#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2011 07:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για το μέλλον της ευρωζώνηςΤόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία επιθυμούν μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι διαφέρουν ως προς το πως ακριβώς  τη θέλουν. Και αυτή η διάσταση απόψεων εκτροχιάζει τη πορεία προς τη πρόοδο.

Στη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου, η Angela Merkel έκανε κάποιες παραχωρήσεις προς τη Γαλλία, δηλώνοντας πως το ζήτημα είναι υπό συζήτηση, και πως ήδη σημειώθηκαν  βήματα προόδου.

Στη προσπάθεια τους να ελέγξουν τη κρίση, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να αντικαταστήσουν το υπάρχον καθεστώς διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών, με ένα μόνιμο μηχανισμό. Υπήρξε όμως και ένα άλλο ζήτημα που δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με τη γαλλική άποψη, θα έπρεπε να υπάρξουν ιδέες για την ενδυνάμωση της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών, επί των οικονομικών ζητημάτων.

Μετά από λίγες μόνο εβδομάδες, το πνεύμα αρμονίας της Συνόδου σχεδόν εξαφανίστηκε. Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι μια διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού. Οι δυο χώρες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη γύρω από το τι θα έπρεπε να χαρακτηρίζει μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση.

Για την Angela Merkel το θέμα δεν περιορίζεται στην ορολογία. Θέλει να αποδείξει στους Γερμανούς φορολογούμενους και ψηφοφόρους, πως τα λεφτά τους δεν χαραμίζονται για να πληρωθούν τα χρέη κάποιων σπάταλων κρατών του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι δύο χώρες έχουν ερμηνεύσει τελείως διαφορετικά τις αποφάσεις της Συνόδου. Η Γαλλία προτιμά να δει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μετατρέπεται σε ένα είδος οικονομικής κυβέρνησης. Και επειδή θα εμπλέκονται μόνο τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών έχει ονομάσει το νέο αυτό σχέδιο "16 plus".

Οι Γερμανοί εστιάζουν σε κάτι το διαφορετικό. Προτιμούν όπως το νυν πρόγραμμα διάσωσης αντικατασταθεί από τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης το 2013. Σύμφωνα με αυτή τη πρόβλεψη, για να πάρουν χρήματα, τα κράτη θα πρέπει πρώτα να υποβάλλονται σε αυστηρό πρόγραμμα περικοπών δαπανών. Για τους Γερμανούς, ήδη υπάρχουν προχωρημένες ιδέες σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.

Ο νυν μηχανισμός European Financial Stability Facility (EFSF), θα αποτελεί το μοντέλο για τον νέο μηχανισμό. Τα κράτη που ζητούν βοήθεια θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς όρους. Για πρώτη φορά, οι ιδιώτες πιστωτές θα μοιράζονται το κόστος τυχόν αναδιάρθρωσης χρέους. Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το EFSF, ακόμη και μετά το 2013.

Σε αντίθεση με το σημερινό σύστημα, ο νέος μηχανισμός θα επιτρέπει την αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών. Ο σκοπός είναι, η ΕΚΤ που σήμερα βοηθά αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, να επανέλθει στον βασικό της ρόλο της χάραξης νομισματικής πολιτικής και της επιτήρησης των τραπεζών.

Στη περίπτωση του EFSF, οι χώρες που δανείζουν θα συμφωνούν μεταξύ τους για τον μελλοντικό μηχανισμό. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι ομόφωνες, ενώ η Γερμανία θα μπορεί να θέτει βέτο σε οποιοδήποτε δάνειο έχει εγκριθεί.

Ακόμη είναι νωρίς για να γνωρίζουμε αν θα υπάρξει συμφωνία με τη Γαλλία. Πριν λίγες ημέρες διέρρευσε μια αναφορά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που μιλούσε για την σύσταση ενός ανεξάρτητου οργάνου χρηματοδότησης, το οποίο θα είχε την ισχύ να επιβάλει την οικονομική πολιτική της ΕΕ σε περιόδους κρίσεων. Οι Γάλλοι δυσανασχέτησαν με τη πρόταση αυτή. Όπως είπε κάποιος από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών: «Δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς».

Σε απάντηση της παραπάνω πρότασης, η Lagarde παρουσίασε τα δικά της σχέδια για το πώς οραματίζεται μια μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εναρμονίσουν όχι μόνο τους προϋπολογισμούς τους, αλλά και τις οικονομικές τους πολιτικές. Για παράδειγμα, αν ένα κράτος θέλει να βελτιώσει το εμπορικό του ισοζύγιο αυξάνοντας τις εξαγωγές του, θα πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση των υπολοίπων χωρών μελών.

Κάτι τέτοιο ακούγεται πολύ σαν μια κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία, οπότε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Rainer Brüderle, που είναι μέλος του φιλικού προς την επιχειρηματικότητα κόμματος FDP, αντέδρασε άμεσα.

Τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού ανησυχούν μη τυχόν και βρεθούν προ τετελεσμένων. Όπως λέει ο Hans-Peter Friedrich του χριστιανοσοσιαλιστικού CSU, ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο, δεν μας χρειάζεται.

S.A. -Der Spiegel

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/01/2011 08:09:48

  Ποιός πουλάει πιο πολλά οπλικά συστήματα στις χώρες του Νότου; Η Γερμανία ή η Γαλλία;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ archaeopteryx 04/01/2011 08:41:10

   Χμμμ, αυτό λες να εννοεί ο τίτλος όταν λέει "διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για το μέλλον της ευρωζώνης";

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Επώνυμος 04/01/2011 08:55:00

    Οι Γάλλοι τα λένε καλά και πολλοί βαυκαλίζονται με το φιλομεσογειακό τους πρόσωπο. Οι Γάλλοι είναι ίσως χειρότεροι στο λάδωμα πολτικών από τους Γερμανούς -- αλλά ...τα λένε καλά. Όπως πάει το πράγμα, θα παρακαλώ να ...τσακωθούν με τους Γερμανούς, μπας και ησυχάσουμε.

 2. sawas avatar
  sawas 04/01/2011 13:24:51

  Νομίζω πως και η Γάλλια και η Γερμάνια έχουν δίκιο (πόσο δεν ξέρω!).

  Η οικονομική και πολιτική σύγκληση απαιτεί θυσίες και από τον βορρά και από τον νότο.

  Εδώ τίθεται θέμα ποιος και τι θα κάνει……..θα μειώσεις την παράγωγη προς όφελος κάποιου άλλου (αλτρουισμός???), δύσκολο μου φαίνετε, αν όχι απραγματοποίητο.

  Και αν ισχύσει κάτι τέτοιο, ποιος ο δικός μας ρόλος (Ελλάδας) στην Ευρώπη. Τι θα παράγουμε ώστε να υπάρχει σύγκλιση Ελιές και Τουρισμό? Ποιος θα το αποφασίσει και με ποιο γνώμονα?

  Δύσκολο το εγχείρημα …………………αναμένουμε!!!!!

 3. Orestios avatar
  Orestios 04/01/2011 16:08:58

  Η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί.

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/01/2011 00:25:10

  Επαναλαμβάνω τρία ερωτήματα, που με ταλαιπωρούν και κανένας δεν έστερξε να απαντήσει:
  Ένα θεωρητικό:
  –Γνωρίζετε κάποιον αναγνωρισμένο Οικονομολόγο, που να δίδαξε ότι, μία χώρα με παραπαίουσα Οικονομία ευνοείται έχοντας ένα πάνσκληρο νόμισμα;
  Ένα πρακτικό:
  –Από όσες χώρες μικρής ανταγωνιστικότητας μπήκαν στην Ευρωζώνη, υπήρξε κάποια, που, τώρα, να αισθάνεται σε καλύτερη οικονομική μοίρα, απ’ ότι τότε; Εναλλακτικά: Υπήρξε χώρα που να ΜΗΝ μπήκε και να το μετάνοιωσε;
  Και ένα λογικό:
  –Αφού η ανταγωνιστικότητα μας είναι απαραίτητη και με δεδομένο ότι το 65% των εξαγωγών των Γερμανών είναι προς την ΕΕ, βλέπετε πιθανό, πέραν του ενυπόθηκου δανεισμού, να μας βοηθήσουν οι Γερμανοί να την ανεβάσουμε (να πριονίσουν, δηλαδή, τα πόδια τους, βοηθώντας μας να υποκαταστήσουμε δικά τους προϊόντα με δικά μας στις Ευρωπαϊκές αγορές -για την ψυχή της μάνας τους);
  Στα τρία "Όχι" παίρνετε ένα κουπόνι για Δραχμές Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας!

 5. spiros avatar
  spiros 05/01/2011 11:16:22

  Η διαφωνία μάλλον θα γεφυρωθεί διότι και οι δύο συμφωνουν:
  1. στον έλεγχο των απίθαρχων κρατών μελών
  2. στην οικονομική διακυβέρνηση
  3.στην προσπάθεια διατήρησης του ΕΥΡΩ
  Άρα εφόσον υπάρχει συμφωνία επί των βασικών στόχων θα βρουν και τα λοιπά. Μάλλον γίνεται προσπάθεια από τους σοσιαληστές να πάρουν κάποια οφίτσια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.