#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/10/2012 16:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιόσκα Φίσερ: Αν ακολουθούσαμε την πολιτική της Μπούντεσμπανκ, η Ευωζώνη θα είχε διαλυθεί«Εάν είχαμε ακολουθήσει  τα όσα ήθελε Bundesbank, η Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε σήμερα»: την τοποθέτηση αυτή έκανε ο πρώην Γερμανός αντικαγκελάριος Γιόσκα Φίσερ σε άρθρο του στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό το οποίο δημοσιεύεται σήμερα.

Στο άρθρο, με τίτλο «Η Ευρώπη απέναντι στην πρόκληση της κρίσης» ο Γερμανός πολιτικός αναλύει την εξέλιξη του ρόλου της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης και δείχνει αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον και οριοθετεί την υιοθέτηση των ευρωομολόγων πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το άρθρο ξεκινάει με αναφορά στον Ηράκλειτο, σύμφωνα με τον οποίο «ο πόλεμος είναι ο πατήρ των πάντων», ο Γιόσκα Φίσερ όμως σημειώνει ότι σήμερα θα συμπλήρωνε: «η κρίση είναι η μητέρα των πάντων».

Χάρη στα πυρηνικά όπλα εκτιμά ότι δεν υπάρχει φόβος για έναν εκτεταμένο πόλεμο, αλλά επισημαίνει ότι μαίνεται μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που συνταράσσει από τα θεμέλια της την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπως οι πόλεμοι, έτσι και οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες για αλλαγές που θα θεωρούνταν αδιανόητες διαφορετικά» υπογραμμίζει. Κατά την άποψη του Γερμανού πολιτικού, σε σύγκριση με τις αρχές του 2009 η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει βαθιά, και έχει χωριστεί σε χώρες πρώτης γραμμής, αυτές της Ευρωζώνης, και οπισθοφυλακής, τις χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Υποστηρίζει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αγωνίζονται για να σώσουν το ευρώ και πολλά ταμπού έσπασαν πλέον, με την ενεργό δράση της γερμανικής κυβέρνησης όπως: Η ευθύνη για την υποστήριξη των τραπεζών, ο μέχρι τούδε ιερός χαρακτήρας που δινόταν στην απαγόρευση υποστήριξης των κρατών, η απόρριψη της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, η απευθείας χρηματοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ, η αμοιβαιοποίηση των χρεών και τέλος ο μετασχηματισμός της ΕΚΤ που είχε δημιουργηθεί πάνω στο πρότυπο της παλιάς Μπούντεσμπανκ. Απομένει η άρνηση των ευρωομολόγων, αλλά και αυτό το ταμπού θα εξαλειφθεί πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013, λέει ο Φίσερ.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, υπογραμμίζει, «παίζει έναν περίεργο ρόλο» στην κρίση αυτή. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο δυνατή οικονομικά, αποδυναμώθηκε όμως θεσμικά, πράγμα που φαίνεται από τη μείωση της επιρροής της στην ΕΚΤ.

«Η παλιά Μπούντεσμπανκ παρέδωσε το πνεύμα της στις 6 Σεπτεμβρίου με την υιοθέτηση από την ΕΚΤ του προγράμματος για απεριόριστες αγορές ομολόγων από χώρες με δυσκολίες, παρά την αντίθεση του Γενς Βάιντμαν» του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, εξηγεί.

Η άποψη όμως του Γ. Φίσερ είναι ότι η απόφαση αυτή δεν είναι στην ουσία έργο του Μάριο Ντράγκι αλλά της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Η Μπούντεσμπανκ δε έπεσε θύμα συνομωσίας των χωρών του Νότου, βγήκε εκτός παιγνιδιού από μόνη της. Εάν την είχαμε ακολουθήσει, η Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε πια. Όταν σε περίοδο κρίσης δίνουμε προτεραιότητα στην ιδεολογία έναντι του ρεαλισμού, οδηγούμεθα στην αποτυχία » υπογραμμίζει. Ο πρώην αντικαγκελάριος καταλήγει: «Για την Ευρώπη η κρίση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία. Καθορίζει την ατζέντα για τα επόμενα χρόνια: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση και πολιτική ένωση. Απομένει μια αναπτυξιακή στρατηγική για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, δεδομένης της δυσαρέσκειας των χωρών του νότου και αυτή είναι αναπόφευκτη. Αν οι Ευρωπαίοι καταπιαστούν με τόλμη, τότε έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/10/2012 16:24:33

  16 - 1 ήταν η τελευταία ψηφοφορία στο Συμβούλιο της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων.
  Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank και ex officio μη εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, ήταν μόνος την αρνητική ψήφο του.
  Ο άλλος Γερμανός στο Συμβούλιο, ο Γέργκ Άσμουσεν, εκτελεστικό μέλος και επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ψήφισε μαζί με τον Ντράγκι και την πλειοψηφία.
  Ο Άσμουσεν είναι μέλος του SPD. Διορίστηκε όμως στην ΕΚΤ από την Μέρκελ με κυβερνητική απόφαση.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/10/2012 16:33:15

  "Όταν σε περίοδο κρίσης δίνουμε προτεραιότητα στην ιδεολογία έναντι του ρεαλισμού, οδηγούμεθα στην αποτυχία».
  «Για την Ευρώπη η κρίση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία. Καθορίζει την ατζέντα για τα επόμενα χρόνια: Τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση και πολιτική ένωση. Απομένει μια αναπτυξιακή στρατηγική για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, δεδομένης της δυσαρέσκειας των χωρών του νότου και αυτή είναι αναπόφευκτη. Αν οι Ευρωπαίοι καταπιαστούν με τόλμη, τότε έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι».
  Ο οραματικός ρεαλιστής, τελευταίος στην γραμμή των πολιτικών τύπου Αντενάουερ, Ντε Γκώλ, Βίλλυ Μπράντ, Μιττεράν, Ντελόρ...
  Τυχαίο ότι όλοι οι μεγάλοι "συνταξιούχοι" Γερμανοί πολιτικοί, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, λένε τα ίδια περίπου πράγματα;
  Σμίτ, Φίσερ, Κόλ, Σρέντερ, Γκένσερ...
  Αυτά ακριβώς τα πράγματα, που δεν έκαναν και δεν κάνουν οι εν ενεργεία μικροί. Οι χωρίς όραμα. Και το ακόμη χειρότερο, χωρίς ίχνος ρεαλισμού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.