14/10/2009 23:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύο όψεις της ΚίναςΗ Κίνα, έπειτα από την αναμφισβήτητη οικονομική της επιτυχία τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να διεκδικεί μεγαλύτερη επιρροή ανά τον κόσμο, χωρίς, ωστόσο, να το πράττει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Απτό παράδειγμα αποτελεί η δραστηριοποίησή της στην ταλανισμένη αφρικανική ήπειρο, όπου έχει αποφασίσει να συνεργαστεί τόσο με δημοκρατικά καθεστώτα, όσο και με στυγνές δικτατορίες, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης επιλογής της να μη συνδέει το εμπόριο, τη διεθνή βοήθεια που παρέχει και τις επενδύσεις της με την πολιτική κατάσταση και το επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εκάστοτε χώρας.

Ως συνέπεια, ο Κίτρινος Δράκος δηλώνει «παρών» σε κάθε γωνιά της μαύρης ηπείρου. Στη Νιγηρία διεκδικεί ολοένα και περισσότερα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου, ερχόμενος αντιμέτωπος με πετρελαϊκούς κολοσσούς που ήδη δραστηριοποιούνται εκεί, όπως η Shell, η Chevron και η ExxonMobil. Στην Αγκόλα κατασκευάζει δρόμους, καθαρίζει ναρκοπέδια και αναβαθμίζει λιμάνια, ενώ στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, εμπλέκεται σε εκτεταμένα κατασκευαστικά προγράμματα.

Υπάρχει όμως και μία σκοτεινή πλευρά. Την ίδια στιγμή που οι δυτικές επιχειρήσεις μένουν εκτός Σουδάν, εξαιτίας των δεσμών της πολιτικής του ηγεσίας με την τρομοκρατία, οι Κινέζοι φορτώνουν καθημερινά στα πλοία τους 600.000 βαρέλια σουδανικού πετρελαίου, πληρώνοντας με όπλα, τα οποία χρησιμοποιεί η σουδανική κυβέρνηση εναντίον των κατοίκων του Νταρφούρ.  Επίσης, σύμφωνα με άρθρο των “Times” (“China tightens grip on Africa with £4.4bn lifeline for Guinea junta”, 13.10.2009), η Κίνα βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει συμφωνίες εκμετάλλευσης πετρελαίου και λοιπών ορυκτών με το δικτατορικό καθεστώς της Γουινέας, υπό τη μορφή παροχής «μαλακών δανείων». Η αξία των συμφωνιών προβλέπεται πως θα ξεπεράσει τα 7 δισ. δολάρια, δίνοντας μία ανάσα ζωής στο νεαρό λοχαγό Moussa Dadis Camara (επικεφαλής της χούντας, ο οποίος αρνείται να αποσυρθεί και να προκηρύξει ελεύθερες εκλογές), την ίδια ώρα που η ΕΕ, με μπροστάρη την πρώην αποικιοκρατική Γαλλία, και η Αφρικανική Ενωση σκέφτονται να επιβάλλουν κυρώσεις στο καθεστώς.

Η προσέγγιση που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο απέναντι στις πολύπαθες χώρες της Αφρικής φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Η αξία του εμπορίου μεταξύ Κίνας - Αφρικής ανήλθε το 2008 στα 107 δισ. δολάρια, έναντι 18 δισ. δολαρίων το 2003, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 40%. Μάλιστα, το 2008, ο αριθμός των αφρικανικών χωρών με τις οποίες το Πεκίνο πραγματοποίησε εμπορικές συναλλαγές αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων ήταν 20, έναντι μόλις 14 ένα χρόνο πριν. Η αυξανόμενη σινική διείσδυση στην ήπειρο εξασφαλίζει στον αναδυόμενο «γίγαντα» την πρόσβαση σε τεράστια αποθέματα πρώτων υλών, τα οποία, έως σήμερα, έχουν μείνει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτα: διαμάντια, σίδηρος, χαλκός, διαμάντια, ουράνιο, και φυσικά -τα απολύτως απαραίτητα- φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Επιπροσθέτως, η Κίνα διέγραψε πολλά δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενου αφρικανικού χρέους και ταυτόχρονα αξιοποιεί το θηριώδες σεντούκι αποθεματικών που διαθέτει, για να χρηματοδοτήσει χαμηλότοκα δάνεια και εμπορική πίστωση. Ο μόνος όρος που θέτουν οι Κινέζοι για την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων δεν είναι πρωτότυπος: τα χρήματα που παρέχονται πρέπει να αγοράζουν κινέζικα προϊόντα και να στρέφονται σε κινέζικες επιχειρήσεις. Σας θυμίζει τον όρο χορήγησης διεθνούς βοήθειας από τις δυτικές χώρες κατά το παρελθόν; Εχετε δίκιο!

Παρόλα αυτά, δεν είναι ασήμαντη η κριτική που ασκείται στη συμπεριφορά των Κινέζων. Πέραν των business με ανελεύθερα καθεστώτα που προαναφέραμε, αρκετές αφρικανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καταγγέλλουν τους Κινέζους ότι ενθαρρύνουν τη διαφθορά στις χώρες τους και ότι είναι «κακά αφεντικά», αγνοώντας πλήρως τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, πληρώνοντας χαμηλότατους μισθούς και παραμελώντας την προστασία του περιβάλλοντος. Αν εμμείνει λοιπόν το Πεκίνο σε αυτήν τη συμπεριφορά, δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε να καλλιεργείται ένα κύμα «αντισινισμού», κατά τα πρότυπα του «αντιαμερικανισμού» που απαντάται ανά τον κόσμο. Κάτι τέτοιο θα πλήξει σίγουρα τα συμφέροντα των Κινέζων μακροπρόθεσμα…

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.