#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2012 16:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν χαρίζεται στα άκρα η ΕυρώπηΗ ευρωπαϊκή οικονομία, όπως και η γεωπολιτική  τάξη βρίσκονται σε κρίση. Η ανεργία, η λιτότητα και οι εντάσεις μεταξύ των κρατών οδηγούν πολλούς παρατηρητές να ισχυρίζονται πως οι πολιτικές συνθήκες προσομοιάζουν με αυτές της δεκαετίας του 1930. Αυτό όμως είναι λάθος.

Μέχρι τώρα, το πολιτικό κέντρο έχει αντέξει παντού. Το εκπληκτικό δεν είναι η ανάδυση του εξτρεμισμού, αλλά το πόσο σπάνιος είναι, αν αναλογιστούμε το βάθος και την διάρκεια της κρίσης που ζούμε.

Ο φόβος για εξτρεμισμό είναι μεγαλύτερος στην Γαλλία. Στις εκλογές του περασμένου Απρίλη, τα ακραία κόμματα κέρδισαν πόντους. Δεν υπήρχε όμως καμιά αμφιβολία, πως στο τέλος, ο νικητής θα ήταν ένα από τα δυο συμβατικά κόμματα, συνεπώς δεν υπήρχαν επιπτώσεις για όσους ψήφισαν τα άκρα.

Οι βουλευτικές όμως εκλογές που ακολούθησαν,  ήταν διαφορετικές. Αν οι ακραίοι κέρδιζαν και τότε τα ίδια ποσοστά με τις προεδρικές εκλογές, το κοινοβούλιο θα γέμιζε από εξτρεμιστές. Τελικά όμως, οι  ψηφοφόροι έκαναν πίσω. Το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen κέρδισε δυο μόλις έδρες, από τις 577 στην Κάτω Βουλή,  ενώ όλα μαζί τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά mainstream  πολιτικά σχήματα κέρδισαν 560 έδρες.

Στην Ισπανία, η  οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν της Γαλλίας. Ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς είναι άνεργος, ενώ κάθε μήνα αναγγέλλονται επιπλέον μέτρα λιτότητας. Και όμως, οι τελευταίες εκλογές απλά προκάλεσαν μια βαρετή εναλλαγή κυβέρνησης από την κεντροαριστερά προς την κεντροδεξιά. Με εξαίρεση μια μικρή αύξηση στα ποσοστά του σκληροπυρηνικού κόμματος της Ενωμένης Αριστεράς, τα ακραία κόμματα δεν τα πήγαν ιδιαίτερα καλά.

Η Πορτογαλία είναι η πιο βραδέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Δ. Ευρώπης, τα τελευταία 10-15 χρόνια. Οι τελευταίες της εκλογές έγινα πριν από 15 μήνες, παράλληλα με την οικονομική διάσωση της χώρας από πλευράς της τρόικας. Το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα έχασε 9% σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες εκλογές. Η νικηφόρα κεντροδεξιά πρόσθεσε 10 ποσοστιαίες μονάδες στο ενεργητικό της. Δεν σημειώθηκε όμως καμιά αύξηση στα ποσοστά των άκρων, ούτε υπήρξε καμιά ένδειξη πως ο πορτογαλικός λαός θέλει να επιστρέψει στις απολυταρχικές πρακτικές του παρελθόντος.

Η Ιταλία, σε αντίθεση με τους μεσογειακούς της γείτονες, δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής κάποια εξωτερική βοήθεια. Όπως όμως η Πορτογαλία, έτσι κι αυτή υποφέρει από χαμηλούς οικονομικούς δείκτες από το 2008. Σήμερα βυθίζεται στην ύφεση.

Η μεγαλύτερη όμως επίπτωση της οικονομικής κρίσης ήταν αντί-πολιτική. Το κίνημα των Πέντε Αστέρων του διαδικτυακού ακτιβιστή Beppe Grillo εμφανίστηκε από το πουθενά στις τοπικές εκλογές του περασμένου Μάιου, και δεν μπορεί κανείς να το τοποθετήσει στο πολιτικό φάσμα. Αν και ο Grillo υποστηρίζει ακραίες οικονομικές θέσεις, όπως η έξοδος από το ευρώ και η κήρυξη στάσης πληρωμών στα χρέη της Ιταλίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το κίνημα του πάει κόντρα στις βασικές δημοκρατικές αρχές.

Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου οι οικονομικές και πολιτικές αποτυχίες ήταν τεράστιες, δεν υπήρξε τόση βία όση θα ανέμενε κανείς σε σχέση με το μέγεθος της κατάρρευσης. Παρά την μακρά της ιστορία με την τρομοκρατία, δεν σημειώθηκαν πολιτικές δολοφονίες. Παράλληλα, αν και υπήρξαν διαδηλώσεις στους δρόμους, δεν ήταν πιο βίαιες από τις αντίστοιχες πριν από την κρίση.

Στην Γερμανία, όπου η κρίση δεν χτύπησε έντονα, και η ανεργία παραμένει χαμηλή, υπάρχει βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια για το κόστος της διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, κανένα από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο δεν διαφώνησε με την κυβέρνηση στα θέματα διασώσεων, αν και θα μπορούσαν να επωφεληθούν ψηφοθηρικά.

Η εξωκοινοβουλευτική αντίδραση στις διασώσεις αυξάνεται, κυρίως μεταξύ τω Γερμανών επιχειρηματιών και οικονομολόγων. Δεν φαίνεται όμως στον ορίζοντα κάποιο νέο αντιευρωπαϊκό σχήμα να αναπτύσσεται, εν όψει των επόμενων εκλογών. Όπως και στην Ιταλία, έτσι και στη Γερμανία, η μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή είναι μη πολιτική: Η ανάδυση του κόμματος των Πειρατών.

Η Φιλανδία αποτελεί ένα παράδειγμα χώρας, όπου το πολιτικό κέντρο έχει υποχωρήσει σημαντικά.  Το κόμμα των Αληθινών Φιλανδών, που υποστηρίζει τον απομονωτισμό, πενταπλασίασε την δύναμή του στις εκλογές πριν από 15 μήνες. Βέβαια, αν και πρόκειται για ένα ξενοφοβικό και παρωχημένο πολιτικό κόμμα, δεν δείχνει τάσεις απόρριψης των δημοκρατικών αξιών.

Εκτός της ευρωζώνης, η εικόνα είναι περίπου η ίδια, με την εξαίρεση της Ουγγαρίας, όπου οι δημοκρατικές συνήθειες δέχονται επίθεση, καθώς και της Ρουμανίας (πιο πρόσφατα). Όμως ακόμη κι αυτές οι δυο χώρες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν,  για να αγγίξουν τις απολυταρχικές τάσεις της δεκαετίας του 1930.

Για να κατανοήσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει, δεν πρέπει να ανατρέχουμε στα ‘30ς, αλλά στην δεκαετία του 1990, η οποία είναι πιο ιστορικά παράλληλη. Στις αρχές της, οι μετά-κομμουνιστικές δημοκρατίες υπέστησαν ισχυρά σοκ, καθώς μετατράπηκαν σε οικονομίες της αγοράς, αντί για κρατικά και κεντρικά σχεδιασμένες οικονομίες που ήταν πριν. Πολλές βιομηχανίες που τα κομμουνιστικά καθεστώτα στήριζαν, κατέρρευσαν απότομα.  Τα επίπεδα ζωής ελαττώθηκαν, και η ανεργία θέριεψε.

Η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή πολιτική αντίδραση δεν ήταν μια επάνοδος του εξτρεμισμού, όπως την δεκαετία του ‘30, αλλά μια τάση εναντίον των κυβερνώντων κομμάτων. Σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις, σε όλη τη μεταβατική περίοδο των ‘90ς, σχεδόν καμιά κυβέρνηση δεν πέτυχε την επανεκλογή της.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα στην Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι καταψηφίζουν αυτούς που είναι στην εξουσία, και όχι την δημοκρατία και τις αξίες της. Θα χρειαστεί μια πολύ πιο βαθιά και μακροβιότερη οικονομική κατάρρευση για να δούμε τα πράγματα να αλλάζουν προς το χειρότερο. Κάτι βέβαια, που δεν είναι και απίθανο.

irishtimes.com

S.A.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άδης avatar
  Άδης 02/08/2012 17:09:37

  Προπαγανδιστικό άρθρο υπέρ της Παγκοσμιοποίησης και της εξαφάνισης των Εθνικών Κρατών. Ατυχής η σύνδεση "ντε και καλά" του Εθνικισμού με τον.. "Ναζισμό". χάρη στον Εθνικισμό υπάρχουν Εθνικά Κράτη στην Ευρώπη και χάρη στον Εθνικισμό οι Λαοί κέρδισαν την Ελευθερία τους. Μήπως Εθνικιστές δεν ήταν ο Κολοκοτρώνης, ο Καποδίστριας, ο Κοραής, ο Παύλος Μελάς, κτλ... Η μήπως Εθνικιστές δεβν ήταν στην Γαλλική Επανάσταση; Δεν έχει μείνει άλλη πολιτική στη Νέα Τάξη Πραγμάτων της Παγκοσμιοποίησης παρά να συνδέει τον Εθνικισμό με τον... Χίτλερ για να πολεμήσει την Ιδέα των εθνικών Κρατών που αποτελούν εμπόδιο στην Πραγμάτωση της παγκοσμιοποίησης.
  Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο πλέον.

 2. Ψυρης avatar
  Ψυρης 02/08/2012 17:25:24

  Ε οχι και δεν χαριζεται στα ακρα! Εκτος κι αν δεν θεωρειτε ακραιους τους φιλελευθερους!

  • Ψυρης avatar
   Ψυρης @ Ψυρης 02/08/2012 17:26:16

   Που σημαινει οτι δεν θεωρειται ακραιους ουτε το αντιπαλο δεος των φιλελευθερων, τους κομμουνιστες...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ψυρης 02/08/2012 17:35:05

   Γιατί; Ο Λουξεμβουργέζος φιλελεύθερος Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, μια χαρά μετριοπαθής πολιτικός είναι !
   Μάλλον κρίνεις από κάποιους πιό "κοντινούς" μας, π.χ. Τζήμερους, Ρέσλερ κτλ !!!

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 02/08/2012 19:02:30

  Η επανάληψη των 30's δεν μπορεί να είναι σκέτη copy paste....Οι "ακραίοι"
  ενισχύονται, όχι τόσο όσο θά ήθελαν γιατί παραμένουν σε άγονη κόντρα
  και γιατί η πολυπληθής "μικρομεσαία" τάξη δεν απώλεσε το...πάν!
  Μετά την πτώση των σταλινικών όμως στα 90's, oι ακρότητες και οι...
  εξτρεμισμοί έγιναν απο το ίδιο το σύστημα που ξεχαρβάλωσε και το
  κοινωνικό κράτος και τους δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ μετέβαλε την
  πολιτικη τάξη σε ανίσχυρα φερέφωνα....και εδώ είναι ίσως το πρόβλημα!
  Η προσέγγιση μου φέρνει στο νού την "Παρακμή της Δύσεως" του Oswald
  Spengler, ;όταν η συντηρητική διανόηση....μιλούσε ακόμη!

  Υ.Γ Γιατί εγώ νομίζω ότι η κυρία Yuta Urpilainen παραμένει ακραίο
  συστημικό φαινόμενο;

 4. No Way avatar
  No Way 02/08/2012 22:40:06

  O αρθρογραφος , καλο θα ηταν να μαθει να ξεχωριζει τις εννοιες ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ , επιπλεον στην παγκοσμιοποιημενη πολιτικη , δεν υπαρχουν οι ταμπελες του 20 αιωνα οπως δεξιοι , αριστεροι και ακραιοι , ο καθενας υποστηριζει τα συμφεροντα του και οι περισσοτεροι των μαμωνα

  Ο μονος εξτρεμισμος και εκτροπη που υπαρχει στην ευρωπη , ειναι η ΕΕ που θελει τα κρατη , ενα ΕΝΙΑΙΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΙΓΜΑ ΥΠΗΚΟΩΝ , χωρις εθνικη ταυτοτητα και κριτικη σκεψη για να τους εξουσιαζει ευκολοτερα

 5. Enzo avatar
  Enzo 02/08/2012 23:26:17

  Και όμως θα χαριστεί και η ιστορία θα επαναληφθεί γιατι η ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέχρι να εκτονωθεί ,
  Στην γηραιά έχουμε ακόμα δρόμο

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 03/08/2012 12:41:38

  Μάλιστα. Όλα καλά λοιπόν σύμφωνα με το άρθρο. Δεν θα διαφωνήσω ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν ήδη χειρότερα. Πως θα είναι όμως σε μερικούς μήνες; Σε μερικά χρόνια;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.