έδαφος τα ευνοεί), ελλείψει εγχώριων.
   Μακάρι να είμασταν οικονομικά και οργανωτικά Αυστρία (με προυπόθεση όμως να είχαμε και λίγη θάλασσα...)
   Η Λετονία ή Λάτβια ειναι πολύ μικρότερη, 2 εκατομμύρια, αλλά με τη σειρά της, καμμία σχέση με Ανδόρα ή Λιχτενσταιν, που είναι κάθε μιά περίπου όσο και το χωριό μου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.