#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2011 15:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εγκληματική απάθεια των αρμοδίων στην Κύπρο

Επιστολές που καίνε» για την τραγωδίαΛευκωσία, Φιλελεύθερος

Όσο περνάνε οι ώρες, νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια σε σχέση με τα αίτια και τα αιτιατά που προκάλεσαν την προχθεσινή τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Στοιχεία από τα οποία, όμως, προκύπτουν συνεχώς νέα ερωτήματα, τα οποία μόνο με τη διεξαγωγή αντικειμενικής, ενδελεχούς και αμερόληπτης έρευνας από πλευράς Αστυνομίας θα μπορέσουν να απαντηθούν, καθώς εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται να είναι υψηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της Ε.Φ.

Υπόλογος, βεβαίως και ο αρχηγός της Δύναμης Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος, όπως αποκαλύπτουμε παρακάτω, με δυο επιστολές του προς το Υπουργείο Άμυνας, το Μάιο και Νοέμβριο του 2009, προειδοποίησε για την επικινδυνότητα του κατασχεθέντος στρατιωτικού φορτίου και ζητούσε όπως ληφθούν αμέσως μέτρα απομάκρυνσής του από τη ναυτική βάση ή, στην αντίθετη περίπτωση, να προστατευτούν τα 98 εμπορευματοκιβώτια που ήταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Η πολιτική απόφαση που λήφθηκε από το Προεδρικό ήταν να παραμείνουν τα κατασχεθέντα εμπορευματοκιβώτια στην Κύπρο. Ο αρχηγός, που προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα του φορτίου, δεν έλαβε, ως όφειλε, εκείνα τα μέτρα αποτροπής που περνούσαν από το χέρι του και θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστας, ο οποίος γνώριζε και αυτός με τη σειρά του πολύ καλά το τι συνέβαινε στη Ναυτική Βάση.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως για παράδειγμα, ποιος ή ποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να τοποθετήσουν και τα 98 εμπορευματοκιβώτια μαζί, στον ίδιο χώρο, το ένα πάνω στο άλλο, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του τόπου και μπροστά από τους χώρους αποθήκευσης χιλιάδων τόνων μαζούτ και ντίζελ, που ευτυχώς, από την έκρηξη, δεν ανεφλέγησαν. Στην αντίθετη περίπτωση, τα γύρω χωριά, και ειδικά το Μαρί, θα εξαφανίζονταν από τον χάρτη.

Κίνδυνος αυτανάφλεξης….

Ο αρχηγός της Ε.Φ. Πέτρος Τσαλικίδης, με την πρώτη επιστολή του, στις 28 Μαΐου 2009 προς το Υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, τόνιζε τα ακόλουθα, επί λέξει:

1. Γνωρίζεται ότι το κατασχεθέν από το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας φορτίο του «Μonchegorsk», το οποίο αποτελείται από 98 εμπορευματοκιβώτια και 400 τόνους γενικό φορτίο, βρίσκεται για φύλαξη από τις 3 Φεβρουαρίου 2009 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί.

2. Για τη φύλαξη του φορτίου απαιτείται η διάθεση επί καθημερινής βάσης αριθμού στελεχών και οπλιτών, οι οποίοι και απαλλάσσονται από τα λοιπά καθήκοντά τους.

3. Λόγω του ότι το φορτίο εναποθηκεύθηκε σε υπαίθρια στοιβάδα, εγκυμονούνται κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσής του και καταστροφής του σε παρατεταμένης διάρκειας εναποθήκευση, ιδιαίτερα των υλικών που βρίσκονται εκτός των εμπορευματοκιβωτίων.

4. Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης - αλλοίωσης ή αυτανάφλεξης.

5.
 Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τη λήψη τελικής απόφασης ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

6. Υπόψη ότι, σε περίπτωση που το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στην κατοχή της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κατασκευής στεγάστρου και άλλου).

7. Συνημμένα και για υποβοήθηση του έργου σας, σας αποστέλλουμε τα έγγραφα κατάσχεσης του φορτίου.

8. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό… 

Έξι μήνες μετά, επανήλθε επί του θέματος ο αρχηγός και ζητούσε την επανεξέτασή του για λήψη τελικής απόφασης, αφού στο μεταξύ, όπως προκύπτει μέσα από δεύτερη επιστολή του, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις 6 Αυγούστου 2009, χωρίς να υπάρξει κατάληξη.

Στην εν λόγω επιστολή του, που επίσης εξασφάλισε ο «Φ» και απευθύνετε και πάλι προς το Υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, ο αρχηγός αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα:

«Σας γνωρίζουμε ότι, με το (α) σχετικό, το ΓΕΕΦ επεσήμανε τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείων φορτίου «Μonchegorsk» και ζήτησε τη λήψη τελικής απόφασης για τη παραπέρα τύχη του».

«Ύστερα από το (β) σχετικό, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών και αποφασίστηκε όπως, λόγω πολιτικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το θέμα να επανεξεταστεί το Νοέμβριο του 2009».

«Επειδή το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό, παρακαλούμε για τις εκ νέου ενέργειές σας για τη λήψη τελικής απόφασης».

Παρακαλούμε για επανεξέταση…

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την αποστολή της δεύτερης επιστολής Τσαλικίδη, το Υπουργείο Άμυνας αντέδρασε.

Με επιστολή του στις 23 Νοεμβρίου 2009 προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας ζητά την επανεξέταση του θέματος. Την επιστολή υπογράφει εκ μέρους του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας ο λειτουργός Π. Στυλιανίδης.

Ιδού τι αναφέρετε στη σχετική επιστολή:

«Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο γραφείο σας στις 6/8/2009 και της απόφασης που είχε παρθεί, τότε, με εισήγηση του γενικού εισαγγελέα για αναμονή και επανεξέταση του θέματος μετά τον Οκτώβριο, να σας πληροφορήσω ότι το ΓΕΕΦ επισημαίνει τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείου φορτίου του «Μonchegorsk» και ζητά λήψη τελικής απόφασης για την παραπέρα τύχη του».

«Το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό και ανησυχεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου, από τη συνεχιζόμενη απασχόληση προσωπικού της Ε.Φ. για τη φύλαξή του αλλά και από τη συνεχή χρήση του χώρου της ναυτικής βάσης στον οποίον προβλέπονται μελλοντικές νέες εγκαταστάσεις για κάλυψη των αναγκών της Ε.Φ. Παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος λήψης τελικής απόφασης».

Δεν δικαιολογείται αλλαγή…

Μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ως εξής, στο Υπουργείο Άμυνας αναφορικά με την τύχη του φορτίου του «Μonchegorsk»:

«Σας πληροφορώ ότι κατά την άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους είχαμε καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα για αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».

Με βάση, λοιπόν, την πιο πάνω απάντηση, το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ θα έπρεπε να εξεύρουν τρόπους αντιμετώπισης της επικινδυνότητας του φορτίου που οι ίδιοι κατάγγελλαν προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Κάτι που, δυστυχώς, δεν έπραξαν, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 12 πρόσωπα.

Επιβεβαιώνονται πλοίαρχος και αντιπλοίαρχος

Οι δυο επιστολές Τσαλικίδη προς το Υπουργείο Άμυνας έρχονται να επιβεβαιώσουν τις απέλπιδες προσπάθειες που κατέβαλλαν ο διοικητής Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και ο διοικητής της ναυτικής βάσης, αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, για να ξεφορτωθούν το επικίνδυνο αυτό στρατιωτικό υλικό, που μετατράπηκε, εντέλει, σε μια φονική ορολογιακή βόμβα μεγατόνων.

Οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί του Ναυτικού, που δυστυχώς δεν βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα για να επιβεβαιώσουν του λόγου τα αληθές, ακολουθώντας καθηκόντως την ιεραρχία, ενημέρωσαν σχετικά τον αρχηγό ΓΕΕΦ.

Ο Πέτρος Τσαλικίδης, υιοθετώντας τις υποδείξεις και τις προειδοποιήσεις τους, απέστειλε στις 28 Μαΐου 2009 και στις 23 Νοεμβρίου 2009 τις πιο πάνω επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, το περιεχόμενο των οποίων είναι αρκούντως αποκαλυπτικό.

Άφαντες οι επιστολές του διοικητή 

«Φτερά» έκαναν από το ΓΕΕΦ και από το Υπουργείο Άμυνας οι επιστολές που έστελνε ο αείμνηστος διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού, πλοίαρχος Αντρέας Ιωαννίδης.

Η έκταση, η έμφαση και το βάρος που δόθηκε από όλους αναφορικά με τις προειδοποιητικές επιστολές του Αντρέα Ιωαννίδη προς την ηγεσία του ΓΕΕΦ προφανώς ενόχλησαν κάποιους σε τέτοιο βαθμό που την Τρίτη, μια ημέρα μετά το μακελειό, οι επιστολές ήταν άφαντες.

Μάλιστα, ενώ τη Δευτέρα διάφορες πηγές επιβεβαίωναν την αποστολή των επιστολών από τον πλοίαρχο προς το ΓΕΕΦ, χθες Τρίτη η επιβεβαίωση ύπαρξης της αναφοράς γινόταν με το στανιό, ενώ με την πάροδο του χρόνου «άλλαξαν τα δεδομένα».

Πλέον οι ισχυρισμοί που δίνονται από το ΓΕΕΦ είναι ότι ουδέποτε υπήρξε γραπτή αναφορά του διοικητή Ναυτικού για τα εμπορευματοκιβώτια και ότι η όποια ενημέρωση έγινε προφορικά.

Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο πλοίαρχος Αντρέας Ιωαννίδης ενημέρωσε την ηγεσία του ΓΕΕΦ τουλάχιστον με δύο επιστολές ότι εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι από την αποθήκευση των 98 εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση. Μάλιστα, η μία από τις δύο επιστολές στάληκε την περασμένη βδομάδα και αποτέλεσε την αφορμή για να επισκεφθεί εκ νέου τη μονάδα η επιτροπή του ΓΕΕΦ που συστάθηκε για το θέμα.

Οι συγκεκριμένες επιστολές, εφόσον εμφανιστούν, αναμένεται να αποτελέσουν δυνατό χαρτί στα χέρια των ανακριτών που διερευνούν την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 13/07/2011 16:10:50

  Προσωπικά εγώ δε βλέπω ευθύνη της στρ. ηγεσίας και του στρατού γενικότερα. Η Ε. Φ. σε όλα τα επίπεδα είχε ενημερώσει τους πολιτικούς και αυτοί τους έβαλαν πάγο. Η ευθύνη είναι όλη των πολιτικών και ίσως και του Χριστόφια προσωπικά. Αποκλείεται σε ένα νησί με πληθυσμό 40% μικρότερο από αυτό της Πελ/νησου με τους πάντες να γνωρίζονται να μην ήξερα ο Χριστόφιας τίποτε για τα έγγραφα και τους κινδύνους.
  Αν οι πολιτικοί έλεγαν στους στρατιωτικούς δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε φροντίστε για την ασφαλή τους αποθήκευση ή φροντίστε να μειώσετε τους κινδύνους οι στρατιωτικοί θα το έπρατταν.

  ΥΓ. Δεν είμαι αξιωματικός. Διαβλέπω μόνο μια προσπάθεια να φορτωθεί η ευθύνη στους στρατιωτικούς, παρόλο που είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές και έγκαιρα, ενώ οι πολιτικοί είναι στο απυρόβλητο.

 2. Aris. A avatar
  Aris. A 13/07/2011 16:20:14

  Τραγικά πράγματα για ένα νησί που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειασθεί να πολεμήσει.

  Οι Τούρκοι θα κέρδιζαν τον πόλεμο με έναν όλμο στα κιβώτια.

  Απίστευτη αμέλεια και αδιαφορία!!!!

  Προσωπικά πιστεύω ότι οι Ρώσσοι δεν επέτρεπαν στους Κύπριους τα ανοίξουν τα κιβώτια και να τα μεταφέρουν επειδή δεν ήθελαν να μαθευτεί τι είχαν μέσα.

  Τους υποχρέωσαν να τα έχουν σε εμφανές σημείο για να μπορούν εύκολα να ελέγχουν εάν κάποιος τα έχει παραβιάσει.

 3. Ένας avatar
  Ένας 13/07/2011 18:10:16

  Η ευθύνη είναι καθαρά του Χριστόφια. Οφείλει να παραιτηθεί.

  Δεν του βγάλαν τυχαία το παρατσούκλι "Καταστρόφιας".

 4. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 13/07/2011 19:01:32

  Η ευθύνη αγαπητοί φίλοι είναι και του ΓΕΕΦ και της Διοίκησης Ναυτικού.

  Ανεξάρτητα του τι αποφάσισε η πολιτική ηγεσία, που ασφαλώς και φέρει τη κύρια ευθύνη, η στρατιωτική ηγεσία μπορούσε και έπρεπε εντός του πλαισίου των εξουσιών της και του καλώς εννοουμένου στρατιωτικού συμφέροντος, να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες χωρίς την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, αλλά εκ των υστέρων ενημέρωσής της:

  1) Να διαχωρίσει τα κατασχεθέντα υλικά ανάλογα με το τύπο, το είδος και την επικινδυνότητά τους. (Τα βλήματα και οι σφαίρες είναι γενικώς σταθερά. Τα βλήματα λευκού φωσφόρου παρουσιάζουν αστάθεια σε θερμοκρασίες άνω των 49 βαθμών. Τα εκρηκτικά η πυρίτιδα και οι πυροκροτητές, παρουσιάζουν σοβαρή αστάθεια ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Όσοι είχαμε άρματα φορτωμένα με πυρομαχικά κάτω από υψηλές θερμοκρασίες γνωρίζουμε. Πολύ περισσότερα γνωρίζουν οι αρμόδιοι πυροτεχνουργοί).

  2) Να αποθηκεύσει τα παραπάνω υλικά σε πολλές μικρότερες ντάνες, ανάλογα με το είδος των υλικών και της επικινδυνότητας τους.

  3) Να κατασκευάσει περιμετρικά κάθε ντάνας ανάχωμα ικανού πάχους και ύψους με τα διατιθέμενα μηχανήματα του μηχανικού.

  4) Να ενημερώσει σχετικά τη πολιτική ηγεσία.

  5) Να επιθεωρεί τακτικά τα υλικά και να επανέρχεται στις αναφορές της για την απομάκρυνσή τους.

  Επιπλέον:

  Η Διοίκηση Ναυτικού του ΓΕΕΦ, δεν είναι ανεξάρτητη αλλά υπάγεται και διοικείται από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Κατόπιν τούτου οι όποιες αναφορές (και όχι επιστολές) των ηρωικώς θανόντων διοικητών του ναυτικού, θα έχουν υποβληθεί ιεραρχικά στο ΓΕΕΦ και από εκεί στο υπουργείο άμυνας. Άρα θα βρίσκονται στην αλληλογραφία του ΓΕΕΦ. Όπως και τα πρωτότυπα σχέδια εγγράφων με όλες τις σχετικές εισηγητικές εκθέσεις των χειριστών, θα βρίσκονται στη διοίκηση ναυτικού. Αυτά ουδέποτε μπορούν να καταστραφούν.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Αρματιστής 13/07/2011 21:06:14

   Όλα αυτά που λες προϋποθέτουν κονδύλια και πολιτική κάλυψη. Τι θα γινόταν π.χ. αν έσκαγε ένα κιβώτιο κατά τη μεταφορά;
   Δεν ήταν χαρτόκουτα από ΝΟΥΝΟΥ. Ήταν μεγάλα εμπορευματοκιβώτια.
   Όσο για τα έγγραφα-αναφορές κυκλοφορεί ότι έχουν κάνει φτερά. Κάποιοι μάγκες προφανώς τα εξαφάνισαν από τους φακέλους.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ anonymous 13/07/2011 23:40:44

    Αυτά που λέω ότι έπρεπε να γίνουν από στρατιωτικής πλευράς, απαιτούν ελάχιστη δαπάνη και ασφαλώς έπρεπε να γίνουν μόλις τα υλικά έφθασαν στη ναυτική βάση.

    Το άλλο που γράφεις ότι κάποιο κιβώτιο θα έσκαγε κατά τη μεταφορά, είναι σαν λες ότι αυτά δεν έπρεπε να απομακρυνθούν από τη θέση τους στον αιώνα τον άπαντα....

    • anonymous avatar
     anonymous @ Αρματιστής 14/07/2011 17:11:10

     Εγώ λέω ότι για να είναι καλυμμένος ο οποιοσδήποτε στρατιωτικός θα έπρεπε να είχε το ΟΚ από την πολιτική ηγεσία η οποία όμως τον γείωνε διαρκώς.

 5. anonymous avatar
  anonymous 13/07/2011 21:45:56

  Λάβε επίσης υπόψη σου ότι τα εμπορευματοκιβώτια σαφώς και παρακολουθούνταν από πράκτορες. Η παραμικρή κίνηση θα δημιουργούσε προβλήματα.

 6. Αννίτα avatar
  Αννίτα 14/07/2011 11:56:13

  Εξέταση της επανεξέτασης και πάει λέγοντας. Ψάχνουν ενόχους, οταν το πράγμα φωνάζει από μόνο του. 1] Είναι σαμποτάζ όπου εμπλέκονται πολλά συμφέροντα και 2] Η πολιτική ηγεσία του τόπου [Κύπρου] κρύβει, εξαφανίζει επιμελώς στοιχεία που θα βοηθήσουν την διελέυκανση της υπόθεσης,επειδή οι συγκεκριμένοι πολιτικοί θέλουν να αποφύγουν τους μπελάδες με γείτονες χώρες, η άλλες μικροσυντεχνίες, κοινώς θέλουν την ησυχία τους. Ετσι όμως γεννάται το ερώτημα.:Αν του αρέσει αυτή η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος θέλουν πραγματικά την Ενωση με την Ελλάδα; Kαι δεν εννοώ φυσικά την τωρινή κατάσταση λόγω του σαμποτάζ, αλλά την γενικότερη κατοχή της από τους τούρκους.
  Και μη μου πείτε, ε,! εντάξει ένα κομμάτι από την πίτα έχουν, δεν πειράζει.!!
  Ας ξυπνήσουν επιτέλους και οι Κύπριοι!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.