Γιατί ο στόχος του Πούτιν δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος
01/10/2015 13:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο στόχος του Πούτιν δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος

Ο ρώσος πρόεδρος ακολουθεί την στρατηγική του Άσαντ, διακινδυνεύοντας περαιτέρω την ειρήνη στην περιοχή, σχολιάζει ο Marc Champion.

Όποιος ήλπιζε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κρατά το κλειδί για να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος ή την ειρήνευση στη Συρία, μόλις πήρε την απάντησή του: Οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές από την αεροπορική εκστρατεία της Ρωσίας στην αδιαφώτιστη χώρα μόνο την τρομοκρατική ομάδα δεν είχαν ως στόχο. Αντ 'αυτού, ο Πούτιν ακολούθησε τη στρατηγική του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι δυνάμεις του σύριου ηγέτη σπάνια τα έχουν βάλει με το Ισλαμικό Κράτος, εκτός από όταν αναγκάστηκαν να το πράξουν. Πράγματι, ο Άσαντ έχει δει τη φανατική ισλαμιστική βία ως χρήσιμο σύμμαχο στο να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι ο πόλεμος της Συρίας αποτελείται από μια επιλογή ανάμεσα σε αυτόν και τους βαρβάρους, χωρίς να υπάρχει τίποτα στο ενδιάμεσο. Όπως το έθεσε ο Πούτιν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα, ο Άσαντ «πολεμά γενναία την τρομοκρατία πρόσωπο-με-πρόσωπο».

Όχι, δεν το κάνει. Για να δημιουργήσει τη δυαδική επιλογή που ο Άσαντ επιδιώκει, και να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευσης που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα μπορούσαν να θεωρήσουν αποδεκτή, ο πρόεδρος της Συρίας έχει κατευθύνει την δύναμη πυρός του εναντίον των ανταρτικών ομάδων, εκτός του Ισλαμικού Κράτους, καθιστώντας τους ευκαιριακούς συμμάχους για την τρομοκρατική οργάνωση. Αντιθέτως, οι ομάδες στις οποίες επιτίθεται ο Άσαντ, και τις οποίες έπληξε η Ρωσία την Τετάρτη, συνήθως πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Μερικές από αυτές είναι, επίσης, τρομοκράτες, όπως το Μέτωπο αλ-Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Άλλες δεν είναι. Πολλές είναι τοπικές πολιτοφυλακές που υπερασπίζονται τις περιοχές τους από τις λεηλασίες της πολεμικής μηχανής του Άσαντ. Πράγματι, δεκάδες τέτοιες παραστρατιωτικές ομάδες συνεργάζονται με συντονιστές των ΗΠΑ με έδρα την Ιορδανία και την Τουρκία. Η Ρωσία φαίνεται να έχει πλήξει μία από αυτές στις πρώτες επιθέσεις της.

Η πρόταση του Πούτιν στον κόσμο, να ενώσει τις δυνάμεις του με τη Ρωσία και τον Άσαντ για να νικήσουν τους «τρομοκράτες» και να αποκαταστήσουν το κράτος του Μπάαθ στη Συρία – ένα σχέδιο που αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στο να κρατήσει τη μειονότητα των Αλεβιτών της χώρας υπό τον έλεγχο της σουνιτικής πλειοψηφίας - είναι τόσο προβληματική όσο και το καταδικασμένο σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει μία νέα εντελώς πολιτοφυλακή της αντιπολίτευσης. Η προσπάθεια αυτή έληξε λόγω έλλειψης επαναστατών πρόθυμων να πολεμήσουν μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αποκηρύσσοντας τον πόλεμό τους με τον Άσαντ.

Το πώς αυτό αποτέλεσε έκπληξη είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει συλλήψεις, βασανιστήρια, χημικά όπλα και βόμβες-βαρέλια στην καταστροφική τους προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο. Ο αριθμός των νεκρών σε αυτή τη σύγκρουση ξεπερνά τώρα τους 200.000, αριθμός διπλάσιος από τους νεκρούς στον πόλεμο της Βοσνίας πριν από 20 χρόνια. Είναι αδιανόητο ότι η σουνιτική πλειοψηφία της Συρίας θα δεχθεί πειθήνια την επαναφορά της εξουσίας του Άσαντ, ή ότι θα τον δει ως έναν εταίρο στον αγώνα κατά οποιουδήποτε μεγαλύτερου κακού. Στο βαθμό που ο Πούτιν καταφέρει να καταστρέψει όλες τις άλλες δυνάμεις που είναι αντίθετες στον Άσαντ, οι σουνίτες της Συρίας θα ενταχθούν στη μόνη εναπομείνασα δύναμη που είναι πρόθυμη να τους προστατεύσει: το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτό, ο Πούτιν μπορεί να το καταλάβει πολύ καλά. Έχει σχηματίσει μια ένωση ανταλλαγής πληροφοριών με το κυριαρχούμενο από Αλεβίτες καθεστώς του Άσαντ και τους σιίτες συμμάχους του στην Τεχεράνη και τη Βαγδάτη. Μια τέτοια συμμαχία θα προσθέσει απλώς μια πυρηνική υπερδύναμη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον σεκταριστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή που ολοένα και επεκτείνεται, μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Το να επιλέγεις πλευρά σε μια θρησκευτική σύγκρουση δεν είναι τρόπος για να λήξει. Αλλά θα δώσει στη Ρωσία μια σημαντική φωνή στα θέματα της Μέσης Ανατολής και πιο άμεσα στην ικανότητα να εξασφαλίσει ότι ο Άσαντ θα επιβιώσει.

Άσχετα με το τι υποσχέσεις μπορεί να κάνει ο Πούτιν για να προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να νομιμοποιήσουν την αεροπορική εκστρατεία του - όπως το να δεσμευτεί σε πολυδύναμη, πολυεθνική μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία μόλις αποκατασταθεί η τάξη, ή ακόμα και ενδεχόμενη αποχώρηση του Άσαντ – αυτή η προσφορά θα παραμείνει κούφια μέχρι οι ενέργειές του να αποδείξουν ότι έχει αποδεχθεί τη βασική αλήθεια αυτής της σύγκρουσης.

Κατ 'αρχάς, ο Πούτιν θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Άσαντ είναι μέρος του προβλήματος. Θα πρέπει να ξεκινήσει πείθοντας τον ηγέτη της Συρίας να τερματίσει τους βομβαρδισμούς.

Δεύτερον, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη διάκριση μεταξύ τους Ισλαμικού Κράτους και της αλ-Νούσρα από τη μία πλευρά, και των άλλων επαναστατικών πολιτοφυλακών από την άλλη, περιορίζοντας την εκστρατεία βομβαρδισμού του προς τις δύο διεθνώς αναγνωρισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Τέλος, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση θα πρέπει να θέσει τις σουνιτικές περιοχές της χώρας σύμφωνα υπό σουνιτικό ή διεθνή έλεγχο, τουλάχιστον προσωρινά, με ή χωρίς τον Άσαντ ως πρόεδρος στη Δαμασκό. Χωρίς αυτές τις δεσμεύσεις, ο Πούτιν δεν μπορεί να αποτελεί μια δύναμη ειρήνευσης στη Συρία.

bloombergview.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 01/10/2015 15:19:11

  Για ολα τα παραπανω και ακομα μερικα το αδιεξοδο μπορει να συνεχιστει για ακομα μια δεκαετια ανεφεραν σημερα σε εκπομπη του ΣΚΑΙ.....

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Ρηνα 01/10/2015 23:21:46

   Μη μασάς τις αρλούμπες του Bloomberg. Το ISIS, η Al Nusra (επίσημο παρακλάδι της Al Qaeda) και οι διάφορες μικρότερες ομάδες της “αντιπολίτευσης” είναι συγκοινωνούντα δοχεία που ανταλλάσσουν μαχητές, όπλα και χρήματα. Κάθε στοιχειωδώς πληροφορημένος άνθρωπος έχει πλέον αντιληφθεί ότι αυτές οι ομάδες τρομοκρατών και δολοφόνων δημιουργήθηκαν από ΗΠΑ, Σαουδ.Αραβία, Κατάρ & Τουρκία με κύριο σκοπό την εξολόθρευση του Άσαντ. Ευτυχώς δεν τους βγήκε. Έτσι οι Αμερικανοί, έχοντας γίνει ρεζίλι με τον υποτιθέμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αναγκαστικά έδωσαν το πράσινο φως σε Ρωσία, Συρία, Ιράκ, Ιράν να εξολοθρεύσουν τον άχρηστο και επικίνδυνο πλέον ISIS. Φυσικά μαζί με τον ISIS θα εξολοθρευτούν και οι λοιποί τρομοκράτες. Οι Βλαντιμίρ και Σεργκέι θα χαμογελάνε μαζί με τους Ομπάμα και Κέρι για τη νίκη κατά της τρομοκρατίας. Θα είναι ένας θρίαμβος της ρωσικής διπλωματίας και μια ανάσα ανακούφισης για την ανθρωπότητα.

   • Naruto avatar
    Naruto @ pythagorean 02/10/2015 11:54:47

    Συμφωνώ απόλυτα .

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Naruto 02/10/2015 15:14:20

     Μακαρι ναναι οπως τα λετε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.