21/05/2010 00:14
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλωματικές αψιμαχίες μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ.

Η πρόσφατη συμφωνία για τον εμπλουτισμό ουρανίου μεταξύ Τουρκίας και Ιράν (με τη συμμετοχή της Βραζιλίας), θεωρήθηκε ως ήττα της κυβέρνησης Ομπάμα, και ο Λευκός Οίκος δυσαρεστήθηκε αντιδρώντας με έκκληση για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τεχεράνης.

Σύμφωνα όμως με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoglu,  η συμφωνία ολοκληρώθηκε με την ενθάρρυνση του Ομπάμα. Όπως αναφέρει η The National, ο Davutoglu χρεώνει την επιτυχία της Άγκυρας στη πολιτική του Ομπάμα για προσέγγιση του Ιράν. «Ο Ομπάμα έστρωσε το δρόμο της επιτυχίας», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Κωνσταντινούπολη. Και συνέχισε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Tayyip Erdogan, είχε δεχτεί ενθάρρυνση από τον Ομπάμα προκειμένου να επιδιώξει διάλογο με τη Τεχεράνη, στη πρόσφατη υψηλού επιπέδου σύνοδο στη Νέα Υόρκη, με θέμα τα πυρηνικά.

Αν και θεωρείται σίγουρο πως οι Erdogan και Ομπάμα συζήτησαν περί Ιράν, δεν είναι βέβαιο πως ειπώθηκε κάτι το ξεκάθαρο. Πριν από τις δηλώσεις του Davutoglu, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Robert Gibbs ανέφερε πως ο πρόεδρος δεν μίλησε καθόλου με τους ηγέτες της Τουρκίας και της Βραζιλίας στη διάρκεια των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία και η Βραζιλία είναι έξω φρενών με τη νέα συμφωνία επέκτασης των κυρώσεων εναντίον του Ιράν που επεδίωξαν οι ΗΠΑ, εξ`ού και η δήλωση του Davutoglu για τη συμμετοχή του Ομπάμα στη συμφωνία με την Τεχεράνη. Δήλωση η οποία είναι σίγουρο πως θα εξαγριώσει την αμερικανική πλευρά.

Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.