30/10/2009 17:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΕ: Συμφώνησαν σε κοινή γραμμή πλεύσης για το κλίμα

Στην πρόταση που θα διατυπώσουν κατά τις διαπραγματεύσεις της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

«Η Ευρώπη θα ρίξει στο τραπέζι τρεις προσφορές υπό προϋποθέσεις, θα διαθέσει χρήματα, ξεκαθαρίζοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές», δήλωσε ο Μπράουν.

«Πιστεύω πως υπήρξε μια λύση που καθιστά δυνατή μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν αποσαφήνισε αν οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ απέσυραν προηγούμενα αιτήματα τους για δίκαιο διαμοιρασμό των χρημάτων που θα κληθεί να πληρώσει κάθε κράτος – μέλος.

«Το συμβούλιο θα υιοθετήσει την άποψη ότι ο στόχος για το 2020 είναι 100 δισεκατομμύρια ευρώ (το χρόνο)», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Αυτή είναι αρωγή που παρέχεται για να βοηθηθούν αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που αλλιώς δεν θα είχαν τα χρήματα για να το κάνουν».

Λίγο αργότερα, την επίτευξη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός της Πολωνίας Μικολάι Ντόβγκλιεβιτς. «Το θεωρούμε επιτυχία για την Πολωνία» πρόσθεσε.

Ανοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή της επικαιροπημένης Συνθήκης της Λισαβόνας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άνοιξαν παράλληλα το δρόμο για την εφαρμογή της επικαιροποιημένης Συνθήκης της Λισαβόνας. Το εμπόδιο της Τσεχίας, της τελευταίας χώρας που δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συνθήκη, ξεπεράστηκε μέσω της ικανοποίησης της απαίτησης του Τσέχου Προέδρου Βάτσλαβ Κλάους και εξαίρεση της χώρας του από τις διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ενσωματώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας).

«Το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας ήρθη», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου κατά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Ο δρόμος για την επικύρωση είναι πλέον ανοιχτός», δήλωσε με τη σειρά του και ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ως προεδρεύων της ΕΕ, καλώντας τον τσέχο πρόεδρο, Βάσλαβ Κλάους, να υπογράψει το κείμενο.

Ο κ. Ράινφελτ ευχαρίστησε επίσης για «τις καλές τους προθέσεις» τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέδειξαν έμπρακτα κατανόηση στην εξεύρεση λύσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την πεποίθηση πως η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.