Ο Βασιλιάς Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud της Σαουδικής Αραβίας
Ο Βασιλιάς Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud της Σαουδικής Αραβίας
27/06/2014 08:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί το χάος στο Ιράκ φέρνει σε αμηχανία τη Σαουδική Αραβία;

Οι Σαουδάραβες βοήθησαν να φτιαχτεί ένα τέρας που δεν μπορούν πια να ελέγξουν

Οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ βροντοφωνάζουν ότι φταίει η «σεχταριστική πολιτική και οι επιλογές του αποκλεισμού» του Νούρι αλ Μάλικι για την βία στο Ιράκ. Δεν κάνουν λάθος αλλά ταυτόχρονα οι επικρίσεις τους αυτές απομακρύνουν και από ένα θέμα που δεν θέλουν να συζητήσουν – το ρόλο των πλούσιων χρηματοδοτών του κόλπου που βοήθησαν το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» - ISIS να έρθει στο προσκήνιο.

Το Κατάρ επισήμως σταμάτησε να δίνει βοήθεια στις πιο ακραίες οργανώσεις υπό αμερικανική πίεση και η Σ. Αραβία σταμάτησε να στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, μια διαδικασία που κορυφώθηκε με την απομάκρυνση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σ. Αραβίας και υπευθύνου για τη Συρία, Πρίγκηπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, νωρίτερα φέτος. Όμως, οι ιδιωτικές χορηγίες από τη Σ. Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, κυρίως το Κουβέιτ, συνεχίστηκαν κανονικά.

Τους τελευταίους μήνες, η σαουδαραβική κυβέρνηση ειδικότερα προσπαθεί, με έναν μάλλον περίεργο τρόπο, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μη ακραίες ομάδες κατά του Άσαντ και ταυτόχρονα να βάλει φρένο στην ανάπτυξη της αλ Κάιντα και των παρακλαδιών της. Το βασίλειο έχει κάθε λόγο να φοβάται ότι θα δημιουργηθεί εκ νέου κάποια οργάνωση τύπου τόσο μεγάλη όσο η αλ Κάιντα στο απόγειό της με παγκόσμιες φιλοδοξίες. (Και τότε μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της οργάνωσης που απείλησε τη σταθερότητα και εντός Σ. Αραβίας προερχόταν από το ίδιο το έδαφός της). Η σαουδαραβική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διέλυσε έναν τρομοκρατικό πυρήνα στο έδαφός της τον Μάη, ο οποίος είχε σχέσεις τόσο με το ISIS όσο και με την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Από την άλλη, το ISIS φέρεται να ξεκίνησε να στρατολογεί άνδρες κα στο Ριάντ.

Ο Μάλικι κατηγόρησε τόσο τη Σ. Αραβία όσο και το Κατάρ ότι στηρίζουν άμεσα την οργάνωση. Οι μοναρχίες του Κόλπου σίγουρα θα προτιμούσαν να δουν τη σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ να αντικαθίσταται. Όμως, ο κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ κατά των ίδιων των καθεστώτων τους η τρομοκρατία του ISIS, δείχνει ότι η γεωπολιτική κατάσταση στο Ιράκ δεν τείνει να λειτουργήσει υπέρ τους.

Ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία, τους τελευταίους μήνες, τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν να βελτιώνονται. Τώρα, χάρη στην κρίση του Ιράκ, βλέπουμε να συζητιέται η εντελώς απίθανη, παλιότερα, πιθανότητα να υπάρξει κάποιου είδους αμερικανο-ιρανική συνεργασία ασφαλείας για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Κανένα από τα ενδεχόμενα σενάρια για τις εξελίξεις δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τις χώρες του Κόλπου: ούτε μια παρατεταμένη περίοδος βίαιου χάους στο Ιράκ που θα δώσει την ευκαιρία στους εξτρεμιστές να έχουν νέα βάση για τις επιχειρήσεις τους, ούτε μια μονομερής ιρανική επέμβαση, ούτε μια αμερικανο-ιρανική επέμβαση. Και δυστυχώς για τις ηγεσίες των χωρών του Κόλπου, δεν φαίνεται να προχωρά όπως θα περίμεναν ούτε το σχέδιο χρηματοδότησης των Σύρων ανταρτών.

http://www.slate.com/http://www.slate.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 27/06/2014 10:25:05

  «Η χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας στους Ισλαμιστές απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης» «Σημαντικοί χρηματοδότες του «ΙΚΙΛ»- Σαουδική Αραβία και κράτη του Κόλπου»
  Σαουδική Αραβία = ουαχαμπιστές = η ρίζα του κακού

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 27/06/2014 13:13:09

  Θα έχουμε πολύ κακά ξεμπερδέματα με δαύτους.
  Η δύση έχει πέσει πολλές φορές στην παγίδα ότι υπάρχουν καλοί και κακοί μουσουλμάνοι και ότι πρέπει να στηρίξει του υποτιθέμενους καλούς για να δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα με μία ολόκληρη θρησκέια. Έλα όμως που αυτή η "θρησκεία" έχει πρόβλημα με μας όλους έτσι κι αλλιώς και ο "καλός" μουσουλμάνος είναι απλά αυτός που για τους δικούς του λόγους έχει επιλέξει να μην σου την πέσει ακόμη... ίσως περιμένει να τον εξοπλίσεις πρώτα. Το παραπάνω σχόλιο δεν έχει να κάνει με την Σ Αραβία βέβαια που έτσι κι αλλιώς είναι μία χώρα φανατικών και επικίνδυνων μουσουλμάνων.

  • rena avatar
   rena @ Άπαντα Επιστάμενος 27/06/2014 22:56:32

   Έστω και με αφορμή το πρόβλημα του Ιράκ, θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη η προσέγγιση ΗΠΑ - Ιράν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.