#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/09/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημογραφικό τσουνάμι απειλεί τον πλανήτηΗ ανθρώπινη φυλή μπορεί να εξαφανιστεί από κάποια επιδημία, ή από κάποιον αστεροειδή, ή μπορεί και να μεταμορφωθεί από κάποια νέα τεχνολογία.

Ότι και να γίνει όμως, οι σημερινοί ρυθμοί γονιμότητας, μετανάστευσης, και θνησιμότητας, καθορίζουν το πόσο ακριβώς θα αλλάξει η κοινωνία στις επόμενες γενιές.

Τα δημογραφικά στοιχεία μας λένε  το εξής: Ο ανθρώπινος πληθυσμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αν και πολύ διαφορετικά από ότι στο παρελθόν. Οι πρόσφατες προβλέψεις του ΟΗΕ μιλάνε για αύξηση του συνολικού πληθυσμού της γης στα 8 δισεκατομμύρια έως το 2025, και στα 10.1 δισεκατομμύρια έως το τέλος του αιώνα.

Μέχρι πρόσφατα, μια τέτοια πληθυσμιακή αύξηση οφείλονταν κυρίως στην αύξηση του νεανικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, μεταξύ 1950 και 1990, η αύξηση του πληθυσμού των νέων κάτω των 30 αναλογούσε στη μισή τουλάχιστον αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μόλις το 12% οφείλονταν σε αύξηση των ηλικιακών ομάδων άνω των 60.

Στο μέλλον όμως θα συμβαίνει το αντίθετο. Όπως εκτιμά ο ΟΗΕ, τα επόμενα 40 χρόνια, το 58% της πληθυσμιακής αύξησης του πλανήτη θα οφείλεται στην αύξηση των ανθρώπων άνω των 60, ενώ μόλις το 6% θα οφείλεται σε νέους κάτω των 30. Μάλιστα, προβλέπεται πως έως το 2025, ο αριθμός των παιδιών κάτω των 5, που ήδη μειώνεται στα αναπτυγμένα κράτη, θα πέσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα γκρίζο τσουνάμι απειλεί τον πλανήτη μας.

Ποια είναι τα κράτη που θα γεράσουν πιο γρήγορα; Δεν θα είναι αυτά της Ευρώπης, όπου οι ρυθμοί γεννήσεων σημειώνουν μια σχετική ανάκαμψη. Τα κράτη που θα γεράσουν θα είναι κάποια όπως το Μεξικό και το Ιράν, που σημείωσαν μια έκρηξη στους νέους, η οποία ακολουθήθηκε από μια ραγδαία κατάρρευση στους ρυθμούς γεννήσεων.

Στα επόμενα 35 χρόνια, το Ιράν και το Μεξικό θα έχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των πληθυσμών τους άνω των 60, από ότι για παράδειγμα η σημερινή Γαλλία. Υπάρχουν και άλλα κράτη, πέραν της Ευρώπης, όπου οι ρυθμοί ανανέωσης των πληθυσμών τους  είναι χαμηλοί: Βραζιλία, Χιλή, Λίβανος, Τυνησία, Ν. Κορέα, και Βιετνάμ.

Εξαιτίας του φαινομένου της ταχείας γήρανσης του αναπτυγμένου κόσμου, αρχίζει να αλλάζει και ένας άλλος παράγοντας: Η μετανάστευση. Για παράδειγμα στο Μεξικό, ο αριθμός των παιδιών κάτω των τεσσάρων ήταν434.000 μικρότερος το 2010, από ότι το 1996. Το αποτέλεσμα; Μειώθηκε το κύμα Μεξικανών μεταναστών προς τις ΗΠΑ, και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο μέλλον. Ήδη, το ποτάμι έγινε ρυάκι. Έχοντας λιγότερα παιδιά ως «βάρη», και χωρίς ακόμη να υπάρχει κάποια επιβάρυνση από τους ηλικιωμένους, η μεξικανική οικονομία τα πάει σχετικά καλά, με αποτέλεσμα να μην έχουν λόγο οι νέοι να φεύγουν. Σε 25 χρόνια από σήμερα, οι πολίτες του Μεξικού και των ΗΠΑ θα αναρωτιούνται γιατί και πως χτίσθηκε ο τεράστιος φράχτης στα σύνορα των δυο χωρών!

Παρά όμως αυτές τις τάσεις, με βάση τη καθημερινότητά τους, οι άνθρωποι ανησυχούν για τον υπερπληθυσμό. Αυτό συμβαίνει διότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στο κόσμο στοιβάζονται στις πόλεις. Το μεγάλο κόστος της ανατροφής παιδιών σε αστικό περιβάλλον, συμβάλλει στη μείωση των γεννήσεων. Αν οι ρυθμοί μείωσης δεν σταθεροποιηθούν, όπως προβλέπει ο ΟΗΕ, ο συνολικός πληθυσμός της γης θα αρχίσει να μειώνεται έως τα μέσα του τρέχοντος αιώνα. Αυτό όμως δεν γίνεται αντιληπτό, αφού η πλειοψηφία συνεχίζει να ζει σε στριμωγμένες πόλεις, με αυξημένη κατανάλωση των πάντων.

Μια άλλη μεγάλη τάση είναι η ραγδαία αλλαγή στο μέγεθος, στη δομή, και στη φύση της οικογένειας. Σε πολλά κράτη, όπως είναι η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, και η Νότιος Κορέα, το ένα παιδί ανά οικογένεια αποτελεί πλέον τον κανόνα. Αυτή η τάση δημιουργεί μια νέα κοινωνία όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αδέλφια, θείους, θείες, και ανίψια. Πολλοί δεν θα έχουν ούτε δικά τους παιδιά. Σήμερα, ο ένας στους πέντε κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών είναι άτεκνος. Στο μέλλον, μεγάλα κομμάτια του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχουν κανέναν βιολογικό συγγενή πέραν των γονέων τους.

Ακόμη όμως και εκεί όπου θα συνεχίσουν να γεννώνται παιδιά, αυτά θα ανατρέφονται κάτω από ριζικά διαφορετικές συνθήκες, καθώς σε όλες πλέον τις χώρες αυξάνονται τα διαζύγια, και τα εξώγαμα. Και έτσι, δεν θα μειωθούν μόνο οι αριθμοί των παιδιών, αλλά αυτά θα ζουν σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από το παρελθόν, συνθήκες που σήμερα είναι συνδεδεμένες με αρνητικές προοπτικές στη ζωή τους.

Υπάρχουν προοπτικές αναστροφής αυτών των τάσεων πριν από το 2025; Ελάχιστες. Το ποσοστό των ανθρώπων που θα μεγαλώνουν σε θρησκευτικά ευλαβείς οικογένειες θα μεγαλώσει, κι αυτό επειδή οι θρησκόληπτοι, ανεξαρτήτως δόγματος, τείνουν να τεκνοποιούν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προσαρμοστούν οι κοινωνίες σε αυτή τη ριζική δημογραφική μεταβολή. Παράταση της συνταξιοδοτικής ηλικίας, μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά, κλπ. Θα είναι όμως δύσκολο. Ο πλανήτης γεμίζει ανθρώπους, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα αποτελείται από άτομα που είναι ήδη γεννημένα. Για αυτό θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για έναν γεμάτο  από ηλικιωμένους πλανήτη.

 

Foreign Policy

http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/08/15/the_world_will_be_more_crowded_with_old_people?page=full

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. RYaN avatar
  RYaN 28/09/2011 09:14:03

  Κατευθυνόμενη δημοσιογραφική προπαγάνδα εδώ και δεκαετίες. Όταν τα γεράκια των αγορών λιγουρεύονται τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων αρχίζουν και μας λένε ότι θα ζήσουμε χίλια χρόνια και ότι οι μανάδες θα σταματήσουν να γεννάν παιδιά !!!
  Δουλεύτε, λοιπόν, μέχρι τα 80 γιατί τα κεφάλαια τα χρειάζονται τα golden boys για να κάνουν business !

 2. The Saint avatar
  The Saint 28/09/2011 09:39:52

  Eδώ μέσα ήταν που είχε δημοσιευθεί σχετικά, γιά μιά έρευνα που είχε γίνει γιά λογαριασμό της CIA και κάποιων ευρωπαικών μυστικών υπηρεσιών, που κατέληγε στο ότι η ανθρωπότητα σήμερα θα μπορούσε να συνεχίσει να αναπτύσσεται, κανονικά, ακόμη και με το 20% μόνο του υπάρχοντος πλυθησμού...

  Η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει κατ'αρχήν το γεγονός της μείωσης που συντελείται στις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και γιά να χαμογελάσουν οι απανταχού νεοταξίτες....

 3. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 28/09/2011 10:13:10

  Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω...

 4. Kραντωρ avatar
  Kραντωρ 28/09/2011 11:54:05

  Τ ο αρθρο εκκινει με ενα σοβαρο λαθος, αναφερεται σ' "ανθρωπινη φυλη". Για την Συστηματικη Βιολογια" ειναι ακυρολεξια. Ειμεθα το ειδος Ανθρωπος ο Εμφρων ( Homo Sapiens), ο οποιος διακρινεται σε υποειδη, φυλες κλπ. με πολυ διαφορετικη ποιοτητα μεταξυ τους. Η παρατηρησις περι πληθυσμιακης ανακαμψεως στην ηπειρο μας οφειλεται σε ατελη αναλυση. Οι πληθυσμοι των λευκων ευρωπαικων λαων μειουνται ραγδαιως. Αυτοι που αυξανοναται ειναι οι αφροασιαται , που εχουν μεταναστευσει στην Ευρωπη. Οι λευκοι Ευρωπαιοι και οι επηλυδες εγχρωμοι εξ Ασιας και Αφρικης ειναι δυο διακριτα δημογραφικα μεγεθη. Η αυξησις των των ατομων ανω των 60 θα οφειλεται στην ανοδο του μεσου ορου ζωης στον τριτο κοσμο, ο οποιος σημερα ειναι κατω των 50 ετων. Θα εχουμε επισης αυξηση και του νεανικου πληθυσμου με την μειωση της βρεφικης και παιδικης θνησιμοτητος. Η πολιτικη του ενος τεκνου που ασκειται εδω και δεκαετιες στην υπερπληθυσμιακη Κινα εχει αποτυχει. Η εφετινη απογραφη κατεδειξε αυξηση κατα 75 εκατ. εν σχεσει με το 2001. Τουτο σημαινει οτι περι τα τελη του αιωνος η Κινα θα εχη 2 δις. κατοικους! Το Μεξικο το 1940 ειχε 16 εκατ. τωρα υπερβαινει τα 100, αν υπολογισωμε κ' οσους εχουν εγκατασταθη στις ΗΠΑ. Στην Ρωσια, Ουκρανια, Βουλγαρια και λοιπα πρωην κομμουνιστικα κρατη η υπογεννητικοτης εξηγειται απο την καταλυση των ηθικης ταξεως. Κατα την μαρξιστικη ιδεολογια η ηθικη ειναι "μικροαστικη" γι' αυτο και "αντιδραστικη". Ουτω πως εκπορνευτηκε το συνολο σχεδον των γυναικων, οι οποιες βεβαιως δεν αρεσκονται στην τεκνοποιια... Στην Δυση μπορει να μην ειχαμε μαρξιστικα καθεστωτα, ομως οσα επρεσβευαν οι κομμουνισται εινα διαχυτα και κυριαρχα στις κοινωνιες μας. Αλλωστε και Λιμπεραλισμος συμφωνει σ' αυτη την κατασταση γενικευμενης ανηθικοτητος. Ιαπωνια και Ν.Κορεα εχουν ηδη ενταχθη στην παρακμιακη διαδικασια της Δυσεως, οπου κυριαρχουν οι "οι χειραφετες γυναικες" με ανδρικους ρολους και οι εκφυλοι "προοδευτικη" ανδρες. Ανησυχητικο ειναι οτι ο παγκοσμιος καπιταλισμος επιθυμει νε μετατρεψη και τον τελευταιο πρωτογονο σε καταναλωτη βιομηχνικων προιοντων. Επι του πρακτεου. Η Δυσις να προωθηση την ιδεα του ενος τεκνου για τους τριτοκοσμικους. Καθε βοηθεια να εξαρταται απο τον ελεγχο των γεννησεων. Στις δυτικες κοινωνιες οι ανδρες και γυναικες να επανελθουν στους υπο της Φυσεως καθορισμενους ρολους τους.

  • The Saint avatar
   The Saint @ Kραντωρ 28/09/2011 16:08:23

   Μήπως μπορείς αγαπητέ να μας πείς και κάποιες μεθόδους με τις οποίες η λευκή φυλή, θα μπορέσει να επιβάλλει τη μείωση των γεννήσεων στον τρίτο κόσμο? Η προτασή σου περι συσχετισμού βοήθειας/γεννησεων πρακτικώς δεν λειτουργεί, λόγω του γενικότερου άναρχου πολιτικοκοινωνικού κλίματος που επικρατεί εκεί, και άρα αδυναμίας ελέγχου, αλλά και της φτώχειας που με τη σειρά της συνεπάγεται πλυθησμό που δρά κατα κόρον με το ένστικτο, δλδ ανθρώπους που ελάχιστα διαφέρουν απο τα ζώα...
   Η αδυναμία επαρκούς ελέγχου ισχύει και γιά τις περισσότερες ασιατικές χώρες, όπως η κίνα που έφερες ώς παράδειγμα, (λόγω και τεραστίων αποστάσεων απο την κεντρική εξουσία) σε αυτές τις χώρες όμως υπάρχει επιπλέον και το θρησκευτικό στοιχείο, που δρά σε σημαντικό βαθμό ανασταλτικά στον έλεγχο των γεννήσεων.
   Σε όσα αναφέρεις, στα περι πολιτισμικής αλλαγής, μέσες-άκρες συμφωνούμε.
   Μην ξεχνάς όμως ότι το δυτικο καπιταλιστικό σύστημα έίναι αυτό που δημιούργησε αυτές τις καταστάσεις, όπως πολυ σωστά εντοπίζεις, προς άγραν περισσοτέρων καταναλωτών, εκεί που διαφωνούμε όμως είναι στην αναφορά σου στον κομμουνισμό.
   Ποιά είναι αυτά που πρεσβεύει, και που βρίσκει κανείς κατα κόρον στις δυτικές κοινωνίες σήμερα;;;

   • The Saint avatar
    The Saint @ The Saint 28/09/2011 16:09:23

    Υπάρχουν κάποια ορθογραφικά λάθη παραπάνω, τα εντόπισα, και ζητώ την κατανόησή σας...

   • Kραντωρ avatar
    Kραντωρ @ The Saint 29/09/2011 02:56:11

    Αγιε σ' ευχαριστω που με παρακινεις να προσθεσω πλειονες αποψεις μου επι του θεματος. Ο ελεγχος της γεννητικοτητος των τριτοκοσμικων φυλων ασφαλως δεν μπορει να γινη με τις υπαρχουσες ηγεσιες, που εξυπηρετουν την παρακμη και τα συμφεροντα μιας χυδαιας πλουτοκρατικης ταξεως. Πατριωτικες δυναμεις που θα ανελθουν στην εξουσια μπορουν να εφαρμοσουν αναλογα σχεδια. Στην Κινα υπαρχει ηδη κινησις υπερ της απεριοριστου τεκνοποιιας. Η επιθυμια για πολλους απογονους ειναι ενστικτωδης και απολυτως υγιης! Παλαιοτερα ολιγοι εφθαναν σε ηλικια αναπαραγωγης. Στις Ινδιες το 1920 ο μεσος ορος ζωης ηταν 17 ετη. Οι ευρωπαικοι λαοι με τις ικανοτητες τους κατωρθωσαν να επεκτεινουν τα ορια της ζωης παλευοντας με τα "στοιχεια της Φυσεως". Ειναι κι' αυτο παρεπομενο του ελληνογενους Δυτικου Πολιτισμου. Η πλανητικη κεφαλαιοκρατια επιδιωκει να αυξηση τα κερδη της, ενσωματωνοντας και τον τελευταιο πρωτογονο στο καταστρεπτικο συστημα της. Η πληθοπαραγωγη ευθυνεται για την καταστροφη του περιβαλλοντος και θα το επιβαρυνη ετι περαιτερω. Η θεσις καθε πατριωτου ειναι κοινωνιοκεντρικη και διαπνεεται απο κοινοτικο πνευμα. Ουδεμια σχεσις με την "σεχτα" που προωθησε τον Ψευδο-σοσιαλισμο και τον Ψευδο-κομμουνισμο και εγινε κυριαρχος του Κρεμλινου και νυν επικρατει στην Wall Street και στο City πολιορκοντας την Ελευθερια μας.

  • A.M. avatar
   A.M. @ Kραντωρ 28/09/2011 22:06:39

   @Κράντωρ έγραψε:
   «Η Δυσις να προωθηση την ιδεα του ενος τεκνου για τους τριτοκοσμικους. Καθε βοηθεια να εξαρταται απο τον ελεγχο των γεννησεων.»

   Τι χαζομάρες διαβάζω Θεέ μου!

   Επειδή «η Δύσις» σταμάτησε να γεννάει παιδιά και αποφάσισε να αυτοκτονήσει πληθυσμιακά εσύ προτείνεις ούτε λίγο ούτε πολύ να ... αυτοκτονήσεις και τους τριτοκοσμικούς που κάνουν παιδιά!!!
   Και γράφεις επίσης παρακάτω να μην τους δίνει ούτε βοήθεια - την όποια βοήθεια ο Θεός να την κάνει που τους δίνει σε τρόφιμα και φάρμακα - αν δεν σταματήσουν να κάνουν παιδιά!!

   Ουάου!

   Απ την μια μεριά κατηγορείς τον κομμουνισμό και τον λιμπεραλισμό της δύσης που οδήγησαν σε μειώσεις της τεκνοποιίας στην δύση και στις πρώην ανατολικές χώρες και απ την άλλη προτείνεις το .. κινέζικο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΌ μοντέλο που άπαξ και κάνεις πάνω από ένα παιδί αρχίζουν να σου κάνουν την ζωή ποδήλατο στην καλύτερη και φτάνουν και μέχρι τις υποχρεωτικές στειρώσεις!

   Αυτό λίγο να το προσέξεις!
   Οι απόψεις σου τείνουν λίγο προς ψυχωτικά συμπτώματα.
   Και σίγουρα είναι ΝΑΖΙΣΤΙΚΈΣ και ΦΑΣΙΣΤΙΚΈΣ απόψεις!

   Με ποιό δικαίωμα «η Δύσις» θα υποχρεώσει τον οποιονδήποτε άλλο λαό στο να ΜΗΝ κάνει ή και να κάνει παιδιά;;;
   Με το «δικαίωμα» που είχε ο Χίτλερ να ψήνει Εβραίους;;;

   Αντί να προτείνεις δηλ. «εις την Δύσιν» να κόψει την μ@λ@κί@ - καθότι πήδημα με προφυλακτικό καθώς και άλλες πρακτικές μ@λ@κί@ είναι - και να ξαναρχίσει να κάνει παιδιά όπως κάνουν οι τριτοκοσμικοί που συνεχίζουν να ακολουθούν τις φυσικές διαδικασίες, δεν προτείνεις απλώς στους τριτοκοσμικούς να ακολουθήσουν τις πρακτικές «της Δύσεως» αλλά προτείνεις «εις την Δύσιν» ΝΑ ΕΠΙΒΆΛΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ τις μ@λ@κί@ς τις δικές της στον τρίτο κόσμο!

   Χρειάζεσαι ψάξιμο άνθρωπέ μου!
   Υπάρχουν και κέντρα ψυχικής υγείας αρκετά αλλά και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν σχεδόν όλα ψυχιατρικές κλινικές.
   Και αν πας σε εφημερεύον ως επείγον περιστατικό είναι και δωρεάν ακόμα.

   • Kραντωρ avatar
    Kραντωρ @ A.M. 29/09/2011 08:29:39

    Κε/α Α.Μ τα σχολια σας φανερωνουν οπαδο του "μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι" Χρησιμοποιηται αγενη φρασεολογια που δεν αρμοζει σε πολιτισμενους ανθρωπους. Αναγνωστε παλιν τα οσα εχω γραψει και μετα συζητουμε. Η ολιγοφρενεια ειναι αντικειμενο της Ψυχολογιας και Ψυχιατρικης και δεν υπαρχει θεραπεια.

 5. Νikos Draxma avatar
  Νikos Draxma 28/09/2011 18:36:28

  Το προβλημα ειναι ο υπερπληθισμος

  Ειμαστε το μοναδικο θηλαστικο του ζωικου βασιλιεου , που εχουμε διαταραξει τον λογο ισορροπιας πληθυσμου σε συναρτηση με τους φυσικους πορους του περιβαλλοντος που ζουμε
  Αποικουμε μια περιοχη , την στραγγιζουμε ολοκληρωτικα και παμε στην διπλανη
  Σε μερικες δεκατειες δεν θα εχουμε φυσικα αγαθα να τραφουμε γιατι δεν θα φτανουν για ολους
  13 δις το 2040 ο πλανητης πλεον εκμπεμπει ΣΟΣ

  Στοιχειο ευημεριας του πληθυσμου (βιοτικο επιεπδο) ειναι η διατηρηση του σε νορμαλ επιπεδα και παντα σε συναρτηση με την εκταση που ζει
  Οι πολιτισμενοι λαοι εχουν διαφυλαξει αυτην την αναλογια 2 παιδια κατα μεσο ορο
  Ποσοστο ικανο να διατηρησει την διαωνιση τους , χωρις προβληματα

  Γενικα οι αναπτυσομενες χωρες , οι πληθυσμοι τους αυξανωνται σαν τα μηρμυγκια δημιουργωντας οχι μονο προβλημα στις χωρες τους ,αλλα και στις χωρες που μεταναστευουν

  Πρεπει να μπει φρενο στις γεννησεις ειδικοτερα σε αναπτυσομενες χωρες με αυστηρη νομοθεσια , οπως ισχυει ηδη στην κινα
  Ειναι εγκληματικο να γεναει ο καθενας τους απο 6-7 παιδια και να τα αμολαει στην μοιρα τους

  • A.M. avatar
   A.M. @ Νikos Draxma 28/09/2011 22:42:43

   @Nikos Draxma έγραψε:
   «Σε μερικες δεκατειες δεν θα εχουμε φυσικα αγαθα να τραφουμε γιατι δεν θα φτανουν για ολους»

   Μπούρδες!
   Μεγάλες μπούρδες των «τεχνοκρατών» του κ@λου!

   Η γή, ο πλανήτης έθρεψε το ανθρώπινο είδος χιλιετίες και χιλιετίες!
   Και ξαφνικά .. τον 21ο αιώνα η γή ..ΔΕΝ μπορεί να θρέψει τους ανθρώπους που την κατοικούν!
   Έτσι! στράβωσε και δεν θέλει.. δεν γουστάρει πιά να μας ταΐζει.
   Μας ...εκδικείται!

   Της «επιστημονικής» αφροσύνης και παράνοιας το κάγκελο!

   Πρόσθεσε σε αυτούς και όσους προστατεύουν την λευκή αρκούδα, την κίτρινη χελώνα, τον άσπρο λύκο, την μαύρη φάλαινα, το μώβ φίδι και ξοδεύουν ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ευρώ και δολλάρια γι αυτές τις φιλοζωϊκές και πράσινες ΜΠΟΎΡΔΕΣ! και εν ταυτώ αφήνουν τον κόσμο να πεθαίνει της πείνας και καταλαβαίνεις την τεράστια ΒΛΑΚΕΊΑ όσων τους πιστεύουν καί την ΥΠΟΚΡΙΣΊΑ όσων τα ισχυρίζονται αυτά.

   Η γή έχει δυνατότητα να ταΐζει δεκαπλάσιο αριθμό απ όσους ζούν σήμερα πάνω της!
   ΑΛΛΆ όταν ένας «πολιτισμένος» δυτικός καταναλώνει μέσα σε μια εβδομάδα τόσα όσα θα αρκούσαν για να ζήσει για έναν χρόνο ένας τριτοκοσμικός ε .. τότε δεν μπορεί να μας ταΐσει η γή!!!
   Πρόσθεσε εδώ και τα πόσα ξοδεύονται για εξοπλισμούς ετησίως και αναλογίσου ..
   αν αυτά τα χρήματα αντι για πυραύλους και όπλα και .. μπουζούκια και βίλες εκατομμυρίων και πανάκριβα αυτοκίνητα κλπ κλπ μετατρέπονταν σε μονάδες παραγωγής τροφίμων θα μπορούσε η γή να ταΐσει δεκαπλάσιο πληθυσμό ή όχι;;;

  • The Saint avatar
   The Saint @ Νikos Draxma 28/09/2011 22:58:12

   Συμφωνούμε αγαπητέ Νίκο, το "πρόβλημα" ξεκινάει απο εκεί, απο τις τρίτες χώρες, όπου οπως είπα και παραπάνω, η αύξηση του πληθυσμού είναι ραγδαία, και συνεπαγόμενα εξοντωτική γιά το περιβάλλον.
   Πρέπει όμως να δούμε και τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται στις χώρες που "δεχονται" όλο αυτό το μεταναστευτικό κύμα των μυρίων, διότι:
   Απο τη μιά έχουμε λαούς που έχουν σχεδόν μηδενική μόρφωση, παιδεία, χαλαρότατη κοινωνική συνοχή, και εξτρεμιστική εξάρτηση απο τις θρησκείες τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν σημαντική τροχοπέδη, στο να μπορέσουν οι ίδιοι αυτοί λαοί να διαμορφώσουν τις κοινωνικές συνθήκες που απαιτούνται, γιά τον έλεγχο του προβλήματος που πραγματεύεται η συζητησή μας.
   Απο την άλλη, στην προσπάθειά τους να βρούν τρόπους γιά να επιτύχουν μιά στοιχειωδώς ανθρώπινη διαβίωση, μεταναστεύουν κατα εκατοντάδες χιλιάδες, σε άλλες χώρες, στις οποίες όμως ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες, και έθιμα, ακολουθώντας μιά αποστασιοποίηση, ενώ παράλληλα θέλουν να διατηρούν στο ακέραιο τις θρησκευτικές και κοινωνικές τους ιδιαιτερότητες, γιά να μην πώ ότι προσπαθούν να τις επιβάλλουν κιόλας.
   Δυστηχώς το πρόβλημα που πλέον είναι υπαρκτό, και διογκωμένο σε κάποιες περιπτώσεις, διεκπεραιώνεται μόνο με "βίαιες" λύσεις...
   Θα μπορουσα να γράψω πιό αναλυτικά γιά τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά νομίζω ότι λίγο-πολύ είναι γνωστά στους περισσότερους.
   Επιβάλλεται εν πάσει περιπτώσει, να βρεθούν λύσεις γι'αυτό σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά δυστηχώς εδώ ερχόμαστε σε σύγκρουση με την νεοταξική αντίληψη της "παγκοσμιοποίησης", αντίληψη που ενστερνίζεται το μεγάλο κεφάλαιο, και που βλέπει τους ανθρώπους παγκοσμίως ώς "πληθυσμό" τον οποίο θέλει ως μιά ενιαία, άβουλη μάζα χωρίς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν εδώ και αιώνες τις ανθρώπινες κοινωνίες (Εθνική συνείδηση, κουλτούρα, ιστορία, θρησκευτικές πεποιθήσεις), γιά να μπορεί έτσι να είναι εύκολα ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη.
   Στο διάστημα δε, που απαιτείται χρονικά γιά αυτήν την "μετατροπή" ελάχιστη σημασία δίνει (το μεγάλο κεφάλαιο, οι οπαδοί της "παγκοσμιοποίησης" γενικώς) στις κατα τόπους παράπλευρες απώλειες, και τα επιμέρους προβλήματα, αφού το κόστος αυτών είναι κλάσμα του κόστους που θα απαιτείτο γιά την με άλλο τρόπο επίτευξη της (ένας 3ος παγκόσμιος πόλεμος π.χ.).
   Γεννάται λοιπόν το ερώτημα μετά απο όλα αυτά, ΠΩΣ, και με ποιούς τρόπους θα λυθεί εν τέλει το πρόβλημα αυτό, σε συνδιασμό βεβαίως με τα υπολοιπα οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί αυτή η "στεγνή" νεοταξική αντίληψη και θεωρία, που προσπαθεί το μεγάλο κεφάλαιο να επιβάλλει πάση θυσία...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Νikos Draxma 30/09/2011 00:35:52

   Ὂχι φίλε Νίκο Draxma,τό πρόβλημα δέν εἶναι ὁ ὑπερπλυθησμός ἀλλά ὁ ὑπερκαταναλωτισμός μέχρι ξεκοιλιαστούρας μερικῶν καί ὁ ὑποσιτισμός κάποιων ἂλλων (τῶν περισσοτέρων).

 6. The Saint avatar
  The Saint 29/09/2011 01:02:08

  Αγαπητέ Α.Μ. σου διαφεύγει κάτι...
  Οταν δεκαπλασιαστεί ο πληθυσμός μετά τι;
  Θα αρχίσουμε να τρώμε ό ένας τον άλλον; Οταν απο την πείνα θα μπαίνουν μέσα στο σπίτι σου (όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις και σήμερα) και θα σε σφάζουν γιπά να σε φάνε, τότε τι θα πράξεις; Θα τα λές τα πράγματα όπως τα λές τώρα;
  ΠΡΟΣΟΧΗ!
  Δεν εννοώ με τα παραπάνω ότι πρέπει εμείς να θεωρούμαστε "ανώτερη φυλή" και ότι πρέπει να επιβάλλουμε στους "τριτοκοσμικούς" οτιδήποτε, αλλά δεν νομίζεις, ότι πρέπει να μπούν κάποια πράγματα σε μιά τάξη, και να ακολουθηθεί ένας στοιχειώδης προαγραμματισμός γιά να μπορεί "να ισορροπεί η ζυγαριά";
  Kαι βεβαίως φαντάζομαι ότι θα συμφωνείς πώς χρειάζεται μιά πιό σοβαρή αντιμετώπιση γενικότερα το γεγονός, πώς σε κάποιες ασιατικές χώρες (λόγω θρησκείας) μπορούν να παντρευονται 5-6 γυναίκες, και να κάνουν και απο 5-6 παιδιά με την κάθε μία.
  Η, -επειδή αναφέρθηκες στην υπερκατανάλωση των δυτικών, και συμφωνώ παρ'αυτα- σε πάω στο άλλο άκρο, όπου στην Ινδία, μπορεί να υπάρχει πολύς κόσμος που πεινάει, αλλά οι αγελάδες δίπλα τους περπατούν αμέριμνες επειδή είναι ...ιερό ζώο!! ΕΛΕΟΣ!

 7. Ignoramus avatar
  Ignoramus 29/09/2011 13:00:00

  Και αλλα μπουμπουκια απο την Ιπατια

  Από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης συνελήφθησαν κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλγερίας και Παλαιστίνης, ηλικίας 33 και 17 ετών αντίστοιχα, γιατί λίγο νωρίτερα είχαν διαρρήξει κατάστημα στα Πατήσια Αττικής, από το οποίο αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.
  Τι λεει ο τσιπρας και ο βουγιας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.