#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυο ακραίες λύσεις για την ΕυρωζώνηΗ κρίση των χρεών που πλήττει την Ευρώπη βάζει σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή ενότητα, με παράπλευρες συνέπειες για τη παγκόσμια οικονομία, ειδικά αν η ενότητα αυτή καταρρεύσει.

Ο μεγάλος φόβος που κυριαρχεί αυτό το διάστημα στις διεθνείς χρηματαγορές, είναι μη τυχόν και γονατίσουν η Ισπανία και η Ιταλία.

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ, με τη βοήθεια του ΔΝΤ, κατάφερε και «διέσωσε» τις καταχρεωμένες Ελλάδα και Ιρλανδία, γλιτώνοντάς τις από τη πτώχευση. Το ίδιο μάλλον, μπορεί να κάνει και για τη Πορτογαλία.

Μπορεί όμως να σώσει και την  Ισπανία;  Μια οικονομία που είναι διπλάσια σε μέγεθος από τις προηγούμενες τρεις συνολικά; Η Μαδρίτη ήδη ξεκίνησε κάποια μέτρα λιτότητας με σκοπό να δείξει ότι παραμένει φερέγγυα, όμως το ίδιο δεν είχε κάνει και η Ιρλανδία; Μέχρι που έγινε φανερό πως τα προβλήματα των τραπεζών της ήταν πολύ μεγαλύτερα από ότι φαίνονταν στην αρχή.

Η μετάδοση της οικονομικής αστάθειας σε ολόκληρη την Ευρώπη θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ πουλάνε το 25% των εξαγωγών τους στην Ευρώπη, της οποίας η οικονομία αντιπροσωπεύει το 1/5 της παγκόσμιας οικονομίας.

Δυο ακραίες επιλογές υπάρχουν ως λύση. Κάποιοι θεωρούν πως αν οι ασθενείς οικονομίες της ΕΕ αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, τότε δεν θα υπάρχει η ανάγκη στήριξής τους από τις ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ. Παράλληλα, τα αδύναμα αυτά κράτη θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος, τονώνοντας έτσι την οικονομική τους ανάπτυξη. Η συνέπεια βέβαια θα ήταν πως το κεφάλαιο θα έφευγε από τις χώρες αυτές, καταστρέφοντας τα τραπεζικά τους συστήματα, και αυξάνοντας το κόστος του εξωτερικού τους χρέους, που είναι σε ευρώ.

Μια άλλη ακραία λύση είναι να πάει η ευρωπαϊκή ενοποίηση ένα βήμα παραπέρα. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένας  πανευρωπαϊκός  ενιαίος «ομοσπονδιακός» προϋπολογισμός για τα κράτη μέλη της ΟΝΕ. Κάτι σαν το αμερικανικό μοντέλο, όπου πλούσιες και φτωχές πολιτείες συμμετέχουν εξίσου. Μια τέτοια όμως ομογενοποίηση θα σήμαινε και περαιτέρω παραχωρήσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, κάτι που πολιτικά μοιάζει αδύνατο στη σημερινή εποχή.

S.A.- The Christian Science Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 16/12/2010 08:50:55

  Να αρχίσουν οι εκτυπωτές να βαράνε!!!!!!
  Μας τα είπε ο Ρουμπινί την προηγούμενη βδομάδα και κάναμε τους χαζούς.
  Το ψιθυρίζει όλη η αγορά ,όσοι έχουν πολλά λεφτά άρα και έγκαιρη πληροφόρηση τα πήραν και φύγαν.
  ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ!!!!!!!!!!!!!!
  ΔΡΑΧΜΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/12/2010 09:28:25

  Πώς θα σας φαινόταν φίλτατοι να κρατούσαμε το ευρώ που είχαμε πριν; Να τιμωρήσουμε όσους διαδίδουν τη φήμη ότι οι "αδύναμες" (που όλο αυξάνουν σε αριθμό...) χώρες της Ευρωζώνης δήθεν θα χρεωκοπήσουν, να καταγγείλουμε το σχέδιο κατά του Ευρώ και να συνεχίσουμε κανονικά τις ζωές μας;

  Αυτή την πολύ απλή λύση, γιατί στο καλό κανένας δεν θέλει να τη διερευνήσει και πάμε μόνον στη διερεύνηση των ακραίων λύσεων;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Επώνυμος 16/12/2010 10:36:14

   μα το έχουμε... Και δεν είναι λύση, ή αυτοσκοπός να βγούμε εμείς από το ευρώ (εξ άλλου, αν τα μισά του άρθρου είναι αλήθεια μπορεί να μην εξαρταται από εμάς).

   Αυτοσκοπός θα ήταν να διαχειριζόμαστε τα του οίκου μας (και με το ευρώ). Δυστυχώς είμαστε εδώ που είμαστε. Αυτοσκοπός στην διαχείριση του οίκου μας είναι να εξυπηρετούμε τα χρέη μας στα πλαίσια του εφικτού, με κριτήρια που να ΜΗΝ αγνοούν την βιωσιμότητά μας. Και με ειλικρινή διαμόρφωση προσδοκιών. Εάν βαθαίνουμε στην κρίση μας είναι ΚΑΙ από τις Πασοκικές προσδοκίες...

 3. popolaros avatar
  popolaros 16/12/2010 11:33:46

  Τώρα τελευταία κυκλοφοράει και άλλο σενάριο περί δραχμής μέσα και ευρώ έξω.
  Αμάν βαρέθηκα τα papagalinos.

 4. Twin avatar
  Twin 16/12/2010 12:17:49

  Επιστροφή στην Δραχμή και ταυτόχρονα χρεοκοπία! Διατήρηση του Ευρώ ώς παράλληλο νόμισμα, αρχικά κλειδωμένο 1:1 με την Νέα Δραχμή (Yeni Drachmi) και αργότερα ελευθερη διακύμανση. Η παλιά δραχμή παραμένει υποδιαιρεση του ευρώ.

  Ακόμα και εαν δεν επιστρέψουμε σε Νέα Δραχμή το κράτος θα έπρεπε να έχει ήδη τυπώσει νέες δραχμές γιατί εαν παρουσίαστεί η ανάγκη δεν θα έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί. Το plan Β πρέπει να είναι ετοιμο για εφαρμογή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.