#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/02/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί παραιτήθηκε ο Πάπας;Η παραίτηση του πνευματικού ηγέτη 1,2 δις Καθολικών εξέπληξε τον κόσμο. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ επικαλέστηκε την «προχωρημένη του ηλικία». Αμέσως όμως, τα σχόλια στο Διαδίκτυο άρχισαν να παίρνουν φωτιά. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ ανέλαβε το πόστο του το 2005, μετά τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, που σημαδεύτηκε από μια διαμάχη σχετικά με ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Καθολική Εκκλησία.

Το 2010, οι New York Times ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ράτσινγκερ (όπως είναι το κοσμικό του όνομα), δεν έκαναν κάτι για την περίπτωση του ιερέα από το Γουινσκόνσιν που κατηγορήθηκε ότι για κακοποίησε περίπου 200 ​​αγόρια.

Οι Times ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι της εκκλησίας σταμάτησαν την αγωγή κατά του ιερέα μετά από επιστολή του στον Ράτσινγκερ, ο οποίος ήταν τότε ο επικεφαλής καρδινάλιος της ομάδας που επιβλέπει  το δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Ράτσινγκερ δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή, σύμφωνα με τους Times, και αξιωματούχοι της εκκλησίας δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν το θέμα. Όμως, ένας δικηγόρος που είχε στην κατοχή του εσωτερικά έγγραφα της εκκλησίας, δήλωσε εκείνη την περίοδο ότι «δείχνουν σαφώς από τα θύματα, μέσω των επισκόπων και απευθείας στον άνθρωπο που είναι τώρα Πάπας».

Επίσης, το 2010, οι Times ανέφεραν ότι ο μελλοντικός Πάπας - ενώ υπηρετούσε ως αρχιεπίσκοπος του Μονάχου - είχε λάβει ένα σημείωμα που τον πληροφορούσε ότι ένας ιερέας που κατηγορήθηκε για κακοποίηση παιδιών είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του. Εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος  της αρχιεπισκοπής δήλωσε  ότι ο Ράτσινγκερ είχε λάβει εκατοντάδες υπομνήματα εκείνη τη χρονιά και ότι μάλλον ήταν εξαιρετικά απίθανο να τα είχε διαβάσει.

Την ίδια χρονιά, ο Βενέδικτος εξέδωσε νέους κανόνες με στόχο να εμποδίσει την κακοποίηση. Οι κανόνες περιελάμβαναν το να επιτρέπεται η δίωξη των υπόπτων  παιδεραστών στους χώρους της εκκλησίας ακόμα και 20 χρόνια μετά τα γεγονότα, από 10 χρόνια που ήταν προηγουμένως. Οι κανόνες επίσης θεωρούσαν έγκλημα για την  εκκλησία το κατέβασμα υλισμού σχετικού με παιδική πορνογραφία και επέτρεπαν στον Πάπα να καθαιρεί έναν ιερέα χωρίς επίσημη δίκη από το Βατικανό.

Οι παραβάτες ιερείς είχαν προκαλέσει «βαθιά λύπη και ντροπή» στην εκκλησία, είπε εκείνη την εποχή.

Η Μπάρμπαρα Μπλέιν, πρόεδρος του Δικτύου Επιζώντων όσων Κακοποιήθηκαν από Ιερείς, δήλωσε ότι η εκκλησία θα πρέπει να επιλέξει έναν νέο Πάπα, που θα αφιερωθεί στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

«Για να ενσαρκώσει η Εκκλησία πραγματικά τις πνευματικές διδασκαλίες του Ιησού Χριστού, θα πρέπει να καθοδηγείται από έναν ποντίφικα που θα απαιτεί διαφάνεια, θα εκθέτει τους ιερείς που κακοποιούν παιδιά, θα τιμωρεί τους παραβάτες και θα συνεργάζεται με τις αρχές, κάνοντας πραγματικές προσπάθειες για όσους τραυματίστηκαν τόσο πολύ από τους καθολικούς ιερείς, εργαζόμενους και εθελοντές» δήλωσε.

Οι ομάδες των θυμάτων πιέζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη του Βενέδικτου στο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και λένε ότι η παραίτηση δεν θα αλλάξει κάτι, σύμφωνα με την Pam Spees, του δικηγορικού γραφείου για την υπεράσπιση τω Συνταγματικών Δικαιωμάτων που υπερασπίζεται τα θύματα.

Ο Βενέδικτος γεννήθηκε ως Γιόσεφ Ράτσινγκερ στις 16 Απρίλη του 1927, στην Μαρκτλ αμ Ινν της Βαυαρίας, μια έντονα Καθολική περιοχή της Γερμανίας.
Πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στο Traunstein, κοντά στα αυστριακά σύνορα, κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Ράτσινγκερ έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι οι επικεφαλής του σχολείου τον ενέταξαν στο κίνημα νεολαίας του Χίτλερ, παρά τη θέλησή του, όταν ήταν 14.

Είπε ότι του επετράπη να αποχωρήσει από την οργάνωση, γιατί σπούδαζε θεολογία, αλλά πήγε στο στρατό το 1943. Υπηρέτησε σε αντιαεροπορική μονάδα έως ότου εγκατέλειψε στα τέλη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, συνέχισε τις θεολογικές σπουδές του και χειροτονήθηκε το 1951. Έλαβε το διδακτορικό του στη θεολογία δύο χρόνια αργότερα και δίδαξε σε γερμανικά πανεπιστήμια για πολλά χρόνια. Το 1962, υπηρέτησε ως σύμβουλος του Καρδινάλιου Φρινγκς, ενός μεταρρυθμιστή ο οποίος ήταν ο αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας, στη Γερμανία.

Ως νεαρός ιερέας, ο Ράτσινγκερ θεωρούταν προοδευτικός, αλλά άρχισε να μετατοπίζεται προς τα δεξιά μετά τις φοιτητικές επαναστάσεις του 1968, όπως σχολιάζει ο ειδικός αναλυτής του CNN, Τζον Άλεν. Ο Πάπας Παύλος VI τον ονόμασε αρχιεπίσκοπο του Μονάχου το 1977 και τον προήγαγε σε καρδινάλιο τον επόμενο μήνα.

Ο Ράτσινγκερ υπηρέτησε ως αρχιεπίσκοπος του Μονάχου μέχρι το 1981, όταν ορίστηκε από τον Πάπα Ιωάννη Β΄ επικεφαλής της Συνόδου για το Δόγμα της Πίστεως, μια θέση που κατείχε μέχρι την εκλογή του ως Πάπας. Είναι ο έκτος γερμανός Πάπας και ο πρώτος από τον 11ο αιώνα.

Οι διάδοχοι

Αμέσως μετά την παραίτηση, άρχισαν και τα σενάρια διαδοχής. Δύο Αφρικανοί καρδινάλιοι θεωρούνται από τους επικρατέστερους –προς το παρόν τουλάχιστον. Πρόκειται για τον Peter Turkson από την Γκάνα (ο οποίος αν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος μαύρος Πάπας, τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα) και τον Francis Arinze από τη Νιγηρία.

Πολύ πιθανόν είναι επίσης να εκλεγεί κάποιος από τον Καναδά ή τη Λατινική Αμερική, κάτι που θα σημαίνει ότι θα είναι ο πρώτος Πάπας εκτός Ευρώπης από την εποχή του Μεγάλου Σχίσματος, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη επιρροή της Καθολικής εκκλησίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Από τους λατινοαμερικάνους υποψήφιους, ακούγονται τα ονόματα των Odilo Scherer, αρχιεπίσκοπου του Σάο Πάολο και του Ιταλο- Αργεντινού Leonardo Sandri, επικεφαλής των Ανατολικών Εκκλησιών στο Βατικανό. Ακούγεται επίσης το όνομα του Βραζιλιάνου Joao Braz de Aviz, αλλά και του καρδινάλιου του Κεμπέκ, Marc Ouellet.

Πυθία 

telegraph, cnn

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 25/02/2013 13:45:05

    O Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' έκανε δεκτή τη παραίτηση του αρχιεπισκόπου της ΡωμαιοΚαθολικής Εκκλησίας της Σκωτίας, Καρδιναλίου Keith O' Brien http://edition.cnn.com/2013/02/24/world/europe/scotland-archbishop/index.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.