#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2011 07:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Γιατί αποτύχαμε στην Ευρώπη

Έκθεση για την επιτήρηση στην Ε.Ε. που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα
του Γιώργου Καράμπελα

Την αποτυχία του στην επιτήρηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για την επιτήρηση στην Ε.Ε. το διάστημα 2008-2010 που δημοσιεύθηκε σήμερα, ρίχνοντας το φταίξιμο στις δομές της Ένωσης και στα λανθασμένα στοιχεία που του δίνονταν. Ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο θα πρέπει να φέρεται στην Ε.Ε. όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου -χωρίς την παραδοχή ότι είναι «ειδικού χειρισμού»- και προτείνει... στενότερη επιτήρηση για να αποφευχθούν παρόμοια λάθη στο μέλλον.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το ΔΝΤ στην περίοδο 2008-2010 έκανε προτάσεις χωρίς να διασφαλίζει όμως ότι θα τηρηθούν. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι τα όσα πρότεινε σε κάθε περίπτωση ήταν με βάση τις διαδικασίες που έπρεπει να αλλάξουν και ότι η κακή ενδοσυνεννόηση Ε.Ε.-κρατών μελών, όπως αποτυπώθηκε αρκετές φορές στα διαφορετικά στατιστικά στοιχεία που εκδίδονταν έφερε παρεκκλίσεις από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παραδέχεται ωστόσο ότι το Ταμείο δεν έλαβε υπ' όψιν του τις αλληλεπιδράσεις που μπορεί να φέρει η συμμετοχή σε μια Οικονομική ένωση, της  οποίας οι αδυναμίες - τονίζει - δεν έγιναν αντικείμενο κριτικής όταν έπρεπε. Επαναλαμβάνει διαρκώς -σε απολογητική διάθεση- ότι οι συμβουλές του σε πολλές περιπτώσεις δεν ακολουθήθηκαν κατά γράμμα και ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει και το περίπλοκο θεσμικό "στήσιμο" της Ε.Ε.

Περισσότερη και στενότερη επιτήρηση για... αποφυγή των λαθών

Όσον αφορά στην απάντηση για το πώς θα βελτιωθεί η επιτήρηση της Ε.Ε. το ΔΝΤ σχολιάζει πως θα πρέπει:

να συντονιστεί καλύτερα σε συνεργασία με την Ε.Ε. και να απομακρυνθεί από το μοντέλο των ισοτιμιών που λάμβανε σοβαρά υπ όψιν στις εκτιμήσεις του
να λαμβάνει υπ όψιν πολιτικές και αλλαγές πο συμβαίνουν στην Ε.Ε. ως σύνολο
να αναθεωρηθεί η απόφαση του οργανισμού του 2007
να σταματήσει η αντίληψη -από τη μεριά του ταμείου- ότι η Ευρώπη είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου
να σέβεται τους θεσμικούς περιορισμούς της Ε.Ε. αλλά να μην δεσμεύεται από αυτούς
να σταματήσει να έχει τόσο στενή σχέση με την Ε.Ε.. Όπως αναφέρεται, για ένα διάστημα αυτό χρειάστηκε αλλά το ταμείο θα χάσει την αξιοπιστία του έτσι και γίνει "μόνιμος παίχτης" στην Ε.Ε.
η συντονισμένη επιτήρηση από Ε.Ε., ΕΚΤ κλπ σε μεμονωμένα κράτη θα πρέπει να ενταθεί

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=322399

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Christos Apostolidis avatar
  Christos Apostolidis 01/11/2011 09:05:08

  Δεν το κλεινουνε το ρημαδι? Αφού πουθενά στην ουσία δεν πέτυχε !!

  • Κεφαλλονίτης avatar
   Κεφαλλονίτης @ Christos Apostolidis 01/11/2011 09:15:13

   Φίλε μου έχεις την εντύπωση ότι το ΔΝΤ φτιάχτηκε για να βοηθάει τους αδυνάτους;
   Ρομαντικό σε βρίσκω. Τον Ντομινίκ γιατί τον φάγανε για την τιμή μιας πουτά.…;;;
   Έλα στην πραγματικότητα λίγο.
   Σιγά σιγά όμως, όχι απότομα είναι επικίνδυνο!

   • Ανωνημος Ελληνας avatar
    Ανωνημος Ελληνας @ Κεφαλλονίτης 01/11/2011 11:43:29

    Δυστυχώς εχεις δικιο.. κι θα προσθετα οτι σκοπος του ΔΝΤ ειναι να σκαλβωνη τα εθνη χρεωκοποντας τα

 2. Φίλος avatar
  Φίλος 01/11/2011 09:45:06

  Καθόλου δεν απέτυχε το ΔΝΤ.
  Ίσα ίσα είχε απόλυτη επιτυχία στις στρατηγικές επιδιώξεις του μέχρι τώρα:
  κατάφεραν οι αγγλοσάξονες να βάλουν τον άνθρωπό τους (ΓΑΠ) στην ηγεσία μιάς χώρας της ευρωζώνης (Ελλάς) ο οποίος σε αγαστή (και μυστική) συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του ΔΝΤ (Στρος Κααν) όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος (και τιμωρήθηκε γι' αυτό -για την αποκάλυψη- απ' τα αφεντικά του, τις ΗΠΑ) κατάφερε με τις πράξεις και τις παραλείψεις του να βάλει το ΔΝΤ (=ΗΠΑ) στον πυρήνα της ευρωζώνης (Γερμανοζώνης στην ουσία) και να της προκαλέσει τα τόσο επωφελή πλήγματα στο ευρώ, προς όφελος βεβαίως του δολαρίου και των ΗΠΑ.

  Όσο δε η Γαλλία, που έχει επωμιστεί τον χωροφύλακα της ευρωζώνης απ' την απειλή της ολοκληρωτικής επικράτησης της Γερμανίας, εκ μέρους των αγγλοσαξόνων, δεν καταφέρνει να ελέγξει την Γερμανία, τόσο ο αδύναμος κρίκος=δούρειος ίππος η Ελλάς, θα δημιουργεί νέα προβλήματα στην ευρωζώνη.

  Η πλήρης επικράτηση των Γερμανών, έναντι των Γάλλων στην τελευταία (και πολύ σοβαρή) κόντρα μεταξύ τους, σε σχέση με την φύση του μηχανισμού EFSF, οδήγησε το "θαλάσσιο" στρατόπεδο στην χρήση του άλλου του όπλου που είναι η Ελλάς.

  Οπότε... ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα!!!

  Υπό αυτή την προοπτική, όλα είναι προβλέψιμα και αναμενόμενα.

 3. Φίλος avatar
  Φίλος 01/11/2011 10:17:19

  Λίγο πρίν τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, οι αγγλοαμερικάνοι επεδίωξαν και επέτυχαν την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, απ' τις "Γερμανοτραφείς" ομάδες εντός του κόμματος (Σημίτης, Τσοχατζόπουλος και σια)

  Ταυτόχρονα, προώθησαν στην ηγετική οικονομική ελίτ της χώρας, ανθρώπους με πολύ στενούς δεσμούς με την Γερμανία μέσω των οποίων οι Γερμανικές εταιρείες απέκτησαν προνομιακή πρόσβαση στην Ελληνική αγορά. Τα κέρδη για τους Γερμανούς ήταν μεγάλα, αλλά στην αρχή τουλάχιστον ήταν απλώς ορεκτικά.

  Ορεκτικά ενός κυρίως μενού το οποίο θα μπορούσε να "φαγωθεί" με όρους εντελώς εξευτελιστικούς για την Ελλάδα και επωφελείς για την Γερμανία.

  Τότε, αν και η Ελλάς δεν εκπληρούσε τους αντικειμενικούς όρους ένταξης στην ζώνη του ευρω, η Γερμανία έκανε τα στραβά μάτια, προκειμένου να μπορέσει να βάλει στο χέρι το κυρίως μενού στην χώρα μας. Με την τεχνική δε βοήθεια των αμερικανικών τεχνικών συμβούλων, μαγείρεψαν τα στοιχεία και έτσι η Ελλάς, βρέθηκε εντός του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, δηλαδή στην ευρωζώνη.

  Οι Γερμανοί είδαν το τυράκι, το έφαγαν, τους άρεσε, ήθελαν και περισσότερο, είχαν μιά ηγεσία "δική τους" αλλά δεν είδαν την φάκα !

  Και η φάκα, άρχισε να αποκαλύπτεται, με την αλλαγή ηγεσίας στο πασοκ, όπου ο "δικός τους" άνθρωπος, αντικαταστάθηκε εν μία νυκτί, απ' τον άνθρωπο των αγγλοαμερικάνων.

  Τώρα, που άρχισε να κλείνει η φάκα για τους Γερμανούς, είναι πιά αργά.
  Η απλιστία τους, για το κυρίως μενού, δεν τους επέτρεψε να δούν την παγίδα που υπήρχε στημένη εδώ και δεκαπέντε χρόνια τουλάχιστον. Ακόμα και τώρα, ορισμένοι απ' την ελίτ τους, βρίσκονται σε άρνηση.
  Δεν πειράζει. Σε λίγο καιρό, θα πεισθούν και αυτοί.
  Ο Β'ΠΠ, σε επανάληψη με οικονομικά μέσα !

 4. Φίλος avatar
  Φίλος 01/11/2011 11:08:00

  Και το 1940, μεγάλο μέρος της οικονομικής και κοινωνικής ελίτ της Ελλάδος, είχε φιλικούς δεσμούς με την Γερμανία.
  Όταν όμως βρέθηκε στο δίλλημα Αγγλία ή Γερμανία, η απάντηση που δόθηκε ήταν μονόδρομος.

  Τα μαθήματα απ' το τότε παρελθόν ήταν ακόμα νωπά:

  «[...]1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.[...]»

  Ας τα έχουν αυτά υπ' όψιν τους οι φίλοι του σάϊτ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.