#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/03/2011 03:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης της ευρωζώνηςΗ κρίση χρέους που ταλανίζει την ΕΕ δεν είναι μια απλή κυκλική κρίση ρευστότητας. Αποτελεί μια δομική κρίση που απαιτεί άμεσες λύσεις.

«Η Angela Merkel και εγώ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε ποτέ το ευρώ»,  δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο παγκόσμιο φόρουμ του Νταβός. «Είμαστε έτοιμοι να το υπερασπιστούμε πάση θυσία», είπε.

Το ερώτημα είναι, πως;

Μετά από δυο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους, η ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση συστάθηκε προκειμένου να μειωθούν οι τριβές και οι εντάσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Τώρα, το όραμα αυτό τίθεται σε δοκιμασία. Και παρά τις δεσμεύσεις τους για πλήρη στήριξη της ένωσης, οι δυο χώρες δέχονται μεγάλες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις.

Το 2010, το έλλειμμα στο προϋπολογισμό της Γαλλίας άγγιξε το 7.7% του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για μια βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη της τάξης του 2-2.5% παραείναι αισιόδοξες.

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αυστηρής λιτότητας για τη Γαλλία. Στα τέλη του 2010 σημειώθηκαν έντονες λαϊκές αντιδράσεις, υπό τη μορφή απεργιών και διαδηλώσεων εναντίον των συνταξιοδοτικών και άλλων μεταρρυθμίσεων. Άρα θα ήταν αφελές το να δούμε κάποια παρόμοια μέτρα να λαμβάνονται πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2012.

Τους επόμενους μήνες θα δούμε κι άλλες υποβαθμίσεις στη πιστωτική αξιοπιστία κάποιων χωρών, που ίσως να αγγίξουν και κάποιες από τις πιο πιστωτικά αξιόπιστες χώρες. Ακόμη και η Γαλλία μπορεί να χάσει την αξιολόγησή της (ΑΑΑ). Κι αν συμβεί αυτό, τότε τι γίνεται με τη Γερμανία; Για να λέμε την αλήθεια,  η Γερμανία οδεύει προς ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αν όμως η κρίσιμη καμπή της Γαλλίας είναι οικονομική, αυτή της Γερμανίας είναι πολιτική.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στη Γερμανία αφορούν μια σειρά από επτά εκλογικές αναμετρήσεις σε 16 περιοχές, και είναι μια μακροχρόνια υπόθεση που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2011. Το αποτέλεσμα θα έχει άμεση επίδραση στο πως η Merkel θα χαράσσει στο μέλλον πολιτική, τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για το κόμμα της, και για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι ενδιάμεσες εκλογές μπορεί να αποτελέσουν εφιάλτη για τη καγκελάριο, και να θέσουν σε δοκιμασία το ρόλο της Γερμανίας ως εγγυήτριας του ευρώ.

Η αξιοπιστία της Merkel έχει ήδη δοκιμαστεί από τη παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank  Axel Weber, τον οποίο θεωρούσε ως ιδανικό διάδοχο του Jean-Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ. Μεγάλη δοκιμασία αποτέλεσε επίσης και η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Karl Theodor zu Guttenberg, εξαιτίας σκανδάλου με το πτυχίο του.

Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση μοιάζει διαιρεμένη όσον αφορά στο μέλλον του ευρώ, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνουν να αποστασιοποιούνται. Και ενώ το σοσιαλδημοκρατικό SDP δείχνει πως συμφωνεί στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για μια ευρωπαϊκή οικονομική ενσωμάτωση, οι ψηφοφόροι του, όπως και αυτοί της Merkel, έχουν άλλη άποψη.

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα έχει να κάνει με τα τεράστια για ειρηνική περίοδο χρέη, τα χρεοκοπημένα κράτη της ευρωζώνης, και τις τράπεζες. Παράλληλα συνεχίζει η πτώση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Τα επόμενα χρόνια, τα χρέη θα πρέπει να συγκρατηθούν μέσω ενός σταθεροποιητικού μηχανισμού αξίας €1.500-2.000 δισ. Οι τράπεζες «ζόμπι» θα πρέπει να αναδομηθούν, και οι τράπεζες σε κίνδυνο να αναχρηματοδοτηθούν. Τρίτον, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να αναδιαρθρωθούν τα χρέη των χρεοκοπημένων οικονομιών της ΕΕ.

Ακόμη όμως και όλα αυτά, δεν αρκούν. Από τη δεκαετία του 1990, η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία στην ευρωζώνη σημειώνουν σημαντική κάμψη. Ιστορικά, η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει και τελματώνει όταν το χρέος πιάσει το 90% του ΑΕΠ. Το 2010, το χρέος στην ευρωζώνη αντιστοιχούσε στο 84% του γενικού ΑΕΠ. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα του λογαριασμού.

Σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ανατολική Ασία είναι πιο ανταγωνιστική από τις ΗΠΑ και πολύ πιο ανταγωνιστική από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη συγκαταβατικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, μετά από δεκαετίες ευμάρειας και ανάπτυξης.

Όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται. Μεταρρυθμίσεις. Το θέμα είναι πως δεν γίνονται. Η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα απαιτεί βαθιά ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, ώστε να συντηρηθούν οι οικονομίες κλίμακος. Θα πρέπει να απελευθερωθεί η μετανάστευση, και να αυξηθούν τα ποσά που διατίθενται στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Το τελευταίο διάστημα, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει την ανάγκη ενός συμφώνου ανταγωνιστικότητας. Αυτό προϋποθέτει δομικές μεταρρυθμίσεις στις ασθενείς οικονομίες. Το όλο σχέδιο δεν τα πήγε καλά επειδή η εναρμόνιση των φορολογιών συνάντησε την αντίρρηση της Ιρλανδίας, και η αλλαγή των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης συνάντησε την άρνηση των περισσοτέρων χωρών.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι με βάση τις τρέχουσες τάσεις, τα αυξανόμενα χρέη συντελούν στη παρακμή του ευρώ. Το μερίδιο των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών στην ευρωζώνη είναι το 24% του ΑΕΠ των G20. Ακόμη και κάποια αισιόδοξα σενάρια μας δείχνουν πως αυτό το ποσοστό θα πέσει κι άλλο, φτάνοντας στο 10% έως το 2050. Μια διαιρεμένη ευρωζώνη είναι ότι χειρότερο.

Καμία αναπτυγμένη οικονομία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής από τη κρίση χρέους. Στην Ευρώπη, αυτού του είδους τα προβλήματα πηγάζουν ιστορικά από τις παραβιάσεις των όρων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης του 1995. Πριν από τη κρίση, το όριο του 3% για το έλλειμμα, παραβιάστηκε πάνω από 100 φορές. Το δε όριο του 60% για το χρέος, δεν ελήφθη ποτέ στα σοβαρά.

Εκτός από τις περιόδους πολέμου, τα δημοσιονομικά κάποιων χωρών της ΟΝΕ ποτέ δεν ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση. Η όλη κρίση του ευρώ θέτει και ένα βασικό ερώτημα που αφορά στο μέλλον του κοινωνικού κράτους. Ένα μοντέλο που χρηματοδοτήθηκε εις βάρος των συνθηκών διαβίωσης των επόμενων γενιών.

Πάντως, θα πρέπει να θυμόμαστε πως ακόμη κι αν δεν είχε γίνει η παγκόσμια κρίση, το μέσο ποσοστό χρέους των οικονομιών της G7 επί του ΑΕΠ θα ήταν 200% έως το 2030, και θα άγγιζε το 440% το 2050, όπως έχει υπολογίσει το ΔΝΤ.

Μετά λοιπόν από αυτή τη σοβαρή κρίση, δεν έχει επιστροφή στα συνηθισμένα. Η ΕΕ εισέρχεται σε μια περίοδο αναταραχής.

 

S.A.-The Globalist

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Agiatolax avatar
  Agiatolax 17/03/2011 03:56:43

  Φυσικα και δεν υπαρχει , με το συμφωνο αποικιοκρατιας που υπογραφουν θα θερισουν θυελλες αραβικου τυπου στα ευρωπαικα κρατη
  Η ελλαδα ειναι η πρωτη , αν και πιστευω ο ελληνας οσο επιπολαιος και ανευθυνος ειναι , αλλο τοσο εξυπνος ωστε να το αντιμπετωπισει

  Για μας υπαρχει μια λυση

  Αρνηση χρεους
  Λογιστικος ελεγχος και διεκδηκηση αυτου με νομικη βουλα διενθων δικαστηριων
  Επιστροφη στην δραχμη

  http://www.youtube.com/watch?v=Pgb71Hxi8hE&feature=player_embedded

  Ο μοναδικος που τα πε με το ονομα τους , κανωντας σκονη ολους τους εγχωριους οικονομικους παπαγαλους του συστηματος
  Και ταυτιστηκε με νομπελιστες και ειδικους που δεν διακυνδυνευουν να χασουν την φημη τους , λεγοντας μπαρουφες

  Το ευρω απετυχε για τις ασθενεις χωρες , οσο πιο γρηγορα το καταλαβουν (ευρωπαιστες) τοσο το καλυτερο γιαυτους

  • JOHN avatar
   JOHN @ Agiatolax 17/03/2011 12:13:03

   Ακριβως!!!Το ευρω ειχε ωφελη για τις χωρες που εχουν ομορες οικονομιες, και οχι για ολους.Η Γερμανια που εβαλε πλατη να μπουν ωρημοι κι αγουροι στο κοινο νομισμα για να διαθεσει την υπερπαραγωγη της τωρα της γυριζει μπουμερακ γιατι ανακαλυπτει οτι το κοστος που της αναλογει να πληρωσει ειναι μεγαλο.

  • popolaros avatar
   popolaros @ Agiatolax 17/03/2011 23:26:34

   Με αυτό το βιντεάκι προβλέπω να το φυσάνε οι μνημονιακοί και να μην κρυώνει.
   Σε 3-4 ημέρες έχει κάνει 25000 εμφανίσεις και ας είναι 2ωρο.
   Την κρίση την έφερε στην ευρωζώνη ο γιωργάκης.
   Έτσι πήρε ανάσα η αμερικανική φούσκα.
   Βεβαίως και οι φίλιοι οίκοι θα συνεχίσουν να κοπανάνε ευρώ.

 2. neotera avatar
  neotera 17/03/2011 04:00:38

  Μπάαα... Χειρότερα ειναι τα πράγματα από την άλλη πλευρά του ατλαντικού. Πολύ ανησυχητικά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες - μείον 25% οι παραγγελίες νέων κατοικιών με τον πληθωρισμό να καλπάζει - ο ορισμός του στασιμοπληθωρισμού.
  Γι αυτό εντείνεται η πολυφορεμένη προπαγάνδα τους για τους κινδύνους στην ευρωζωνη.

  • Misha avatar
   Misha @ neotera 17/03/2011 09:48:08

   Aφού τα κρατη έδωσαν τα κλειδιά τους στις ανεξέλεγκτες «αγορές» και τους «οικους αξιολόγησης», αυτά θα συνέβαιναν...

 3. Έρεβος avatar
  Έρεβος 17/03/2011 04:05:00

  Η ευρώπη δεν έχει καμμία προοπτική εαν εξακολουθήσει να μην είναι ενωμένη οικονομικά σε ουσιαστικό επίπεδο.

  Η Γερμανία θα πρεπει να καταλάβει ότι το μοντέλο του τρίτου ράιχ δεν δουλεύει στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία των 3 δισεκατομυρίων ασιατών. Είναι πολύ μικρή και δεν έχει πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές που μπορούν να την κάνουν ή να την διατηρήσουν σαν μεγάλη δύναμη.

  Αντί να αρμέγει με τόκους και κερατιάτικα τον "φτωχό" νότο και την ανατολή να φροντίσει να τους αναπτύξει βοηθώντας να εγκατασταθούν σε αυτές τις χώρες της ευρώπης σοβαρές κυβερνήσεις που θα μειώσουν την διαφθορά, θα ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα συνεισφέρουν ουσιαστικά και όχι πρόσκαιρα και καταναλωτικά στην δημιουργία μιας ισχυρής ευρώπης.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/03/2011 11:06:28

  *Προβλέψεις που θα εξαφαλίζουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα λογοδοτούν για τις αξιολογήσεις τους ιδιαίτερα για κρατικά ομόλογα ζητά προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρω παϊκού Κοινοβουλίου που παρουσίασε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
  ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ $$$ ΜΑς ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ !!! ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.... ΟΠΟΙΟς ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ.... ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙς ΤΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ $$$

  *Ο πληθωρισμός στην Ευρω ζώνη αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο και κατά 2,4% σε ετήσια, παραμένοντας άνω του ορίου 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ. ΕΙΠΑ ΠΡΟΧΤΕΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΣΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ, ΕΜΕΙς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΩΣ.-----

  ΠΠ

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 17/03/2011 11:34:00

  "Η ευρώπη δεν έχει καμμία προοπτική εαν εξακολουθήσει να μην είναι ενωμένη οικονομικά σε ουσιαστικό επίπεδο."

  σωστα,,αν εχουν οι ηγετες τα κοτσια,,,να κανουν πραγματικη ευρωπαικη κυβερνηση..
  αλλα να την ψηφιζουμε εμεις,,οι ευρωπαιοι πολιτες,,μεσω της βουλης πχ..

  αλλα δεν τολμανε,,γιατι δεν θελουν να χασουν τη δυναμη στις χωρες τους,,δεν θελουν να γινουν επαρχοι ουσιαστικα..

  μεχρι τοτε,,την πραγματικη δημοκρατικη ενωση της ευρωπης,,θα εχουμε την ολιγαρχια των βρυξελλων που ειναι ουσιαστικα εκπροσωποι τραπεζων..

 6. Έρεβος avatar
  Έρεβος 17/03/2011 11:41:31

  Το παράδειγμα υπάρχει που δουλεύει. Λέγεται ΗΠΑ.

  Η ευρώπη θα επιζήσει μακροπρόθεσμα μόνον όταν γίνει Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

  • JOHN avatar
   JOHN @ Έρεβος 17/03/2011 21:45:53

   @Ερεβος. Υπαρχει μια τεραστια διαφορα μεταξυ ΗΠΑ και ΕΕ.ΟΙ ΗΠΑ εχαν κοινη αφαιτηρια και ιστορικη διαδρομη ενω η Ευρωπη οχι.Εαν βαλοουμε και το παραγοντα κουλτουρας γλωσας και παιδιας τοτε το προβλημα γινεται ακομα οξυτερο.

  • popolaros avatar
   popolaros @ Έρεβος 17/03/2011 23:27:53

   !!!

 7. Agiatolax avatar
  Agiatolax 17/03/2011 14:28:56

  Η ευρωπη δεν θα γινει ποτε αμερικη , διοτι οι λαοι εχουν εθνικη ταυτοτητα ,κουλτουρα και αυξημενο αισθημα πατριωτισμου , σε σχεση με τις ηπα που ειναι μια πολυπολιτισμικη κοινωνια χωρις συνορα

  Αδυνατον να πεισεις τους λαους τις ευρωπης να εχουν μια αορατη κεντρικη κυβερνηση και να εκχωρησουν τα κυριαρχικα τους δικαιωματα που γιαυτα παλεψαν αιωνες
  Ουδεποτε στην ιστορια της δημοκρατιας δεν εγινε αυτο ,οπως και νομισματικη ενωση κρατων σε τετοιο επιπεδο δεν αντεξε

  Επιπλεον το δολλαριο ειναι παγκοσμιο αποθεματικο νομισμα στις χρηματιστηριακες αγορες του πλανητη και καθοριζει ολες τις τιμες των αγαθων , το παγκοσμιο χρηματοπιστωτικο συστημα (fed) ειναι δομημενο στα μετρα της αμερικης , ως εκτουτου ειναι αδυνατον να υποσκελιστει η να ανταγωνιστει το δολλαριο απο το ευρω
  Οποτε δεν εχει καμια σχεση το οικονομικο συστημα της αμερικης με της ευρωζωνης

  Οι ηπα εχουν και αυτες ελλειματα σαν μοντελο οικονομιας ειναι παντελως αποτυχημενο στην ουσια , δεδομενου οτι 48 πολειετιες ειναι χρεωκοπημενες , αλλα δεν εχουν προβλημα διοτι κοβουν χαρτια (δολλαρια) και αγοραζουν τα παντα στο πλανητη , αδιαφωρωντας για τα ελλειματα

  Αυτη ειναι και η πραγματικη δυναμη της αμερικης , οποτε παψει το δολλαριο ως παγκοσμιο αποθεματικο και μπουν και αλλα νομισματα και αλλαξουν αρδην οι παγκοσmιοι κανονες του χρηματοπιστιτικου συστηματος οσο και η λειτουργια της fed η τοτε η αμερικη θα χασει μεγαλο μερος της δυναμης της

  Ας το παρουν χαμπαρι οτι το πειραμα του ευρω απετυχε , τα στοιχεια ειναι αποκαλυπτικα αλλωστε http://www.antinews.gr/2010/12/08/75111/ , ο Faratz ειναι ο πρωτος που φωναζε για την αποτυχια του και προβλεψε κατα που παει το πραγμα

  http://www.youtube.com/watch?v=7tQ1ylp_qYc&feature=player_embedded

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.