Γιατί το Isis καταστρέφει αρχαιότητες
03/09/2015 18:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί το Isis καταστρέφει αρχαιότητες

Μια Γαλλο-Λιβανέζα αρχαιολόγος εξηγεί στον Robert Fisk τη μοναδική απάντησή της σε ένα μοναδικό έγκλημα.

Γιατί το Isis κάνει κομμάτια τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της αρχαίας ιστορίας στη Συρία και το Ιράκ; Η αρχαιολόγος Joanne Farchakh έχει μια μοναδική απάντηση σε ένα μοναδικό έγκλημα. Κατ 'αρχάς, το Isis πωλεί τα αγάλματα και τις τοιχογραφίες που ζητούν διεθνείς έμποροι. Παίρνει τα χρήματα, παραδίδει τις αρχαιότητες - και ανατινάζει τους ναούς και τα κτίρια για να αποκρύψει τις αποδείξεις για τις λεηλασίες.

«Οι αρχαιότητες από την Παλμύρα είναι ήδη προς πώληση στο Λονδίνο» υποστηρίζει η Γαλλο-Λιβανέζα αρχαιολόγος. «Υπάρχουν αντικείμενα από τη Συρία και το Ιράκ που έχει κλέψει το Isis και βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Δεν είναι πλέον στην Τουρκία, όπου έφτασαν την πρώτη φορά –έχουν φύγει εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η καταστροφή κρύβει το εισόδημα του Isis που πουλά αυτά τα πράγματα πριν από την καταστροφή των ναών όπου βρίσκονταν. Υπάρχει κάτι ανεκτίμητο στο να πουλάνε και, στη συνέχεια, να καταστρέφουν την περιοχή και η καταστροφή έχει ως στόχο να κρύψει το επίπεδο της κλοπής. Καταστρέφουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Έτσι, κανείς δεν ξέρει τι έχουν πάρει και τι είχε καταστραφεί».

Η Farchakh έχει εργαστεί επί χρόνια στις αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής, εξετάζοντας τους λεηλατημένους αρχαιολογικούς χώρους στη Σαμάρα στο Ιράκ – απ’ όπου ο «πολιτισμός» υποτίθεται ότι άρχισε - μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Έχει καταγράψει τη μεγάλη καταστροφή των υπαίθριων αγορών και των τζαμιών στο Χλάπι και τη Χομς της Συρίας από το 2011. Πράγματι, η μελέτη των χαμένων αρχαιοτήτων στον κόσμο μερικές φορές ισοδυναμεί με εμμονή για αυτή τη γυναίκα, που περιγράφει τη δουλειά της ως «μελέτη της καταστροφής των αρχαιοτήτων στον πόλεμο». Κατά τα τελευταία 14 χρόνια, έχει δει πολλές αρχαιολογικές βεβηλώσεις που τροφοδοτούν το πάθος της για μία τόσο θλιβερή καριέρα. Σε πολιτικό επίπεδο, η Farchakh προσδιορίζει κάτι ιδιαίτερα έξυπνο στην πολιτική του Isis.

«Έχει μάθει από τα λάθη της», λέει. «Όταν ξεκίνησε τις αρχαιολογικές καταστροφές στο Ιράκ και τη Συρία, ξεκίνησε με σφυριά, μεγάλες μηχανές, καταστρέφοντας τα πάντα γρήγορα ενώ κινηματογραφούσε. Όλοι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσε γι’ αυτό ήταν ντυμένοι σαν να ήταν στην εποχή του Προφήτη. Ανατίναξε την Νιμρούντ σε μία ημέρα. Αλλά αυτό έδωσε μόνο 20 δευτερόλεπτα βίντεο. Δεν ξέρω πόσο αυτό το μικρό κομμάτι ταινίας θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων. Αλλά τώρα δεν ισχυρίζονται καν πλέον ότι καταστρέφουν έναν χώρο. Οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο ΟΗΕ το λέει αυτό. Κατ 'αρχάς, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι ακούν ‘εκρήξεις’. Ο πλανήτης έχει στη συνέχεια το υλικό που κυκλοφορούν σύμφωνα με το δικό τους πρόγραμμα».

Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει η Farchakh, το Isis δεν κατέστρεψε όλη την Παλμύρα σε ένα βίντεο. «Ξεκίνησε με τις εκτελέσεις (Σύρων στρατιωτών) στο ρωμαϊκό θέατρο. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις εκρηκτικές ύλες να έχουν συνδεθεί με τις ρωμαϊκές κολόνες. Μετά αποκεφάλισε τον συνταξιούχο διευθυντή αρχαιοτήτων, αλ-Ασάαντ. Και μετά ανατίναξε τον ναό του Βάαλ. «Και τότε όλοι αναφώνησαν: ‘Ω, όχι - ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Θα είναι ο ναός Μπελ!’. Κι έτσι έγινε. Ανατίναξε τον ναό Μπελ. Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα και πάλι; Θα υπάρξει μεγαλύτερη καταστροφή στην Παλμύρα. Θα το προγραμματίσουν διαφορετικά. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στο μεγάλο ρωμαϊκό θέατρο, μετά στην αγορά Αγορά (την περίφημη αυλή που περιβάλλεται από πυλώνες) – έχουν μια ολόκληρη πόλη να καταστρέψουν. Και αποφάσισαν να το κάνουν με την ησυχία τους».

Όσο περισσότερο διαρκεί η καταστροφή, πιστεύει η Farchakh, τόσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι τιμές στις διεθνείς αγορές αρχαιοτήτων. Το Isis είναι στην επιχείρηση αρχαιοτήτων και διαχειρίζεται τον κόσμο στα δράματα της καταστροφής. «Δεν υπάρχουν ιστορίες σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς ένα ‘γεγονός’. Πρώτον, το Daesh έδωσε στα μέσα ενημέρωσης αίμα. Στη συνέχεια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποφάσισαν να μην παρουσιάσουν περισσότερο αίμα. Γι 'αυτό τους έδωσαν τις αρχαιότητες. Όταν δεν περνάει αυτό, θα τους δώσουν γυναίκες και μετά παιδιά».

Το Isis, όπως φαίνεται, χρησιμοποιεί την αρχαιολογία και την ιστορία. Σε κάθε πολιτική κρίση, μια ομάδα ή ένας δικτάτορας μπορεί να εδραιώσει την εξουσία του σε ιστορικά στοιχεία. Ο Σάχης χρησιμοποίησε τα ερείπια της Περσέπολης για να παραποιήσει την ιστορία της οικογένειάς του. Ο Σαντάμ Χουσεΐν έβαλε τα θεμέλιά του στα τούβλα της Βαβυλώνας. «Το Isis αποφάσισε να αλλάξει αυτή την ιδέα», λέει η Farchakh. «Αντί να εδραιώσει την εξουσία του στα αρχαιολογικά αντικείμενα, την εδραιώνει στην καταστροφή αρχαιοτήτων, αντιστρέφοντας την συνήθη μέθοδο. Δεν θα υπάρξει ένα ‘πριν’ στην ιστορία. Έτσι, δεν θα υπάρξει ‘μετά’. Λένε: ‘Υπάρχουμε μόνο εμείς’. Οι άνθρωποι της Παλμύρας μπορούν να συγκρίνουν το ‘πριν’ και το ‘μετά’ τώρα, αλλά σε 10 χρόνια δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν. Γιατί τότε κανείς δεν θα έχει μείνει για να θυμάται. Δεν θα υπάρχει καμία μνήμη’.

Όσο για τους ρωμαϊκούς θεούς, ο Βάαλ δεν λατρευόταν στο ναό του για 2000 χρόνια. Αλλά είχε αξία. Η Farchakh λέει: «Κάθε αρχαιότητα της Παλμύρας που ξεπουλά το Isis είναι ανεκτίμητη. Λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά είναι εκεί: θα πάρει ό,τι προσφέρεται και θα πληρώσει όσα να ‘ναι για αυτό. Το Daesh κερδίζει σε κάθε βήμα που κάνει, σε κάθε καταστροφή».

independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
  ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 03/09/2015 18:48:38

  .Και προφανως οι Δυτικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, δεν μπρόκειται να μπούν μέσα και να ισοπεδώσουν το ΙSIS όπως έκαναν με την Γιουγκοσλαβία, γιατί απο την διατήρησή του φαίνεται οτι κερδίζουν περισσότερα...

 2. Γεωργία Βασιλειάδου avatar
  Γεωργία Βασιλειάδου 03/09/2015 20:05:45

  H Bορειοατλαντική συμμαχία - U.S.A που κινητοποιεί κατά τα συμφέροντα της και εμπλέκει σε πολέμους τα γιουσουφάκια του Ευρωπαϊστάν, δεν κόπτεται ιδιαίτερα για τους πολιτισμούς που πάνε 2.000 χρόνια πίσω στο παρελθόν. Πρώτον δεν σκαμπάζει απ΄αυτά και δεύτερον, αισθάνεται κομπλεξικά που δεν διαθέτει όχι πολιτισμό, αλλά ούτε καν Ιστορία αντίστοιχης αίγλης και διάρκειας. Άσε που σίγουρα βρίσκεται πίσω απ' τη γιγάντωση των ψυχασθενών, ως συνήθως. Το μόνο ''παρήγορο'' μέσα στην όλη απελπισία και αγανάκτηση, είναι το οτι το άρθρο αφήνει πιθανότητες να διασωθούν έστω και σαν ξεπουλημένες, κάποιες από τις ανεκτίμητες αρχαιότητες της Συρίας. Μακάρι.

 3. Οπούντιος Λοκρός avatar
  Οπούντιος Λοκρός 04/09/2015 19:28:49

  Για τους "πολιτισμένους" χριστιανούς ισχύει το "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλλέτω". Χριστιανοί δεν ήταν αυτοί που ισοπέδωσαν τα Ελληνικά μνημεία ? Χριστιανοί δεν ήταν αυτοί που κατέστρεψαν τα Ελληνικά αγάλματα ? Χριστιανοί δεν ήταν αυτοί που κατέστρεψαν σχεδόν όλη την Ελληνική Γραμματεία ? Χριστιανοί άγιοι δεν είναι αυτοί που στο "βιογραφικό" τους, ακόμα και σήμερα, φαίνεται με καμάρι οτι κατέστρεψαν είδωλα και ναούς εθνικών ? Ακόμα και αν φύγω απο τα χρόνια εκείνα όπου ο χριστιανικός όχλος διαμέλιζε την φιλόσοφο Υπατία ή έσφαζε χιλιάδες εθνικούς μέσα στον ιππόδρομο της Θεσαλονίκης, ακόμα και αν έρθω στα νεότερα χρόνια, πάλι μπορώ να ρωτήσω : Χριστιανός δεν ήταν ο Μοροζίνι ? Χριστιανός δεν ήταν ο Ελλγιν ? Και όλα αυτά μόνο σε ότι αφορά την Ελλάδα, γιατί αν αναλογιστούμε τις καταστροφές σε πλανητικό επίπεδο τότε οι βάρβαροι του ISIS μάλλον για πταίσμα θα κατηγορηθούν .

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Οπούντιος Λοκρός 04/09/2015 21:28:27

   Πάρε αν θές μια Καινή Διαθήκη και αν έχεις κουράγιο ξεψάχνισέ την και δές: υπάρχει πουθενά μία, έστω ΜΙΑ εντολή του Χριστού ή των μαθητών Του,των αγίων Αποστόλων, που να προτρέπει τους χριστιανούς να ισοπεδώσουν,να καταστρέψουν,να κάψουν,να σκοτώσουν,να διαμελίσουν ή να σφάξουν τους αντιφρονούντες,τους αλλόθρησκους ή γενικά τους εχθρούς τους; Το αντίθετο θα έλεγα, εμπνέει την αγάπη και την συγχωρητικότητα. Τί φταίει όμως η χριστιανική θρησκεία αν οι οπαδοί της δεν εφαρμόζουν τις εντολές της; Με τη λογική αυτή,οι μουσουλμάνοι που εφαρμόζουν την εντολή του Κορανίου για αφανισμό κάθε άπιστου,αντιθέτως είναι πιστοί στη θρησκεία τους και ένθεοι άνθρωποι... Όσο για τα καλόπαιδα του ISIS,τι λές,αν αφεθούν κι αυτοί επί δυό χιλιάδες χρόνια να επιτελούν το θεάρεστο έργο τους,θα υπάρξει δικαστήριο στο τέλος να τους δικάσει για τα πταίσματά τους;...

   • Οπούντιος Λοκρός avatar
    Οπούντιος Λοκρός @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 05/09/2015 19:12:38

    Αγαπητέ Κυθήριε και εγω σε χριστιανούς αναφέρθηκα και όχι σε Χριστιανισμό.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Οπούντιος Λοκρός 05/09/2015 20:58:19

     Ακριβώς φίλε Οπούντιε Λοκρέ,στην εξαίρεση και όχι στον κανόνα...

  • tt avatar
   tt @ Οπούντιος Λοκρός 05/09/2015 13:52:48

   Περιμένετε λίγο. Μπαίνουν 8.000 ταξικοί αδελφοί από Αφγανιστάν και Συρία την ημέρα. Σύντομα θα δείτε την διαφορά μεταξύ της κας Λουκά (αυτοι είναι οι φανατικοί Χριστιανοί σήμερα, γραφικοί κι ακίνδυνοι) και των Ταλιμπάν. Επίσης δεν συγκρίνουμε το 2015 με το 300 ή το 800, έλεος. Σαν κάτι μεταμοντέρνους Αμερικανους που λένε ''ποια δημοκρατία, είχαν δούλους και ήταν μισογύνες''. Μα ναι σε σχέση με την Καλιφόρνια του 2015, σίγουρα. Συγκρίνουμε την συγχρονία. Τότε, οι Αιγύπτιοι είχαν Φαραώ, Θεό και Αυτοκράτορα μαζί, ενώ οι άνδρες Αθηναίοι ψήφιζαν.
   Για σήμερα λέμε, όχι για 1500 χρόνια πριν, προφανώς ήταν όλοι πιο άγριοι τότε.

  • tt avatar
   tt @ Οπούντιος Λοκρός 05/09/2015 13:55:27

   Ο Μοροζίνι κι ο Έλγιν είχαν κίνητρο την πίστη τους; Ή ήταν άσχετη με τις πράξεις τους Έλεος, είναι σαν να λέμε ''οι ζυγοί στο ζώδιο είναι βάρβαροι''. Αίτια. Rerum causas cognoscere. Στο Ισλαμικό Κράτος κίνητρο είναι η θρησκεία τους.

 4. tt avatar
  tt 05/09/2015 13:48:06

  Για τον ίδιο λόγο που έκαψαν την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Είτε συμφωνούν με το Κοράνι και είναι άχρηστα, είτε διαφωνούν και είναι επικίδυνα.
  Πολύ το κουράζουμε, οι άνθρωποι ζουν στο 800.

 5. Naruto avatar
  Naruto 05/09/2015 17:03:35

  Αν προσέξετε το 90% των λάθρο είναι άντρες ηλικίας 18-30 χρόνων . Τα γυναικόπαιδα τί κάνουν μένουν στην Συρία για να πολεμήσουν ; Γιατί δεν πηγαίνουν στις άλλες ισλαμικές χώρες να εγκατασταθούν αλλά προτιμούν να σκυλοπνίγονται στην Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη ; Μήπως δεν πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση αλλά κρύβεται κάτι διαφορετικό απο πίσω οπως πχ ισλαμοποίηση της Ευρώπης ;

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Naruto 06/09/2015 04:06:33

   Μά θέλει καί ἐρώτημα;; Τόσες μουσουλμανικές χῶρες ὑπάρχουν, γιατί ἔρχοντε στήν Εὐρώπη; ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ ἡ ἐξάπλωση τῆς θρησκείας τους. ῾Η ῾Ελλάδα πεθαίνει μετά τήν μεγάλη εἰσροή τῶν λάθρο. Γιά μένα εἶναι ΟΛΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ, πρόσφυγες ἤ μή, δέν τούς θέλω στό σπῖτι μου!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.