«Γιατί το Boeing 777 πιθανότατα κατερρίφθη από ουκρανούς αυτονομιστές»
19/07/2014 07:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Γιατί το Boeing 777 πιθανότατα κατερρίφθη από ουκρανούς αυτονομιστές»

Ο δρ Mark Galeotti, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ειδικός σε θέματα Ρωσίας, γράφει ποιούς θεωρεί υπεύθυνους για τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17:

Φυσικά, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά τι συνέβη, αλλά αυτό είναι ένα προσωπικό blog, δεν είναι ένα άρθρο εφημερίδας ή μια κυβερνητική έκθεση, κι έτσι έχω το χώρο για να εικάσω και να εκφράσω αυτό που νομίζω μάλλον ότι ξέρω. Ιδού λοιπόν.

Αν και θα ήθελα να ήταν αλλιώς, νιώθω ότι οι συντριπτικές πιθανότητες είναι η πτήση MH17 να καταρρίφθηκε από ένα πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα Buk-M1 που πυροδοτήθηκε από τους αντάρτες (αλλά το προμήθευσαν οι Ρώσοι):

1. Οι αντάρτες, κυρίως ο αρχιστράτηγος Στέκλοφ πράγματι ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα κυβερνητικό An-24 στην ευρύτερη περιοχή συντριβής της MH17. Οι ισχυρισμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαγράφηκαν εκ των υστέρων, αλλά σε αυτή την εποχή, τίποτα δεν χάνεται πραγματικά.

2. Οι αντάρτες κατέρριψαν άλλα κυβερνητικά αεροπλάνα και πράγματι υπάρχει στρατηγική αξία στην άρνησή τους στον εναέριο χώρο τους στις δυνάμεις του Κιέβου, δεδομένου ότι οι εναέριες δυνάμεις είναι ένα πραγματικό πλεονεκτήματα της κυβέρνησης. Αν θεώρησαν ότι το Boeing ήταν ένα κυβερνητικό αεροπλάνο, τότε αυτό μπορεί να φαινόταν σα μια μεγάλη ευκαιρία.

3. Η MH17 πετούσε πολύ ψηλά για τους φορητούς, ελαφρούς, τοποθετημένους σε οχήματα πυραύλους SAM που οι αντάρτες έχουν αναπτύξει ανοιχτά, αλλά πρόσφατα παραδέχθηκαν -και πάλι οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται να έχουν αποσυρθεί- ότι έχουν τουλάχιστον ένα σύστημα Buk-M1 SAM, ένα τακτικό σύστημα μάχης που έχει το εύρος να αναχαιτίσει ένα πολιτικό αεροπλάνο από τον ουρανό και η κεφαλή του να το κάνει με ένα χτύπημα.

4. Ο Buk είναι ένας πύραυλος που καθοδηγείται με ραντάρ, κι έτσι θα μπορούσε πιθανότατα να έχει ξεκινήσει χωρίς να έχει εκτιμήσει ακριβώς τον στόχο του. Επιπλέον, ενώ οι αντάρτες μπορούν να έχουν το σύστημα στόχευσης με ραντάρ του Buk, στερούνται το εκτεταμένο δίκτυο ραντάρ και, πάνω απ 'όλα, τους ειδικευμένους χειριστές που θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν ένα επιβατικό αεροσκάφος από ένα κυβερνητικό στρατιωτικό αεροπλάνο.

5. Το σχέδιο των συντριμμιών και η κατάσταση των πτωμάτων δείχνουν μια καταστροφική επίδραση στον αέρα και στη συνέχεια ταχεία κάθοδο και όχι μια συντριβή από τον κινητήρα ή βλάβη του συστήματος. Και πάλι, αυτό μαρτυρά μια πυραυλική επίθεση και δεν φαίνεται να υπήρχαν ρωσικά ή ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη στον αέρα εκεί κοντά. Έτσι, και πάλι επιστρέφουμε στην εκδοχή του SAM.

Όντως, αποκλείω τις πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, ότι η MH17 καταρρίφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις για να δαιμονοποιήσουν τους αντάρτες και επίσης ότι καταρρίφθηκε από έναν S-300 από τη Ρωσία. Αυτή ήταν, κατά τη γνώμη μου, μία τραγική και δολοφονική γκάφα και όχι μία εκ προθέσεως θηριωδία. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την επίθεση –οι ανθρώπινες ζωές είναι ανθρώπινες ζωές, είτε πρόκειται για ουκρανούς αεροπόρους είτε για πολίτες διαφόρων εθνών- αλλά βοηθά στο να εξηγήσουμε τι συμβαίνει.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, υποψιάζομαι ότι όταν γράφεται η ιστορία, αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί η ημέρα που χάθηκε η επανάσταση. Ή τουλάχιστον άρχισε να χάνεται. Ειδικότερα, λόγω της παρουσίας των Αμερικανών και άλλων Δυτικών στην MH17, το Κρεμλίνο θα πρέπει, εξαιτίας της άμεσης και ενστικτώδους αντίδρασής του, οριστικά και απροκάλυπτα να αποχωρήσει από τον εξοπλισμό και την προστασία των ανταρτών. Αυτό λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη το τεκμήριο ότι η Μόσχα παρέχει τους πυραύλους από την αρχή. Μια ενιαία ρωσική έκθεση ισχυρίστηκε ότι οι αντάρτες είχαν καταλάβει έναν Buk από στοκ της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά αυτό ήταν σχεδόν βέβαιο προληπτική παραπληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό. Εκτός αυτών, αν και δεν είναι τόσο δύσκολο να βρούνε πλήρωμα για το πυροβολικό, ακόμα και για τανκς, ο Buk απαιτεί καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα και κάποιους που εκπαιδεύτηκαν σχετικά πρόσφατα.

Εν τω μεταξύ, η αποφασιστικότητα του Κιέβου να νικήσει τους αντάρτες όχι μόνο θα ενισχυθεί, αλλά είναι πιθανό και να ευλογηθεί από τη Δύση. Δεν είναι αδιανόητο ότι θα δούμε όχι μόνο δυτικές ειρηνευτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται, αλλά ακόμα και δυτικά όπλα, εκπαιδευτές, ακόμη και ειδικές δυνάμεις. Χωρίς την υποστήριξη της Μόσχας, η εξέγερση δεν μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κατασταλεί τόσο εύκολα. Αν μη τι άλλο, ισχύει το αντίθετο, δεδομένου ότι δεν θα μπορούν πλέον να βρουν καταφύγιο στη Ρωσία. Μαχητές με τις πλάτες τους στον τοίχο είναι πάντα επικίνδυνοι.

http://www.businessinsider.com/why-malaysian-airlines-mh17-was-probably-shot-down-by-a-rebel-missile-2014-7

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 19/07/2014 09:42:10

  Συμφωνώ ότι φαίνεται (με τα υπάρχοντα δεδομένα) ορθή η υπόθεση του συντάκτη: Πρόκειται μάλλον για τραγική γκάφα των ανταρτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, ο βασικός υπαίτιος παραμενει η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία δεν κήρυξε εγκαίρως τον χώρο της αυτονομιστικής εξέγερσης ως "επικίνδυνο", ώστε να αλλάξουν χάραξη οι αεροδιάδρομοι. Τόσα αεροπλάνα και ελικόπτερα έχουν καταρριφθεί. Αργά ή γρήγορα θα έπαιρναν τα "σκάγια" και κάποιο πολιτικό αεροπλάνο, όπως και έγινε. Γιατί λοιπόν η ουκρανική κυβέρνηση δεν κήρυξε τον χώρο επικίνδυνο, ώστε να προστατευθούν τα πολιτικά αεροπλάνα από τέτοιου είδους απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα τραγικά λάθη σε μια τέτοια σύγκρουση. Ας θυμηθούμε τη δική μας τραγική εμπειρία στην Κύπρο με το Νοράτλας, που καταρρίφθηκε από ελληνικά πυρά: Οταν οι μαχητές συχνά πυροβολούν δικούς τους, είναι μαθηματικα βέβαιο ότι θα την πατήσουν και με κάποιο πολιτικό αεροσκάφος. Άρα, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για έμμεση προβοκάτσια των ουκρανικών αρχών: Κράτησαν επί μήνες τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας ως "μη επικίνδυνο", παρόλο που οι αντάρτες κατέρριπταν καθημερινά αεροσκάφη και ελικόπτερα εκεί, ώστε τελικά να γίνει το κακό που έγινε και να ενοχοποιηθούν "φυσιολογικά" οι φιλορώσοι και οι Ρώσοι. Απλά πράγματα. Για όσους κατέχουν την "επιστήμη" της εξελιγμένης προβοκάτσιας...

  • franck avatar
   franck @ Διογένης 19/07/2014 12:22:02

   Aγαπητέ Διογένη ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ και διαλύεις κάθε απόπειρα συγκάλυψης της εγκληματικής συμπεριφοράς της δήθεν "κυβέρνησης " της Ουκρανίας. Η κατάληξή τους πάντως θα είναι η ολοκληρωτική τους ήττα απο την Ρωσία, όπως έγινε και στη Γεωργία με την Οσετία.

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 19/07/2014 09:47:00

  Το κείμενο του Αμερικανού αναλυτή, διαβάζεται καλύτερα ως εξής: Πρώτα η τελευταία παράγραφος, μετά ολόκληρο το υπόλοιπο κείμενο από την αρχή. Έτσι, για να ξέρουμε τί διαβάζουμε...

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ ΚΜ 19/07/2014 14:31:26

   Ακριβώς. Στην τελευταία παράγραφο αποκαλύπτονται οι στόχοι των ψυχανώμαλων πολεμιστών της πολυθρόνας και παρατρεχάμενων της Ουάσιγκτον, που έχουν ως στόχο καριέρας και ζωής την επιβολή και υλοποίηση της εμμονής τους για οικονομικό και στρατιωτικό εκμηδενισμό της Ρωσίας. Έχουν λυσάξει με την τελεσίδικη επαναφορά της Κριμαίας στη Ρωσία και προσπαθούν να καταστήσουν την υπόλοιπη Ουκρανία αποικία και ορμητήριο για την επόμενη φάση του πολέμου τους, ερήμην του ουκρανικού λαού.

   • σχετικος avatar
    σχετικος @ pythagorean 19/07/2014 16:01:33

    Αντιλαμβάνεσαι οτι αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων. Ε;

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ σχετικος 19/07/2014 18:52:58

     Άσχετε, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτά που γράφω δεν αφορούν ούτε στον αμερικανικό λαό ούτε στο σοσιαλισμό. Ε;

 3. Tassos avatar
  Tassos 19/07/2014 12:56:39

  Εγώ πάντως αν ήμουν αυτός ο Γκίρκιν "Στρελκώφ" θα έκανα εγχείριση αλλαγής φίλου και θα την έκανα για ιγκλού στην Ανταρκτική. Θα τον κυνηγάν πράχτορες από: Ουκρανία, Ολλανδία, Μαλαισία, Αγγλία, Αμερική αλλά από αυτούς που θα την βρει είναι οι Ρώσσοι που θα τον καθαρίσουν για να του κλείσουν το στόμα.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Tassos 19/07/2014 19:00:55

   Στρελκώφ ευχαριστεί πράχτορα Tasso για την προειδοποίηση. Over.

   • σχετικος avatar
    σχετικος @ pythagorean 19/07/2014 19:12:08

    pythagorean αντιλαμβάνεσαι ότι με τον τρόπο που έχεις αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση των ρωσικών θέσεων, είναι σα να δουλεύεις για την FSB;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Tassos 19/07/2014 21:50:07

   Τάσσο, όποιος και να το έριξε, η χαρά σου δεν κρύβεται...

 4. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 19/07/2014 19:49:37

  Ούτε ο αναλυτής ούτε κανείς από τους μετέχοντες στο γεωστρατηγικό παίγνιο της Ουκρανικής κρίσης ενδιαφέρεται πραγματικά για το ποιος έριξε το αεροπλάνο. Οι επιβάτες παρέδωσαν την ψυχή τους σε όποιον πίστευε ο καθένας ως δημιουργό του και πιθανά μόνο οι συγγενείς , που πάντα πιστεύουν ότι η τιμωρία των ενόχων έχει επίδραση στην πορεία της ψυχής των θυμάτων, προσπαθούν να ανιχνεύσουν την αλήθεια. Την αλήθεια όμως που οι μόνοι που μπορούν να τους την πουν δεν ενδιαφέρονται γι αυτή μιας και εντάσσουν το γεγονός ως νέα κίνηση, στο παίγνιο , τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να εκμεταλλευτούν στρατηγικά και επικοινωνιακά ώστε να διευκολυνθεί ή να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της η επόμενη δική τους κίνηση. Και το παιχνίδι συνεχίζεται ………………

 5. Μπερδεμενος πολιτης avatar
  Μπερδεμενος πολιτης 19/07/2014 21:08:43

  όλοι μιλάνε για αντάρτες της Ουκρανίας αλλά δε μας είπαν ποιοί είναι οι "αντάρτες/επαναστάτες"; οι Νεοναζί που κατέλαβαν την εξουσία με τις ευλογίες της Δύσης (και της Ελληνικής κυβέρνησης) ή οι απλοί άνθρωποι, ρωσσόφωνοι που προσπαθούν να προστατέψουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και στάτους κβό

  • Χαβιάρης avatar
   Χαβιάρης @ Μπερδεμενος πολιτης 19/07/2014 23:31:44

   Αντάρτες της Ουκρανίας είναι αυτονομιστές, βοηθούμενοι από Ρώσους στρατιωτικούς και εθνοφασίζοντες Ρώσους παραστρατιωτικούς, που προσπαθούν να διχοτομήσουν την Ουκρανία μαχόμενοι την νόμιμη πρόσφατα εκλεγμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη από όλους κυβέρνηση της Ουκρανίας.

   • Χαβιάρης avatar
    Χαβιάρης @ Χαβιάρης 19/07/2014 23:38:01

    Και όπως φαίνεται, Ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Buk πηγαινοέρχονταν στα σύνορα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με τις ευλογίες του Ρωσικού στρατού. Έριξαν το αεροπλάνο που πέρασαν για Ουκρανικό και σκότωσαν 300 αθώους. Τώρα εμποδίζουν τους διεθνείς οργανισμούς να έχουν πρόσβαση στο χώρο της τραγωδίας και προκαλούν την οργή όλου του κόσμου και ειδικά των Ολλανδών, που μαθαίνουν για πλιάτσικο και μετακίνηση των πτωμάτων.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Χαβιάρης 20/07/2014 01:53:51

     «...την νόμιμη πρόσφατα εκλεγμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη από όλους κυβέρνηση της Ουκρανίας...» Θες να πεις την παράνομη, «εκλεγμένη» από τις παράνομες ψευδοεκλογές που προκήρυξαν οι πραξικοπηματίες, de facto κυβέρνησης του μεγαλύτερου τμήματος της (πρώην) Ουκρανίας. Καί όλα τα υπόλοιπα είναι δικές σου εικασίες και τερατολογίες, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Άν δεν υπήρχε το προηγούμενο φιάσκο με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ και το άλλο το πιο πρόσφατο με τα δήθεν χημικά που έριξε ο εθνικός στρατός στη Συρία, μπορεί η διεθνής κοινή γνώμη να έδινε περισσότερη βάση στους ισχυρισμούς σας. Όσο για τους Ολλανδούς και λοιπούς, ελπίζω μέσα την οδύνη για την τραγική και άδικη απώλεια των ομοεθνών τους, να συνειδητοποιήσουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, που μέχρι σήμερα περιφρονούσαν, αβαντάροντας τον αλληλλοσκοτωμό των Ουκρανών. Κι άς πάψουν να υποστηρίζουν ακραίους πραξικοπηματίες, που έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα με αίμα αμάχων επανειλημμένων, και πού δεν το έχουν σε τίποτα να πατήσουν ένα κουμπάκι, κι όποιον πάρουν τα σκάγια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.