Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης για την Ανατολική Ευρώπη ετοιμάζει το ΝΑΤΟ
02/09/2014 12:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης για την Ανατολική Ευρώπη ετοιμάζει το ΝΑΤΟ

Εν μέσω προειδοποιήσεων της ουκρανικής ηγεσίας για «έναν μεγάλο πόλεμο» με τη Ρωσία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται στην Ουαλία αυτή την εβδομάδα (4 -5 Σεπτεμβρίου) και αναμένεται να εγκρίνουν μία πιο συγκεκριμένη απάντηση στην αυξημένη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία: την ίδρυση μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί γρήγορα προς την Ανατολική Ευρώπη.

Η νέα δύναμη θα αποτελείται περίπου από 4.000 στρατιώτες, έχοντας τη δυνατότητα να κινητοποιηθεί εντός 48 ωρών, και θα υποστηρίζεται από εξοπλισμό που θα έχει τοποθετηθεί σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες βρίσκονται κοντά στη Ρωσία. Θα υπάρχει, επίσης, ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα στρατιωτικών ασκήσεων και επιχειρήσεων, με σκοπό να καταστήσει την δέσμευση του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα πιο αξιόπιστη. Η συμφωνία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Ομπάμα.

Η αίσθηση του επείγοντος τονίστηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία τη Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα. «Μία άμεση, απροκάλυπτη επίθεση έχει ξεκινήσει εναντίον της Ουκρανίας από μια γειτονική χώρα» δήλωσε σύμφωνα με την προεδρική ιστοσελίδα. «Αυτό αλλάζει ριζικά την κατάσταση στην περιοχή της σύγκρουσης». Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βαλέρι Γκελετέι, ήταν πιο κατηγορηματικός. «Ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στο κατώφλι μας, κάτι που η Ευρώπη δεν έχει δει από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε σε μια δημοσίευση στο Facebook. Η Ρωσία αρνείται την αποστολή στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Για τον Ομπάμα, το ταξίδι είναι μια ευκαιρία να δείξει στους Ευρωπαίους ότι ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στο ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που η Ρωσία αμφισβητεί την μεταπολεμική ευρωπαϊκή τάξη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους συμμάχους, ότι η δέσμευση για συλλογική άμυνα, στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, είναι σταθερή. Η συμμαχία θέλει να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και θα έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα πιο ευάλωτα μέλη της έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Η ατζέντα της συνόδου

«Το πραγματικά ειρωνικό στοιχείο εδώ είναι ότι η εκ νέου ενεργοποίηση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Βλαντιμίρ Πούτιν και όμως είναι οι τακτικές του που έχουν οδηγήσει ακριβώς σε αυτό» δήλωσε ο Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος ήταν διοικητής του ΝΑΤΟ την περίοδο 2009-2013 και είναι κοσμήτορας της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τον Ομπάμα, ο οποίος πλήττεται από μια σειρά διεθνών κρίσεων, να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους σε αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει αποκαλέσει μια «παγκόσμια συμμαχία», για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τρομοκρατικής απειλής από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία και άλλες ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες στην Αφρική.

Αν και η ISIS δεν είναι στην επίσημη ατζέντα για τη σύνοδο κορυφής, ο Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ θα συζητήσουν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την καταπολέμηση της ISIS.

Πάντως η έμφαση θα δοθεί αναμφισβήτητα στην Ρωσία. Δεδομένου ότι και οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ότι η νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης «θα διασφαλίσει ότι έχουμε τις σωστές δυνάμεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή». Πολλοί ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε ελπίδα επίτευξης «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με τη Ρωσία που οραματίζονταν το 1990, έχει πεθάνει λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της εισβολής στην ανατολική Ουκρανία. Παρ 'όλα αυτά, το ΝΑΤΟ προσέχει ώστε να μην παραβιάσει την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, τη συμφωνία του 1997 με τη Μόσχα σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να μην έχει μόνιμα σημαντικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Η συμβιβαστική λύση θα προκύψει από μια τακτική εναλλαγή των στρατευμάτων και της τοποθέτησης του εξοπλισμού και των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, των πυρομαχικών και των καυσίμων, στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι θα απαιτήσει, επίσης, και την εγκατάσταση εμπειρογνωμόνων, «έτσι ώστε αυτή η δύναμη να μπορεί να ταξιδεύει χωρίς πολλά βάρη, αλλά να χτυπά σκληρά όποτε χρειαστεί». Η «επιθετική συμπεριφορά» της Ρωσίας, είπε, θα σήμαινε «μια πιο ορατή παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολή για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται». Το ΝΑΤΟ προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένο να εγκαταλείψει επίσημα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που ιδρύθηκε το 2002, αν και η συμμαχία ανέστειλε τη «συνεργασία» με τη Ρωσία τον Μάιο.

Οι κινήσεις, σε συνδυασμό με περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις και ενισχυμένες εναέριες περιπολίες πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Ρουμανία προορίζονται να αποτρέψουν τη Ρωσία και να καθησυχάσουν τα νεότερα μέλη.

«Αυτή είναι μια σύνοδος αξιοπιστίας» δήλωσε ο Robin Niblett, διευθυντής του Chatham House, ενός ερευνητικού ινστιτούτου πολιτικής που εδρεύει στο Λονδίνο. «Όταν λέμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση και την ικανότητα να το κάνουμε». Η σύνοδος κορυφής θα έχει ως στόχο, σημειώνει, «οι κυβερνήσεις να ευαισθητοποιήσουν τους λαούς τους για το γεγονός ότι ζούμε σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο με πραγματικές απειλές για την ευημερία και την ασφάλειά μας, και ότι περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν για τον σκοπό αυτό».

Το μήνυμα Ομπάμα

Ο Ποροσένκο θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει τρόπους με τους οποίους το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να δημιουργήσει νέα trust fundsγια να ενισχύσει την Ουκρανία. Η βοήθεια αναμένεται να έρθει με τη μορφή εφοδίων, από καύσιμα ως ανταλλακτικά, άμυνα σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, βελτίωση των υπηρεσιών πληροφοριών, της διοίκησης και του ελέγχου και το σημαντικότερο, βοήθεια όσον αφορά τις πληρωμές των βετεράνων. Το μήνυμα του Ομπάμα προς το ΝΑΤΟ θα είναι: «Είμαστε μαζί σας, το άρθρο 5 αποτελεί μια απόλυτη εγγύηση της ασφάλειας σας» δήλωσε ο Charles Kupchan, ανώτερος διευθυντής για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Το μήνυμα του Ομπάμα προς τη Ρωσία, είπε, είναι απλό: «Μην σκεφτείτε καν να ανακατευθείτε στην Εσθονία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Βαλτικής, όπως κάνατε με την Ουκρανία».

Ο Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση της Ουαλίας για να παροτρύνει τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και πιο αποτελεσματικά.

Είναι μια πολύ πιο δύσκολη ατζέντα για τον Ομπάμα από ό,τι αναμενόταν την περασμένη άνοιξη, όταν η σύνοδος κορυφής ήταν επικεντρωμένη στην αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν.

http://www.nytimes.com/2014/09/02/world/europe/nato-to-create-a-rapid-response-force-for-eastern-europe-officials-say.html?_r=0

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 02/09/2014 12:42:30

  Έτσι όπως το λέει "μην τυχόν κάνετε στην Εσθονία αυτό που κάνετε στην Ουκρανία" είναι σαν να λένε "εντάξει, κάντε αυτό που κάνετε στην Ουκρανία, αλλά να μην το κάνετε στην Εσθονία". Μεγαλοφυές. Το θέμα είναι άλλο. Κάπου διάβασα ότι αυτή η δύναμη 4.000 ανδρών θα προορίζεται τυπικώς για τις χώρες Ανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, αλλά στην πραγματικότητα θα μπαίνει κρυφά και στην Ουκρανία και θα διεξάγει επιχειρήσεις. Κάτι βέβαια που ήδη συμβαίνει μέσω μισθοφόρων. Αν αυτό το σενάριο έχει βάση, τότε μιλούμε για σοβαρότατη κλιμάκωση.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Διογένης 02/09/2014 13:23:14

   Για την Εσθονία δεν χρειάζεται να πούν τίποτε. Είναι δεδομένο ότι επίθεση στην Εσθονία (ή π.χ. στη Λιθουανία ή στη Ρουμανία) σημαίνει πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και ο Πούτιν μπορεί αν είναι διάφορα πράγματα, χαζός όμως δεν είναι. Η Εσθονία είναι εδώ και χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία όχι ακόμη. Άλλο είναι το πρόβλημα: Κλιμακώνουν τις αμοιβαίες αντιδράσεις και οι δύο πλευρές ταυτόχρονα. Στη διεθνή πολιτική αναφέρεται το "σύνδρομο της νταλίκας": Δύο νταλίκες σε αντίθετη πορεία σε στενό δρόμο. Ο κάθε νταλικιέρης πατάει γκάζι, σκεπτόμενος "εγώ έχω την πιό βαρειά νταλίκα, θα το δεί ο άλλος και θα στρίψει". Κάνουν ταυτόχρονα το ίδιο και οι δύο, με την ίδια σκέψη. Τελικά κανείς δεν στρίβει, ούτε φρενάρει. Μόλις τα τελευταία δευτερόλεπτα καταλαβαίνουν τι βλακεία κάνουν αλλά τότε κάθε αντίδραση είναι αδύνατη: Το φρένο δεν προλαβαίνει και άν στρίψουν απότομα θα βρεθούν στο χωράφι με τις ρόδες ανάσκελα. Τελικά "ενώνουν τις τύχες τους": Γίνονται και οι δύο, σχισμένες λαμαρίνες, σπασμένα ημιαξόνια, βίδες, σκασμένα λάστιχα. Βλέπε 1914 και μετά...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Διογένης 02/09/2014 13:35:21

   Αδύνατο σημείο είναι η Φινλανδία, που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ (άρα δεν καλύπτεται απο το Άρθρο 5) αλλά είναι αδέσμευτη χώρα. Η διαμάχη για την περιοχή της Καρελίας (την έχουν διχοτομημένη μισή μιση Φινλανδοι και Ρωσοι) είναι παγωμένη, αλλά όλα τα παγωμένα ξεπαγώνουν: Αρκεί "να τρελαθεί το αφεντικό", στ αλήθεια ("ποτέ μη λές ποτέ"). Η άλλη αδέσμευτη, η Αυστρία, έχει ως "ασπίδες" ανάμεσα σ' αυτήν και στη Ρωσία τα μέλη του ΝΑΤΟ Ουγγαρία και Σλοβακία.

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2014 13:01:31

  Μήπως οι Ρώσοι, Ουκρανοί, Αμερικανοί και λοιποί ΝΑΤΟικοί "υπνοβάτες" βαδίζουν ήδη αγέρωχοι μπρος το μπάχαλο, όπως οι συνάδελφοί τους το 1914; Δύσκολα. Αλλά ποτέ μη λές ποτέ. Δεν υπάρχει πιό ηλίθιο είδος ανθρώπων απο τους πολιτικούς τους διψασμένους για πιό πολλή εξουσία και τους ολιγάρχες τους διψασμένους για πιο πολύ χρήμα. Όταν στη σκακιέρα υπάρχουν και πολλοί υδρογονάνθρακες ή αγωγοί τους, τότε "είναι πολλά τα λεφτά αγαπητέ Βλαδίμηρε, αγαπητέ Πετρό, αγαπητή Βικτόρια". Τη θυμάστε την κυρία υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ ('fuck Europeans"); Yes, we are getting ready to be fucked now, if necessary...

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2014 13:04:31

  Μια πιστολιά και δύο "πρίγκηπες" στο χώμα, αρκούν όπως τότε. Κι απο πρόθυμους "τρελούς με πιστόλια"; Λίγο πιό σπάνιο είδος απο τις μύγες. Μόνο γύρω να κυττάξετε, αρκεί για να φρίξετε.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2014 13:40:15

  The North Atlantic Treaty Washington D.C. - 4 April 1949Article 5 The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence recognised by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area. Any such armed attack and all measures taken as a result thereof shall immediately be reported to the Security Council. Such measures shall be terminated when the Security Council has taken the measures necessary to restore and maintain international peace and security.

 5. Γρηγόρης avatar
  Γρηγόρης 02/09/2014 19:17:14

  Nα υποθέσω οτι σε ένδειξη προθυμίας να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες μας, μπας και οι σύμμαχοι μας κουρέψουν το χρέος, η Ελλάδα θα είναι μπροστά στις επιχειρήσεις ταχείας αντίδρασης για την Ανατολική Ευρώπη που θα αναλάβει η δύναμη αυτή του Νάτο?

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γρηγόρης 02/09/2014 20:55:04

   Την υπογραφή και κάτι άλλο προσέχουμε που τα βάζουμε. Τώρα είναι πολύ αργά για σκέψεις: Ό γέγονε γέγονε, απο το 1949 άν δεν απατώμαι.

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 02/09/2014 22:49:34

  Χθες, 1η Σεπτεμβρίου 2014, συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες http://on-msn.com/1oAYBZA

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.