#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2012 09:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για το δολάριο και όχι το πετρέλαιο θέλει η Αμερική να επιτεθεί στο ΙράνΟι φήμες θέλουν το Ιράν και την Ινδία να διαπραγματεύονται την ανταλλαγή πετρελαίου με χρυσό. Κάτι τέτοιο θα πλήξει καίρια την αξία του δολαρίου, και θα αυξήσει τις εντάσεις στη περιοχή.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλλουν αυστηρές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν, ώστε να το αναγκάσουν να εγκαταλείψει τα πυρηνικά του σχέδια. Αυτή όμως η προσέγγιση δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Το Ιράν δεν είναι απομονωμένο, και διαθέτει φίλους όπως η Ινδία, που θα το στηρίξουν. Στο τέλος, η Αμερική θα υποχωρήσει, ή θα αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι το βασικό της πρόβλημα  είναι η τυχόν υποβάθμιση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Μια συμφωνία του 1970 καθιέρωσε το δολάριο ως το μόνο νόμισμα αγοράς και πώλησης αργού πετρελαίου, με αποτέλεσμα την εξέλιξή του σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ακολούθησε η μεγάλη ζήτηση για δολάρια, κάτι που αύξησε την αξία του, ενώ η συγκέντρωση δολαρίων από τα διάφορα κράτη διευκόλυνε τις ΗΠΑ στο να διαθέτουν άφθονη πίστωση.

Αυτό οδήγησε στην υπερχρέωση των ΗΠΑ, και στην αύξηση της ανεργίας για τους πολίτες της. Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραπαίει, και η οικονομία της είναι κάθε άλλο παρά υγιής. Αυτή δεν είναι εικόνα μιας παγκόσμιας υπερδύναμης, και κάποιες χώρες το έχουν αντιληφθεί, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να απομακρύνονται από το δολάριο, ειδικά στην αγορά πετρελαίου.

Αν το δολάριο χάσει την προνομιακή του θέση, η Αμερική θα κινδυνεύσει. Ένα μεγάλο μέρος της υψηλής αξίας του οφείλεται στο ότι χρησιμοποιείται μονοπωλιακά στις συναλλαγές πετρελαίου. Αν αυτό πάψει, η αξία του θα καταρρεύσει. Κάποια νομίσματα θα πάρουν αξία, κάποια άλλα όχι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα ανέβει αλματωδώς η αξία του χρυσού.

Το 1975, ο πρόεδρος Νίξον έπεισε την Σ. Αραβία να πληρώνεται σε δολάρια για το πετρέλαιο της, ως αντάλλαγμα της αμερικανικής προστασίας από την ΕΣΣΔ.

Το 1975, οι χώρες του OPEC συμφώνησαν και αυτές. Έτσι, όλες οι χώρες του κόσμου άρχισαν να μαζεύουν δολάρια για να αγοράζουν πετρέλαιο.

Το εν λόγω σύστημα ήταν προς όφελος των ΗΠΑ, αφού αυξήθηκε η παγκόσμια ζήτηση δολαρίων, και η Αμερική απέκτησε τρομερές πιστωτικές δυνατότητες. Στην ουσία, οι ΗΠΑ έλεγχαν το παγκόσμιο πετρέλαιο, αφού η αξία του συναρτάται από το δολάριο, το οποίο τυπώνουν  και ελέγχουν οι ίδιες. Πέραν του πετρελαίου, το δολάριο έγινε κυρίαρχο και σε όλες τις υπόλοιπες εκφάνσεις του παγκόσμιου εμπορίου, με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να το χρησιμοποιεί για τις διάφορες συναλλαγές του.

Όλα αυτά συνετέλεσαν στην άνθηση της αμερικανικής οικονομίας, που ακόμη και αν δεν τα πήγαινε καλά σε εσωτερικό επίπεδο, το γεγονός ότι το δολάριο ήταν το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αρκούσε.

Το ισχυρό δολάριο επέτρεπε στην Αμερική να εισάγει φτηνά, στην ουσία επιδοτώντας τον Αμερικανό καταναλωτή, εις βάρος όλων των υπολοίπων. Αυτό όμως είχε μια αρνητική συνέπεια. Επλήγη η αμερικανική παραγωγή, και οι θέσεις εργασίας μετανάστευσαν σε τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να θιγεί ανεπανόρθωτα η αμερικανική οικονομία.

Αν η αγορά πετρελαίου δεν γίνεται με δολάρια, τότε κανένα κράτος δεν θα το «κυνηγάει», με αποτέλεσμα σύντομα να χάσει την αξία του.

Έτσι, σήμερα όλοι πιστεύουν πως η Αμερική θέλει να ξεκινήσει πόλεμο για να προστατεύσει τις πηγές πετρελαίου, αλλά η αλήθεια είναι ότι απλά θέλει να προστατέψει το δολάριο, διατηρώντας το «πετροδολαριακό» σύστημα.

Ένα καλό παράδειγμα είναι ο πόλεμος του Ιράκ. Έως το 2000 καμία χώρα του OPEC δεν είχε τολμήσει να παραβιάσει το ισχύον σύστημα, και κανένας δεν απειλούσε την κυριαρχία του δολαρίου. Η Γαλλία όμως, και κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ έπεισαν τον Σαντάμ να τους πουλάει πετρέλαιο με αντάλλαγμα τρόφιμα σε ευρώ.  Έως τον Μάρτιο του 2003, κι άλλες χώρες έδειξαν παρόμοιο ενδιαφέρον, όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Βενεζουέλα, και η Ινδονησία. Το 2002, ο εκπρόσωπος του Ιράν προσκλήθηκε στην ΕΕ προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο πώλησης ιρανικού πετρελαίου σε ευρώ.

Όλα αυτά απειλούσαν το δολάριο. Έτσι, τον Μάρτιο του 2003, οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στο Ιράκ, τερματίζοντας το πρόγραμμα πώλησης του πετρελαίου του σε ευρώ.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn ζήτησε να υπάρξει ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα, απέναντι στο δολάριο. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους.

Το κόστος ενός πολέμου για την Αμερική είναι τεράστιο. Όμως το κόστος της κατάρρευσης του συστήματος του δολαρίου  θα ήταν ακόμη πιο μεγάλο για τις ΗΠΑ. Αν το πετρέλαιο αρχίσει να πουλιέται σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, ή σε χρυσό, τότε το δολάριο θα γίνει ασήμαντο, και η Αμερική θα χάσει την παντοδυναμία της.

Το Ιράν μπορεί να είναι απομονωμένο από τις ΗΠΑ και την Δυτική Ευρώπη, αλλά έχει πολλούς φίλους και συμμάχους. Έχει την Βενεζουέλα, και την Ινδία.

Η Ελλάδα αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ, διότι το Ιράν της πουλάει πετρέλαιο με πίστωση. Η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία θέλουν να εξαιρεθούν από το εμπάργκο, επειδή βασίζονται στο ιρανικό πετρέλαιο. Και επίσης, η Τεχεράνη διατηρεί άριστες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα με την Μόσχα.

Τέλος υπάρχει και η Κίνα η οποία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο του Ιράν, η οποία θα συνεχίσει να συναλλάσσεται μαζί του, ασχέτως των αμερικανικών κυρώσεων, και μάλιστα θα ωφεληθεί αφού θα πέσουν οι τιμές αγοράς του ιρανικού αερίου και  πετρελαίου.

Έτσι, το Ιράν θα συνεχίσει να πουλάει πετρέλαιο στους φίλους του, και όχι σε δολάρια. Ήδη υπάρχουν συζητήσεις με την Ινδία, που θέλει να δίνει χρυσό για το πετρέλαιο που προμηθεύεται, αλλά και με τις Ρωσία και Κίνα που θέλουν να το αγοράζουν με τα δικά τους νομίσματα. Η Ινδία ήδη συναλλάσσεται με την Κίνα σε γιουάν, ενώ εδώ και ένα χρόνο η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν ρούβλια και γιουάν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Κάτι ανάλογο είναι στα σκαριά και μεταξύ Κίνας και Ιαπωνία.

Αν λοιπόν βγει από τη μέση η ΕΕ, το ιρανικό πετρέλαιο (2.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα) θα συνεχίσει να πωλείται, αλλά όχι σε δολάρια.

Βλέποντας όλα αυτά, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τους λόγους που η Αμερική αυξάνει τις εντάσεις στον περσικό κόλπο. Θέλει να προλάβει τις εξελίξεις που οδηγούν στην απομάκρυνση από το δολάριο, και τις οποίες οδηγούν το Ιράν, η Ινδία, η Κίνα, και η Ρωσία.

Το πρόσχημα είναι η δήθεν κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κάτι όπως που η αρμόδια ΙΑΕΑ δεν επιβεβαιώνει. Οι επιθεωρητές της δεν βρήκαν καμία ένδειξη κατασκευής πυρηνικών όπλων. Και εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν ασχολούνται οι Αμερικάνοι με το πυρηνικό Πακιστάν, ή την πυρηνική Β. Κορέα;

Η Ρωσία, η Ινδία, και η Κίνα, που αποτελούν συμμάχους του Ιράν, παράγουν χρυσό. Αν βγει το δολάριο από τη μέση, και αν το παγκόσμιο συναλλαγματικό ζήτημα γίνει σύνθετο, οι χώρες αυτές μπορούν κάλλιστα να αγοράζουν πετρέλαιο με χρυσό. Ιστορικά, όποτε υπάρχουν κάποιες παγκόσμιες νομισματικές επιπλοκές, ο χρυσός επανέρχεται στο προσκήνιο ως σταθερή αξία.

Το 2012 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που ο πλανήτης εγκατέλειψε το δολάριο. Αν η κάθε χώρα αρχίσει να χρησιμοποιεί εναλλακτικά νομίσματα  στην αγορά πετρελαίου, το δολάριο θα εξαφανιστεί.

Αυτό αποτελεί άσχημη προοπτική για την υπερχρεωμένη Αμερική. Το μόνο που την βοηθάει είναι η σημερινή αξία του νομίσματός της ως παγκόσμιο αποθεματικό. Αν αυτό πάψει να υπάρχει, θα πάψουν να υπάρχουν και όλα τα πλεονεκτήματα, και οι επιδοτήσεις , που συντηρούν τον αμερικανικό τρόπο ζωής.

Τώρα, το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος θα ωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις. Τα νομισματικά παιχνίδια ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, και απαιτούν σύνθετες αναλύσεις και προβλέψεις. Ο μόνος σίγουρος τρόπος αποφυγής των συνεπειών είναι ο χρυσός. Πρόκειται για την πιο αξιόπιστη αξία, αφού στηρίζεται από κάποια υλική αξία. Για αυτό και αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των απανταχού επενδυτών, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.

The Geopolitical Monitor

http://www.geopoliticalmonitor.com/tehran-pushes-to-ditch-the-us-dollar-4591/

Απόδοση:S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Flat avatar
  Flat 27/01/2012 10:01:03

  Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη.

  • Κεφαλλονίτης avatar
   Κεφαλλονίτης @ Flat 27/01/2012 13:10:09

   Αμ δε, αμ δε, αμ δε!
   Δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα, είναι το παιχνίδι τουλάχιστον μιας δεκαπενταετίας.
   Πιάστε πόστα έρχονται εξελίξεις!
   Και η Ελλάδα από το μάτι του κυκλώνα μπορεί να βρεθεί σε τελείως αντίθετη θέση.
   Να μας «κάτσει» λίγο μόνο μη γίνουμε όλοι μπάχαλο!

 2. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 27/01/2012 11:15:09

  Το σκηνικό σε εκείνη την περιοχή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν έχει να κάνει μόνο με πετρέλαιο,δολλάριο ή χρυσό.Η Μέση Ανατολή θα είναι το ενεργειακό και στρατιωτικό επίκεντρο για τα επόμενα χρόνια.Οπως έχει παραδεχτεί και ο Κίσινγκερ,"με λίγη τύχη σε λίγα χρόνια η μισή Μέση Ανατολή θα είναι Ισραηλινή"

  • Agni avatar
   Agni @ Ιωάννης33 27/01/2012 13:36:45

   Έλεος,η συνεντευξη του Κισινγκερ,ήταν ψέμα,όπως και το πρέπει να χτυπήσουμε τους έλληνες στη ρίζα τους,σίγουρα εκπροσωπεί μια απο τις πιο σκοτεινές και απάνθρωπες δεξαμενές σκέψης,αλλα αυτό δεν σημαίνει οτι δεν είναι υπερμορφωμένος άνθρωπος,η πραγματιστής και ποτέ και σε καμμία περίπτωση δεν θα έλεγε ανοιχτά τετοιες βλακείες ακομα και αν το επιθυμούσε,εξάλλου προέρχεται απο μια άλλη γενια τότε που η υψηλή πολιτική και διπλωματία ανθούσε,και διοχέτευε δημιουργικά την Ισχύ..Η μέση ανατολή δεν έγινε Ισραηλινή τότε που οι μνήμες του βππ ήταν φρέσκιες,τότε που το Ισραήλ είχε τα δυνατότερα μη αραβικά έθνη της περιοχής(Ιραν,Τουρκία)στενότατους συμμάχους του,τότε που μια πατρίδα για τον καταταλαιπωρημένο μικρό λαό ήταν μια πανανθρώπινη δικαίωση,τότε που το παλαιστινιακό δεν είχε γίνει ευρωπαική υπόθεση και δεν είχε αναχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα,τότε που κατείχε το Σινά,τη δυτική όχθη,τη Γάζα,τον μισό Λίβανο και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της Συρίας. Τότε που αυτή η χώρα είχε διπλωματικές σχέσεις με τα περισσότερα κράτη του κόσμου και εναγκαλιζόταν με τους έκπτωτους δικτάτορες(τα οποία όλο και λιγοστεύουν 50 ήδη και πάμε,μόνο με την Γαππάδα θα μείνει στο τέλος ειδικά αφου επίκειται εκλογική κατάρρευση του σημερινου αντιδημοφιλέστατου στάτους κβο της ευρώπης),επίσης δεν κατάφερε να συνδεθεί δομικά με την ανερχόμενη σήμερα Ασία,αλλα προτίμησε να είναι για πάντα τοποτηρητής των όλο και ισχνότερων μικροπρόθεσμων δυτικών συμφερόντων,λες ολόκληρος Κίσσινγκερ να μην τα γνωρίζει όλα αυτά??μην τρελαθούμε.Απο κει και πέρα,ναι το άρθρο λέει την απόλυτη αλήθεια αυτός είναι ό λόγος για τα παραμύθια που ακούμε στα ΜΜΕ,αλλα αυτό κάποιους απλά δεν τους αγγίζει,να μην ξεχνάμε οτι πρώτη αρχή του νεοσυντηριτισμού είναι "συνειδητά ψέμματα στο λαό" για την επίτευξη του σκοπού,δεν είναι θεωρία συνομωσίας,είναι το θεμελιώδες αξίωμα της θεωρίας του ιδεολογικού πατέρα τους,και πρωην μακιαβελικού Λενινιστή Λέο Στρώς.Το ζουμί και το πλέον ενδιαφέρον είναι οτι όλο και περισσότερα έθνη θα αποσύρουν το δολλάριο απο τις μεταξύ τους συναλλαγές(ακόμα και τα πετρο-προτεκτοράτα με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία)μια εξέλιξη αδιανόητη πρίν απο λίγα μόλις χρόνια.Κοιτάξτε παρακαλώ το χάρτη της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής μιλάμε για εκτάσεις μεγαλύτερες απο Αμερική και Ευρώπη μαζί,με τεράστιους πληθυσμούς σταθερή ανάπτυξη οικονομική και στρατιωτική και το σημαντικότερο ζωντανοί φορείς ολοζώντανων αιώνιων πολιτισμών η Ορθοδοξία,ο Ινδουισμός,το Ισλάμ,ο Βουδδισμός και ο Καθολικισμός διαπνέουν την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου στο σύνολο της σε αντίθεση με την παρακμή του προτεσταντικού κόσμου και της κουλτούρας του θεάματος,η οποία παραμένει στάσιμη και βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο(κανέναν δεν αγγίζει πια η "ανθρωπίλα των εκπομπών που διασύρουν την προσωπική ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε πια,όλοι πονάμε),και επομένως το μόνο που της έχει απομείνει είναι να προδοκά το τέλος του κόσμου της το 2012 πιο νωρίς ακόμα και απο το πραγματικό τέλος που θα συντελεστεί σε καμμια πενταετία-δεκαετία,αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές προς δημοκρατικότερη κατεύθηνση ωστε να έχει και η δύση κάτι να αντιπροτείνει..Ο κόσμος αλλάζει,σίγουρα προς το καλύτερο,η μάλλον επιστρέφει στο πραγματικό και το αυτονόητο,μακάρι η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα,αν και 400 χρόνια αγγλοσαξωνικής παγκόσμιας κυριαρχίας είναι δυστυχώς μια θέση που δεν θα την μοιραστούν εύκολα με τον υπόλοιπο κόσμο αλλα θα μπορούν να κάνουν και αλλίως??

   • franc avatar
    franc @ Agni 27/01/2012 14:59:24

    Aγαπητή Αγνή,
    Τα σέβη μου. Δημοσιεύω παρακάτω μια απάντηση στο άρθρο και στο Διογένη. Και σύ συμπληρώνεις αρμονικά τις σκέψεις μου. Ομως πρέπει να το πάμε παραπέρα...
    Οπως ακριβώς λές:
    "400 χρόνια αγγλοσαξωνικής παγκόσμιας κυριαρχίας είναι δυστυχώς μια θέση που δεν θα την μοιραστούν εύκολα με τον υπόλοιπο κόσμο αλλα θα μπορούν να κάνουν και αλλοιώς??"
    H δική μου άποψη είναι πως ναί και το κάνουν ήδη. Σ' αυτό το Νταβός πιστεύω οτι θα τεθεί φανερά το θέμα ενός νέου Παγκόσμιου νομίσματος. Πιστεύω οτι η Αυτοκρατορία ξέρει απο καιρό οτι πλέον δεν μπορεί να έχει όλη την πίττα μόνη της. Η δημιουργία του Ευρώ με την παράλληλη "επιτήρηση"και η πρόσκληση των "συμμάχων" σε κοινές επιχειρήσεις ακόμα και κόντρα στο συμφέρον τους (Θυμάσαι τον Ντε Βιλπέν στον ΟΗΕ όταν η Γαλλία αναγκάστηκε να συμμετάσχει κρύβοντας την πρεσβεία της στο Ιράκ πίσω απ' τη Ρουμάνικη?) καθώς και τα σημερινά γεγονότα, οδηγούν πιστεύω στό "ΕΛΑΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ " όπου θα πάρετε και σείς μερίδιο απ' την πίττα, τηρουμένων των αναλογιών, που θα προκύψουν μετά απο σκληρό παζάρι βεβαίως. Συμφωνώ επίσης μαζί σου στο συμπέρασμα: "Ο κόσμος αλλάζει,σίγουρα προς το καλύτερο,η μάλλον επιστρέφει στο πραγματικό και το αυτονόητο,μακάρι η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα" . Δυστυχώς εμείς ως ασθενέστεροι περνάμε στη μετάβαση πολύ επώδυνα. Ομως το Ανθρώπινο είδος θα επιζήσει γιατί είναι ακόμα στην αρχή του δρόμου. Ακόμα δεν φύγαμε καλά καλά απ' την αφετηρία, τη γή μας...

 3. Lewnidas avatar
  Lewnidas 27/01/2012 11:36:07

  the same happened to sadam

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 27/01/2012 12:31:54

  Αυτό ακριβώς είναι και το κομμάτι του παζλ που δεν λέμε να εννοήσουμε στην ελληνική κρίση.

  Όλα γίνονται για να κλονιστεί η αξιοπιστία του ευρώ και να μην θέλουν οι εμίρηδες να τιμολογήσουν το πετρέλαιό τους σε ευρώ. Μέσα στο χαμό που γίνεται, είναι απόλυτα λογικό να επιλέγουν ξανά και ξανά το δολάριο.

  Επίσης, όλη η ιστορία με το ευρωομόλογο και με το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ γίνεται κι αυτή για να κλονιστεί μόνιμα η αξιοπιστία του ευρώ, ακόμη και μετά τη λήξη της ελληνικής, πορτογαλικής κλπ. "κρίσης". Αν ευθύονται οι ισχυρές χώρες του βορρά για τις αδύναμες του νότου, αυτό θα κλονίσει συνολικά την αξιοπιστία του ευρώ. Αν πάλι η ΕΚΤ τυπώσει χρήμα (πράγμα που σήμερα απαγορεύεται), τότε θα σημαίνει αυτό μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του ευρώ, διότι θα αποδειχθεί "μια από τα ίδια" σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.

  Γι' αυτό και είχε πει ο Πρόντι κάποια στιγμή ότι αν τυπώσει χρήμα η ΕΚΤ, η ελληνική κρίση θα λυθεί "σε πέντε λεπτά". Δεν το είπε στον αέρα, ήξερε τι έλεγε.

  Εκεί μπλέξαμε, αλλά να δούμε πότε θα ειπωθεί αυτή η απλή αλήθεια σε Έλληνες και Ευρωπαίους.

 5. madprof avatar
  madprof 27/01/2012 13:44:48

  Το τύπωμα χρήματος δεν είναι συμβατό με την έννοια και την ουσία της λέξης "νόμισμα" που δίνει η Αυστριακή οικονομική σχολή!

 6. unfair avatar
  unfair 27/01/2012 13:48:51

  ...κ αν αληθεύει πως κ μέσα στην ΑΟΖ [που δεν έχουμε ακόμη] υπάρχει πετρέλαιο κ αέριο;

 7. xreos avatar
  xreos 27/01/2012 14:31:29

  Για το δολλαριο και ο Γαπ επιτεθηκε στην Ελλαδα, Για να αποδομηση το Ευρω και να μην υπαρχει εναλλακτικη λυση .
  Εαν δεν υπαρχει Ευρω δεν ειναι ευκολο να πεσει αμεσα το δολλαριο.
  Εαν το υπαρχον Ευρω ειναι απαξιωμενο ,ακομα καλυτερα.

 8. xreos avatar
  xreos 27/01/2012 14:35:04

  Το εμπαργκο αρχισε οταν το ιραν αποφασισε το διακρατικο του εμποριο με την ρωσια να μην γινεται σε δολλαρια.
  Γιατι η ευρωπη ακολουθει την αμερικη στο εμπαργκο?
  Γιατι ελαβε προειδοποιηση οτι εαν δεν ακολουθηση,η καταρευση του ευρω θα ειναι αμεση, και υποχωρησε.

 9. Agni avatar
  Agni 27/01/2012 16:57:17

  Άρα,ο συσχετισμός,δυνάμεων δεν θα γέρνει προς την αγγλοσάξωνική μειοψηφία,έτσι?(μιλάς επομένως για την οικονομική αυτοκρατορία καθευτή,όχι την Αμερικάνικη εκδήλωση της),δεδομένου οτι είναι οι πλέον αρνητικοί στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του δολλαρίου απο μια παγκόσμια μη-φίατ μονάδα,όπως όλες οι ανερχόμενες οικονομίες,αλλα και οικονομικοί παράγοντες του σκληρού πυρήνα ζητούν εδώ και καιρό,ούτε αυτη η περιλάλητη "νέα τάξη",θα έχει καμμία σχέση με την Παξ Αμερικάνα,αλλα θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό,οπου θα απορροφήσει τον αγγλοσαξωνικό κόσμο στο σύνολο του,πράγμα που θα παρουσιαστεί ως τέλος μιας εποχής βαρβαρότητας,και έναρξη μιας νεας εποχής συνεργασίας,ισότητας αλληλεγγύης και σεβασμού της εθνικής/θρησκευτικής ιδιατερότητας σε έναν πολυπολιτισμικό πλανήτη,μια επανάληψη του μετα-'45 έργου και της φαινομενικής απο-αποικιοποίησης σε πολύ μεγαλύτερη και ριζικότερη κλίμακα..Να σου πω την καθαρή μου αλήθεια απο τον τωρινό κρετινισμό,αυτή η εκδοχή μια χαρά μου φαίνεται,στην τελική το ζητούμενο δεν είναι οι γενίες που ρίχνονται στον κόσμο να απολαμβάνουν κάτι καλύτερο σαν συμβολική αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν οι προηγούμενοι ακόμα και αν κάποιοι(?) που κινούν(?) τα όποια νήματα(?) παιζουν θέατρο η και αποκομίζουν τρελά προσωπικά ωφέλη απο την όλη διαδικασία?,πάντα δυο παράλληλοι κόσμοι δεν ήταν η εξουσία και ο Λαός?τι άλλαξε?τι σημασία έχει αν κάποιος με ωφελιμιστικά(?) κίνητρα ήλεγχε παρασκηνιακά την Αθηναική Δημοκρατία,τις συντεχνίες στη Φλωρεντία,το Μέσο Βασίλειο στην Κίνα,το Χαλιφάτο της Κόρδοβα,το βασίλειο των Μουγκάλ στην Ινδία και ακόμα την ίδια τη Μεγάλη Αμερικανική και Γαλλική επανάσταση μόνο αυτοί οι μηχανορράφοι πλούτισαν?Η ανθρωπότητα δεν έγινε πιο καλλιεργημένη σε αυτέςς τις στιγμές του απώγειου του ανθρωπίνου πολιτισμού?ο κόσμος πιο όμορφος,πιο κομψός?πιο υπέροχος?πιο βαθύς και άξιος για να τον ζεις?

  • franc avatar
   franc @ Agni 27/01/2012 18:58:41

   Aγαπητή Αγνή, επιτέλους βρίσκω άνθρωπο να συνενοηθώ... Ακριβώς αυτό εννοώ, την οικονομική αυτοκρατορία καθεαυτή, στην οποία είμαι βέβαιος ενυπάρχει το Εβραικό και Αγγλοσαξωνικό στοιχείο το οποίο στη νέα κατάσταση δεν αποκλείω να διατηρεί πλειοψηφικό ρόλο, ή να βάλει βέτο για ενα είδος "ενισχυμένης αναλογικής", το βέβαιο είναι οτι θα παραχωρήσει μέρος της οικονομικής κυριαρχίας, γιατί ξέρει οτι αν δεν το κάνει και μάλιστα γρήγορα, κινδυνεύει να χάσει το σύνολο, αφού όπως τα κατάφερε μέχρι τώρα οι ΥΠΕΡΦΟΥΣΚΕΣ από "εικονικό χρήμα" που δημιούργησε με τον Καζινο-καπιταλισμό είναι το 98,3% του συνολικού χρήματος που κυκλοφορεί ετησίως στη γή!... (1,7% είναι το πραγματικό χρήμα),και σκανε η μιά μετά την άλλη. Κατα τα υπόλοιπα συμφωνούμε απόλυτα. Μπορεί ο ρυθμός της εξέλιξης να είναι βασανιστικά αργός, όμως τίποτε δεν μπορεί να την ανατρέψει, όσο θα υπάρχει ανθρώπινο είδος...

 10. Aggelos avatar
  Aggelos 27/01/2012 17:15:51

  "Γιατι η ευρωπη ακολουθει την αμερικη στο εμπαργκο?
  Γιατι ελαβε προειδοποιηση οτι εαν δεν ακολουθηση,η καταρευση του ευρω θα ειναι αμεση, και υποχωρησε."

  ελα ντε?

  η ευρωπη πρεπει να ενωθει και να αναπτυχθει απο κοινου,, οχι να κανει λογιστικα κολπα .. και να παψει να ειναι παραπαιδι των Ηπα..

  αλλα οσο η καθε ευρωπαικη χωρα και ειδικα ο πλουσιος βορρας κοιτα μονο την παρτη του... πανω απο την ευρωπη,,η αμερικη θα γελαει,,και θα παιζουμε τις κουμπαρες με λογιστικα κολπακια..

 11. Agni avatar
  Agni 27/01/2012 20:23:25

  Κοίτα,δεν νομίζω οι ασιατικές δυνάμεις,τώρα που έχουν την μεγάλη ευκαιρία και που γενικά σχεδιάζουν σε ορίζοντα πολλών χρόνων λαμβάνοντας όλα τα ενδεχόμενα υπόψη,να δεσμευτούν καθολικά σε κάτι,τουλάχιστον όχι χωρίς περιθώρια να ρίχνουν τις πισώπλατες "μαχαιριές" τους και να καταστήσουν σταδιακά αυτή την επιρροή όλο και ισχνότερη,να μην ξεχνάμε και κάτι πολύ βασικό αυτή τη στιγμή για πρωτη φορά στην ιστορία τους οι αγγλοσάξωνες είναι οι αντιδραστικές δυνάμεις που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την πολεμική βιομηχανία και τον κευνσιανισμό με κάθε μέσο και αντιστέκονται στην ελεύθερη αγορά και ένα παγκόσμιο αποθεματικό με αντίκρυσμα..Αυτό είναι το παράδοξο,το οτι σκεφτόμαστε με παλαιοιστορικούς όρους,τολμώ να πω μάλιστα οτι η Γερμανία,η Κίνα,η Βραζιλία η Ρωσία και η Ινδία είναι σε διεθνές επίπεδο(όχι σε πολιτειακό με εξαίρεση τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική που έχουν πετύχει τον τέλειο συνδυασμό) οι "δημοκρατικές δυνάμεις" που αγωνίζονται να ρίξουν την αντιδραστική αγγλοσαξωνική μοναρχία και να διεκδικήσουν την πραγματική τους θέση στη διαχείριση του κόσμου..Και πότε πριν η παγκόσμια ελεύθερη αγορά δεν νίκησε τον κάθε είδους σοσιαλισμό?Γιατί μπορεί ο κευνσιανισμός να αποδείχτηκε αποτελεσματικότατος ολετήρας της κομμουνιστικής οικονομίας,αλλα τι ελπίδες μπορεί να έχει απέναντι στον πραγματικά σκληρό και ατσάλινο καπιταλισμό?

  • franc avatar
   franc @ Agni 27/01/2012 21:23:10

   Συμφωνώ σε όλα πλήν Γερμανίας . Εχω την εντύπωση οτι η Γερμανία παίζει διπλό παιχνίδι έχοντας λάβει δεσμεύσεις για προνόμια απο την Αυτοκρατορία ( όχι απο τις ΗΠΑ και την Αγγλία ως κράτη) κάτι σαν "Αντιπροεδρία"ή ισχυρότερη συμμετοχή του Ευρώ στο "καλάθι" του Νέου νομίσματος με αντάλλαγμα το "ξεζούμισμα" του Νότου της Ευρώπης μέχρι εκεί που αντέχει χωρίς να ξεσηκωθεί.

   • Strat avatar
    Strat @ franc 29/01/2012 05:55:07

    Πράγματι,δεν ευθύνεται μόνο η σχεδίαση του Βίσμαρκ για τη δύναμη,προσαρμοστικότητα και διαρκή ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας.Προφανώς, κάποιοι επέλεξαν να μην καταστρέψουν(μετά β παγκόσμιο)τον παραγωγικό της ιστό και κάποιοι επέλεξαν να ξανα-σταθεί(μετά τείχος) γρήγορα στα πόδια της.

 12. Κώστας ο Μακεδόνας avatar
  Κώστας ο Μακεδόνας 29/01/2012 08:41:11

  Η πατρίδα μας βρίσκεται μεταξύ σιδήρου και άκμονα .Εάν κατορθώσει σύντομα να ξεπεράσει με σύνθεση και αστραπιαία στο εθνικό της συμφέρον θα τα καταφέρει ως ιστορικό θαύμα νεότερης παγκόσμιας ιστορίας .Πιστεύω στις πανάρχαιες αξίες της και δυνατότητές της .Εάν δεν ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες και ύπουλο παιχνίδι που της παίζουνε, τότε θα συμβεί και το μοιραίο .Ο χρόνος μέχρι τέλος Μαρτίου είναι χρόνος επιφυλακής . Θα τολμήσουν να παίξουν με ένα ιστορικό έθνος που διαχρονικά είναι κοιτίδα και φάρος του Παγκόσμιου Πολιτισμού;Τί θα πουν στους λαούς τους ;Ευτυχώς που υπάρχουν και οι λαοί. Αυτοί είναι οι κριτές του παρελθόντος ,του παρόντος και του μέλλοντος. Προσωπικά πιστεύω στη δύναμη και την ψυχή του Έλληνα .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.