#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2012 15:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για "επώδυνη συμφωνία" κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕΓια επώδυνη συμφωνία σωτηρίας που θα την πληρώσουν πολύ ακριβά οι Έλληνες, κάνουν λόγο οι ξένες εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο Γολγοθάς ξεκινά από τώρα. Μάλιστα, κάποιοι δεν αποκλείουν να αναγκαστεί η Ελλάδα να ζητήσει κι άλλο δάνειο και τελικά να καταλήξει έξω από το ευρώ.

«Σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη στο πέμπτο έτος συνεχούς ύφεσης, με το ΑΕΠ να καταγράφει ήδη πτώση 13% την περίοδο 2008-2011,την ανεργία να καλπάζει σε ποσοστά άνω του 21% και με μισθούς που διαρκώς συρρικνώνονται οι προοπτικές «επιτυχίας» της νέας συμφωνίας δεν είναι πολλές, τονίζει η αμερικανική Wall Street Journal.

«Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία καλείται να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσω οριζόντιων περικοπών στους μισθούς που θα βοηθήσουν τη χώρα να εξάγει ένα δικό της δρόμο για την οικονομική εξυγίανση. Αλλά αυτή ελπίδα για μια ανάταση μέσω των εξαγωγών θα χρειαστεί χρόνια. Στο μεταξύ οι μισθοί που καταρρέουν το μόνο που καταφέρνουν είναι να βαθύνουν την ύφεση στη χώρα καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση του χρέους -που και μετά την αναδιάρθρωση παραμένει υψηλό» προσθέτει.

Η Le Monde γράφει ότι «η συμφωνία ασφαλώς δεν λύνει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας η οποία έχει βυθιστεί στην ύφεση» ενώ σημειώνει ότι λόγω του φόβου μη εφαρμογής των μέτρων η χώρα τίθεται σε «αυξημένη επιτήρηση ενόψει των εκλογών που μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα νέο μοίρασμα της τράπουλας».

Αλλά υπάρχει ακόμα ένας φόβος: «ότι η χώρα θα χρειαστεί σύντομα ακόμα ένα πακέτο χρηματοδότησης είτε, σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ καθώς δεν θα είναι ικανή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί ή επειδή η λιτότητα θα την έχει βυθίσει στην ύφεση» σημειώνει η Monde.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η ανάταση θα είναι πρόσκαιρη και ότι η Αθήνα δεν έχει τελειώσει με την κρίση» αναφέρουν οι Les Echos.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναλύσεις των Times της Ιρλανδίας που σημειώνουν ότι «η νέα συμφωνία παρέχει μόνο μια μικρή ανάσα σε Ελλάδα και Ευρώπη» ενώ «ο ανομολόγητος στόχος είναι να μετατεθεί η καταστροφική ημέρα της αλήθειας» για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης οπότε θα αποδειχθεί ότι δεν γίνεται «τα πράγματα να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο».

Τα χειρότερα έπονται, αναφέρουν οι Irish Times καθώς το νέο δανειακό πρόγραμμα προβλέπει νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% το τρέχον έτος. «Τα σχέδια τοποθετούν στην επόμενη χρονιά την ανάπτυξη αλλά αυτές οι εκτιμήσεις μοιάζουν εξαιρετικά φιλόδοξες καθώς τα μέτρα λιτότητας όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά τελικά αποδεικνύονται αυτοκαταστροφικά» τονίζει η ιρλανδική εφημερίδα.

Το BBC αναφέρει: «Νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα – Οι υπουργοί οικονομικών έφθασαν στην επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ».

«Σωτήρια συμφωνία Ε.Ε. – Ελλάδας – Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του Skynews με τον οποίο περιγράφεται η χθεσινή συμφωνία για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα κέρδισε δάνειο από την Ευρώπη – Ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ», σχολιάζει το Bloomberg .

«Η Ευρωζώνη έφτασε σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις». Αυτός είναι ο τίτλος της Guardian.

«Η Ευρωζώνη αποφεύγει τη χρεοκοπία» είναι ο τίτλος στο κεντρικό θέμα της ιταλικής La Repubblica, η οποία φιλοξενεί και δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, που κάνει λόγο για «πολύ καλή συμφωνία».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. firiki2010 avatar
  firiki2010 21/02/2012 16:18:40

  Κερδίσαμε ΧΡΟΝΟ. Αγοράσαμε- ακριβά ίσως- μια ευκαιρία. Προτιμήσαμε μια αμφίβολη σωτηρία από μια βέβαιη καταστροφή. Εύκολες λύσεις δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν. Ας μην κοροιδευόμαστε!

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ firiki2010 21/02/2012 16:36:25

   Ω!Ταυτισις.

 2. ΜΠ avatar
  ΜΠ 21/02/2012 16:38:21

  Η απόρρητη έκθεση της τρόικας για το χρέος 10:10, 21-02-2012,
  Πηγή: http://m.news247.gr/article/1660735/i-aporriti-ekthesi-tis-troikas-gia-to-xreos.html

  Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας έρχεται στο φως απόρρητη έκθεση της τρόικας που αναφέρει ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να μειώσει το έλλειμα στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
  Η εννιασέλιδη απόρρητη έκθεση που αποκαλύπτει το διεθνές πρακτορείο Reuters ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και δόθηκε στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.
  Τα αποτελέσματα μάλιστα της έκθεσης αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και των σκληρών διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση ή μη του νέου πακέτου διάσωσης.
  Το βασικό σενάριο αναφέρει πως η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της στο 129% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 σε περίπτωση που καταφέρει να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις φορολογικές υποχρεώσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
  Η βασική ανησυχία που επισημαίνεται είναι ότι μια βαθύτερη ύφεση που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πάνε πίσω το πρόγραμμα. Αυτό θα σήμαινε ότι ο στόχος για χρέος του 120% του ΑΕΠ θα έδινε αυτομάτως τη θέση του σε χρέος της τάξεως του 160% του ΑΕΠ το 2020.
  Στην αναφορά επισημαίνεται ότι τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα θα χρειαστούν έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον κεφάλαιο από αυτό που αναμενόταν αρχικά για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

  Συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης
  Η τρόικα αναφέρει πως αν η Ελλάδα πρόκειται να μειώσει το επίπεδο του χρέους της κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 τότε απαιτούνται πρόσθετη στήριξη από τον ιδιωτικό και τον επίσημο τομέα, παραθέτοντας τέσσερις τρόπους για να επιτευχθεί ο τρόπος μείωσης του χρέους.
  1) Αναδιάρθρωση των δεδουλευμένων τόκων που οφείλονται για χρέη που πρόκειται να τεθούν προς ανταλλαγή ως μέρος της συμφωνίας του PSI. Αυτό θα μείωνε κατά 1,5% του ΑΕΠ το χρέος
  2) Χαμηλότερο επιτόκιο στα ήδη υπάρχοντα διμερή δάνεια που θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ
  3) Αναδιάρθρωση και των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους διάφορες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει το χρέος κατά 3,5% του ΑΕΠ
  4) Να παραιτηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της. Η μείωση που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο ελληνικό χρέος η απόφαση αυτή φτάνει στο 5,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020
  Με δεδομένους τους κινδύνους το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να παραμείνει επιρρεπές σε ατυχήματα με ερωτηματικά για την βιωσιμότητα να παραμένουν πάνω από το κεφάλι του, τονίζεται.
  "STRICTLY CO N FID EN TIAL
  Greece: Preliminary Debt Sustainability Analysis February 15, 2012
  Since the fifth review, a number of developments have pointed to a need to revise the DSA. The 2011 outturn was worse than expected, both in terms of growth and the fiscal deficit; the macroeconomic outlook has deteriorated significantly, due to events in Europe; the fiscal outlook has deteriorated due to the economy and due to delays in developing fiscal-structural reforms; and the strategy of the program has been adapted, to place greater emphasis on upfront actions to improve competitiveness (which will change the expected profile of the recovery and have implications for the fiscal accounts). The DSA also must be updated to include the envisaged PSI deal between the IIF-led creditor group and the Greek authorities
  The assessment shows that, in a baseline scenario, public debt will decline to around 129 percent of GDP by 2020, staying above the 120 percent of GDP level targeted by European leaders in October. The results point to a need for additional debt relief from the official or private sectors to bring the debt trajectory down, consistent with the objective of achieving a 120 percent of GDP debt ratio by 2020. The results will need to be updated once information on additional debt-reducing actions is available.
  There are notable risks. Given the high prospective level and share of senior debt, the prospects for Greece to be able to return to the market in the years following the end of the new program are uncertain and require more analysis. Prolonged financial support on appropriate terms by the official sector may be necessary. Moreover, there is a fundamental tension between the program objectives of reducing debt and improving competitiveness, in that the internal devaluation needed to restore Greece competitiveness will inevitably lead to a higher debt to GDP ratio in the near term. In this context, a scenario of particular concern involves internal devaluation through deeper recession (due to continued delays with structural reforms and with fiscal policy and privatization implementation). This would result in a much higher debt trajectory, leaving debt as high as 160 percent of GDP in 2020. Given the risks, the Greek program may thus remain accident-prone, with questions about sustainability hanging over it".

 3. ano-kato avatar
  ano-kato 22/02/2012 14:22:03

  Από τον Νοέμβριο και μετά ευφεβρέθηκε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.Εκείνα τα περίφημα Ζάππεια τι έγιναν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.