#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2011 13:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εθνικισμός: η ισχυρότερη δύναμη στον σημερινό κόσμοΤου Stephen M. Walt, καθηγητ στο  Harvard University's Kennedy School of Government

Ποια είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο κόσμο; Κάποιοι θα απαντήσουν πως είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Άλλοι θα προτείνουν την ανάκαμψη της θρησκείας, την πρόοδο της δημοκρατίας, ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως να είναι η ψηφιακή τεχνολογία την οποία συμβολίζει το διαδίκτυο και όλα τα παρεπόμενά του. Ή ίσως τα πυρηνικά όπλα και οι επιπτώσεις που έχουν στη στάση των κρατών απέναντι στην ασφάλεια και στη χρήση βίας.

Όλα τα παραπάνω είναι καλές προτάσεις, αλλά η προσωπική μου επιλογή για την ισχυρότερη δύναμη στο κόσμο είναι ο εθνικισμός.

Η πίστη στο ότι η ανθρωπότητα αποτελείται από διαφορετικούς πολιτισμούς, ομάδες που μοιράζονται μια κοινή γλώσσα, σύμβολα, και ιστορία, και πως αυτές οι ομάδες θα πρέπει να έχουν τα δικά τους κράτη, είναι η δύναμη που καθόρισε τους τελευταίους δυο αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο εθνικισμός θεμελίωσε τις περισσότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις της σύγχρονης εποχής, μετατρέποντάς τις από δυναστείες σε έθνη κράτη. Ο εθνικισμός ήταν αυτός που βοήθησε να διαλυθούν οι διάφορες αυτοκρατορίες (βρετανική, ολλανδική, οθωμανική, Αυστροουγγρική, σοβιετική, κλπ.). Χάριν του εθνικισμού, ο ΟΗΕ απέκτησε 51 μέλη με την ίδρυσή του το 1945, και έχει περίπου 200 σήμερα.

Ο εθνικισμός είναι αυτός που ώθησε τους Σιωνιστές να επιδιώξουν να αποκτήσουν δικό τους κράτος, και που ωθεί σήμερα τους Παλαιστίνιους, τους Τσετσένους, και τους Κούρδους για τον ίδιο λόγο.. Επέτρεψε στους Βιετναμέζους να νικήσουν τόσο τους Γάλλους όσο και τους Αμερικανούς, και ωθεί τους Σκωτσέζους  να επιζητούν περισσότερη αυτονομία μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον εθνικισμό οφείλεται η πρόσφατη δημιουργία της δημοκρατίας του Νότιου Σουδάν.

Αν κατανοήσουμε την ισχύ του εθνικισμού, μπορούμε να κατανοήσουμε και αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ. Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βοηθήθηκε από την παρουσία της αμερικανικής προστασίας. Σήμερα όμως, που οι ΗΠΑ δεν δείχνουν  ενδιαφέρον για την ασφάλεια της Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι δεν αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους, και η ΕΕ επέκτεινε τις δραστηριότητες της συστήνοντας  μια  ελλιπή νομισματική ένωση. Άρα, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια σταδιακή επιστροφή του εθνικισμού στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, τροφοδοτούμενη από οικονομικές προτιμήσεις, και απειλές εναντίον των διάφορων εθνικών ταυτοτήτων. Όταν βλέπουμε τους Δανούς να ανησυχούν για το Ισλάμ, τους Καταλανούς να απαιτούν ανεξαρτησία, τους Γερμανούς να αρνούνται να διασώσουν τους Έλληνες, και κανέναν να μη θέλει την Τουρκία στην ΕΕ, τότε βλέπουμε τον εθνικισμό σε πλήρη δράση.

Τα έθνη, επειδή λειτουργούν σε έναν ανταγωνιστικό και πολλές φορές επικίνδυνο κόσμο, προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και τις πολιτιστικές τους αξίες. Για αυτό και επιζητούν να έχουν το δικό τους κράτος, επειδή οι εθνικές ομάδες που δεν διαθέτουν κρατική υπόσταση, είναι πολύ πιο ευάλωτες απέναντι στην αφομοίωση, και στη κατάκτηση.

Για τον ίδιο λόγο, τα σύγχρονα κράτη έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να προωθήσουν την εθνική τους ενότητα, με άλλα λόγια να καλλιεργήσουν τον εθνικισμό, επειδή αν υπάρχει ένας πληθυσμός πρόθυμος να θυσιαστεί για το κράτος, αυτό αυξάνει την ισχύ του, και τη δυνατότητά του να αντιμετωπίσει τις όποιες εξωτερικές απειλές. Στον ανταγωνιστικό κόσμο των διεθνών σχέσεων, τα έθνη έχουν κίνητρο να συστήσουν κράτη, και τα κράτη να προωθήσουν την ανάπτυξη εθνικής ταυτότητας. Αυτοί οι δυο παράγοντες δημιουργούν μια μακροπρόθεσμη τάση για όλο και περισσότερα ανεξάρτητα έθνη κράτη.

Πολλές φορές κάποια  έθνη δεν πετυχαίνουν την ανεξαρτησία τους, και κάποια κράτη δεν καταφέρνουν να δομήσουν μια εθνική ταυτότητα. Εξάλλου, δεν είναι όλες οι εθνικές και άλλες ομάδες που επιθυμούν να θεωρούνται ως έθνος, ή που θέλουν την ανεξαρτησία τους. Παρόλα αυτά, τα τελευταία εκατό χρόνια, υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανεξάρτητων κρατών, και στα εθνικά κινήματα. Τα εθνικά κράτη, παρόλες τις αδυναμίες τους, αποτελούν τη σημαντικότερη πολιτική οντότητα στο κόσμο.

Επειδή η αμερικανική εθνική ταυτότητα δίνει έμφαση στη πολιτική διάσταση (βασισμένη στις ατομικές ελευθερίες, κλπ) και όχι στην ιστορική ή στην πολιτισμική, οι Αμερικανοί ηγέτες συνήθως υποτιμούν τη δύναμη του τοπικισμού, και των φυλετικών ή εδαφικών δεσμών. Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η Αμερική υπερεκτίμησε τη δύναμη των διεθνών ιδεολογιών όπως είναι ο κομμουνισμός, και υποτίμησε τον βαθμό της υπονόμευσης που ο εθνικισμός θα προκαλούσε εντός του σοβιετικού κόσμου.

Το ίδιο πίστευε και ο Osama bin Laden, κάνοντας το λάθος να θεωρεί ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα βοηθούσαν στο να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ισλαμικό χαλιφάτο. Και όποιος θεωρεί ότι η αναδυόμενη Κίνα θα υποκύψει στις αμερικανικές ή δυτικές απόψεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος,  δεν λαμβάνει υπόψη το πόσο ο εθνικισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής κοσμοθέασης, και είναι πολύ πιο σημαντικός από τον κομμουνισμό.

Εν ολίγοις, αν δεν εκτιμήσουμε σωστά την δύναμη του εθνικισμού, θα κάνουμε πολλά λάθη όσον αφορά το πώς βλέπουμε τη σύγχρονη πολιτική ζωή. Ο εθνικισμός είναι η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου, και όποιος την αγνοεί, κινδυνεύει.

 

 

S.A.-Foreign Policy

http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/07/15/the_enduring_power_of_nationalism?page=0,1

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dima avatar
  dima 18/07/2011 13:18:14

  Ο εθνικισμός ήταν η ισχυροτερη ιδεολογία και την περίοδο του Μεσοπολέμου, και μετά περάσαμε εξαιρετικά!

  • προβοκατορας avatar
   προβοκατορας @ dima 19/07/2011 15:28:13

   ενω με τον πατερουλη σταλιν, τον τσαουσεσκου, τον χοτζα τα περασαμε περιφημα ε? μην συγκρινεις ανομια πραγματα, αλλο ο εθνικισμος-σωβινισμος του μεσοπολεμου(και τα λασκαρισμενα μυαλα καποιων) αλλο ο εθνικισμος-εθνοκεντρισμος κατα της σημερινης παγκοσμιας οικονομικης χουντας.
   Ειλικρινα βλεπεις καποια αλλη μορφη αντιστασης εναντιον της κιμαδομηχανης της παγκοσμιοποιησης και του πολυπολιτισμου?

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/07/2011 13:29:10

  Άν κρίνουμε από την ραγδαία οικονομική άνοδο της Κϊνας, το απόλυτο ρεκόρ της πιό ισχυρότερης δύναμης στον κόσμο το κατέχει ασυζητητί ο κομμουνιστικός εθνικισμός.
  Παραδοσιακοί και "νέου τύπου" εθνικιστές και κομμουνιστές, μπορούν πιά να αλληλοσυγχαίρονται ελεύθερα. Χωρίς αναστολή από τα ταμπού και τα τοτέμ του παρελθόντος.

 3. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 18/07/2011 13:58:09

  τα έθνη έχουν κίνητρο να συστήσουν κράτη...
  Τα έθνη... προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και τις πολιτιστικές τους αξίες....

  Η ενδιαφέρουσα "επιστημονική" άποψη ότι τα έθνη εκτός από υπόσταση έχουν και δική τους θέληση και συνείδηση... Κίνητρα και πλάνα για το μέλλον.
  Αν ισχύει αυτό, θα ήθελα πάρα πολύ να συζητήσω με το έθνος Ελλάδα, να δω τι σκέφτεται για το μέλλον, αν έχει σκοπό να την πέσει στους Τούρκους ή στους Σκοπιανούς. Αν σκέφτεται να ξεχρεώσει κάποια στιγμή ή τελικά να φεσώσει τίς άλλες οντότητες που ονομάζονται Αγορές. Όχι τίποτα άλλο, απλά να ξέρω και εγώ τι να περιμένω για το μέλλον. Να ξέρω πως να κινηθώ ρε αδερφέ...

  Πάντως χαίρομαι που έχω ενσαρκωθεί σε μια εποχή δύσκολη μεν, ενδιαφέρουσα δε... Ο καθένας (μας) λέει ότι γουστάρει...

  • Χαζούλης avatar
   Χαζούλης @ Χαζούλης 18/07/2011 14:00:39

   oops Μόνο οι δύο πρώτες προτάσεις θα έπρεπε να είναι πλάγια

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Χαζούλης 18/07/2011 19:11:38

   Η Ελλαδα ειναι πια εξαιρεση.Εδω κυριαρχει ο αντιεθνικισμος πραγμα που προδικαζει και την οριστικη της διαλυση.

 4. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 18/07/2011 14:00:42

  Εθνικισμός στην Ευρώπη δεν πρόκειται να έρθει!!!Ούτε καν πατριωτισμός
  Λίγο βαστάει η Ουγγαρία. Συνήθως εμφανίζονται ακροδεξιά κόμματα, που στην πραγματικότητα τσεπώνουν ψήφους και καλύπτουν κενά της showbiz. Εμφανίζονται ως αντιμεταναστευτικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι του συστήματος. H άλλη όψη της αριστεράς.

 5. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/07/2011 14:01:14

  Το ξέρει αυτό και ο Γαπ. Κάνει τα παντα ώστε να αποδυναμώσει το κράτος μας.
  Δεν ξέρω αν ο στόχος του Οσάμα ήταν αυτός.. ίσως να ήθελε ένα Ισλάμ απαλλαγμένο από δυτικά πρότυπα

 6. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/07/2011 14:19:03

  Μια νέα έκφραση που περιγράφει το τι επιδιώκεται και στη χώρα μας , είναι ΄΄ ο μογγολικός δεσποτισμός.΄΄, αλλά κατάλληλη να το εξηγήσει είναι το αλλενάκι

  • Dora avatar
   Dora @ ΕΥΑ 18/07/2011 15:44:24

   Ευα,μεχρι να αναλαβει την εξηγηση το αλλενακι,δεν μου δινεις κανενα τσιτατο ωστε να βρω και τιποτα να διαβασω σχετικα με τον 'δεσποτικο μογγολισμο"?

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Dora 18/07/2011 16:07:10

    όχι, είναι αναδημοσίευση κειμένου του Peri Majestic ...

 7. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 18/07/2011 14:32:44

  Η επίκληση της ‘’εθνικής ενότητας’’, ήταν και είναι μόνιμη επωδός σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά την ανάγκη να προταχθεί το συνολικό ταξικό συμφέρον της αστικής τάξης, έναντι των εσωτερικών της αντιθέσεων ή της υστέρησης του πολιτικού προσωπικού της. Η δεύτερη αναφέρεται στην ανάγκη να εμφανίζονται τα στενά ιδιοτελή συμφέροντα και υπηρετούσες αυτά αξίες της άρχουσας μειοψηφίας, ως συμφέροντα και αξίες όλης της κοινωνίας και του έθνους. Στο βαθμό που αυτές οι δύο αυτές πλευρές συναρθρώνονται και υπηρετούνται, το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, έχει εξασφαλίσει την πολιτική του κυριαρχία και ιδεολογική ηγεμονία. Πιο απλά έχει πετύχει την νομιμοποίηση του. Ο ‘’εθνικός στόχος’’ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (πρόδρομη μορφή της ΕΕ), από το 1960 ακόμη, αποτέλεσε βασικό άξονα, όχι μόνο για την ωρίμανση και επιβολή της αστικής στρατηγικής στην Ελλάδα, αλλά και για την ηγεμονία της επί της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ακόμη και επί της αριστεράς.

 8. Εθνικός avatar
  Εθνικός 18/07/2011 14:36:58

  Γιατι αραγε οι Σιωνιστες θεωρουν τον δικο τους εθνικισμο νομιμο και τον εθνικισμο των Παλαιστινιων και αλλων λαων που αντιτιθεται με αυτους παράνομο?? Γιατι οι Σιωνιστες υποστυριζουν εθνικιστες στο Ισραηλ και διεθνιστες σε ολες τις υπολοιπες χωρες του κοσμου συμπεριλαμβανομενης και της Eλλαδας??

  Απλα ρητορικα ερωτηματα θετω ... μπας και καταλαβουν μερικοι την απατη του διεθνισμου και του αντιεθνικισμου.

 9. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/07/2011 15:49:09

  Dora μου
  μπορείς να επισκεφθείς το blog Αλλενάκι, θα τα διαβάσεις από πρώτο χέρι! αλλιώς θα έχω απαντήσει εγώ και δεν το θεωρώ σωστό....συγγνώμη

  • Dora avatar
   Dora @ ΕΥΑ 18/07/2011 15:54:33

   Ευχαριστω,θα το κανω αμεσως!

 10. Dora avatar
  Dora 18/07/2011 15:53:27

  Δεν ειμαι κοινωνιολογος,βεβαια.Αλλα, να παρ' ευχη,σ'εμενα τουλαχιστον (απλοικαντζα στο μαξιμουμ,ενταξει) λογικο φαινεται να διδασκεται ο ανθρωπος απ' την φυση κι απ' τον ιδιο του τον εαυτο.
  Ο εθνικισμος η ο "σορτισμος" αν θελετε ,ειναι η βασικη προυποθεση για την ειρηνικη συμβιωση και υγιη κοινωνικη αναπτυξη,οσο και για την διατηρηση της ζωης.
  Πειτε μου ,που στην ευχη, οι ανθρωποι δημιουργησαν πολυπολιτισμικες κοινωνιες και παρεμειναν υγιεις ψυχικα και κατ'επεκτασιν σωματικα.
  Δωστε μου ΕΝΑ παραδειγμα,εμενα την ασχετη,που ζω ηδη σε μια τετοια κοινωνια,απ τα 11 χρονια μου!

  • Dora avatar
   Dora @ Dora 18/07/2011 22:30:44

   εθνισμος,ηθελα να πω.

 11. Σταύρος avatar
  Σταύρος 18/07/2011 16:10:59

  Κακιά κουβέντα ο "Εθνικισμός"!
  Ενώ εάν επρόκειτο για "πολυπολιτισμό" για παράδειγμα, όλα θα ήταν μέλι γάλα.
  Ε, λοιπόν δεν θα σας την κάνουμε την χάρη κύριοι τάδε.
  Αν είμασταν μιά συμμάζωξη εμείς οι Έλληνες, θα σας είχαμε αφήσει χρόνους.
  Εδώ και χρόνια!
  Αλλά είμαστε ΕΘΝΟΣ και τέτοιο θα παραμείνουμε είς πείσμα σας και είς πείσμα των καιρών!

 12. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/07/2011 16:27:06

  Απα πα πα! Θα σας αφορίσει στο πύρ το "προοδευτικό" και το εξώτερο το ντοπιο ιερατείο του διεθνοφασισμού που επικυριαρχεί.

  Καλημέρα σας.

 13. JOHN avatar
  JOHN 18/07/2011 18:21:54

  Μηπως ο¨Εθνομιδενισμος¨και η παγκοσμιοποιηση ειναι η αρχη της καταργησης της δημοκρατιας?Πως και απο που θα εξουσιαζεται αυτο το πολυπολιτισμικο μπαχαλο που πανε να δημιουργησουν.Μεσα απο αυτους τους σχεδιασμους της νεας ταξης πραγματων εκκολαπτεται το αυγο του φιδιου που με τον απολυτο εκκφυλισμο της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας οδηγει στον φασισμο!

  • Dora avatar
   Dora @ JOHN 18/07/2011 18:36:15

   Διαβασε την Αποκαλυψη του Ιωαννη.
   Ολ'αυτα που προκειται να συμβουν,παρ' οτι με συμβολισμους,ωστοσο πολλα κατανοητα,ειναι γραμμενα εκει: Παγκοσμια κυβερνηση,παγκοσμια θρησκεια που θα περιεχει τα στοιχεια απ' ολες τις θρησκειες,αλλα απορριπτοντας τον Χριστο ως Θεο(Σωτηρια δια του Σταυρου,Ανασταση κλπ),παγκοσμιο νομισμα και παγκοσμιος δικτακτωρ.
   Βαδιζουμε αργα,αλλα πολυ σταθερα για την πραγματοποιηση ολων αυτων.

   Ο Hal Lindsey εγραψε ενα βιβλιο για ολ'αυτα "The Late Planet Earth" προσπαθωντας να εξηγησει μεσ' απ'το φως της Αποκαλυψης, τα γεγονοτα των πολιτικων και κοινονικων εξελιξεων σε ολον τον κοσμο,κυριως των τελευταιων χρονων.
   Ενα πολυ ενδιαφερον βιβλιο.

 14. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 18/07/2011 18:28:20

  'Η πίστη στο ότι η ανθρωπότητα αποτελείται από διαφορετικούς πολιτισμούς, ομάδες που μοιράζονται μια κοινή γλώσσα, σύμβολα, και ιστορία'

  Δεν είναι πίστη, είναι γεγονός. Ιστορία διαβάζει κανείς; Oι ιστορικοί υλιστές πάντως όχι. Επίσης, τι σχέση έχουν οι Έλληνες που διαμαρτύρονται μπροστά στη Βουλή με τον εθνικισμό; Ο εθνικισμός, σε αντίθεση με τα έθνη, που υπάρχουν εδώ και αιώνες ή και χιλιετίες, είναι μια ακόμη δυτική κατασκευή του 18ου-19ου αιώνα και δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Αν ποτέ σταματήσουμε να εκλαμβάνουμε τη Δύση ως καθολικό μέτρο σύγκρισης των πάντων ίσως και να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

 15. Dora avatar
  Dora 18/07/2011 18:48:00

  Φρασεις οπως "να βλεπουμε αυτο που μας ενωνει κι οχι αυτο που μας χωριζει"που τελευταια πολυ της μοδας εχουν γινει τοσο στον θρησκευτικο οικουμενισμο, και την ιστορια,οσο και στην εξωτερικη πολιτικη,οδηγουν σε βαθεια ακρισια,μορφωνοντας σιγα σιγα τον καινουργιο ανθρωπο ο οποιος θα υπακουει χωρις να σκεφτεται κι ετσι θα ετοιμασει το εδαφος για την παγκοσμια δικτατορια.
  Και βεβαια,ο καθενας ειναι σημερα σε θεση να καταλαβει, γιατι ενθαρρυνονται μαζικες μετακινησεις λαων ασυμβατης κουλτουρας και θεωρησης ζωης γενικα, να μετακινουνται απο τριτοκοσμικες χωρες σε ολον τον υπολοιπο αναπτυγμενο κοσμο,που τυχαινει κυριο γνωρισμα του να ειναι ο χριστιανισμος και η δημοκρατια και γιατι η ελευθερη σκεψη δεχεται τοσο βιαιη κριτικη.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Dora 18/07/2011 19:55:15

   Τα ίδια συνέβαιναν κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ.
   Είναι φαινόμενο της παρακμής.

 16. stefanos avatar
  stefanos 18/07/2011 18:57:41

  Εθνικισμος ή εθνισμός πιο σωστά , το αντίπαλον δέος στην παγκόσμια διακυβέρνηση μαζι με το ρόλο των θρησκειών. Εχει αρχίσει ήδη και θα μεγαλοποιήται προς το μέλλον η "διαπίστωση" ότι η αιτία των πολέμων είναι τα έθνη-κράτη και οι θρησκείες και για αυτό θα πρέπει να εξαλειφτούν και να απορροφηθουν μεσα σε υπερεθνικές οντότητες με τελικό σκοπο την εθνική,θρησκευτική και πολιτιστική απογύμνωση. Τελικός στόχος :παγκόσμια κυβέρνηση,παγκόσμια θρησκεία, παγκόσμιο νομισμα. Νομίζω ότι έλαχε ξανά στους Ελληνες Ορθόδοξους να τους χαλάσουν τη σούπα. Ίδωμεν........

 17. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/07/2011 19:08:46

  Dora, stefane
  συμφωνώ μ΄αυτά που λέτε
  Δημήτρη
  είχες ξαναγράψει κάποια στιγμή για τους ιστορικούς υλιστές. Νομίζω ότι αρκετοί από εμάς, αναφερόμαστε στον όρο ΄΄εθνικισμός΄΄ εννοώντας ότι θέλουμε μία χώρα που δεν θα είναι υπόδουλη της νέας Τάξης. Είμαστε μια χώρα με σύνορα, πολιτισμό, γλώσσα και θρησκεία και τα θέλουμε ελληνικά κι ορθόδοξα.

 18. Orestios avatar
  Orestios 18/07/2011 19:56:06

  Η συνθήκη της Βεστφαλίας τρομάζει ακόμα τους Παγκοσμιοποιητές.

 19. dracon avatar
  dracon 18/07/2011 20:29:21

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
  Το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο χρειάζεται παγκόσμια κυβέρνηση (διακυβέρνηση κατά τον ΓΑΠ)΄δηλαδή ενιαίους νόμους και ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα,εργασιακό,φορολογικό,περιβάλλον κ.λ.π.
  Ως εκ τούτου συγκρούεται με το έθνος κρατος σαν φαντασιακή συγκρότηση ,σαν νομική υπόσταση,σαν υλική πραγματικότητα,αφού το θεωρεί αναχρονιστικό ,διότι θέτει φραγμούς στην απεριόριστη ανάπτυ ξη και αναπαραγωγή του διεθνοποιημένου κεφάλαιου.
  Εξ ου και η προσπάθεια σε όλα τα εθνη κρατη της ΕΕ να ξαναγραφεί-αναθεωρηθεί η ιστορία τους ,προκειμένου να πληγεί η πολιτιστική ταυτότητα
  των πολιτών τους.
  ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ
  Η παγκοσμιοποιηση πέρασε μια κρίση το 2008 με τη παρολίγο πτωχευση των ΗΠΑ ,η οποία όμως ξεπεράστηκε όταν οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποιήσης (ΜΜΕ.πολιτικοί,διανοούμενοι,ακαδημαικοί,οικονομολογοι) κατάφεραν να πείσουν τις δυτικές κοινωνίες ότι η οικονομική κρίση οφειλόταν στο ότι η παγκοσμιοποιηση δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε,Σε επίπεδο ΕΕ η κριτική που ασκείται είναι ότι θα πρεπει να υπάρχει ευρωπαική κυβέρνηση με περισσότερες εξουσίες από τις εθνικές .Οι τελευταίες πρεπει να υποτάσσονται στις επιλογές της ευρωπαικής υπερκυβέρνησης (βλέπετε σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ή σύμφωνο για το ευρώ)
  Η παγκοσμιοποιηση φλερτάρει με την ιδέα της αυτοκρατορίας, γι αυτό ΄και πολλά ιδιωτικά ιδρύματα χρηματοδοτούν ιστορικές έρευνες που έχουν σαν αντικείμενο την ανάδειξη των "αρετών"της Ρωμαικής αυτοκρατορίας,της Οθωμανικής ,του Καρλομάγνου κ.λ.π.
  Οσο αφορά τον εθνικισμό είναι πλέον αναγκαίο να τον διακρίνουμε από τον πατριωτισμό ,ο οποίος εμφανίζεται σαν αγάπη και αφοσίωση στη γη και σε ενα συγκεκριμένο τρόπο ζωής ,σε αντίθεση με τον εθνικισμό που εμφανίζεται σαν αγάπη στο εθνος ορισμένο φυλετικά.
  Ο πατριωτισμός είναι αμυντικός και παραδειγμα τέτιου πατριωτισμού αποτελούν σήμερα οι Ζαπατίστας στο Μεξικό και οι Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ.
  Ο εθνικισμός είναι επιθετικός ,επιδιώκει εξάπλωση και σε αυτόν ανήκει ο ναζισμός και ο σιωνισμός (εθνικισμός ισραηλινών)
  Για τον εθνικισμό και τον πατριωτισμό ένα ενδιαφέρον λινκ ,που παρουσιάζει τις θέσεις του Τζωρτζ Οργουελ
  http://www.resort.com/~prime8/Orwell/nationalism.html

 20. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/07/2011 20:39:21

  Η ελληνική γλώσσα επιτρέπει να γίνεται σαφής το νόημα τών εννοιών. Η σωστή χρήση των λέξεων-εννοιών προάγει και ανυψώνει το επίπεδο της νοητικής διεργασίας και την απελευθερώνει απο γλωσσικούς τροχοπέδες.
  Οι έννοιες-λέξεις έχουν καθοριστική σημασία να αντιληφθούμε και να δώσουμε σωστά στην επι-κοινωνία μας το νοούμενο.

  Π.χ. Ηθος, ηθικός, ηθικίστικος ( υποθέτω γίνεται αντιληπτή η διαφορά ).
  Ετσι και Εθνος, εθνιστής, εθνικιστής.

  • Dora avatar
   Dora @ Ιαπετός 18/07/2011 22:26:56

   Eθνισμος,οχι εθνικισμος.
   Εθνισμος γιατι πιστευω στα κρατη εθνη.Θελω να περπαταω στους δρομους της Ολλανδιας και να βλεπω ολλανδους κι οχι τσεμπερια και μπουρκες και ολοκληρες συνοικιες με τουρκικες και αραβικες επιγρςφες στα μαγαζια.
   Θελω ν'ακουω τις καμπανες την κυριακη απ' τις προτεσταντικες εκκλησιες που μετρανε αιωνες κι απ' τις καθολικες,γιατι αυτη ηταν η επιλογη των ιδιων των ολλανδων.Θελω να πηγαινω στην Ελλαδα το Πασχα και να βλεπω πληθος ολοκληρο στις εκκλησιες τις ορθοδοξες,που να φτανει μεχρι το δρομο,κρατωντας λαμπαδες να ψαλλουν το "Χριστος Ανεστη" και στις 25 Μαρτιου την παρελαση των μαθητων με την γαλανολευκη,τραγουδωντας "ολη η Δοξα,ολη η Χαρη,Αγια μερα ξημερωνει και στην μνημη της το Εθνος,χαιρετα γονατιστο".
   Δεν θεωρω οτι το Εθνος μου ειναι το καλυτερο απ' ολα τα αλλα εθνη (εθνικισμος),αλλα θελω να αποφασιζει για την τυχη του το ιδιο και ν'αποφασιζει επισης το ιδιο για το αν θελει η οχι ο γειτονας του να ερχεται απο αλλη χωρα και θρησκεια κι οχι να του επιβαλλεται απο καποιους που δεν ξερει κι ουτε την γνωμη του ποτε εχουν ζητησει,για το πως και με ποιους θα συμβιωσει.

   Εθνισμος σημαινει αγαπω και σεβομαι τα κρατη εθνη και τ'αφηνω στις αξιες τους.
   Εθνικισμος σημαινει οτι εγω ειμαι ανωτερος και καλυτερος απ' ολους τους αλλους και θελω να τους επιβληθω,γι'αυτο και επικινδυνος.
   Εγω,τουλαχιστον ετσι αντιλαμβανομαι αυτες τις εννοιες.

 21. Iωνας avatar
  Iωνας 18/07/2011 22:31:43

  ο Εθνικισμος ειναι το Μελλον της φυλης μας

  • Εnzo avatar
   Εnzo @ Iωνας 18/07/2011 23:24:27

   και το καταφυγιο μας

   • βροντόσαυρος avatar
    βροντόσαυρος @ Εnzo 18/07/2011 23:53:54

    για μέλλον λίγο χλωμό μου φαίνεται...παρα"είμαστε" λίγοι

    • προβοκατορας avatar
     προβοκατορας @ βροντόσαυρος 19/07/2011 15:32:12

     οσο πιο λιγοι τοσο πιο αποφασισμενοι!

 22. SXOLIASTHS avatar
  SXOLIASTHS 19/07/2011 05:00:44

  ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ: Όρος συνώνυμος του Πατριωτισμού, τής Φιλοπατρίας. Αντίθετος του Διεθνισμού.Υποδηλώνει άφ' ενός μεν την στάση ενός ατόμου με ανεπτυγμένη εθνική συνείδηση το όποιον αγωνίζεται αδιάκοπος διά την προκοπή του Έθνους του, άφ' ετέρου δε την κοσμοθεωρία εκείνην τής οποίας θεμελιώδης αρχή είναι ή άποψη ότι το συμφέρον του Έθνους προέχει κάθε άλλου συμφέροντος ή επιδιώξεως ατομικής ή ομαδικής.
  Κατά τον Π. Κανελλόπουλο, Εθνικισμός είναι «η τάσις ομάδος ανθρώπων πρός επιβολήν και εκτός των ορίων της εθνικής συνειδή σεως των στοιχείων άτινα εδημιούργησαν και απαρτίζουν αυτήν». Κατά τον Αλ. Παπαναστασίου, Εθνικισμός είναι «η προσπάθεια ενός Έθνους προς έπιβολήν του εντός των ορίων του δι' αποκρούσεως αλλοεθνούς επιβολής ή διά συγχωνεύσεως εις έν όλον των χωρισμένων μερών του αυτού Έθνους.
  [Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης, Πολιτική Ορολογία, Λάβρυς, 1979]

  • Dora avatar
   Dora @ SXOLIASTHS 19/07/2011 13:10:01

   Με τον ορο "εθνισμο" με βρισκω συμφωνη στην πρωτη και στην τελευταια ερμηνεια του "εθνικισμου".Για την ερμηνεια του ορου δοσμενη απο τον κ.Κανελλοπουλο,εχω επιφυλλαξεις,κυριως επειδη δεν την καταννοω απολυτα(λογω κακης γνωσης μου της ελληνικης γλωσσας,υποθετω).

   • MatrixRevolutionEra avatar
    MatrixRevolutionEra @ Dora 19/07/2011 15:41:14

    Λέει ότι εθνικισμός είναι η τάση μιας ομάδας ανθρώπων να επιβληθούν και εκτός όρίων του έθνους τους. Κάτι σαν τους Τούρκους, τους Γερμανούς κτλ. Αν συμφωνείς με την πρώτη και την τρίτη, διαφωνείς με τούτη.

    • Dora avatar
     Dora @ MatrixRevolutionEra 20/07/2011 01:44:39

     Ευχαριστω.Αρα σωστα το ειχα καταλαβει,αλλα ειχα καποιες αμφιβολιες.

 23. Panagiotis avatar
  Panagiotis 21/07/2011 16:48:28

  Dora νομίζω ότι την καλύτερα έννοια του Εθνικισμού(τουλάχιστον του ελληνικού εθνικισμού)την έχει δώσει ο Ίων Δραγούμης...O εθνικισμός σέβεται όλα τα έθνη!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.