Διαδικτυακό «πόλεμο» στους τζιχαντιστές κήρυξαν οι Ευρωπαίοι
30/01/2015 19:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαδικτυακό «πόλεμο» στους τζιχαντιστές κήρυξαν οι Ευρωπαίοι

Αποφασισμένοι να πατάξουν την διαδικτυακή προπαγάνδα των τζιχαντιστών εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας. Εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας, στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί συζήτησαν το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια 2015-2020, που θα παρουσιαστεί μέσα στους προσεχείς μήνες.

Η ΕΕ έκανε έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τις εταιρείες του Διαδικτύου ώστε να καταπολεμήσει τη διαδικτυακή προπαγάνδα της τρομοκρατίας, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Ρίγα ότι «η ΕΕ πρέπει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη βιομηχανία του Διαδικτύου και να ενισχύσει τη δέσμευση από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να μειωθεί το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο».

Ήδη πριν από τις σφαγές αυτού του μήνα στο Παρίσι, οι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν προσεγγίσει το Google, το Facebook, τη Microsoft και άλλες εταιρείες για να συζητήσουν τρόπους πάταξης της τζιχαντιστικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο. Η αστυνόμευση της τεράστιας ποσότητας του υλικού που δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η Google δήλωσε την Τετάρτη ότι ο τεράστιος όγκος του YouTube, με περίπου 300 ώρες υλικού βίντεο να φορτώνεται κάθε λεπτό, καθιστά δύσκολο να «πιάσει» όλο το περιεχόμενο που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν online βίντεο ως εργαλεία στρατολόγησης. Σε μια σπάνια ομιλία του νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής της MI5 Άντριου Παρκερ δήλωσε ότι η ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να διαδώσει το μήνυμά του σχεδόν σε κάθε σπίτι στη Βρετανία.

Ο Ομάρ Ραμαντάν, επικεφαλής του Δικτύου Ενημέρωσης ριζοσπαστικοποίησης, μιας ευρωπαϊκής ομάδας για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, είπε ότι η αφαίρεση του περιεχομένου που σχετίζεται με την τρομοκρατία από το διαδίκτυο δεν ήταν αρκετή.

«Αν απλά αφαιρούμε το περιεχόμενο και δεν ανησυχούμε για τα άτομα που παρακολουθούν το περιεχόμενο, θα ψάξουν για ανάλογο περιεχόμενο αλλού», δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Ρίγα. «Πρέπει να τους αποτρέψουμε από την αναζήτηση τέτοιου είδους περιεχομένου, τροφοδοτώντας τους με αντίλογο, που θα λέει ότι η τζιχαντιστική προπαγάνδα είναι ένα ψέμα».

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας λένε ότι περισσότεροι από 3.000 Ευρωπαίοι έχουν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν δίπλα στους εξτρεμιστές, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι επιστρέφοντας θα φέρουν τον πόλεμο στις πατρίδες τους.

www.newsobserver.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.