#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/10/2010 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δουλέψτε πιο σκληρά, πληρωθείτε λιγότεραΟι Γάλλοι άρχισαν πάλι τα δικά τους. Απεργίες, διαδηλώσεις, μπλόκα στις μεταφορές, και όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση τους  θέλει πολύ απλά, να ανεβάσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 60 στα 62. Σιγά το πράγμα. Τρελοί είναι;

Αυτή είναι μάλλον η άποψη, με την οποία ο περισσότερος κόσμος, και ειδικά οι Αγγλοσάξονες , ταυτίζονται αναφορικά με τις γαλλικές κινητοποιήσεις. Βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι αντιδράσεις των Γάλλων δεν οφείλονται απλά στην αύξηση του ορίου ηλικίας. Αυτό είναι μια προπαγανδιστική απλούστευση ενός πολύ πιο σύνθετου ζητήματος. Επιτρέπει όμως στους περισσότερους να γελάνε με τη γαλλική εμμονή, την ώρα που άλλοι λαοί εργάζονται ως τα 65 ή και περισσότερο. Άλλωστε, όπως λένε, ο πληθυσμός γερνάει, και αν δεν ανέβει το όριο ηλικίας, τότε το ασφαλιστικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Είναι όμως αυτός ο λόγος που οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους; Βασικά, το κίνημα είναι μια έκφραση αγανάκτησης απέναντι στον Sarkozy, που μεροληπτεί υπέρ των πλουσίων αγνοώντας τους απλούς εργαζόμενους. Εξελέγη με το σλόγκαν «Δουλέψτε περισσότερο για να κερδίσετε περισσότερα», αλλά στη πραγματικότητα οι Γάλλοι δουλεύουν περισσότερο και κερδίζουν λιγότερα. Ο υπουργός Εργασίας Eric Woerth που εισήγαγε το νομοσχέδιο, βρήκε θέση για τη σύζυγό του στο επιτελείο της πιο πλούσιας γυναίκας της Γαλλίας, της Liliane Bettencourt,  κληρονόμο της αυτοκρατορίας καλλυντικών Oreal, την ίδια ώρα που ως υπεύθυνος του προϋπολογισμού, παρέβλεπε τη τεράστια φοροδιαφυγή της.Το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο από την ηλικία συνταξιοδότησης. Η ηλικία συνταξιοδότησης σημαίνει την ηλικία που μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί. Όμως η σύνταξη εξαρτάται από το πόσα χρόνια εργάστηκε, ή πόσα χρόνια συνεισέφερε με τις κρατήσεις του. Για να σώσει το σύστημα από τη χρεοκοπία, η κυβέρνηση αυξάνει σταδιακά αυτά τα χρόνια από 40 στα 43, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να τα αυξήσει και άλλο. Καθώς αυξάνονται τα χρόνια της εκπαίδευσης, και η επαγγελματική απασχόληση αρχίζει πιο αργά, για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη θα πρέπει να εργάζεται έως τα 65 ή τα 67 του. Η πλήρης σύνταξη ισούται περίπου με το 40% του μισθού που εισπράττει κάποιος λίγο πριν τη συνταξιοδότηση. Οι δουλειές είναι δύσκολο να βρεθούν, και οι εργοδότες δεν προτιμάνε τους μεγαλύτερους σε ηλικία. ‘Η ακόμη, μπορεί να κλείσει η επιχείρηση και κάποιος να βρεθεί άνεργος στα 58 του. Το να έχει κάποιος εργασία πλήρους απασχόλησης για 40 χρόνια, γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Έτσι, με βάση τα παραπάνω, η μεταρρύθμιση του Sarkozy, απλά σημαίνει πως μειώνονται οι συντάξεις.

Αυτή είναι μια πολιτική που η ΕΕ έχει συστήσει σε όλα τα κράτη μέλη ως οικονομικό μέτρο που θα μειώσει τα κοινωνικά κόστη στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή για τη προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Εργαζόμενοι που δεν σπούδασαν, και που μπήκαν στην αγορά εργασίας από τα 18 τους, στα 60 τους θα έχουν συνεισφέρει επί 42 χρόνια, αν έχουν καταφέρει να κρατήσουν σταθερή δουλειά για τόσο πολύ. Οι στατιστικές δείχνουν πως το προσδόκιμο όριο ζωής είναι σχετικά μικρό, οπότε θα πρέπει να βγουν στη σύνταξη νωρίς, αν είναι να την απολαύσουν.

Το γαλλικό σύστημα βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, δηλαδή οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν για τους  ήδη συνταξιούχους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τη μια γενιά εναντίον της άλλης, ισχυριζόμενη πως είναι απαραίτητο να προστατευτεί το μέλλον των σημερινών νέων, που πληρώνουν τις συντάξεις των πολλών baby boomers. Αποτελεί λοιπόν μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι στις κινητοποιήσεις άρχισαν να συμμετέχουν μαζικά οι μαθητές και οι φοιτητές, καταφέρνοντας έτσι ένα γερό πλήγμα στη κυβέρνηση μέσα από την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν.

Οι νέοι είναι ακόμη πιο ριζοσπαστικοί από τους παλιότερους συνδικαλιστές. Αντιλαμβάνονται τη δυσκολία στο να φτιάξουν καριέρα. Η τάση είναι να βρίσκουν εργασία όλο και πιο αργά, μετά από πολλά χρόνια εκπαίδευσης. Έτσι, πολλοί εξαρτώνται, ακόμη και στα 30 τους, από τους γονείς τους. Με απλά μαθηματικά, γίνεται σαφές, πως αν ποτέ συνταξιοδοτηθούν, αυτό θα γίνει μετά τα 70 τους.Οι οπαδοί των νέο-φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων τις παρουσιάζουν όχι ως επιλογή αλλά ως ανάγκη. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, λένε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε στη παγκόσμια αγορά. Ή συμφωνείτε ή χρεοκοπούμε. Αυτή είναι στην ουσία η πολιτική της ΕΕ από το 2003, οπότε και την παρουσίασε σε έκθεση, στην οποία υποστήριζε πως οι άνθρωποι θα πρέπει εφεξής να εργάζονται περισσότερα χρόνια για να μειωθεί το κόστος των συντάξεων. Αυτή όμως η λογική, αποτρέπει τη συζήτηση των δυο βασικών παραγόντων που επηρεάζουν το πρόβλημα του ασφαλιστικού: τη παραγωγικότητα και την αποβιομηχάνιση.

Όπως υποστηρίζει ο αριστερός  πολιτικός Jean-Luc Mélenchon, ακόμη και αν υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι για να προσφέρουν από τις κρατήσεις τους, η διαφορά μπορεί να καλυφτεί από μια αύξηση της παραγωγικότητας. Και πράγματι, η παραγωγικότητα των Γάλλων εργαζομένων είναι από τις υψηλότερες στο κόσμο, πάνω και από αυτή των Γερμανών. Και ενώ η Γαλλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής στην Ευρώπη, έχει επίσης και την υψηλότερη γεννητικότητα. Οπότε, ακόμη και αν οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι εξαιτίας της ανεργίας, ο πλούτος που παράγουν μπορεί να διατηρήσει υγιή τα επίπεδα των συντάξεων.

Όμως, εδώ και δεκαετίες, ενώ  η παραγωγικότητα αυξάνεται,  τα ημερομίσθια παραμένουν στάσιμα. Τα κέρδη πάνε στον χρηματοοικονομικό τομέα. Το φούσκωμα αυτού του τομέα και η στασιμότητα των εισοδημάτων οδήγησαν στην οικονομική κρίση, και η κυβέρνηση στήριξε αυτή την ανισορροπία διασώζοντας τους σπάταλους τραπεζίτες.

Επομένως, η λογική λέει πως για να διατηρηθεί το επίπεδο συντάξεων, θα πρέπει να αυξηθούν τα μεροκάματα, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Μια άλλη πολιτική δηλαδή. Όμως υπάρχει και το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης. Οι βιομηχανίες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε χώρες με φθηνά εργατικά, για να αποφύγουν να πληρώνουν τα «ευρωπαϊκά» ημερομίσθια. Έτσι συμβαίνει πάντα στον καπιταλισμό. Πάνω από όλα το κέρδος.

Η μείωση του επιπέδου ζωής της Δύσης οφείλεται στην άνοδο του αντίστοιχου της Ασίας. Όμως αν μειωθεί η κατανάλωση στην Ευρώπη, θα πληγούν και οι εξαγωγές της Κίνας. Για αυτό και η Κίνα κάνει βήματα για ενίσχυση της εσωτερικής της αγοράς. Η στρατηγική ανάπτυξης που εξαρτάται αποκλειστικά από τις εξαγωγές δεν είναι για τον καθένα. Η ευμάρεια του κόσμου εξαρτάται από την ενίσχυση τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα είδος πολιτικής που όμως απαγορεύεται από τις γραφειοκρατίες της παγκοσμιοποίησης: τον ΠΟΕ και την ΕΕ. Αυτές λειτουργούν με το δόγμα του συγκριτικού πλεονεκτήματος και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Η Κίνα μάλιστα αντιμετωπίζει κυρώσεις επειδή προάγει την δική της ηλιακή ενέργεια , που είναι ζωτικής σημασίας για να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που τη μαστίζει. Στα πλαίσια της νέας οικονομίας, οι κανόνες του ελεύθερου εμπορίου είναι πολύ πιο σημαντικοί από το περιβάλλον ή τους ανθρώπους.Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι τραπεζίτες. Και αν χάσουν, τότε οι δουλοπρεπείς κυβερνήσεις τους δίνουν κι`άλλα χρήματα για να παίξουν. Αδιέξοδο; Που θα καταλήξει; Θα έπρεπε μάλλον να καταλήξει  σε κάτι σαν μια δημοκρατική επανάσταση. Ένα πλήρες «ρεκτιφιέ» δηλαδή της οικονομικής πολιτικής. Όμως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Πρώτα απ`όλα, η Γαλλία στερείται μιας πολιτικής ηγεσίας που θα μπορούσε να αναλάβει μια ριζοσπαστική πολιτική. Η ριζοσπαστική αριστερά πάσχει από χρόνιο σεχταρισμό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επαναστατήσουν χωρίς σαφές πρόγραμμα και ηγεσία. Οι συνδικαλιστές ξέρουν πολύ καλά πως για κάθε ημέρα απεργίας χάνεται και ένα μεροκάματο. Για αυτό και πάντα ψάχνουν τρόπους για να τερματιστεί η όποια απεργία. Οι μόνοι που δεν επηρεάζονται από κάτι τέτοιο είναι οι σπουδαστές. Οι συνδικαλιστές ζητάνε από τη κυβέρνηση να αρχίσει εκ νέου διαπραγματεύσεις  για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Αν ο Sarkozy δεν ήταν τόσο πεισματάρης, αυτή θα ήταν μια παραχώρηση με την οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναφέρει την ηρεμία χωρίς καμιά δραστική αλλαγή.

Ακόμη όμως και αν βρεθεί μια νέα φωτισμένη ηγεσία να αναλάβει μια νέα πολιτική πορεία, υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο: η ΕΕ. Η  Ένωση που χτίστηκε με το όνειρο μιας ειρηνικής και εύπορης Ευρώπης, μετατράπηκε σε μηχανισμό οικονομικού και κοινωνικού ελέγχου για λογαριασμό του κεφαλαίου, και ειδικά του τραπεζικού. Πέραν αυτού, είναι στενά διασυνδεδεμένη με την ισχυρή στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αν αφεθεί μόνη της η Γαλλία, θα μπορέσει να πειραματισθεί με ένα πιο δίκαιο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Όμως η ΕΕ βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, ακριβώς για να αποτρέπει κάτι τέτοια πειράματα.

Την 19 Οκτωβρίου, το διεθνές τηλεοπτικό κανάλι France 24 πρόβαλλε μια συζήτηση για τις κινητοποιήσεις, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις μη Γάλλοι. Η γυναίκα από τη Πορτογαλία και ο άνδρας από την Ινδία έκαναν προσπάθεια να καταλάβουν το τι ακριβώς συμβαίνει. Αντιθέτως, οι δυο Αγγλοσάξονες δημοσιογράφοι έδειχναν να διασκεδάζουν επιδεικνύοντας μια πλήρη αδυναμία να καταλάβουν το τι συμβαίνει στη χώρα για την οποία πληρώνονται για να γράφουν. Η εύκολη εξήγησή τους: «Οι Γάλλοι απεργούν για πλάκα, επειδή το διασκεδάζουν…».

Λίγο αργότερα, ο συντονιστής παρουσίασε μια σύντομη συνέντευξη ενός σπουδαστή λυκείου, ο οποίος και ανέπτυξε κάποια σοβαρά επιχειρήματα σε σχέση με το ασφαλιστικό. Τι έκαναν οι δυο Αγγλοσάξονες δημοσιογράφοι; Είχαν έτοιμη  αμέσως στα χείλη τους την ίδια απάντηση: «Πόσο λυπηρό είναι να βλέπουμε έναν 18άρη να σκέφτεται τη σύνταξη αντί να σκέφτεται τα κορίτσια…».

S.A. -Alter Net

http://www.alternet.org/story/148596/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neotera avatar
  neotera 28/10/2010 10:14:52

  Ετσι ακριβώς έχουν τα πράγματα περι το συνταξιοδοτικό όπως τα λέει η ανάρτηση. Είναι δε πολύ σημαντικο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό το αίσθημα του δημοκρατικού καθήκοντος που διαχέεται στους πολίτες ότι είναι υπόθεση με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε οι ίδιοι. Και η παραφωνία στην υγιή αυτή αντίδραση των κοινωνιών προέρχεται πάλι από του αγγλοαμερικάνους. Θα αναρωτηθεί κανείς μήπως η κοινωνικη αυτή υστέρηση οφείλεται στο ότι είναι "σκατοκέφαλοι" από τη φύση τους, αφού αυτό υπαγορεύει ο κοινωνικός δαρβινισμός που οι ίδιοι πρεσβεύουν. Ομως ευτυχώς δεν είναι έτσι άλυτο το πρόβλημα. Δεν βρίσκεται στα γονίδια των ανθρώπων ο φασισμός...
  Είναι πρόβλημα γενικοτερο των σημερινών κοινωνιών, αρρώστια του πολιτισμού που έχει εναποθέση την κοινωνική επικοινωνία στις οθόνες, τηλεόρασης και ίντερνετ τελευταίως. Σ' αυτη την πορεία που οδηγεί στα ψυχιατρεία κατά πως φαίνεται απ'τα πρώτα της βήματα, οι αγγλοαμερικάνικη κοινωνία βρίσκεται πολύ μπροστά. Ηδη στο αμέσως προηγούμενο από το τεχνολογικό μπουμ της χιλιετίας διάστημα τα φαινόμενα ασυνάρτητης βίας κατεδείκνυαν τον ατομισμό και τη μοναξιά ως ένοχους μαζί με τη μονομέρεια του σόου μπιζ προς το έγκλημα και τον τρομο που έγινε τρομοκρατία. Στην πραγματικότητα ο ξεσηκωμός της νεολαίας αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να αποσοβήσει, να προσφέρει αν θέλετε, στο σύστημα. Να σπάσει τον μηχανισμό της ποδηγετημένης επικοινωνίας, να αποσοβήσει τη μοιραίο. Να ξεφύγουμε από το "τρόμο και τρομολαγνία έσπειρες (για να παραπλανήσεις, διαφθείρεις, εκμαυλίσεις τον πλήθυσμό) , τρομοκρατία θα εισπράξεις", γίνεται ?

 2. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 28/10/2010 10:48:49

  Λόγια, λόγια... Για σκέτη αριθμητική μπορούμε παρακαλώ να μιλήσουμε ; Για σκέτη λογική, έστω !

  Τί είδους θρησκευτικά είναι πάλι ετούτα : "το όνειρο μιάς εύπορης Ευρώπης", άιντε πάλι απ'την αρτχή οι μπούρδες του Μιττεράν, οι ωνειρώξεις των σοσιαλδημοκρατών, οι υπεκφυγές των άτολμων κομπλεξικών συντηρητικών.

  Αριθμητική, ρε !!! Ούτε κάν μαθηματικά - το απλό αριθμητήρι αρκεί !

 3. A.M. avatar
  A.M. 28/10/2010 10:52:48

  @τσώφλι πασατέμπου

  Δεν ξεκινάς εσύ να κάνεις καμμιά πράξη;
  Ή έστω να θέσεις τα προβλήματα της πρακτικής αριθμητικής;

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ A.M. 28/10/2010 11:25:18

   Φίλε Α.Μ. τί να σου πώ, τα αυτονόητα ; Τί είμαστε πιά, οπαδοί του χιππισμού, να ονειρευόμαστε μιά εύπορη Ευρώπη ευτυχισμένων ανθρώπων χωρίς καπιταλισμό και εκμετάλευση, δανειζόμενοι συνέχεια λεφτά απ'τα παιδιά και τα εγγόνια μας ; Για να πάρουμε εμείς σύνταξη στα 60;

   Νομίζεις οτι τα παιδιά μας, όπως κι εμείς, θα ονειρεύονται "γαλλικούς Μάηδες" και θα μας συγχωρήσουν την υποθήκευση της ζωής τους ; Αισιόδοξος είσαι.

   • EtsiMareSei avatar
    EtsiMareSei @ τσώφλι πασατέμπου 28/10/2010 13:01:23

    Τυπική απάντηση κάποιου που η δικιά του "αλήθεια" είναι πιο πάνω απο των υπολοίπων,στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι ή αγνοείς καλύτερα τα πραγματικά αίτια της κατάστασης.Και μιλάς απλά για πράξεις μαθηματικών..!!Τόσο απλή για σένα η αλήθεια σου,..αλλά την σέβομαι.

    Y.Γ:Αυτό που ΔΕΝ σέβομαι είναι να μιλάς για τα "παιδιά μας" σαν ναναι κτήμα σου, και το τι θα κληθούν ακριβώς να συγχωρήσουν ή οχι στους γονείς τους.
    Αποδω και στο εξής λοιπόν να μιλάς για τα παιδιά σου,και οχι των άλλων.Απλά μαθηματικά είναι και αυτά..

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ τσώφλι πασατέμπου 28/10/2010 16:21:54

    Τα παιδιά ΣΟΥ χρωστάνε, etsimaresi, είτε σ'αρέσει είτε όχι ! Κι άν θές να μάθεις, χρωστάνε τη δικιά σου σύνταξη.

    • EtsiMareSei avatar
     EtsiMareSei @ τσώφλι πασατέμπου 29/10/2010 14:08:03

     τσώφλι πασατέμπου..
     ..χρωστάνε, στο μέτρο που τους αναλογεί μόνο.
     Επειδή μια σειρά κυβερνήσεων κακώς ευνόησε σε παροχές αλλά και συνταξιοδοτικά ενα συγκεκριμμένο υποσύνολο εργαζομένων-στο δημόσιο τομέα (δούναι και λαβείν,προς εκλογικό όφελος) έρχεσαι εσύ τώρα να το ταυτίσεις αυτό με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ως όλον.
     Και στα τόσα δικά σου posts,αρνείσαι πεισματικά πάντα να αναφερθείς σε ένα άλλο υποσύνολο,αυτό των κυβερνώντων και της απιστευτης διαπλοκής τους με τα μεγαλύτερα συμφέροντα της χώρας (και όχι μόνο),και τι ποσοστό τους αναλογεί τελικά στο φιάσκο που βιώνουμε σήμερα..Τυχαίο?
     Οπότε ή απο απλά μαθηματικά δεν σκαμπάζεις μια,που δεν το νομίζω, γιατί ένα δημοτικό-γυμνάσιο βρε αδερφέ θα τοχεις βγάλει,(εκεί διδάσκεσαι τις έννοιες συνόλου-υποσυνόλου),..ή απλά ..είσαι οπαδός εκείνου του ανεκδιήγητου του "Μαζί τα φάγαμε"!! που ξεστώμισε πολιτικός της χώρας(ο Θεός να τον κάνει) μόλις πριν μερικές εβδομάδες.

     Υ.Γ:Τουλάχιστον τώρα, θα σταματήσεις να αναρωτιέσαι τι μ'αρέσει και τι όχι..

   • 11888 avatar
    11888 @ τσώφλι πασατέμπου 28/10/2010 16:21:59

    Εσυ δηλαδη ποσα χρονια θες να δουλευεις?Πενηντα,εξηντα?

    Οσο υπαρχει το ελαχιστο 1% στον κοσμο που κατεχει το 90% του πλουτου παγκοσμιως ,τοσο τα ορια ηλικιας θα ανεβενουν και οι μισθοι θα πεφτουν.

    Αυτο το 1% δεν υπαρχει περιπτωση να το χορτασουμε ποτε οσο και να δουλευουμε.

 4. δημης avatar
  δημης 28/10/2010 12:56:26

  ΕΠΕΙΓΟΝ...ΕΠΕΙΓΟΝ....ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ....ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΥΠΟΥ ΜΑΡΦΙΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ (ΕΣΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΛΑΝΤΕΝ...)

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ δημης 28/10/2010 13:00:43

   τρομακτικό...όσο ρεαλιστικό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.