Δημοσιονομική επιείκεια ζητούν Γαλλία και Ιταλία
03/10/2014 17:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημοσιονομική επιείκεια ζητούν Γαλλία και Ιταλία

Η Γαλλία και η Ιταλία εντείνουν τις προσπάθειες για να υπερασπίσουν τους προϋπολογισμούς τους έναντι των στόχων της ΕΕ, καθώς αντιμετωπίζουν κρίσιμες συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες με τους ευρωπαίους εταίρους τους για τα δημόσια οικονομικά τους. Επιβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα πέσει εντός των προκαθορισμένων από την ΕΕ στόχων του 3 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος μέχρι το 2017, ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επέμεινε εν όψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ότι η θέση της Γαλλίας ήταν «νόμιμη και στοιχειοθετημένη».

Τα σχόλια του Σαπέν ήρθαν λίγες ώρες αφού η ιταλική κυβέρνηση καθυστέρησε την παρουσίαση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μέχρι το 2017, ένα σημάδι πως η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών επηρεάζει δυσμενώς την δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας. Η κίνηση της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, να χαλαρώσουν τους στόχους του ελλείμματος, είναι πιθανό να συναντήσει την αντίσταση του Βερολίνου. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η αξιοπιστία της ΕΕ εξαρτάται από το να καθορίζουν οι χώρες -μέλη τους προϋπολογισμούς τους. «Δεν φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση πέρασε τελείως. Ως εκ τούτου, είναι πλέον σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο», είπε η Μέρκελ ενώπιον γερμανών επιχειρηματιών.

Υπερασπιζόμενος όμως την οικονομική πολιτική της Γαλλίας, ο Σαπέν απηύθυνε σαφή έκκληση προς τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την αδύναμη ανάκαμψη της ευρωζώνης. Είπε ότι ενώ η Γαλλία «αντιμετωπίζει τις ευθύνες της», οι πλεονασματικές χώρες που είχαν ήδη «το θάρρος να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται έπρεπε να «θέσουν το ερώτημα τι περισσότερο χρειάζεται να κάνουν για να ανακτήσουν την ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για το 2015, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 4,4 τοις εκατό, πριν πέσει στο 4,3 τοις εκατό το επόμενο έτος και 2,8 τοις εκατό το 2017. Η Γαλλία έχει ήδη χάσει δύο παρατάσεις που χορηγήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ορίσει μια νέα ημερομηνία το 2015 για τον στόχο του 3 τοις εκατό.

Ο Σαπέν υποστήριξε ότι οι τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης ήταν «εξαιρετικά ρεαλιστικές», δεδομένης της απροσδόκητα αδύναμης ανάπτυξης στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη και του χαμηλού πληθωρισμού. Η ανάπτυξη στη Γαλλία προβλέπεται τώρα στο 1 τοις εκατό το 2015 και σε 1,9 τοις εκατό το 2017, πολύ πιο κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Την Τρίτη το βράδυ, η Ρώμη μείωσε επίσης τις οικονομικές της προβλέψεις και τώρα προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί 0,3 τοις εκατό το 2014, μια σημαντική μείωση σε σχέση με τις προσδοκίες για αύξηση του 0,8 τοις εκατό τον Απρίλιο. Η Ιταλία αναμένεται να κινηθεί στα όρια των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ το τρέχον έτος, με ένα έλλειμμα 3 τοις εκατό επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αυξηθεί από το 131,6 τοις εκατό το 2014 σε 133,4 τοις εκατό το επόμενο έτος.

Αναφορικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης να περικόψει 50 δις ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ο Σαπέν δήλωσε: «Η Γαλλία δεν έχει ξανακάνει μια τόσο μεγάλη προσπάθεια». Οι περικοπές περιλαμβάνουν για πρώτη φορά πραγματικές μειώσεις στην κοινωνική πρόνοια, όπως τα οικογενειακά επιδόματα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να προειδοποιήσει την Τρίτη για «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις.

Ο γαλλικός προϋπολογισμός ήρθε μια ημέρα πριν από τις ακροάσεις επιβεβαίωσης του Πιερ Μοσκοβισί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τη θέση του Οικονομικού Επιτρόπου της ΕΕ. Όπως είναι αναμενόμενο, ο προκάτοχος του Σαπέν, αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρά ερωτήματα για τον ρόλο του στη διολίσθηση του ελλείμματος της Γαλλίας. Ένα βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή, η οποία θα δώσει την ετυμηγορία της για τον γαλλικό προϋπολογισμό στο τέλος του μήνα, θα είναι η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, που αποκλείει βραχυπρόθεσμες κυκλικές επιδράσεις. Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν καταστήσει σαφή την ανησυχία τους, ότι το Παρίσι δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι σήμερα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

www.ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 03/10/2014 19:35:33

    Ένα ποίημα του Μπέρτχολντ Μπρεχτ που γράφτηκε το 1939. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να είχε γραφτεί στις μέρες μας. Η διαχρονικότητα του περιεχομένου του, είναι συγκλονιστική. Μπέρτχολντ Μπρεχτ - ”Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου” (Ποιήματα του Σβέντμποργκ, 1939) «Αυτοί που βρίσκονται ψηλά, θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει! Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο, Χωρίς να έχουν φάει κρέας της προκοπής. Πώς ν’ αναρωτηθούν πού ’θε έρχονται και πού πηγαίνουν; Είναι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένοι. Το βουνό και τη πλατειά θάλασσα Δεν τά ’χουν ακόμα δει. Όταν σημαίνει η ώρα τους! Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί, γι’ αυτό που είναι ταπεινό, ποτέ δεν θα υψωθούν. Το ημερολόγιο, Δεν δείχνει ακόμα την ημέρα. Όλοι οι μήνες, όλες οι ημέρες είναι ανοιχτές. Κάποια απ’ αυτές θα σφραγιστεί. Μ' ένα σταυρό! Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν γι’ αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν. Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται. Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι, κηρύχνουν τη Λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα, ζητάνε τις Θυσίες. Οι χορτάτοι μιλούν στους πεινασμένους. Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο. Λες, πως η Τέχνη να κυβερνάς τον λαό, είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού. Αυτοί που βρίσκονται ψηλά, λένε: Πόλεμος και Ειρήνη είναι δύο πράγματα, ολότελα διαφορετικά. Όμως η Ειρήνη τους και ο Πόλεμός τους, μοιάζουν όπως ο άνεμος και η θύελλα. Ο Πόλεμος γεννιέται απ’ την Ειρήνη τους, καθώς ο γιός από τη μάνα έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά. Και σκοτώνει ο Πόλεμός τους , ό,τι όρθιο άφησε η Ειρήνη τους. Όταν αυτοί που είναι ψηλά, μιλάνε για Ειρήνη: ο απλός λαός ξέρει, πως έρχεται ο Πόλεμος. Όταν αυτοί που' ναι ψηλά και καταριούνται τον Πόλεμο: Διαταγές για επιστράτευση έχουν υπογράψει. Στον τοίχο με κιμωλία είναι γραμμένο: Θέλουνε Πόλεμο! Αυτός που το 'χε γράψει, Έπεσε κι όλας! Αυτοί που βρίσκονται ψηλά, λένε Να! ο Δρόμος για τη Δόξα! Αυτοί που είναι χαμηλά, λένε Να! ο δρόμος για το μνήμα. Τούτος ο Πόλεμος που’ ρχεται, Δεν είναι ο πρώτος. Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι Πόλεμοι. Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους ο φτωχός λαός, Πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός, Πέθαινε το ίδιο. Σαν θα’ ρθει η ώρα της πορείας, πολλοί δεν ξέρουν, πως Επικεφαλής, βαδίζει ο Εχθρός. Η φωνή που διαταγές τούς δίνει, Εκείνος που για τον Εχθρό μιλάει, Είναι ο ίδιος τους ο Εχθρός! Νύχτα τ’ ανδρόγυνα ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους. Οι νέες γυναίκες θα γεννήσουν ορφανά. Στρατηγέ, το τανκ σου είναι δυνατό μηχάνημα. Θερίζει δάση ολόκληρα κι εκατοντάδες άνδρες αφανίζει. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Χρειάζεται οδηγό! Στρατηγέ, το βομβαρδιστικό σου είναι πολυδύναμο. Πετάει πιό γρήγορα κι από τον άνεμο. Κι απ’ τον ελέφαντα σηκώνει βάρος πιό πολύ. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Χρειάζεται πιλότο! Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. Ξέρει να πετάει. Ξέρει και να σκοτώνει. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Ξέρει και να σκέφτεται!.” Solon.org.gr

  2. η Dimi avatar
    η Dimi 06/10/2014 14:31:14

    Χέλμουτ Κολ: “Η Μέρκελ δεν ήξερε να τρώει με μαχαίρι και πιρούνι” http://on-msn.com/1rd8WMr © Provided by Deutsche Welle / 5 ώρες πριν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.