21/12/2009 15:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΕ: θέλει διπλάσια αύξηση στους υπαλλήλους της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει, σε επιστολή που παρελήφθη σήμερα από το προσωπικό της, ότι θέλει να μελετήσει μια ενδεχόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη, έπειτα από την απόφαση των κρατών να χορηγήσουν μισθολογική αύξηση στους υπαλλήλους της ΕΕ μειωμένη κατά το ήμισυ σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν.

    Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρόκειται να επιβεβαιώσουν αύριο, στη διάρκεια υπουργικής συνόδου, τη χορήγηση μισθολογικής αύξησης 1,85% στους υπαλλήλους και τους συμβασιούχους των ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτή είναι το μισό της νόμιμης αύξησης του 3,7% που ανέμεναν.

    Στη διάρκεια μιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, τα συνδικάτα υποσχέθηκαν να ασκήσουν πίεση στην Επιτροπή "για να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να οδηγήσει τα Κράτη ενώπιον της δικαιοσύνης".

    Προς το παρόν, η Επιτροπή συμβουλεύεται τους δικηγόρους της και το μήνυμά της παραμένει "ασαφές", επισήμαναν τα συνδικάτα των υπαλλήλων. Ωστόσο το Συμβούλιο --ο θεσμός που αντιπροσωπεύει τα Κράτη-- "παραβίασε το νόμο της ομοφωνίας!", υπογράμμισε ο Ρέντσο Καρπενίτο, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων.

    Έπειτα από επτά θυελλώδεις συνεδριάσεις, οι εκπρόσωποι στις Βρυξέλλες των χωρών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την Παρασκευή μια μισθολογική αύξηση μειωμένη κατά το ήμισυ. Η απόφαση πρόκειται να επικυρωθεί επισήμως αύριο Τρίτη κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Περιβάλλοντος.

    "Η Επιτροπή θεωρεί ότι το ζήτημα δεν είναι να δοθεί στο προσωπικό μια υψηλότερη ή χαμηλότερη αύξηση, αλλά να εφαρμοστεί μια υποχρεωτική μέθοδος υπολογισμού, να γίνει σεβαστός ο ευρωπαϊκός νόμος και η συμφωνία που υπογράφηκε το 2004 με τους εκπροσώπους του προσωπικού", σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη στους εργαζομένοιυς.

    Αν οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιβεβαιώσουν αύριο Τρίτη την απόφασή τους, κάτι που θεωρείται σίγουρο, "η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει τα νομικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν εναντίον του Συμβουλίου", αναφέρεται στην επιστολή που υπογραφεται από τη Γενική Γραμματέα της Επιτροπής Κάθριν Ντέι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NAMED avatar
  NAMED 22/12/2009 22:55:47

  Το 2004 μετά την είσοδο των 10 κρατών μελών στην ΕΕ υπογράφηκε και μία "μέθοδος" υπολογισμού της αύξησης των ευρωυπαλλήλων κάθε χρόνο. Η αύξηση αυτη δίνεται κάθε φορά στο τέλος του Δεκεμβρίου. Π.χ. η αύξηση που λαμβάνουν οι ευρωυπάλληλοι φέτος στο τέλος Δεκεμβρίου του 2009 - αναδρομικά από 01/06/2009 - αναφέρεται στο 2008.

  Λοιπόν η μέθοδος αυτή έδινε φέτος μετά τους υπολογισμούς του "καλαθιού" - το καλάθι περιλαμβάνει πληθωρισμό στα 8 πιο ισχυρά κράτη και διάφορα μέγεθη καταναλωτή. ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ - που πλησιάζουν ακόμη και στο να πληρώνεις τον αέρα που αναπνέεις - και φυσικά τη "ληστρική" εβδομάδα Συνόδου του ΕΚ στο Στρασβούργο΄, όπου σε πολλά εστιατόρια αλλάζουν ακόμη και οι κατάλογοι με αυξημένες τιμές. Δοκιμάστε να κλείσετε ξενοδοχείο εβδομάδα Στρασβούργου και θα δείτε τις διαφορές στις τιμές.

  Ανακεφαλαιώνοντας, το 1972 είχε συμβεί κάτι ανάλογο και το Συμβούλιο είχε οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Εκεί έχασε πανηγυρικά και δόθηκαν οι αυξήσεις με τους νόμιμους τόκους. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

  Το Θέμα είναι αλλού όμως. Προσπαθούν να προβάλλουν το "υψηλό" του μισθού.

  Η κλίμακα των βαθμών αποτελείται από 16 βαθμούς μονίμων υπαλλήλων και 4 κατηγορίες συμβασιούχων.

  Ο κατώτερος μισθός μέτα τους φόρους είναι 1950 ευρώ για πρωτοδιοριζόμενο τσικό. Ο ανώτερος μισθός του Γενικού Διευθυντή είναι περίπου 16000 ευρώ τον μήνα. Π.χ. το Κοινοβούλιο έχει 10 Γενικούς Διευθυντές σε περίπου 4500 υπαλλήλους.

  Πολεμάτε η ανεξαρτησία του ευρωυπάλληλου για πολλούς κρυφούς λόγους.
  Ίδωμεν

 2. Nικόλας avatar
  Nικόλας 22/12/2009 23:08:41

  Έχω κανει ενα καλοκαιρι 3μηνη αμισθη πρακτικη στην Ευρωπαικη Επιτροπη στις Βρυξελλες...ηταν πολυ καλη εμπειρια αν και αμισθη αχ αχ αχ.
  Απο οτι ειδα υπαρχει προγραμμα με μισθο για 6 μηνες πρακτικης(για να παρω το πτυχιο μου)και εχω ηδη κανει αιτηση.Στην EPSO αδερφια μου θα λεμε σε λιγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.