Για μετατροπή της Τουρκίας σε αστυνομοκρατούμενο χαλιφάτο κατηγορεί τον Ερντογάν η αντιπολίτευση
28/03/2015 15:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για μετατροπή της Τουρκίας σε αστυνομοκρατούμενο χαλιφάτο κατηγορεί τον Ερντογάν η αντιπολίτευση

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μια νέα δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της έννομης τάξης στο εσωτερικό της χώρας. Τα επικυρωμένα μέτρα είναι προϊόν μακροχρόνιων διαβουλεύσεων του κόμματος του προέδρου Ερντογάν με την τουρκική αντιπολίτευση για την βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας στη δημόσια ζωή της χώρας.

Η επικύρωση ωστόσο του νομοσχεδίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός του κοινοβουλίου, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του πως μετατρέπουν την Τουρκία σε ένα αστυνομοκρατούμενο χαλιφάτο. Όπως διεμήνυσε ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, τα νέα μέτρα σκιαγραφούν ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και οριοθετούν νέους κανόνες συμπεριφοράς και εμπλοκής της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ένα από τα μέτρα επιτρέπει την προσωποκράτηση υπόπτων για 48 ώρες και παρέχει στις αστυνομικές αρχές μεγαλύτερο εύρος παρακολουθήσεων και ερευνών σε σπίτια υπόπτων για τρομοκρατία. Το νομικό πλαίσιο επίσης εξουσιοδοτεί τους περιφερειάρχες της χώρας, οι οποίοι διορίζονται από την τουρκική κυβέρνηση, να διεξάγουν δικές τους αστυνομικές έρευνες. Τέλος, η αστυνομία αποκτά το δικαίωμα χρήσης ένοπλων μέτρων καταστολής κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων.

Παράλληλα το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί τους τούρκους υπουργούς να απαγορεύουν την πρόσβαση τούρκων πολιτών σε «επικηρυγμένες» ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, χωρίς την απαραίτητη συναίνεση της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή ως άκρως αντιδημοκρατική και αντισυμβατική με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επίσης, το νομοσχέδιο επιτρέπει στον Πρόεδρο Ερντογάν να διοχετεύει ανεκμετάλλευτα κονδύλια στους τομείς άμυνας, πολιτικής και συλλογής πληροφοριών.

Η δέσμη των δρακόντειων μέτρων επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο σε μια τεταμένη χρονικά στιγμή για την γειτονική χώρα. Το πρώτο σημαντικό γεγονός αφορά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 7 Ιουνίου, σε μια στιγμή που οι πρώτες ρωγμές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Αντίστοιχη δέσμη μέτρων είχε επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο πέρσι τέτοια εποχή ανοίγοντας το δρόμο για την ριζική αναδιάρθρωση των εξουσιών της δικαστικής ηγεσίας, των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας. Ο υπέρμετρος ζήλος των αστυνομικών αρχών στη διεξαγωγή ερευνών χωρίς δικαστική έγκριση και η προσαγωγή υπόπτων τρομοκρατίας διωκόμενοι με ενδείξεις και όχι αποδεικτικά στοιχεία προκάλεσαν κοινωνικές αναταραχές καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής περιόδου στην Άγκυρα και τα περίχωρα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η ειρηνευτική διαδικασία με την κουρδική μειονότητα βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τις εχθροπραξίες μεταξύ κούρδων αυτονομιστών και τουρκικού στρατού να μαίνονται στην παραμεθόριο της χώρας. Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η νέα δέσμη μέτρων θα καταστείλει την επέκταση της κουρδικής βίας στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, η οποία μαίνεται από τον περσινό Οκτώβριο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από πενήντα τούρκους πολίτες. Η αντιπολίτευση απεναντίας, θεωρεί το νομικό πλαίσιο αυτών των μέτρων ως ειδεχθές και μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης Νταβούτογλου να περιορίσει τη δημόσια κριτική που της ασκείται λίγο πριν από τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

Τέλος, τα αυστηρότερα νομικά πλαίσια του κράτους έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε τούρκους πολίτες οι οποίοι διώκονται με κατηγορίες προσβολής της υπόληψης του Προέδρου Ερντογάν. Σύμφωνα με τις εκθέσεις μη-κυβερνητικών οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, πάνω από εβδομήντα πολίτες έχουν καταδικαστεί από τον περασμένο Αύγουστο για εξύβριση κατά του Ερντογάν, όπως οι σκιτσογράφοι σατιρικών καρικατούρων διαφόρων έντυπων μέσων , η πρώην Μις Τουρκία του 2006 Μερβέ Μπουγιουκσαράκ και αρκετοί φοιτητές-ακτιβιστές οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.