#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2013 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι η Ιταλία τριτοκοσμική;Έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και είναι η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στην Ιταλία όμως, η ανεργία είναι ανεξέλεγκτη και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς η χώρα μαστίζεται από την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση μεταναστών και ένα πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Οι κοινωνικές στατιστικές της χώρας μοιάζουν με αυτές μιας τριτοκοσμικής χώρας, γράφει η Barbie Latza Nadeau στο The DailyBeast.

Σχεδόν σε κάθε επίπεδο, σε τομείς από τα δικαιώματα των γυναικών ως και την απασχόληση των νέων, η Ιταλία βρίσκεται πολύ κάτω από τη βάση. Η χώρα έχει επιβαρυνθεί από την   ύφεση, αλλά δεν φταίνε μόνο τα χρήματα. Στην πραγματικότητα, η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας βελτιώθηκε σταθερά υπό την ηγεσία του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, αλλά η χώρα έχει υποστεί ένα μπαράζ παγκόσμιας κριτικής πρόσφατα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας (ISTAT), η ανεργία είναι υψηλότερη κατά 36,5% στους νέους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών -πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν έχουν εργασία. Και προς έκπληξη, τα άτομα με πανεπιστημιακά πτυχία είναι πολύ πιο πιθανό να είναι άνεργοι από ό, τι εκείνοι που εγκατέλειψαν το σχολείο ή δεν πήγαν στο κολλέγιο-κυρίως επειδή είναι πιο πρόθυμοι να εργαστούν χωρίς συμβάσεις εργασίας ως ανειδίκευτοι. Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι για τους άνδρες. Όχι μόνο κάνουν κερδίζουν κατά μέσο όρο 15% λιγότερα από τους άνδρες, αλλά και είναι λιγότερο πιθανό να απασχοληθούν-στις νότιες περιοχές της χώρας, έξι στις δέκα γυναίκες είναι εκτός της αγοράς εργασίας. Πολλοί, επίσης, ζουν σε απειλητικές ενδοοικογενειακές καταστάσεις.

Περισσότερες από 120 Ιταλίδες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2012, κάτι που αντιστοιχεί σε μια δολοφονία κάθε τρεις ημέρες. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που το περασμένο φθινόπωρο, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την Ιταλία ότι πρέπει να βάλει το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στην εθνική ατζέντα, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν λίγες πολιτικές που προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή επανεκπαιδεύοντας τους άνδρες στο ότι οι γυναίκες είναι ίσες ή ενισχύοντας τα κοινωνικά προγράμματα ώστε να είναι οι γυναίκες ασφαλείς.

Ακόμα και στο βασικό βιοτικό επίπεδο πρέπει να γίνουν πολλά, αν και το 72,4% των ιταλικών οικογενειών είναι ιδιοκτήτες του σπιτιού όπου ζουν. Παρόλα αυτά, μόνο το 56% των ιταλικών οικογενειών έχουν έναν υπολογιστή στο σπίτι. Το 45,3% έχουν ένα πλυντήριο πιάτων και μόλις 33,4% διαθέτουν κλιματισμό, παρότι τα ιταλικά καλοκαίρια είναι από τα πιο ζεστά στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, το μέλλον δεν φαίνεται φωτεινό. Το 2011-12, η εγγραφή στα πανεπιστήμια και τα Γυμνάσια μειώθηκε. Το ποσοστό όσων  εγκαταλείπουν το Γυμνάσιο στην Ιταλία είναι 18,8% και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Πολλοί που πηγαίνουν κολέγιο συχνά δεν τελειώνουν. Μόνο το 56% ανά 100 φοιτητές ολοκληρώνουν το πτυχίο τους, σύμφωνα με την έκθεση της ISAT.  .

Στην ίδια άσχημη κατάσταση ζουν και οι μη Ιταλοί στη χώρα. Τον Δεκέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την Ιταλία για αυτό που αποκάλεσε ρατσιστή "γενική" και "ενδημική" εκμετάλλευση των μεταναστών. Κατά μέσο όρο, πληρώνονται 40% λιγότερο από ό, τι οι Ιταλοί -αν πληρώνονται καθόλου. Πολλοί ζουν σε ένα δωμάτιο ή σκάφος, σε απάνθρωπες συνθήκες. Αρκετοί ζουν παράνομα στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ φοβισμένοι για να ζητήσουν βοήθεια από την αστυνομία ή να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη όταν είναι άρρωστοι και τραυματισμένοι. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι περίπου μισό εκατομμύριο αλλοδαποί ζουν παράνομα στην Ιταλία. «Οι μετανάστες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, το εργατικό δυναμικό και την πηγή της ζωτικής ενέργειας σε μια κοινωνία που γερνά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, απαντώντας στην έκθεση, την οποία αποκάλεσε παραπλανητική.

«Η κατάσταση στην Ιταλία δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν πάρα πολλά κέντρα εξουσίας όπου ο καθένας μπορεί να σταματήσει ό,τι θέλει » σχολιάζει ο Renzo Rosso, ιδρυτής της Diesel Jeans, σε μια καμπάνια για να ενισχύσει τον ενθουσιασμό για την αλλαγή στη χώρα. «Η υποδομή μας δεν λειτουργεί και παντού υπάρχει διαφθορά». Η αλλαγή θα έρθει, αλλά δεν εγγυάται τη βελτίωση. Η Ιταλία είναι χωρίς έναν εκλεγμένο ηγέτη από τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε και ο Μόντι διορίστηκε επικεφαλής. Οι ιταλοί ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες τον Φεβρουάριο του 2013 για να εκλέξουν έναν νέο ηγέτη, αλλά είναι μάλλον απίθανο ότι η αντιμετώπιση του βιοτικού επιπέδου που παρουσιάζουν αυτά τα στοιχεία θα μπει στην ημερήσια διάταξη, δεδομένου ότι μόνο οι στατιστικολόγοι μιλάμε για το πρόβλημα μέχρι στιγμής.

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/01/06/italy-s-statistics-make-it-look-like-a-third-world.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/01/2013 13:17:57

  Καταρχήν υπάρχουν "δύο Ιταλίες": Βορράς και Νότος.
  Και δεύτερον, πολύ ανάλογες καταστάσεις ενώνουν τον Ιταλικό Νότο με τον Ισπανικό αντίστοιχο και τα ενδότερα της Εξτρεμαδούρα και Καστίλλης, με την Πορτογαλία, με τα δικά μας οικεία, αλλά και με μεγάλο μέρος της Βαλκανικής - νοτίως της Κροατίας. Μέχρι και τη χώρα του Δράκουλα (του αυθεντικού).
  Αυτός είναι ο Ευρωπαικός Νότος, Μεσογειακός και Νοτιο-Βαλκανικός.
  Ευρώπη, όσο και η λοιπή, αλλά διαφορετική. Άλλοτε η κοιτίδα του πολιτισμού της, τώρα κοινωνίες που αποσαθρώθηκαν, έχασαν τη συνοχή τους και την ικανότητα να αναεώνονται εξαιτίας εγωιστικών νοοτροπιών, μεγάλης κοινωνικής ανισότητας και πολιτικής - οικονομικής διαφθοράς.
  Τριτοκοσμική είναι η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Συρία (όπως και η πλούσια εκδοχή της Αραβικής χερσονήσου) και πάρα κάτω. Άλλο πράγμα, εντελώς . Αυτή η Ιταλία είναι Πρώτος Κόσμος, Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, αλλά χαρακτηριστικό και οξύ δείγμα της όλης Ευρωπαικής παθολογίας σήμερα: Έχασε την ικανότητα να ανανεώνεται.
  Μέχρι νεωτέρας, όπως έλεγε ένας μεγάλος Ιταλός, χρειάζεται "απαισιοδοξία της σκέψης, αισιοδοξία της βούλησης".

  • Egon avatar
   Egon @ Ο Θείος 08/01/2013 21:32:52

   Η Συρία ήταν μια χαρά χώρα μέχρι να αποφασίσουν κάποιοι ότι έπρεπε να την "απελευθερώσουν". Οσο για τη Λιβύη, πριν την "απελευθέρωσή" της οι κοινωνικοί της δείκτες (π.χ. βρεφική θνησιμότητα) ήταν καλύτεροι από τους ευρωπαϊκούς. Στη Δυτική Ευρώπη υπάρχει μια βιτρίνα δημοκρατίας κι από πίσω χέσε μέσα. Ο σπιουνο-Ζούκερμπεργκ πουλάει τα σοιχεία των χρηστών τού Φέισμπουκ στη CIA και ο Ασάντζ που φανερώνει τις βρωμοδουλειές των δυτικών κυβερνήσεων κινδυνεύει με φυλάκιση επειδή έκανε συναινετικό σεξ με δύο Σουηδέζες πριν από 20 χρόνια. Ωραία ελευθερία και δημοκρατία.

 2. iconology2009 avatar
  iconology2009 08/01/2013 13:36:34

  Είναι μελοδραματικά-όπως θα άρμοζε σε κάθε ιταλική αναφορά-μεγαλοποιημένη η ερμηνεία του έτσι κι αλλιώς ιδιότυπου ιταλικού φαινόμενου που ως ένα βαθμό είναι ιδιότυπο όσο και η ίδια η γεωγραφία της. Εδώ οι έννοιες βορράς-νότος έχουν σχεδόν κυριολεκτική αξία:ο Βορράς σχεδόν αγγίζει την Κεντρική Ευρώπη και ο Νότος την Αφρική. Μοιραία αυτό αντανακλάται και στην ανθρωπογεωγραφία αυτής της χώρας που συνδυάζει λογική(βορράς) και ένστικτο(νότος). Γνωρίζοντας σχετικά καλά τη χώρα και την Ιστορία της δεν βρίσκω ποτέ-επί της ουσίας- να ήταν διαφορετική η κατάσταση.

  Σίγουρα σήμερα περνάει μεγάλη δοκιμασία. Η παραγωγική δυναμική της που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε σοφιστικέ προϊόντα, ακόμη και των πιο πεζών αναγκών όπως των διατροφικών, μοιάζει να βυθίζεται σε τέλμα απ'το οποίο δύσκολα μπορεί να συνέλθει. Η μεγαλοαστική της τάξη έχασε κι αυτή τον οίστρο της. Υπάρχει όμως ο τουρισμός-που κι αυτός σαν προϊόν είναι σοφιστικέ, ας μην το ξεχνάμε και σ'αυτό η Ιταλία παραμένει ασυναγώνιστη. Κοντά σ'αυτό και οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις που συναρτώνται σε σημαντικό βαθμό με τον τουρισμό.

  Αυτό που σίγουρα δεν θα γίνει-και ούτε είναι όπως διατείνεται το άρθρο-είναι το τριτοκοσμική. Είναι σκληροπυρηνικά ευρωπαϊκή χώρα -με τις όποιες ιδιορρυθμίες της ασφαλώς, που δεν είναι όμως τριτοκοσμικής υφής ιδιορρυθμίες. Απλά να μην εννοήσουμε σαν ευρωπαϊκότητα την κεντροευρωπαϊκότητα και να μην έχουμε σαν ευρωπαϊκό πρότυπο την ξινή Φραγκφούρτη ή τις στυφές Βρυξέλλες αλλά την σκόρπια αλλά και ερωτική Ρώμη-μην μιλήσω για Νάπολη και πάθουν πολιτισμικό σοκ οι Στοκχολμέζοι.

 3. bily smart avatar
  bily smart 08/01/2013 14:22:05

  η ιταλια ειναι ευρωπαικη σε ενα μονο πραγμα...οτι τους κανει περηφανους και ξεχωριστους στον κοσμο το φροντιζουν σαν τα ματια τους...στα υπολοιπα εχει τα ιδια δομικα προβληματα κρατικου μηχανισμου με ελλαδα ισπανια....ασε που κατα ουσια ειναι δυο χωρες...βορρας νοτος.......

 4. dem avatar
  dem 08/01/2013 16:28:47

  Η πιό τριτοκοσμική χώρα στην "Δυτική Ευρώπη" είναι η Ελλάδα, δυστυχώς.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ dem 08/01/2013 16:46:40

   Η Ελλάδα είναι Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μεσογειακή και Βαλκανική. Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να κρίνεται, για να κρίνεται δίκαια.
   Το παλιό δίπολο "Δυτική" και "Ανατολική" Ευρώπη δεν αντιστοιχεί πιά σε καμμία πραγματικότητα. Καταργήθηκε το 1989 μαζί με τον διπολικό κόσμο.
   Η Ελλάδα είναι Νοτιοανατολική ή Νότια Ευρώπη, όπως η Σερβία ή η Νότια Ιταλία.
   Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Αυστρία η Τσεχία είναι πιά Κεντρική Ευρώπη, όχι "Ανατολική".
   Ανατολική Ευρωπη είναι η Ουκρανία, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Αρμενία...
   Τριτοκοσμική δεν είναι καμμιά Ευρωπαική χώρα. Ειναι όμως η Σαουδαραβία ή το Κατάρ (παρά τον πλούτο, τη χλιδή και τα πετρέλαια), μαζί με τις φτωχές γειτόνισσσές τους. Διότι τα καίρια γνωρισματα του Τρίτου Κόσμου δεν είναι (μόνον) η οικονομική φτώχεια, αλλά εξίσου η βαθειά πολιτισμική διαφορά, η μη δημοκρατική πολιτική εξουσία και κυρίως η ΚΛΕΙΣΤΗ κοινωνία.

   • dem avatar
    dem @ Ο Θείος 08/01/2013 20:07:16

    Ακριβώς. Δεν εννοώ την οικονομική μας υπανάπτυξη μόνο.
    Εννοώ και την πολιτισμική διαφορά και τη μη δημοκρατική πολιτική εξουσία, φαινόμενα που μας κατατάσσουν στους τριτοκοσμικούς!

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ dem 08/01/2013 21:53:16

     Σε ποια οικονομική υπανάπτυξη αναφέρεσαι; Πριν την κρίση η Ελλάδα είχε κατακεφαλήν σχεδόν σαν την ιταλία, λίγο λιγότερο απο Γαλλία και ισπανία.

     Τώρα ακόμη, με μείωση 20% στο ΑΕΠ έχει 4πλάσιους μισθούς απο χώρες σαν την Βουλγαρία, την Ρωσία, την Ρουμανία που επίσης, όπως πολύ σωστά σου είπε ο Θείος, δεν είναι τριτοκοσμικές.

     Όσο για την πολιτιστική διαφορά.. Προφανώς θέλεις να βλέπεις σπιτάκια με μυτερές στέγες για να φεύγουν τα χιόνια, προκειμένου να θεωρήσεις μια χώρα πολιτισμένη.....

     Την μη δημοκρατική εξουσία;;;;;;; Τι ανοησίες είναι αυτές;;;;;; Σύννελθε!!!!

   • Egon avatar
    Egon @ Ο Θείος 08/01/2013 21:28:32

    Και η Γερμανία είναι τριτοκοσμική, Θείο!
    Λέει κάτι η Μέρκελ (π.χ. "οι 'Ελληνες είναι τεμπέληδες, κάνουν όλο το χρόνο διακοπές και παίρνουν σύνταξη στα 50") και 80 εκατομμύρια Γερμανοί συμφωνούν άκριτα μαζί της, δεν πά' να τους δείχνεις τι λέει ο ΟΟΣΑ και η Eurostat. Αυτοί εκεί, πιστά σκυλιά της Φυρερίν τους. Είναι αυτό δημοκρατία, Θείο; Είναι αυτό ελεύθερη κοινωνία;

    • DebbyTant avatar
     DebbyTant @ Egon 09/01/2013 00:10:28

     Egon!
     Μη ξαναπεις το θειο 'θειο γιατι ειναι δικος μου θειος. Να τον λες 'θειε η κυριε. Ειναι αγενεια να μιλας ετσι οπως τα γυφτακια. Παρακολουθησε εμενα να μαθαινεις καλους τροπους.
     Καλησπερα θειε τι κανετε πως ειναι η θεια κλπ. Καταλαβες?

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 08/01/2013 21:48:10

    Θείε συμφωνώ απόλυτα και στο πρώτο και το δεύτερο σχόλιο...

 5. popaia avatar
  popaia 08/01/2013 23:11:09

  Ναι, πράγματι, πολύ τριτοκοσμική η Ιταλία. Κατ' αρχήν αυτές οι πόλεις της, τί χάλι ρε παιδί μου, τί ασκήμια. Καλά, η αρχιτεκτονική, τα μνημεία, η αρχοντιά, οι κήποι, η ατμόσφαιρα, η μεγαλοπρέπεια, τα έργα τέχνης, κλπ, κλπ, όλ' αυτά είναι άγνωστες έννοιες εκεί πέρα. Όπως φυσικά άγνωστες είναι και οι έννοιες δημοκρατία, αξιοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερία, αξιοπρέπεια της γυναίκας, κοκ.
  Και βρώμα, δυσωδία, καφρίλα, άστα. Ο χειρότερος λαός. Ούτε κουλτούρα ούτε επίπεδο, τίποτα. Πρωτόγονοι, αγενέστατοι και με άγρια ήθη. Ε τί περίμενες μωρέ, αφού δεν έχουν κλιματιστικά και πλυντήρια πιάτων....Φαντάσου....
  Αμ γι αυτό δεν πατάει τουρίστας εκεί. Τώρα εξηγείται. Χειμώνα-καλοκαίρι άδεια αυτή η χώρα. Βρε τους κακομοίρηδες. Για λύπηση. Είναι βλέπεις και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο που ζουν τόσα χρόνια, τους έχει αποκτηνώσει. Ε τώρα, και μόνο να ξυπνάς και να βλέπεις αυτή την ασκήμια γύρω σου, γουρουνιάζεις...
  Μία και μόνο μία ελπίδα έχουν να εξανθρωπιστούν: Να κάνουνε τα κέφια των Αγορών αλλά και της κάθε Διεθνούς Αμνηστίας! Ν' ανοίξουν διάπλατα τις πύλες, να υποδεχτούν και να νομιμοποιήσουν εκατομμύρια "μετανάστες", δηλαδή όλο το τριτοκοσμικό ισλαμικό λούμπεν! Όχι που πας στη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Βενετία, τη Νάπολη, παντού, και είναι τίγκα στους Ιταλούς. Αίσχος! Ανεπίτρεπτο!
  Μα ούτε ένα γκέτο;Πού ξανακούστηκε αυτό στην εποχή μας; Ενώ πας Βρυξέλλες ή Λονδίνο ας πούμε και μαυρίζει το μάτι σου απ' τη μπούργκα. Υπέροχα. Εξαίσια. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο....

 6. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 08/01/2013 23:16:45

  Καλά ο Δυτικός κόσμος το εχει παρακάνει...
  Το να μην εχεις υπολογιστή και κλιματισμό δεν είναι κριτήριο ανθρωπισμού και πολιτισμού.Φτάνει πια με τα σκοπίμως αρνητικά δημοσιεύματα για τον Ευρωπαικό Νότο όταν μάλιστα τα γράφει μια που λέγεται Barbie.../

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.