«Γιούλια, δεν διαδηλώσαμε για χάρη σου…»
25/02/2014 12:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Γιούλια, δεν διαδηλώσαμε για χάρη σου…»

Μετά από δυόμισι χρόνια στη φυλακή η Γιούλια Τιμοσένκο είναι και πάλι ελεύθερη και πιθανώς θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η αμφισβήτηση όμως στο πρόσωπό της παραμένει μεγάλη.

Μια μαύρη Μερσεντές σταματάει για λίγο. Η Γιούλια Τιμοσένκο μιλάει με το συγκεντρωμένο πλήθος στο κέντρο του Κιέβου που της φωνάζει να μην ξεχάσει τους αγώνες του. Η έμπειρη πολιτικός απαντά πως δεν θα τους ξεχάσει. Και όχι μόνο αυτό ζητά και την παραδειγματική τιμωρία των πρωταιτίων των αιματηρών επεισοδίων:

«Τα καλύτερα παιδιά της χώρας μας, αυτοί που εξεγέρθηκαν και αντιμετώπισαν τις δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν τα πάντα ώστε σήμερα να μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Και τώρα καθήκον μας είναι να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα πάει χαμένη ούτε μια σταγόνα του αίματός τους και ότι ο καθένας θα έχει τη ζωή για την οποία αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν τη δική τους. Πιστεύω στην Ουκρανία».

Η 53χρονη πολιτικός κατά την πρώτη εμφάνισή της στην Πλατεία Ανεξαρτησίας το περασμένο Σάββατο άφησε να διαφανούν οι προθέσεις της, ότι θέλει να επιστρέψει στην πολιτική μετά από δυόμισι χρόνια στη φυλακή.

«Φτάνει πια Γιούλια» γράφει στο μπλογκ του ο επιφανής ουκρανός δημοσιογράφος Σεργκέι Λετσένκο. Κατά τη γνώμη του νέος πρόεδρος θα πρέπει να γίνει κάποιος, το όνομα του οποίου δεν είναι αναμεμειγμένο σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη δεκαετία του 1990, τότε που η Τιμοσένκο διαχειριζόταν πολλά εκατομμύρια ως επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου με την επωνυμία «Ηνωμένα Ενεργειακά Συστήματα της Ουκρανίας».

Σχεδόν σίγουρη η επιστροφή της

«Αγαπητή Γιούλια, δεν διαδηλώσαμε για χάρη σου στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Και ούτε οι άνθρωποι στα οδοφράγματα έχασαν τη ζωή τους για χάρη σου» γράφει μια ακτιβίστρια στο μπλογκ της.

Πολλοί Ουκρανοί θεωρούν πως η «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004 απέτυχε και εξαιτίας της Γιούλιας Τιμοσένκο. Η αμφιλεγόμενη δίκη εναντίον της και η καταδίκη της το 2011 δεν κινητοποίησαν πραγματικά τον κόσμο παρόλο που υπήρχαν υποψίες πως ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Τέλος, οι σχέσεις της με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο είναι τεταμένες. Το 2008 δεν τον υποστήριξε όταν αυτός ήθελε να βάλει υποψηφιότητα ως δήμαρχος αλλά αντίθετα υποστήριξε τον αντίπαλό του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Κλίτσκο ένα μικρό προβάδισμα για την προεδρία. Η Γιούλια Τιμοσένκο παρόλο που έσπευσε να σχετικοποιήσει τις δηλώσεις της περί της πολιτικής της επιστροφής, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως θα θελήσει να επιστρέψει δυναμικά.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. IP 1311.2.728 avatar
    IP 1311.2.728 25/02/2014 12:54:30

    "Γιούλια, δεν διαδηλώσαμε για χάρη σου" Για χάρη της διαδηλώσατε. Πόσο μυαλό θέλει άραγε για να καταλάβει κάποιος ότι ανατροπή του γιανούκοβιτς θα σήμαινε σίγουρη αποφυλάκιση της τιμοσένκο, ίσως και προεδροποίησή της εκ νέου; Οπότε, και βέβαια διαδήλωσαν για χάρη της και ήδη απεδέιχθη αυτό.

  2. ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ 25/02/2014 15:26:00

    Το αν οι δυτικο-Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν ή όχι για την κάθε επί χρήμασι... δεν με ενδιαφέρει. Είναι δική τους δουλειά. Με ενδιαφέρει όμως η τύχη των άνω των 100 χιλιάδων Ελλήνων της Ουκρανίας, που δεν γνωρίζω πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι εθνικιστές. Ο κ. Βενιζέλος, Υπουργός Εξ. και προεδρεύων των Υπ. Εξωτερικών της ΕΕ έχει κάνει κάτι; Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι σε παλαιότερες περιόδους, οι κ. Μαγκριώτης και Νιώτης πήγαιναν διαρκώς στην Ουκρανία, ειδικά στη Μαριούπολη, όπου, αφού "έλυναν" τα θέματα των εκεί Ελλήνων, περνούσαν πάρα πολύ ωραία, "αιθερίως" ωραία θα έλεγα.... Ειδικά ο κ. Μαγκριώτης... Ο Βενιζέλος έχει τίποτα να ψελλίσει στην αναγνωρισμένη από την ΕΕ ουκρανική χούντα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.