Γιατί το ISIS είναι και πρόβλημα του Πούτιν
30/09/2014 20:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί το ISIS είναι και πρόβλημα του Πούτιν

Ο Αμπού Ομάρ υπηρέτησε στον εκπαιδευμένο από τις ΗΠΑ γεωργιανό στρατό, φυλακίστηκε και έγινε τζιχαντιστής. Τώρα, όντας στην κορυφή της ηγεσίας του ISIS, θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία.

Ο χρόνος φαίνεται να σταμάτησε σε αυτό το νυσταλέο γεωργιανό χωριό, ψηλά στα καταπράσινα βουνά του φαραγγιού Πανκίσι. Τίποτα δεν έχει αλλάξει γύρω από το μικρό γκρίζο σπίτι που ήταν το πατρικό ενός από τους ανώτατους διοικητές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Ένα μικρό υπαίθριο τηλεοπτικό δορυφορικό πιάτο προεξέχει από το ψηλό χορτάρι, μαζί με μερικούς σωρούς από ξύλα. Από κάθε άποψη, το σπίτι του Αμπού Ομάρ αλ-Σισάνι (του Τσετσένου) φαίνεται εγκαταλελειμμένο.

Οι φήμες λένε ότι αυτές τις μέρες ο Αμπού Ομάρ, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ταρκχάν Μπατιρασβίλι, ζει σε μια πολυτελή βίλα με πισίνα στη Συρία. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι αλήθεια. Λέγεται ότι προσελκύει πολλούς νέους μουσουλμάνους από την περιοχή στη γενέτειρά του στην κοιλάδα του Πανκίσι, για τις δυνάμεις της εξέγερσης του. Γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

Ο κοκκινογένης Αμπού Ομάρ έχει γίνει ένα σύμβολο αυτού που η Ουάσιγκτον μισεί και φοβάται στον πόλεμο ενάντια του ISIS: είναι ένας ξένος μαχητής –κάποιος που ασπάστηκε το Ισλάμ, και ένας βετεράνος του εκπαιδευόμενου από τις ΗΠΑ γεωργιανού στρατού. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει καταστροφικές τακτικές εναντίον των κουρδικών και των ιρακινών στρατευμάτων και προκάλεσε όλεθρο στους μετριοπαθείς σύριους αντάρτες που οι Αμερικανοί σπεύδουν να εκπαιδεύσουν. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι μέλος του συμβουλίου Σούρα, μιας ομάδας με τους κορυφαίους ηγέτες του ISIS. Βοήθησε στην οργάνωση της κατάληψης της Μοσούλης και τώρα διοικεί τις δυνάμεις του ISIS στο βόρειο τμήμα της Συρίας, που είναι το επίκεντρο των αμερικανικών βομβαρδισμών. Οι μονάδες του πιστεύεται ότι έχουν περίπου 1.000 ξένους μαχητές στις τάξεις τους και μπορεί να ευθύνονται για την κράτηση ξένων ομήρων.

Αλλά ο Αμπού Ομάρ είναι επίσης μια προσωπικότητα, η ιστορία του οποίου στο πεδίο της μάχης επεκτείνεται στην επαναστατική ρωσική επαρχία της γειτονικής Τσετσενίας, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα του. Και ενώ σχεδιάζει άμυνες ενάντια στις αμερικανικές και συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, χλευάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους συμμάχους του στο Γκρόζνι.

Το φαράγγι Πανκίσι είναι ένα όμορφο μέρος, αλλά δεν προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για την ντόπια νεολαία. Δύο 17χρονοι άνεργοι, Τσετσένοι και οι δύο, λένε ότι δεν έχουν σχεδόν τίποτα να κάνουν εκτός από το να «κάθονται και να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον», να προσεύχονται στο τζαμί του χωριού ή να συνομιλούν με τους φίλους τους στη Συρία, στο WhatsApp. Ένας από τους νεαρούς, που άφησε το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και έχει ένα μούσι χωρίς μουστάκι (χαρακτηριστικό πολλών επίδοξων τζιχαντιστών), δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους φίλους του σκέφτονται να πάρουν ένα λεωφορείο και να πάνε πρώτα στην Τουρκία και στη συνέχεια να ενταχθούν στα στρατεύματα του Αμπού Ομάρ στη βόρεια Συρία, για «να πεθάνουν για τον Αλλάχ». Το Κομπάνε, στη Συρία, απέχει μόλις μια μέρα. Γι 'αυτούς, όποιος υποστηρίζει τον Μπασάρ Άσαντ ή εντάσσεται στις δυνάμεις που πολεμούν το ISIS, είναι εχθρός.

Οι γεωργιανές αρχές λένε ότι το πρόβλημα των νεοσυλλέκτων που σπεύδουν στις τάξεις του ISIS εξακολουθεί να μην είναι πιο μεγάλο από ό,τι στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Γεωργίας Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι είπε ότι η εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση της τζιχάντ στο Πανκίσι είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε μια χώρα που εξακολουθεί να αγωνίζεται για να διδάξει το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Σε κάποιο βαθμό, όπως φαίνεται, «ο φορέας επιβολής του νόμου» συνέβαλε στη ριζοσπαστικοποίηση του Αμπού Ομάρ. Μόλις λίγα χρόνια πριν, πήγαινε στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τον χριστιανό πατέρα του και εργαζόταν ως βοσκός στα βουνά. «Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία βοήθησε τσετσένους αντάρτες και πρόσφυγες να περάσουν από την Τσετσενία στη Γεωργία» λέει ο πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας, Σότα Ουτιασβίλι. Περπατώντας στα πιο απομακρυσμένα ορεινά μονοπάτια με τους αντάρτες, ο νεαρός βοσκός ανέπτυξε τις γνώσεις του σε χάρτες, εδάφη και όπλα, μια ικανότητα που χρησιμοποίησε και τελειοποίησε αργότερα, ενώ υπηρετούσε στην γεωργιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στον πόλεμο του 2008 κατά της Ρωσίας.Το 2010, ωστόσο, ένα γεωργιανό δικαστήριο καταδίκασε τον Μπατιρασβίλι σε τρία χρόνια φυλάκιση για παράνομη κατοχή όπλου. Στη φυλακή, μετατράπηκε σε συντηρητικό Ισλαμιστή, άφησε γένια και ορκίστηκε ότι θα ηγηθεί ενός ιερού πολέμου κατά των απίστων. Το 2012, διαγνώστηκε με φυματίωση. Ο μελλοντικός διοικητής του ISIS απελευθερώθηκε από τη φυλακή και μετακόμισε στην Τουρκία. Κανείς στο Πανκίσι δεν τον έχει δει από τότε.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπεριέλαβε τον 28χρονο Αμπού Ομάρ σε μια «ειδικά διαμορφωμένη λίστα για παγκόσμιους τρομοκράτες». Αλλά αυτός δεν φάνηκε να ενοχλείται. Την ίδια ημέρα προσφέρθηκε να πληρώσει 5 εκατ. δολάρια αμοιβή για την δολοφονία ενός από τα πιο σημαίνοντα πρόσωπα του Κρεμλίνου, του προέδρου της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, και μια μικρότερη αμοιβή για την εξόντωση 11 ακόμα μελών της ηγεσίας της Τσετσενίας, που κυμαίνονταν από 500.000 ως 4 εκατ. δολάρια.

Στο τρελά πολύπλοκο δίκτυο συμμαχιών του Συριακού πολέμου, ο Καντίροφ έχει γίνει ένας βασικός παράγοντας του Πούτιν, που χρησιμοποιήθηκε για να στηρίξει τον Μπασάρ Άσαντ. Πράγματι, ο Καντίροφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι περισσότεροι αντάρτες του ISIS ήταν μυστικοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μυστικών υπηρεσιών. «Τους σκοτώσαμε κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία και θα τους σκοτώσουμε κι εκεί [στη Συρία]», δήλωσε ο Καντίροφ, περιγελώντας τον Αμπού Ομάρ και άλλους ηγέτες του ISIS.

Ο Γκριγκόρι Σβέντοβ, συντάκτης της αξιόπιστης ιστοσελίδας Caucasus Knotκαι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι το ISIS θέλει οι Τσετσένοι αντάρτες να επιστρέψουν και να πολεμήσουν στον Βόρειο Καύκασο. «Αυτά τα σημαντικά οφέλη αποδεικνύουν ότι οι ηγέτες του ISIS είναι σοβαροί όσον αφορά την διεθνοποίηση της τζιχάντ τους και ότι είναι ένα βήμα για την επέκταση του πολέμου από τη Μέση Ανατολή προς τον Βόρειο Καύκασο, κάτι που θα ήταν τραγικό για το ρωσικό κράτος» δήλωσε ο Σβέντοβ. «Οι ανταμοιβές έχουν ως στόχο να προσελκύσουν εκείνους που σκέφτονται σήμερα που να πάνε για την τζιχάντ τους».

Αυτόν τον μήνα, διοικητές του ISIS μίλησαν ρητά για τα σχέδιά τους, για έναν πόλεμο κατά του Πούτιν, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε online. Πόζαραν πάνω σε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό που πήραν από τις δυνάμεις του Άσαντ.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα για σένα, Βλαντιμίρ Πούτιν», τόνισε με έμφαση ο αφηγητής. «Αυτά είναι τα τζετ που στείλατε στον Μπασάρ. Εμείς θα σας τα στείλουμε πίσω, Θεού θέλοντος. Να το θυμάσαι. Και εμείς θα απελευθερώσουμε την Τσετσενία και όλο τον Καύκασο, Θεού θέλοντος. Το Ισλαμικό κράτος υπάρχει και θα υπάρχει -και θα επεκτείνεται, αν θέλει ο Θεός».

www.thedailybeast.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. pythagorean avatar
    pythagorean 02/10/2014 10:07:00

    Όχι μόνο ο Αμπού Ομάρ, αλλά και οι περισσότεροι σαλεμένοι ισλαμιστές προέρχονται από στρατούς, τρομοκρατικές οργανώσεις ή μυστικές υπηρεσίες που υποστηρίχθηκαν από ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ ή / και Τουρκία με κύριο σκοπό να πλήξουν τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Τώρα το ανακάλυψε ο αρθρογράφος?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.