#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/05/2012 11:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διεθνείς ανησυχίες για το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΕλλάδαΟι Έλληνες, οργισμένοι με την χρόνια λιτότητα, αδιαφόρησαν για το ρίσκο της εξόδου από την ευρωζώνη, και χθες τιμώρησαν τα δυο μεγάλα κόμματα, στερώντας τα την ψήφο τους για να συγκυβερνήσουν.

Το Πασόκ και η ΝΔ, που κυριαρχούν επί δεκαετίες, και που είναι τα μόνα μεγάλα κόμματα που στηρίζουν τα σχέδια διάσωσης της χώρας από πλευράς ΔΝΤ και ΕΕ, πήραν συνολικά το 33% των ψήφων, και μόλις 150 από τις 300 συνολικά έδρες.

Για να συνεχίσουν την συνεργασία τους θα πρέπει να ελκύσουν και άλλα κόμματα, αλλά οποιοσδήποτε κυβερνητικός συνασπισμός θα ήταν βραχυπρόθεσμος, βουλιάζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα, και απειλώντας ένα νέο φούντωμα της κρίσης χρέους της Ευρώπης. Τα μικρά κόμματα που κέρδισαν πόντους χθες, είναι όλα εναντίον των προγραμμάτων διάσωσης (μνημόνιο), αλλά είναι και πολύ διαιρεμένα μεταξύ τους ώστε να σχηματίσουν μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Το άλλοτε πανίσχυρο Πασόκ πέρασε στη τρίτη θέση, πίσω από ένα αντιμνημονιακό αριστερό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), σε μια εκλογική αναμέτρηση που επιβεβαίωσε την αντίθεση των ψηφοφόρων στη σκληρή λιτότητα, εν μέσω μιας πανευρωπαϊκής βαθιάς ύφεσης.

Εκτός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ακόμη ισχυρή έκφραση της οργής τους, οι Έλληνες έστειλαν στην Βουλή την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, με 7% των ψήφων. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα το 1974.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της χώρας θα δώσει στο πρώτο κόμμα περιθώριο τριών ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν αυτό δεν γίνει, η εντολή δίνεται στο δεύτερο. κ.ο.κ. Αν παρόλα αυτά δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα γίνουν εκλογές σε τρεις εβδομάδες.

Τον επόμενο μήνα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σκληρή δοκιμασία, αφού θα πρέπει να εγκριθεί από την βουλή μια νέα περικοπή δαπανών ύψους €11 δις για το 2013 και 2014, ως προϋπόθεση περαιτέρω διεθνούς βοήθειας.

Πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση, ακόμη και αν υπάρχει κυβέρνηση, με δεδομένη την επιτυχία των αντιμνημονιακών κομμάτων. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας, και νέες εκλογές.

Πάντως οι Έλληνες εξέφρασαν εκλογικά την αγανάκτησή τους, αφού οι πτωχεύσεις, οι περικοπές, και η ανεργία, τους οδήγησαν στο να αγνοήσουν το ρίσκο μιας  πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, και στο να ψηφίσουν αντιμνημονιακούς πολιτικούς σχηματισμούς. Όπως λένε κάποιοι, οι Έλληνες έστειλαν ένα διεθνές μήνυμα: «Αρκετά με την λιτότητα»!

Το αποτέλεσμα στην Ελλάδα συνέπεσε και με την νίκη του σοσιαλιστή Ολάντ στην Γαλλία, προσθέτοντας δύναμη στις φωνές εναντίον της γερμανικής  πολιτικής λιτότητας για την ΕΕ.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, που κι αυτός αντιμετωπίζει πιέσεις κατά της πολιτικής λιτότητας, ζητάει τώρα την συνεργασία του Ολάντ, και άλλων ηγετών, για να προωθήσουν μαζί πολιτικές ανάπτυξης.

Οι διεθνείς αναλυτές και οι αγορές ανησυχούν μήπως τα νικηφόρα μικρά αντιμνημονιακά κόμματα οδηγήσουν την Ελλάδα στο να κάνει πίσω ως προς τις υποχρεώσεις της απέναντι στους όρους του προγράμματος διάσωσης, κάτι που θα απειλήσει τη χώρα με πτώχευση, επαναφέροντας ολόκληρη την ευρωζώνη στη κρίση. Το ίδιο ανησυχεί και το Βερολίνο.

Πολλοί όμως Έλληνες ψηφοφόροι αδιαφορούν για τις συνέπειες, αφού όπως λένε «είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι».

 

http://www.reuters.com/article/2012/05/07/us-greece-idUSBRE8440DG20120507

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.