#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαταραγμένη προσωπικότητα ή δολοφόνος εκδικητής;Άρχισε να με κουράζει αυτή η ιστορία του «διαταραγμένου» Αμερικανού στρατιώτη.

Όλα βεβαίως, ήταν προβλέψιμα. Ο 38χρονος επιλοχίας που έσφαξε 16 άμαχους Αφγανούς, εκ των οποίων οι εννιά ήταν παιδιά, με το που  επέστρεψε στη βάση του, αμέσως οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι πρόκειται περί «διαταραγμένης προσωπικότητας».

Δεν είναι δηλαδή κάποιος κακός, μοχθηρός, άμυαλος τρομοκράτης, όπως θα χαρακτηρίζονταν αν ήταν Αφγανός ή Ταλιμπάν, αλλά απλά κάποιος που τρελάθηκε!

Πρόκειται για τις ίδιες ανοησίες που μας πάσαραν, για μια παρόμοια περίπτωση, όταν κάποιοι στρατιώτες έπαθαν αμόκ στο ιρακινό χωριό Haditha.

Ή όπως και τότε, που ο Ισραηλινός στρατιώτης Baruch Goldstein είχε κατασφάξει 25 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα, κάτι που επισήμανα από αυτήν εδώ την εφημερίδα, λίγες μόλις ώρες πριν ο επιλοχίας χαρακτηριστεί «διαταραγμένος».

«Προφανώς διαταραγμένος», «μάλλον διαταραγμένος», κλπ ήταν οι πρώτοι δημοσιογραφικοί χαρακτηρισμοί. Ένας στρατιώτης που υπέστη «κάποιου είδους νευρική κρίση» (The Guardian),  μια «περιθωριακή περίπτωση» (Financial Times), που το « μακελειό» (The New York Times) το οποίο πραγματοποίησε, σίγουρα «έγινε σε μια στιγμή τρέλας» (Le Figaro).

Σοβαρά; Και θα πρέπει να σας πιστέψουμε;

Αν ήταν όντως διαταραγμένος, τότε θα έπρεπε να σκοτώσει 16 Αμερικάνους στρατιώτες. Θα έσφαζε τους συντρόφους του και θα έκαιγε τα πτώματά τους.

Αλλά ο επιλοχίας αυτός δεν σκότωσε συμπατριώτες του… σκότωσε αθώους Αφγανούς. Έκανε την επιλογή του. Και γιατί διάλεξε να σκοτώσει Αφγανούς; Επειδή, όπως μάθαμε χθες, είχε δει έναν στρατιώτη της μονάδας του να χάνει τα πόδια του σε έκρηξη βόμβας. Για αυτό το έκανε.

 

Η όλη περιγραφή του γεγονότος παρουσιάστηκε ελλιπώς, και λοβοτομημένη. Την λογόκριναν κάποιοι, που θυμούνται το περιστατικό όπου στρατιώτες έκαιγαν κοράνια, αλλά και τον θάνατο έξι Νατοϊκών στρατιωτών που ακολούθησε.

Και πάνω απ όλα, ξέχασαν την ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγού John Allen, που πριν από 22 ημέρες είχε ζητήσει από τους άνδρες του «να μην σκέφτονται να εκδικηθούν τον θάνατο δυο Αμερικανών στρατιωτών σε διαδήλωση».

Όπως είπε, «θα πρέπει να καταπνίξουν κάθε διάθεση που έχουν για να ανταποδώσουν το χτύπημα… Θα υπάρξουν στιγμές που θα αναζητάτε νόημα… που τα συναισθήματά σας θα διέπονται από οργή, και από μια διάθεση εκδίκησης… πρέπει να ψάξετε βαθιά μέσα στη ψυχή σας, να θυμηθείτε την αποστολή σας, την πειθαρχία σας, και να θυμηθείτε ποιοι είστε».

Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίεργη έκκληση, από πλευράς του ανώτατου διοικητή στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός, χρειάζεται να υπενθυμίζει στους υποτιθέμενα επαγγελματίες, πειθαρχημένους, επίλεκτους, στρατιώτες του, να μην σκέφτονται να «εκδικηθούν» τους Αφγανούς, τους οποίους υποτίθεται ότι ήρθαν να προστατεύσουν, να φροντίσουν, να εκπαιδεύσουν, κλπ. Χρειάζεται δηλαδή να τους υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να δολοφονούν εν ψυχρώ.

Κάτι τέτοιο σίγουρα συνέβαινε στο Βιετνάμ. Αλλά και στο Αφγανιστάν; Εκεί φτάσαμε λοιπόν; Μάλλον ναι. Διότι, όσο και να μην συμπαθώ τους στρατηγούς, έχω γνωρίσει αρκετούς και σε γενικές γραμμές ξέρουν ακριβώς τι ισχύει στο βασικό επίπεδο των απλών στρατιωτών  που διοικούν.

Και υποψιάζομαι ότι οι αξιωματικοί του τον είχαν προειδοποιήσει για την οργή των κατώτερων, εξαιτίας των σκοτωμών που ακολούθησαν το κάψιμο των κορανιών και ως εκ τούτου υπήρχε ο κίνδυνος κάποιοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους προχωρώντας σε πράξεις αντεκδίκησης. Για αυτό και ο στρατηγός προσπάθησε (μάταια) με μια ασυνήθιστη δήλωσή του, να προλάβει το κακό, που τελικά έγινε.

Οι ειδικοί όμως, που εξέτασαν την περίπτωση του  επιλοχία,  «ξέχασαν» την προειδοποίηση του στρατηγού. Κανένας δεν την ανέφερε καν.  Διότι, αν το έκανε, τότε ο επιλοχίας δεν θα ήταν ένας ακόμη τρελαμένος, αλλά κάποιος που είχε κίνητρο! Και ως συνήθως, οι δημοσιογράφοι, που αποτελούν συνδαιτυμόνες του στρατού, προτίμησαν να μιλήσουν για μια διαταραγμένη προσωπικότητα, παρά για έναν απλό δολοφόνο. Τον καημένο, τρελάθηκε. Για αυτό και τον φυγάδευσαν αστραπιαία από το Αφγανιστάν.

Έχουμε δει πολλές στρατιωτικές σφαγές. Υπήρξε αυτή του  My Lai, στο Βιετνάμ, όπως υπήρξε και το δικό μας αντίστοιχο My Lai σε ένα χωριό της Μαλαισίας ονόματι Batang Kali, όπου Σκοτσέζοι στρατιώτες δολοφόνησαν εν ψυχρώ 24 άοπλους εργάτες το 1948.

Επίσης, οι Γάλλοι, που στην Αλγερία έκαναν πολύ χειρότερα από αυτά που έκαναν οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν. Μια μονάδα πυροβολικού των Γάλλων, λέγεται πως εξαφάνισε 2.000 Αλγερινούς, μέσα σε έξι μήνες! Βέβαια, αυτό είναι σαν να λέμε πως εμείς είμαστε καλύτεροι από τον Σαντάμ… Είναι αλήθεια, αλλά ως επιχείρημα, αποτελεί σαθρό ηθικό θεμέλιο.

Στην ουσία μιλάμε για πειθαρχία, ηθική, και γενναιότητα. Και η γενναιότητα δεν συμπεριλαμβάνει δολοφονικές πράξεις αντεκδίκησης.

Βέβαια, όταν χάνεις έναν πόλεμο, που παριστάνεις ότι κερδίζεις και μιλάω για το Αφγανιστάν, τότε δεν μπορείς να ελπίζεις σε πολλά.

Μάλλον ο στρατηγός Allen έχανε τον καιρό του, και τσάμπα έλεγε όσα έλεγε.

independent.co.uk

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 19/03/2012 09:40:55

  Αυτή είναι η καινούρια τάση, να ανάγονται όλα σε ψυχικές διαταρχές, οπότε να έχουν πιο πολλές δουλειές ψυχολόγοι και ψυχίατροι. Σε συγγενικό μου πρόσωπο που εργάζεται σε ξενόγλωσσο σχολείο εστάλη από το σχολείο κατάλογος "διαταραχών" που χρήζουν ψυχιάτρου ή, έστω, κλινικού ψυχολόγου. Μεταξύ αυτών είναι το αν κοκκινίζεις, αν είσαι δειλός και διάφορα άλλα που μου τα ανέφερε, αλλά δεν τα θυμάμαι. Εν ολίγοις, η καινούρια τάση είναι "είμαστε όλοι για δέσιμο".

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 19/03/2012 13:13:37

  Οι Αμερικάνοι ακολουθούν τη νέα μόδα..μαζί με την κάρτα του ασφαλιστή τους έχουν και την κάρτα του ψυχιάτρου τους..
  Συμφωνώ απόλυτα με την πρώτη και τελευταία φράση του σχολίου ΒΙΣ..

 3. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 19/03/2012 14:35:33

  "Σοβαρά; Και θα πρέπει να σας πιστέψουμε;"

  Μήπως κάποιος ἀπό τούς σχολιαστές τοῦ ἈΝΤΙ ἔχει ὑπηρετήσει στό Ἀφγανιστάν;;; Δέν μπορῶ νά γράψω περισσότερα. . .

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ Φωτεινή 21/03/2012 01:23:31

   Αν το διαβαζες μεχρι τελους θα εβλεπες οτι ειναι αποδοση αρθρου της independent και προφανως ο συντακτης του αρθρου βρισκεται η εχει βρεθει στο Αφγανισταν.

 4. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 20/03/2012 01:05:58

  Δυστυχώς η συνεχής ψυχολογική πίεση,ειδικά σε συνθήκες ανορθόδοξου πολέμου και σε περιβάλον δύσκολα αναγνωρίσιμων ασύμμετρων απειλών,δημιουργούν προυποθέσεις παράλογης -μη ελέγξιμης συμπεριφοράς από μαχητές.
  Έχει συμβεί άπειρες φορές,συμβαίνει και θα συμβαίνει σε επιχειρήσεις τύπου Βιετνάμ-Σομαλίας-Αφγανιστάν!
  Ελάτε στην θέση του φτωχόπαιδου από την Νέα Υόρκη που δεν έχει πατήσει λάσπη στην ζωή του,δεν έχει βγεί ποτέ από τον αστικό ιστό,να βρίσκεται ξαφνικά στην μέση του πουθενά ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει,ούτε καταλαβαίνει τις αξίες της ζωής τους!
  Η συνεχής φθορά από νάρκες και παγίδες,οι συνεχείς απώλειες σε έναν πόλεμο που δεν έχει πρώτη γραμμή,μετόπισθεν,αμάχους,δοκιμάζουν και τον πιο προσαρμοσμένο επαγγελματία μαχητή.
  Η έρημος της Γεδρωσίας κούρασε ακόμη και τον Αλέξανδρο και κάπου εκεί στο Αφγανιστάν,στα όρια της Ίνδίας,στασίασαν οι Στρατιώτες και σταμάτησε αναγκαστικά η προέλαση του Αλέξανδρου!!!
  Δυστυχώς κανένα επιτελείο δεν λαμβάνει υπ'όψη τον παράγοντα άνθρωπο κατα την σχεδίαση επιχειρήσεων!!!

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Κώστας Τ 20/03/2012 01:50:10

   Κώστας Τ,

   Ἐὐχαριστῶ. . .θά μποροῦσα νά γράψω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ περιστατικά, ἀλλά δέν ἔχω τό δικαίωμα. . .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.